Besök på Cognacshuset Frapin

Familjen Frapin har odlat vin i Grande Champagne sedan urminnes tider. Anfadern bosatte sig i området redan år 1270 men det var först på 1880-talet som Pierre Frapin (1858–1944) började sälja cognac i eget hus.

Mitt favoritmärke bland alla de cognacs sorter som finns är Frapin. Frapin kan räknas som ett medelstort cognacshus, oändligt mycket mindre än till exempel Hennessy och Martell, men om man räknar de producenter som kontrollerar hela produktionskedjan från druva till flaska så är Frapin i dag den klart största producenten i Grande Champagne.

Coqnac karta.JPG

Frapins huvudkontoret ligger i den lilla byn Segonzac. Under vår Frankrike resa åkte vi dit på vinst och förlust, men det blev till slut högsta vinsten och en dröm som slog in. De frågade oss om vi ville ha en rundvandring i deras källare en tur på c:a 30 minuter. En rundvandring med guide (han pratade engelska) i det allra heligaste, för mej var himmelriket mycket nära och rundvandringen kostade inget.

Konjak2.jpg

Regionen Cognac är uppdelad i sex ursprungszoner mindre distrikt (cru) med centrum i den lilla byn Segozac. Där de två första är belägna närmast staden Cognac. Grande Champagne och Petite Champagne (som inte skall förväxlas med distriktet Champagne i nordöstra Frankrike). Frapin ligger i Grande Champagne.

Går det att misslyckas med de här förutsättningarna? Man tycker inte det – och så är heller inte fallet! Frapin producerar ingenting annat än högklassig cognac. Husets VSOP är minst 10-årig. Eau-de-vierna som skapar den utsökta och högst rekommendabla Château Fontpinot XO får åldras i sina torra källare i tjugo år. Samma lagringsprinciper, men med mer än dubbelt så lång lagringstid, gäller för den helt fantastiska Extra. Förutom grundsortimentet från VS till Extra tillkommer några exklusiva äldre cognacer samt ett antal millésimes och multimillésimes (blandningar av tre olika årgångscognacer).

Frapin.JPG

Det var sen dags för provning, tyvärr fick jag inte prova den cognac som var över 100 år, men bland de fyra jag provade fanns en som var lagrad i 40 år. Det var så att änglarna sjöng när jag provade. Tyvärr var den lite för dyr kostade 3.600 kr så jag köpte en Frapin Vip XO den kostade 1.200 kr. Enligt Frapin är en cognac godast när den fått lagras mellan 60-70 år sen tappar den lite i styrkan, finns säkert de som har en annan uppfattning.

Konjak4.jpg

Du som åker omkring i detta distrikt och gillar Cognac, stanna till hos "bönderna" och prova eller så bor du över på gården, gäller främst de gårdar som är med i France Passion.
Om författaren
Lassej
Lars Jönsson, mångsysslare som jobbar bakom skärmen Husbilsklubbens forum som Webb Admin och på Facebook som Admin.

Kommentarer

Artikel information

Författare
Lassej
Visningar
976
Kommentarer
3
Senast uppdaterad
Betyg
5,00 stjärnor 2 betyg

Flera i Värt att besöka

Flera från Lassej

Dela denna artikel

Toppen