Två intressanta resmål i Champange/Ardennerna

Mémorial Charles De Gaulle

Ligger i Colombey-les-Deux-Eglises, i provinsen Champagne/Ardennerna. Här bodde Charles de Gaulle i många år. Byn ligger c:a 8 mil öster om Troyes. När man kommer körande mot byn ser man det gigantiska minnesmärket som står högt uppe på en kulle.

Colombey-les-Deux-Eglises.JPGColombey-les-Deux-Eglises 1.JPG

Charles André Joseph Marie de Gaulle, född 22 november 1890 i Lille, död 9 november 1970 i Colombey-les-Deux-Églises. Han var regeringschef 1944-1946 och Frankrikes president mellan 8 januari 1959 till 28 april 1969.

I en grön park på c:a 2 hektar ligger Boisserie som byggdes runt 1810. De Gaulle köpte den 1934. Han var gift och hade tre barn. Han tillbringade semestrarna på Boisserie, men med tiden blev besöken allt fler och längre. Från 1946 blir det hans permanenta bostad. Den nära kopplingen mellan Charles de Gaulle och Colombey-les-Deux-Églises förstärks 1948 när hans dotter Anne dör och begravs i Colombey-les-Deux-Églises.

Colombey-les-deux-Églises 2.JPG

Det var på Boisserie som han i september 1958 bestämde sig för att bjuda in Tysklands kansler Konrad Adenauer för att understryka den djupa kopplingen till en fransk-tysk försoning.

Colombey.jpg

Stället är väl värt ett besök av en som är intresserad av historia, där finns också ett museum. Där finns två Citroen DS-bilar som använts av de Gaulle, en som visar kulhålen som gjordes under det nära dödliga försöket i hans liv 1962.

Minnesmärket öppnades 2008 av den franska presidenten Nicolas Sarkozy och Tysklands kansler Angela Merkel.

Champange

Champange-1.jpgChampange 5.JPG


Épernay brukar kallas ”Hjärtat i Champagne”. Épernay är en stad och kommun i regionen Grand Est i nordöstra Frankrike, 140 km öster om Paris, med cirka 25 000 invånare, men desto fler champagneflaskor, cirka 300 miljoner! De flesta av dem vilar tryggt, får man hoppas, i det virrvarr av tunnlar på många mil, som likt en schweizerost breder ut sig under staden. När du besöker en champangekällare är där ganska kallt.

Champange 2.jpg

För en champagneälskare är Avenue de Champagne lite av ett himmelriket, där ligger några av de största champagnemärkena såsom Moët & Chandon, Pol Roger och Eugène Mercier. Avenue de Champagne är inte världens charmigaste gata, men är en turistmagnet där man kan häpna över de palatslika byggnaderna som i flera fall bjuder in till rundvisning och provsmakning av de åtråvärda dryckerna.

Champange-3.jpg

Förutom champagnehusen finns här numera en bra koncentration av champagnebarer och champagne/vinbutiker, och ett restaurangutbud som är bra för en stad av denna storlek. Epernay ligger där tre av de mest kända underdistrikten i Champagne möts, Valée de la Marne, Montagne de Reims och Côte des Blancs. Här finns, förutom de stora champagnehusen i staden, en mängd intressanta byar, odlare och kooperativ att besöka på bekvämt avstånd.

Champange-4.jpg

Det finns ganska många champangegårdar där du får övernatta med din husbil. Har du France Passion hittar du en del övernattningar i detta distrikt.
  • Gilla
Reaktioner: BoEr och Tommy Dynér
Om författaren
Lassej
Lars Jönsson, mångsysslare som jobbar bakom skärmen Husbilsklubbens forum som Webb Admin och på Facebook som Admin.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa

Artikel information

Författare
Lassej
Visningar
751
Senast uppdaterad
Betyg
5,00 stjärnor 1 betyg

Flera i Värt att besöka

Flera från Lassej

Dela denna artikel

Toppen