• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Göstas Sverigeresa 2020

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 185 måndag.

Efter havregrynsfrukosten med Lottie åker jag till Tyresö kl 07. När jag kommer fram till vårdcentralen efter ca en halvtimme så är alla parkeringsplatser upptagna. Parkerar på en tvärgatan.

Surfar runt på nätet och skriver lite här på fm.

Mellan kl 12,30 och 13,30 skall det vara "dropp in" för att ta en spruta mot lunginflammation. Det fick jag veta för en månad sedan då jag tog "den vanliga" influensasprutan. Eftersom det då var slut på medlet. Jag skulle inte behöva anmäla mig, utan det skulle bara vara att komma, sas det då.

När jag går in till vården så är det tre personer redan där. Efter mig kommer ytterligare två personer.

När kl är 12,45 och ingen personal har kommit - så går en man in till receptionen för att få ny info.

När han kom tillbaka blev svaret: att eftersom ingen hade anmält intresse för att ta denna spruta så hade de inte beställt något medel. Vi skulle alla gå till receptionen för att skriva upp oss på en lista. Så skall personalen ringa oss senare.

Märkligt att den interna kommunikationen inte fungerade hos personalen. Nu var vi sex seniorer som hade tagit oss till vårdcentralen helt i onödan. Kan även ha kommit flera under denna timme.

Vid 14 - tiden går jag till Tyresö Centrum. Köper två kulor glass i en strut. Det är få människor i centrumet, så avstånd är lätt att hålla.
Kl 15 är vi några seniorer som träffas på en restaurang för ett trevligt umgänge med bra avstånd mellan oss. Efter ca två timmar går jag hem.

På kvällen när jag ser på de sena nyheterna så slocknar allt. Batteridisplayen visar på att det finns 26 % batterikapacitet kvar. När jag för två år sedan köpte och lät installera ett litiumbatteri sa verkan att dessa batterier kan man använda tills de blir helt tomma. Så varför släckts strömmen nu?
På motstående sida så har jag en annan display. Där lyser nu en varningstriangel. När jag trycker på den så visar den att felet är " E . 1" Vad kan nu detta betyda?! Det får bli morgonens problem att lösa, för nu är kl 23.

Jaha ja!!!!

Återigen ett "vardagslivets små förtretligheter".

Jag startar motorn. Genast ökar batterikapaciteten till 27% och jag kan tända ljuset igen. Jag hade planerat att sova i Tyresö denna natt men nu ändrar jag mig och kör till Tyresta Nationalpark i Haninge. Det är ca 1,4 mil dit och nu visar displayen 46 %. Så nu kan jag sova lugnt.

Körde 3,2 mil.



Dag 186 tisdag.

Under natten och morgonen var det inga problem med elen. Men varningstriangeln lyser fortfarande.

Kl 07.30 parkerar jag på ICA Maxis stora p-plats. För att handla Julmat och annat för ca två veckor.
Dels för att jag gillar denna stora butik. Nu på morgonen är det inte många kunder - så det är stora avstånd mellan oss kunder. Dels för att det förmodligen kommer att vara trångt i nästa vecka. Då vill inte jag bli närgången med andra kunder.

Jag sätter på the - vatten när jag kommer hem. Under tiden sätter jag in all mat i kylskåpet, som blev nästa helt fullt.
Vid fm - fikat tar jag fram mina instruktionsböcker. Hittar så småningom att E. 1 innebär att: "Seriekabeln är felaktigt ansluten".

Vadå?????????? Jag har inte rört någon kabel.

Sen går färden till Gammalkil.

Stannar först i Nyköping för att tanka på Preem, först diesel sedan färskvatten.

Nästa stopp blir hos en husbilsfirma i Tornby Handelsområde i Linköping.

En anställd ringer till någon som är mer insatt i Adria.

Det visar sig att när han lossar en kabel i "säkerhetslådan" (förmodligen det som kallas EBL:en). Displayen slocknar helt. När han sätter dit kabeln igen så finns inte varningstriangeln där längre.

Som vanligt så brukar allt lösa sig när man stänger av strömmen och startar om allt igen.

Systembutiken besökes för att inhandla några flaskor julöl till julen och mousserande vin till nyår. Några få kunder i butiken gör att avstånd kan lätt hållas. Vilket jag inte tror att det kommer att vara i nästa vecka.

Sista butiken idag blev Bauhaus för inköp av två balar isoleringsskivor.

Nu är det sen em och mörkret har infunnit sig.

