Göstas Sverigeresa 2020

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.187
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
ÄNTLIGENfår vi resa längre bort än 1 - 2 timmar ifrån mantalsskrivningsorten..

För er som inte tidigare har läst mina reseberättelser vill jag säga att jag åker i en Adria Sonic 810 SL Supreme. Den är treaxlig, 8,8 meter lång med en totalvikt på fem ton. Uttagen 1:a oktober 2018 med en mätarställning på fem mil.

Dag 1 lördag 13:e juni 2020.

Startar på morgonen ifrån parkeringen på Tyresta Nationalpark, i Haninge kommun. Åker till ICA Maxi för att handla lite livsmedel. Därefter till mitt förråd i Farsta, för att hämta några saker. Jag bor permanent i min HB, därför har jag ett förråd för några möbler kläder mm.

Strax före kl 09 kommer jag till Lottie i Liljeholmen för att ta emot två små kylväskor med djupfryst hemlagad mat, som vi skall äta nästa vecka på hennes fritidsställe i Uddevalla. Hon har gjort egen fläderbärssaft, som nu är färdig för att frysas in, därför behövde jag ta emot vissa frysvaror redan nu så att hon kunde få mera frysutrymme.

När jag sätter in de, i frysskåpet, i min nya kombinerade kyl -/ och frysskåp märker jag att det är - 13 grader, tre grader kallare än vad jag hade i skåpet som var original.

Att skåpet slutade att fungera efter endast 18 månader är ju skandal. Men åtgärdas som garantiärende. Över huvud taget så har det varit över 40 småfel och två större, som har blivit / åtgärdas med garanti. Ingen penningmässig kostnad men en massa besvär och många besök hos det säljande företaget.

Det verkar vara vanligt med många garantiärenden bland de flesta HB, av olika märken.

Jag anser att en sprillans ny bil inte skall ha några garantiärenden, eller ytterst få.

Nästa stopp, kl 10, blev hos en av sönerna som bor i Täby, norr o Stockholm, för att hämta min senaste "snigelpost". Några tidningar och en faktura ifrån Preem / Åfa. Som jag har avtal med via Husbilsklubben. Mycket märkligt att man inte skall kunna få den som E-faktura.

Husbilsklubben som är internetbaserad borde väl kunna få fram de som E-faktura, eller hur?

Efter ett kort samtal med sonen åker jag vidare till Skavlötens Naturreservat i Täby. Som ligger vid Röningesjön.

Där finns det två små p - platser och en mycket stor. Det finns två stora ytor för mig att väja på, när jag kommer fram vid 10,30 - tiden. På ängen bredvid den stora p - platsen är det tre kampsportsgrupper som tränar. En halvtimme senare är det många personbilar som snurrar runt och letar efter en p-plats.

Tråkigt för dem - men bra att det är så många människor som gillar att vara ute i naturen, Visserligen ligger de flesta på medhavda filtar och solar.

Efter lunch hemma. Så tar jag fram solstolen och en god bok. Går igenom hela p - platsen och sätter mig på gräset i närheten av badet. Några badar. Men eftersom det var trångt på bryggan - så avstod jag från att gå ut på den. P.g.a smittorisken.

Blir kvar där i många timmar.

Åker därifrån vid 16 - tiden. För att åter igen komma fram till Lottie. Nu lastar vi in alla torrvaror som hon har köpt.

Kl 17.00 parkerar jag bilen på en vanlig gata. Från lördag kl 17.00 till måndag kl 07. behöver man inte betala för att parkera på gatan, gäller i de flesta ytterområdena i Stockholm.

Jag promenerar hem till Lottie. Vi tillbringar kvällen tillsammans.

Sen går jag hem till mig föra att sova själv i bilen.

Körde ungefär 10 mil.


Dag 2 söndag.

Går hem till Lottie för en gemensam grötfrukost.

