Arromanches-les-Bains

Orten ligger omedelbart innanför invasionsområdet vid Gold Beach. På stranden och i havet utanför Arromanches finns rester efter den konstgjorda hamnen kallad Mulberry-B. Den sammansattes av färdiga betongelement, som bogserades över Engelska kanalen, för att möjliggöra lättare tillförsel av fordon, personal och förnödenheter till de allierade trupperna.

Arromanches-les-Bains1.jpgArromanches-les-Bains2.jpg

Under hela invasionen landsattes 220.000 man och 40.000 militärfordon via denna konstgjorda hamn, som byggdes så att den klarade tidvattnet. Än idag finns rester kvar av den konstgjorda hamnen, bäst ser man resterna när det är ebb.

Sainte-Mère-Église

Sainte-Mère-Église är en mindre stad och kommun i departementet Manche i regionen Normandie i norra Frankrike. Där bor c:a 2 500 personer.

Sainte-Mère-Église2.jpg

Denna franska stad ligger ungefär en mil från kusten vid Utah Beach och hade idag inte varit en turistattraktion om inte följande hade inträffat. Den 82:a luftburna amerikanska divisionen skulle landsättas i närheten av byn på bägge sidor om floden Meredet. Deras uppgifter var att säkra områdena runt Utah Beach. Bakom Utah Beach hade tyskarna satt stora områden under vatten och på så sätt försvåra ett allierat anfall. På grund av dåligt väder spreds trupperna över stora områden och mycket få landade där det var tänkt. Just i staden Sainte-Mère-Église landade ett 30-tal fallskärmsjägare.

Det är nu den kända händelsen som även är med i filmen D-Day och gjort byn känd inträffar. Menige John Steel fastnade med sin fallskärm i byns kyrktorn och blev hängande längs väggen. John kunde bara titta på när striderna pågick under honom. Skadad i foten och efter att ha spelat död i två timmar blev han senare tillfångatagen av de tyska soldaterna. Han lyckades emellertid fly några timmar senare för att ansluta till sina egna trupper. Han överlevde kriget och finns som staty, hängande i en fallskärm, i kyrktornet i Sainte Mére Église. Folk vallfärdar från när och fjärran för att själv beskåda händelsen som inträffade 1944.

Sainte-Mère-Église3.JPG

Ett stort flygmuseum finns mitt emot kyrkan som är väl värd ett besök om man är intresserad av andra världskriget.

Det finns en camping/stellplats på Rue du 505eme Airborne 6, Sainte-Mère-Église.


Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel är inget slott utan ett kloster. klostret ligger högt upp på ett berg på tidvattenön Mont-Tombe mitt ute i Atlanten på Frankrikes västkust i den franska regionen Basse-Normandie. Klostret har drygt 40 invånare.

Mont-Saint-Michel1.jpg

Inramningen är galet vacker. Mont-Saint-Michel på halvön Mont-Tombe, precis i gränslandet mellan Normandie och Bretagne, sticker upp som en sylvass sockertopp mitt i ett ständigt föränderligt landskap av lenaste tidvatten. Där har det 80 meter höga och muromgärdade klostret ända sedan år 708 varit hem för munkar och nunnor - och vallfärdsort för pilgrimer.

På bilden ser du hur man transporterade olika saker upp till klostret
Mont-Saint-Michel3.jpg

Det första som uppfördes på bergets topp (som vid den här tiden omgavs av skog) var ett mindre kapell år 708, som biskop Aubert av Avranches lät uppföra. Han ska enligt en legend ha drömt att ärkeängeln Mikael sagt till honom att uppföra ett kloster på berget. Klostret är alltså uppkallat efter ärkeängeln Mikael.

Mont-Saint-Michel6.jpgMont-Saint-Michel5.jpg

Beroende på om det är ebb eller flod är Mont Saint-Michel antingen en ö eller fastland och omges av kvicksand samt branta stenar. Tidvattnet vid Mont Saint Michel är ett av de högsta i Europa, det når upp till 14 meter över normal havsnivå

Trots att Mont-Saint-Michel är ett avsides beläget kloster halvvägs ut i havet lockar det miljontals besökare varje år. Mont-Saint-Michel har blivit kallat en av Frankrikes mest betagande vyer.