När jag backar in på tomten så kommer jag inte in så långt som jag brukar. När den stora och tunga lastbilen var här i oktober så blev det spår i gräsmattan som senare har blivit leriga. Jag har hittills lyckats att köra i spåren men idag gick det inte längre. Men inga problem hela bilen kom in på tomten med marginal.

Måste dock koppla på ytterligare en skarvsladd till elkabeln mellan huset och HB:n.

Körde 25,5 mil
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 187 onsdag

Som vanligt så blir det jobb inne i huset. Men nu börjar jag med de gula isoleringsskivorna. Vill se hur det fungerar. Det går mycket bra att skära till skivorna med en vanlig slidkniv. Svärfar har satt upp reglarna mycket tätare och inte på exakt samma avstånd. Så varje fack mellan reglarna måste mätas noggrant.

Lägger in en bild från telefonen om en stund. För jag föredrar att skriva all text på min laptop, som har en riktigt tangentbord.

20201216_093327.jpg
Efter lunch hämtar jag en skyffel och börjar att ta den lite lera som jag har kört i. Framförallt bakom framhjulen, så att jag kan komma längre in vid nästa tillfälle. För nu är jag sex steg ifrån den vita markeringen på vägen. Som det ser ut nu så är det svårt att parkera en bil framför mig utan att sticka ut en bit på den smala vägen.

20201216_104330.jpg

Sen em går jag återigen in i stugan, för mera jobb. Nu gäller det att isolera så mycket som möjligt på ytterväggarna.
Tömmer garaget i HB:n för att imorgon åka tillbaka till Bauhaus och köpa mera balar. Fick ju bara in en bal i garaget och en inne i HB:n.

Kvällen tillbringas med TV. Bonde söker fru är ju ett märkligt programformat. En bonde väljer ut fyra människor som skall bo tillsammans under några veckor. Att dejta fyra personer samtidigt under samma tak. Bonden skall välja ut en som skall resa hem efter ett tag. Tills det bara blir en kvar. Detta har pågått under hösten. Programserien har nu funnits i 15 år i Sverige. Jag har inte sett det tidigare. Utan först nu under min karantäntid.

Däremot gillar jag att se på matlagnings - och bakningsprogram. Det är också ett utslagningsformat där så småningom en blir vinnare. Det har under denna höst blivit mycket tv - tittande för min del. Eftersom jag för det mesta har varit ensam hemma.

Körde inget idag.


Dag 188 torsdag.

Lämnar landet redan vid 7 - tiden. Det är "kolsvart" ute. Vägen har ingen belysning här ute i skogen. Så det gäller att se upp för människor och djur. Det är några som är ute och går med sina hundar någon "joggar". En cyklist möter jag.

Här där människor får promenera finns ingen gatu-/- väg - belysning. Men på motorvägar, där människor inte får vistas, vid städers infarter där lyser det för fullt. En i mitt tycke märklig prioritering.

Jag köper fyra balar Isover - isoleringsskivor på Bauhaus. Det är precis vad som får plats i mitt garage.

Sen blir det till att köra "hem".

När jag lämnade Farsta, i Stockholm, i tisdags kändes det lite som att nu åker jag hem till mig. Alltså tomten i Gammalkil. Det har jag inte känt tidigare. Har ju för det mesta varit här på tomten efter första oktober. Endast några enstaka "utflykter" till 08 området.

Märkligt!!!!!!!!!!!!

Att jobba med isoleringsmaterialet går lätt men det är lite besvärligt för halsen. Så jag använder min kraftiga ansiktsmask med dubbla filter. Efter någon timme så är det en liten vattensamling inne i masken, när jag tar av mig den. Torkar torrt med lite hushållspapper. Så mer än två timmar i ett sträck med masken jobbar jag inte. Sen behöver jag gå ut på tomten, för att andas frisk kall luft. Behöver ju inte vara arbetslös, under tiden som jag vilar. Finns mycket att fixa med ved för framtida behov. Det blir till att "städa" undan nedfallna grenar och kvistar.

Samt nu även att skyffla undan lera, där jag skall köra.

På kvällen börjar jag med lite julbak.

Vad ska detta skall bli?

20201217_174830.jpg



Körde 6,6 mil



Dag 189 fredag 18 /12


På morgonen åker jag till ICA Maxi för att "kompletteringshandla". Trodde inte att jag skulle behöva handla redan. Köpte ju mycket i Haninge i tisdags. Men med bakningen upptäckte jag att det fattas några ingredienser, om jag skall fortsätta med julbakningen.