Kl 08 går vi och handlar lite livsmedel. Vi tillbringar dagen hemma hos Lottie med förberedelser för färden till hennes fritidshus. Där hon ska tillbringar några veckor i juni / juli.

Vi går till min HB med några väskor.

Till middagen kommer hennes äldsta barnbarn. Han skal följa med till fritidshuset.

Körde ej.

Dag 3 måndag15:e juni


Jag går upp vid 04 för att laga the och steka några ägg, till smörgåspålägg.

Kl 05.30 ringer Lottie och säger att de är färdiga för avfärd. Så kl 05.45 parkerar jag utanför hennes port. Vi lastar in kyl - och frysvaror.

Vi rullar iväg 05,55. Färden går nu på E20 till Götene därefter på väg 44 till Uddevalla och sen E6 norr till avfart Saltkällan i Munkedal för att ta en lokal väg till huset som ligger på en "klev" (bergsknalle, bergsskrev, avsatts) strax innanför gränsen i Uddevalla.

Jag kör aldrig längre än ca 2,5 timme i ett sträck. Det blir normalt tre stopp för bensträckare, fika och tankning.

Namnet Saltkällan kommer ifrån att här vid en vik av Brofjorden så gjordes det salt, för länge sedan.

Med min breda HB kan jag inte köra ända fram till huset, p.g.a. att växtlighetens grenar skrapar i på långsidorna och det kommer i så fall att resultera i långa repor.

Dessutom är vägen brant och kurvig. Så jag parkerar en bra bit ifrån huset. Det blir till att bära många väskor uppför en liten och brant stig. Vilket var mycket jobbigt. För det blev många vändor.

Utsikten ifrån altan. Saltkällans badplats.
Katrineholm, Tyresta 037.JPG
När vi nu kommer till fritidshuset för första gången i år, så är gräset knähögt.

Så det blir till att klippa det. Vilket måste göras med att klipparen går på två hjul istället för på fyra. Sen får man köra även på alla fyra hjulen också.

Sommarvattnet måste kopplas på. Så em går åt till att starta upp sommarvistelsen.

Körde 45,7 mil.Dag 4

Tisdagen fortsätter vi med att plocka fram hammock, soffa, bord och stolar för en angenäm utevistelse.

Utsikt över Brofjordens vik in till Saltkällan. Ifrån altan.

Katrineholm, Tyresta 038.JPG

Körde ej.

Dag 5 onsdag 17:e

Idag tog vi det lugnt. Läste en hel del i min bok. Ibland soligt ibland mulet.

På kvällen åt vi middag med ett par som bor nära.

Körde ej.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.187
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
Dag 6 torsdag

Tidig, 05.30, grötfrukost, som vanligt.
Sen packade jag ihop min saker. Vi gick alla tre tillsammans ner till HB:n.
Jag för att köra tillbaka till Sthlm och Lottie och barnbarnet för att ta sig ett morgondopp.

Stannade till på handelsområdet Torp, för att gå in på ICA Maxi för att handla livsmedel. Var där kl 07 eftersom de öppnar då. Inte så många andra kunder, denna , för många, tidiga tid. Bra med tanke på att minimera smittorisken.

Kör väg 44 genom Trollhättan upp till Götene. Där stannar jag för fm - fika.
Sen blev det E 20 till Södertälje, där vägen går ihop med E 4.

Någonstans på E 20 kör jag om HBK:aren 27953. Vore kul om du som körde den bekräftade att jag läste av siffrorna rätt. Vart var ni på väg?

Efter Södertälje började det tjockna till i trafiken. Vid "kungens kurva" blev det en kraftig temposänkning. Vid Västberga stillastående upp mot Essingeleden. Men jag svängde av där och körde in i stan via Liljeholmsbron och vidare Västerbron till Fridhemsplan.

Hade ett bokat möte i Norrtull. Som varade mellan kl 15,30 och 16,30 hemma hos mig.

