Gorges du Verdon

Det turkosfärgade vattnet kontrasterar vackert mot de ljusa och höga klipporna efter den 14 mil långa vägen som klänger sig fast efter klippkanten. Vi är i Gorges du Verdon även kallad Europas Grand Canyon och det är oändligt vackert.

Flod1.JPG

Vi är i Provence närmare bestämt i Parc Naturel Régional du Verdon som ligger i sydöstra Frankrike. Floden Verdon har skurit ner ända upp till 70 meter i det ljusa kalkstensberget, den smaragdfärgade floden och den frodiga växtligheten skapar nästan en overklig kuliss mot den klarblå himlen. Den mäktigaste delen är sträckan mellan utkikspunkten Point Sublime och den konstgjorda sjön Lac de Sainte Croix. Vinrankorna klänger sig fast på sluttningarna och på floden Verdon kommer kajaker i en nästan oändlig ström, ett foto gör inte miljön rättvis utan måste upplevas i verkligheten. Här finns ljud, färgnyanser och dofter som inte kommer fram i ett foto. Detta är helt enkelt Provence när det är som bäst!

Flod2.JPGFlod3.JPG

Man kan ha den lilla byn Castellanes som utgångspunkt, och sedan köra längs D952 som på vissa ställen är smal och krokig, men som det går utmärkt att köra på med husbil om man är försiktig. Tag en hel dag på er eftersom vägen går längs klippavsatserna och i tunnlar genom berget. Vissa av utsiktsplatserna går ända fram till bergskanten. Stanna till beundra och njut av utsikten kanske med en liten lunch utanför husbilen. Emellanåt känns vägen helt galen när klipporna hänger över en och man har svårt att tro att det här är verkligt.

Gordes

Uppe på bergssidorna i Luberonbergen klättrar några av Frankrikes vackraste byar. En av dem är Gordes. Från Gordes bjuds majestätisk utsikt över dalen, med utsikt över omgivande vingårdar och olivlundar,.en plats som är magiskt vacker.

Gordes2.JPG

Gordes är en kommun och bergsby i departementet Vaucluse i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur i sydöstra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Gordes som tillhör arrondissementet Apt. Kommunen har ca 2 000 invånare som kallas Gordiens.

Gordes är en av de mest besökta byarna i Luberon och anses vara en av Frankrikes vackraste landsbyar med sin placering på en solig klippa. Det finns smala kullerstensgator, av vilka många leder till slottet i hjärtat av byn och på sin högsta punkt. Glöm inte att besöka torget där jag satt och åt lunch under det stora trädet.

Gordes1.JPG

Det påstås att Evert Taube under en period bodde i Gordes, Evert har skrivit dikten Gränd i Gordes och Astrid Taube har gjort en målning av dikten.

Sénanqueklostret

Kloster1.JPG


Provences mest kända lavendelfält, framför Sénanqueklostret nära byn Gordes i Provence, är vackra. Men räkna inte med att vara ensam. Och räkna inte med att kunna ströva fritt på alla fälten.

Klostret plundrades och övergavs under slutet av 1500-talet och hamnade i privat ägo. Det återköptes av Cistercienseorden år 1854, och munkarna blev kvar till 1903. Från och med 1988 finns det åter munkar på klostret. Munkarnas huvudsyssla är att odla lavendel och bin. Du kan även gå in i klostret eller bara strosa omkring och känna lavendeldoften, när jag var där var det fullt av turister.

Kloster2.JPG