ICA Vikingstad har en liten parkering. Där jag måste backa ut överhänget över en gräsyta. Ändå står hytten över trottoaren. Så det är ingen bra parkering.

På återvägen stannar jag i Ryd för att tanka vatten och diesel. När jag kommer fram med min femlitersdunk, för dricksvatten, så står en man vid servicehuset och ser mycket villrådig ut. Han håller i den korta slangen för cykelluft och den korta slangen för billuft och förstår inte hur de skall kunna räcka till sin parkerade bil, trots att bilen står mycket nära.

Så jag lyfter ner behållaren för billuft och ger honom den. Då förstår han att han skall ta med den till sina däck. Han talar skaplig svenska, men är ifrån New York. Det är första gången som han behöver använda dessa faciliteter i Sverige.

Efter att jag även har fyllt på mitt förråd med tvättvatten kör jag fram till dieselpumpen. Tar fram ett plastkort och sätter in det i automaten. Men det funkar inte. Läser att jag måste ta kontakt med kortutgivaren. Ok. Jag har ca 75 % kvar i tanken, så jag åker därifrån, utan att ha tankat.

Jaha, ja!

Efter lunch fortsätter jag med mitt isoleringsjobb. Blir klar med ett sovrum och en liten bit av vardagsrummet.


20201216_162332.jpg

Går hem och fixar middagsmat och sen bakar jag en kokoskaka, med chokladtäcke samt doppar mina saffransbiskvier som jag gjorde häromdagen.

20201219_055842.jpg

20201219_055755.jpg

När jag slappnar av framför TV:n kommer jag på att jag hade använt Preems kort på en Cirkel K tapp. Inte undra på att jag inte fick ut någon diesel.


Körde 6,1 mil
 
Senast ändrad:

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 190 lördag

Igår när jag skyfflade undan lite lera på uppfarten så tittade det fram ett litet järnrör. Med en diameter på kanske 3 - 4 cm.

Vadnu?????

Ett järnrör där vi skall köra med våra bilar!!!!!!

20201219_100845.jpg


Det kan inte vara svärfar som har slagit ner detta. Kan det möjligen vara något gammalt fastighetsgränsmärke från 1700 - talet? Stamfastigheten har ett hus som är byggt på 1700 - talet, enligt de som ägde huset på 1980 - talet.

Jag vet att gränsen inte går här, utan ca tio meter längre söderut.

Jaha, ja!

Nu blir det mera jobb, som jag inte tidigare har räknat med.

Dagens första arbetsuppgift blir till att gräva. Måste försöka att få bort detta järnrör - så att jag inte får punktering.

20201219_113358.jpg

Jag gräver och gräver. Försöker att göra ett så liten hål som möjligt. En spadbredd om rörets alla sidor. Men snart kommer två stora stenar fram som omöjliggör detta. Eftersom jag gör så - så blir det endast lite jord på varje spadtag. Men jag vill ju inte att "bilvägen" skall undermineras.

Det är jord en tio - 15 cm ner. Sedan grus och småstenar. Detta lägger jag vid "bron" från vägen och in på tomten. Jag vill nämligen bredda infarten för att, i framtiden, slippa göra ett omtag när jag backar in.

Efter ca två timmar har jag kommit ner till 60 cm. Jag slår på röret med baksidan av en gammal yxa, för jag har inte hittat någon slägga. Röret rör sig. Så jag tror inte att det är fastgjutet i berget.

20201219_121120.jpg


Nu tar jag lunchrast.

Efter lunch går jag in till mina närmaste två grannar. Frågar om de har en vinkelslip. Vill nu såga av röret istället för att fortsätta ytterligare med mitt jobbiga grävande. Det är nämligen besvärligt att böja sig ner för att gräva ett smalt hål på en halvmeters djup.

Det blev trevliga pratstunder, på behörigt corona-avstånd. Men tyvärr så har de ingen vinkelslip.

Så jag får fortsätta med mitt grävande.

När jag når ner till 70 cm lyckas jag i alla fall att få loss röret, efter att ha gått ner i gropen.


20201219_151349.jpg


Jag börjar att skyffla ner lite lera och växter i hålet. Går ner och pressar ihop det med min tyngd. Nu börjar det att skymma så jag slutar att gräva när hålet är halvfullt. Fortsätter i morgon. För nu har jag fått värk i ryggen av den obekväma arbetsställningen.

20201219_151725.jpg
Så kl 16 går jag in och slappar resten av kvällen.