Efter det så åter igen ut på rull. Nu går det som vanligt denna fredagstid extremt sakta ut ur Sthlm på E 4:an. Vid Kista svänger jag av och ut på Kyminglänken för att vid Rinkeby komma in på E 18. Som jag kör till Västerås för att ta vägg 66 till Ramäs. Där en av sönerna bor med sina barn, varannan vecka. Nu var det hos modern som de bodde. Jag får träffa barnbarna på midsommardagen.

De två yngsta barnbarna spelade en fotbollsmatch mellan kl 18 och 19.

När sonen kommer hem vid 19.30 tiden åker vi i hans bil till Täby för att titta på en beg bil som han ev vill köpa. Det var 14 mil enkel väg. Det visade sig att den ev säljaren bor på fd F 2 där jag gjorde min grundutbildning, i tre mån, 1969, som soldat. Hela fd F2:s område var nu en tätbebygd lägenhets- "stad".

Bilen uppfyllde inte beskrivningen i annonsen. Ej heller vad säljaren hade förmedlat i tel. Så det blev inte ens en provtur.
Bil nr två som han hade för avsikt att titta på var redan såld, trots att annonsen var kvar på Blocket.

Vi blev irriterade av att säljarna inte var uppriktiga i tel och inte hade tagit bort annonsen på blocket. Det blev ju en onödig resa på 28 mil och några kvällstimmar.

Var tillbaka i Ramnäs vid 22 tiden.

Det blev en sen middag för sonen och jag tog en macka, vi delade på en stor, en liter, Tuborg som jag hade köpt på Citti i Lubeck.

När jag såg dessa enliters burkar på Citty kunde jag inte motstå ett köp av några st. Kul att ge bort, tänkte jag då i oktober 2019. På burken kan man läsa att de är tillverkade i Estland enligt tyska renlighetslagar. Jag som trodde att det var danskt öl!

Vi satt och snackade till efter midnatt.

Körde 58,9 mil och åkte som passagerare 28 mil denna långa dag.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.187
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
Hej Gösta, du är ca tre mil från min by.
Västerfärnebo, hoppas du får en trevlig midsommar i Ramnäs.
Som vanligt följer jag dina resor, och har stort utbyte av dem.
Tack för det. Roligt att det ger dig något positivt.

Är du hemma i slutet av nästa vecka ?
Kanske det finns en möjlighet för en utomhusträff?
 
Senast ändrad:

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.187
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
Dag 7 Midsommarafton.

Ligger lite längre än vanligt, för det blev sent igår kväll / natt.

Tar det lugnt på fm. Efter lunch rensar vi ogräs i jordgubbslandet, och vattnar gubbarna. Med sommarvattnet ifrån kanalen, som pumpas upp i ledning till tomtgränsen.

Sen kör vi iväg med en cykel till en vän i Virsbo, några mil norrut. Vi får med oss några tomatplantor som vi skall till mina barnbarns mamma.

Så det blir en trevlig stund med mina barnbarn och deras mor, mormor m.fl. Det var inte planerat i förväg.

Planen är att barnbarna skall vara hos sin far och mig i morgon.

Sonen gillar att grilla. Så han fixar grillen och jag tar hand om fläskfilén som skall skäras upp i mindre bitar och marineras. Det blir potatissallad och grönsakssallad samt öl.

Under tiden som grillen blir varm lägger jag ihop en jordgubbstårta.

På kvällen går vi ner till kanalen och badar. Känns behagligt, förmodligen drygt 20 grader i vattnet. I varje fall var det mycket varmare än Portugals 17 grader i november förra året.

Det kommer några ungdomar till bryggan, två badar de andra vill ej. Vi samtalar en stund innan vi går hem igen.
Efter en dusch tar vi varsin tårtbit sittandes i soffan och slötitta på en sångprogram på TV.

Efter 22 nyheterna går jag hem till mig.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.187
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
Dag 8 lördag

Vi tar det lugnt på morgonen. Fm ägnas åt ogräsbekämpning. Vilket inte är vad man ser fram emot på en midsommarhelg. Men ytterst nödvändigt.