Det blev alltså inget arbete inne i stugan

Körde inge idag.
 

keskendal

HBK Medlem
Inlägg
253
Kommun
Höör
HBK-Nr
4990
Medlemskap
2025
Hej,
det finns historiska kartor, även häradsekonomiska, hos både Lantmäteriet och Riksarkivet. De går att ladda ner. Det enklaste är att gå in på www.raa.se/kulturarv/landskap/digitala-historiska-kartor/. Där finns länkar till både Lantmäteriets och Riksarkivets kartsidor. kanske du kan hitta fastigheten med gränser där.

Sen tycker jag det alltid är roligt att läsa om Skavlöten. Har växt upp i Näsby Park. På 50- och 60-talet var Skavlöten vår scoutstuga där jag övernattat många gånger och har många roliga minnen från.
God Jul från ett gråtrist Skåne
Karin
 

håkansson2

HBK Medlem
Inlägg
1.574
Kommun
Kinna
HBK-Nr
21121
Medlemskap
2024
Det där röret hade inte jag rört om jag inte var absolut säker på vad det var för något. Ser inte ut som gränsmarkering men man vet inte vad de använde från tid till annan.

Har en uppgift i bakhuvudet som säger att flytta eller göra åverkan på en gränsmarkering kan ge fängelse på upp till 4 år. Vet inte om det är sanning, vet bara att myndigheter ser allvarligt på sådana tilltag.

Vi får hoppas att röret är något annat.
 
F

F.d. 22252

Guest
Jag har också ett liknande rör som sticker upp vid gräsmattan men det knepiga är att det sitter inte vid tomtgränsen mot grannen och mer än en meter från vägen om det skulle markera änden på tomten men det är irriterande dels att inte veta varför det sitter där och att jag varit på det med gräsklipparen. Men inga problem med att se tomtindelningen på datorn finns en sida där man kan välja vad man vill se. Sen att skrämmas med straffsatser :msn_thumbdown:
 

Ingrid o Pålle

HBK Medlem
Inlägg
6.602
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
3493
Medlemskap
2024
Om man tittar på Lantmäteriets karta över vår tomt, ser man tydligt att metern närmast den samfällda vägen inte ingår i vår fastighet. (Samma gäller för grannarna.)

Helt följdriktigt sitter gränsrören, i verkligheten, ca en meter från vägen.
Tomter.jpg


Även avstyckningskartan från 1962 visar detta. Här syns tydligt att området närmast vägen, på båda sidor, tillhör stamfastigheten.
Avstyckningskarta 1962.jpg

Pålle
 
Senast ändrad:

Chippen

HBK Medlem
Inlägg
1.982
Kommun
Södertälje
HBK-Nr
12955
Medlemskap
2024
Med åren eller vid några försäljningar så har dom muntliga tomtgränserna en tendens att förflytta sig till att bli någon sorts sanning!

På vår sida av vägen mot skogen är det 7 tomtfastigheter, 4st fastighetsägare har tagit en rejäl tugga i besittning från kommunens mark.:mad:
 

håkansson2

HBK Medlem
Inlägg
1.574
Kommun
Kinna
HBK-Nr
21121
Medlemskap
2024
Men inga problem med att se tomtindelningen på datorn finns en sida där man kan välja vad man vill se. Sen att skrämmas med straffsatser :msn_thumbdown:
Om det är Hitta.se och deras tomtkarta du använder för att se tomtgränser på datorn så har den en flevisning på upp mot fyra meter, kanske mer.

Detta skriver jag inte för att skrämmas utan det skall mer ses som en upplysning/varning, samma som jag avsåg med det jag skrev tidigare om det nu var mig du avsåg då du klagade på att "skrämmas".

Ursäkta Gösta, skall inte skriva mer i detta här i din tråd.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Om det är Hitta.se och deras tomtkarta du använder för att se tomtgränser på datorn så har den en flevisning på upp mot fyra meter, kanske mer.

Detta skriver jag inte för att skrämmas utan det skall mer ses som en upplysning/varning, samma som jag avsåg med det jag skrev tidigare om det nu var mig du avsåg då du klagade på att "skrämmas".

Ursäkta Gösta, skall inte skriva mer i detta här i din tråd.


Du behöver inte be om ursäkt.