Efter lunch kommer mina barnbarn. Så em ägnas åt lek och att umgås.

Blev en tidig kväll.

Dag 9 Söndag. 21 / 6

Går upp tidigt, som vanligt.
Efter mina två frukostägg och ett glas juice startar jag motorn och drag iväg, strax före kl 06.

Åker 66:a österut till avfarten till Surahammar. Kör igenom samhället och ut på väg 252 . Som är en "natur- utsiktsväg", åtminstonde bitvis med namnet Tidövägen. En vacker naturupplevelse, denna tidiga morgon med lite trafik.

Efter ett tag blir det kö, kööööö!!!!

Jahaja, vad händer, eller inte händer där framme?

Går ur för att få en bättre översikt. Går fram några billängder och ser att en personbil (Pb1) står långt ut till höger. Något motorfel tänker jag och vänder. På tillbaka vägen ser jag att ett djur ligger död i mittvajern. Förmodligen en hjortkid.

Strax börjar det att rulla igen. Jag ser då att Pb 1:an i högerkanten har vänster flygel inbucklad. En ungdom står och talar i tel. Till saken hör att omedelbart före köns början fanns en varningsskylt om att viltstängsel börjar.

Så ta det försiktigt därute, speciellt på morgon och kväll och ännu mera försiktigt i samband med olika varningsskyltar.

Väg 252 går över E18 och kommer så småningom fram till väg 56 som jag kör på fram till E 4:an i Norrköping. Fortsätter till Linköping och ut i skogen vid Gamelkil, där en son har ett fritidshus.

Är framme vid 10,30 - tiden. Tar fram min motorsåg och fäller några små träd innan sonen kommer. Resten av dagen går åt till diverse andra sysslor med bilar.

Lunch och middag fixade jag i HB:n på min lösa elplatta. Med mycket solsken och många mil så är ju batteriet full-laddat så då använder jag inte gasspisen.

Det blev även tid för lite trevligt umgänge, på behörigt avstånd naturligtvis.

Det blev sent innan kudden kunde kramas.

Körde 23 mil
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.187
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
Dag 10 måndag 22 / 6

Sonen åkte hem till sin ordinarie bostad i Dalarna på kvällen.

Jag är kvar och sågar lite grenar och fixar lite på tomten.

Dag 11

Efter en lugn morgon gör jag mig i ordning för avfärd, norrut.
Åker till Gasolfyllarna i Norrköping för att tanka lgp - gas, för 11:50 per lit. Denna gång har en tub räckt 14 dagar. Nätterna har varit naturligt varma och mat har tillagats elektriskt.

Åker väg 56 till Katrineholm för att hälsa på Lotties äldsta son med familj, på deras lantställe långt ut på "bondlandet".
Blir kvar där några timmar mitt på dagen.

Färden fortsätter på em fram till yngsta sonen i Ramnäs. Det var tomt i huset när jag kom. Sätter mig i solen och ringer till Lottie.

Barnbarna hade spelat fotboll mellan kl 18 och 19.

När de kom hem byter vi om till badkläder och åker några km för ett kvällsbad. Det är behagligt ljummet.
Kl 20.00 ser vi på Allsång på Skansen.

Jag går hem till mig föra att se 22 - nyheterna.

Körde 23,6 km
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.187
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
Dag 12 onsdag 24 / 6 & Dag 13.

Tar det lugn med yngsta sonen och barnbarna.
Är på tomten, rensar ogräs, ansar bort torra kvistar i rosenrabatten.

Barna badar i en liten uppblåsbar pool.

Spelar kubb. Det händer inte så mycket överhuvud taget.

Kommer förmodligen att bli likadant under kommande två dagar.

Dag 14 fredag och dag 15 lördag.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.187
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
Lite kompletteringar av inlägg nr 16.

Jag förstår inte att jag kunde glömma att skriva om detta. Eftersom jag tycker att det är viktigt att barna får vara delaktiga i mattillverkningen, från grunden.