Jag tycker att det är bra och trevligt att få kommentarer på det som jag skriver. Det finns många här som besitter stor kunskap i många olika områden. Jag skriver på känsla och har svårt att ibland finna kunskap om vad som är lagligt eller vilka förordningar som gäller.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Hej,
det finns historiska kartor, även häradsekonomiska, hos både Lantmäteriet och Riksarkivet. De går att ladda ner. Det enklaste är att gå in på www.raa.se/kulturarv/landskap/digitala-historiska-kartor/. Där finns länkar till både Lantmäteriets och Riksarkivets kartsidor. kanske du kan hitta fastigheten med gränser där.

Sen tycker jag det alltid är roligt att läsa om Skavlöten. Har växt upp i Näsby Park. På 50- och 60-talet var Skavlöten vår scoutstuga där jag övernattat många gånger och har många roliga minnen från.
God Jul från ett gråtrist Skåne
Karin


Tack Karin för länken.

Har varit inne där och surfat runt. Hittade en karta över området där hus är markerade som svarta fyrkanter. Men har inte funnit någon karta som visar tomtgränser. Såg även att man kan logga in med bankID. Men det hjälpte inte mig, att finna tomtgränser. Såg även att det finns en länk till "Min fastighet". Men där hände inget för mig. Eftersom jag inte äger denna fastighet. Jonas och jag får logga in tillsammans. För att utröna var den exakta tomtgränsen går.

Fortsättning följer.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
När det gäller röret som jag skrev om ovan, så tror jag fortfarande att det är en gammal tomtgränsmarkering. Eftersom den inte var synlig ovan mark.
Samt att jag har sett detta plaströr ca tio meter söderut inne i skogen.

20201222_104912.jpg


Men i sommar skall vi göra om infarten genom att ta bort all matjord. Det skall bli en stenbelagd väg. För att jag inte skall behöva fastna någon mera gång i lera eller blött gräs.


När jag eller större bilar och personbil med släp skall backa in så står en björk i vägen för att det skall kunna gå utan att göra "omtag".
Därför vill Jonas ta ner denna björk.

I samband med detta kommer jag att sätta tillbaka röret där det stod. Vägen blir bredare och kommer att gå lite längre norrut.

På nedanstående bild, som är tagen ifrån vägen, så stod röret under marken som nu är belagd med en mängd granris. Björken skall tas ner.

20201222_083855.jpg
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 191 söndag.

Börjar med att fortsätta med mitt isoleringsjobb. Blev klar med ett sovrum och halva vardagsrummet.

Efter lunch fyllde jag igen hållet, som jag grävde upp igår, med jord / lera och granris. Gjorde så att det blev högre än omgivning för att inte ett hjul skall fastna. Jag har själv trampat och hoppat på granriset. Men HB:n väger ju väsentligt mer än jag.

Jag brukar jobba med isoleringen ca två timmar i ett sträck på fm och em. Med denna ansiktsmask med två olika filter.

20201220_105332.jpg


Idag slutade jag med jobbet redan kl 16. Fick lite ont i ryggen igår med allt grävande. Annars brukar jag hålla på till kl 17.
Körde inget.

Dag 192

Idag blev jag helt klar med vardagsrummet. Började även med att ta den en massa små spikar som finns under takstolarna. De skall bort innan vi sätter upp fuktspärren. Tänker att jag tar bort en del spik varje dag. För det är inget vidare jobb eftersom det sker ovanför axelhöjd. Takhöjden är ganska låg (210 cm) - så jag når ifrån golvet utan att behöva stå på stol eller stege, vilket är skönt.

Körde inget.

Dag 193 tisdag 22 / 12

Natten som var - var den längsta denna säsong. Nu kommer dagarna att bli lite, ca en min i början, längre. Så nu går vi mot ljusare tider.

Idag började jag att isolera i köket. Blev klar med ett undantag. Väggen vid diskbänken är kvar. Jonas vill att vi försöker att ta den den och höja upp den en fem till tio cm. Jag är tveksam till detta extrajobb. De stora muttrarna under vasken sitter som berg. Vi får se hur vi gör när han kommer hit nästa gång. Beslutet behöver ju inte tas nu.

Körde inget.
 
Senast ändrad:

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 194 onsdag 23 / 12

Det blev lite fel på dagar i mitt förra inlägg.

Igår på em gjorde jag klart i ytterligare ett sovrum. Isoleringsarbetet går bra. Hoppas bli klar innan årets slut.

Idag har jag haft storstädning av HB:n. på fm.

Nu på em skall jag köra till Lottie och vara där ett par dagar. På juldagen blir det färd till mina barnbarn i Ramnäs, om hälsan står bi.


En riktigt God Jul

önskar jag alla läsare
 
Toppen