På torsdag gjorde döttrarna, 7 och 11 år, och jag rabarberkräm.
De hade aldrig tidigare gjort något sådant. Vi tog med två skalknivar och en tillbringare som även var en våg.
I köket skalade vi rabarberna. 7-åringen blev stolt över att hon klarade av att skala bort tunna strängar. Ingen av tjejerna skar sig på de vassa knivarna.
På kvällen gjorde jag chutney på rabarber.

På fredagen gjorde 11- åringen och jag en ny sats rabarberchutney.
På kvällen spelade vi kubb. När den 9-åriga sonen ville spela ett parti till var kl mycket. Så jag sade att vi kan ta ett parti i morgon bitti.

Kl 6.55 på lördag morgon knackar det på dörren.
Där står grabben. Så vi spelar en timme.
Han börjar. Första pinnen slår ner en kubb liksom den andra pinnen. Ja, det här blir nog en tuff match. Ledningen växlar hela tiden.
Det blev en mycket jämn match.

På lördagens em gräver sonen och jag upp ett mindre krikonträd, som är en sorts plommon, som jag skall ta med till Norberg. Det vetenskapliga namnet är: Prunus domestica subsp. insititia.

Sen gick vi ner till kanalen för ett välförtjänt bad. Det är behaglig temp, minst 20 grader. Glömnde även denna gång att ta med en termometer.

På kvällen grillar sonen.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.187
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
Dag 16 söndag 28 / 6

På morgonen går jag ut på tomten med en kopp the och en smörgås samt en bok.
Sitter ett par timmar och läser i solen.

Vid 10.20 åker jag vidare. Till Västerfärnebo för att träffa Christer, HBK alias Wessly.

Tack Christer för en trevlig kaffestund. Det var roligt att kunna få till denna träff.

Därefter går färden vidare till Lotties dotter och måg med Krikonträdet. Blir bjuden på lunch innan vi planterar trädet. De har en väl uppväxt trädgård med många buskar och odlingsområden.

Efter ytterligare ca tre timmars körning är jag framme hos min äldsta son och hans sambo i Mora.

Det började regna strax före Mora och fortsatte hela kvällen.
Det blev en trevlig kväll med en gemensam middag och några öl.

Körde 22,9 mil.
 

Cre8iv

HBK Medlem
Inlägg
552
Kommun
Västra Götaland
HBK-Nr
27660
Namnet Saltkällan kommer ifrån att här vid en vik av Brofjorden så gjordes det salt, för länge sedan.
Ja, du har nog rätt. Brofjorden ligger nog längre ut, men jag tror att de hör ihop.
Vill inte kapa din resetråd, men jag har bott drygt 20 år i Saltkällan. Flyttade därifrån 2017 och vill gärna komma med lite fakta och kuriosa.

Saltkällan ligger längst in i Saltkällefjorden och är en del Gullmarsfjorden, som är Sveriges enda riktiga fjord och en tröskelfjord.
Norr om Bornöarna delar sig Gullmarsfjorden åt NO till Saltkällefjorden och åt NV till Färlevfjorden. Längst in där, ligger Vann Spa& Hotell, som förut varit Lingatans fångvårdsanstalt, en öppen anstalt i Bohuslän. Där satt Clark Olofsson en tid, tills han rymde med en eka, den 5 augusti 1969, två månader före muck.

Brofjorden är en fjord som ligger i Lysekils kommun i Bohuslän och den skär i SV-NO riktning in mellan halvöarna Stångenäset och Härnäset. Den ligger mitt emellan Gullmarn och Åbyfjorden och är den minsta av dessa tre fjordar.
Vid Brofjorden finns Sveriges största oljehamn, Brofjorden Preemraff, som totalt är Sveriges näst största hamn. Alla lastkajanläggningar vid Brofjorden ägs av Preemraff Lysekil.
 
Senast ändrad:
Toppen