Det är väl inga problem med att lyssna på radio i husbilen, det är ju bara att sätta på radion och välja den kanal som man vill lyssna på.
upload_2019-7-20_12-12-54.png
Visst är det så men om du t.ex. vill lyssna på radio eller din lokalradiostation även om du är utanför Sverige eller åker från din hemort till en ort utanför din lokalradios sändningsområde, så går inte det med en vanlig bilradio. Kommer du en bit i utkanten av sändningsområdet börjar radion servera andra ljud än vad du vill lyssna på och kanske växlar över till en annan lokalradiostation.
Hur löser man detta? Lösningen är webb-radio.

Webb-radio, vad behöver jag?
Du behöver ett telefonabonnemang med en lämplig surfvolym att förbruka per månad.
Du måste befinna dig där du har uppkoppling mot mobiltelefonnätet.
Du använder din smarttelefon eller surfplatta där du laddat ner en app för att kunna lyssna på webb-radio. En app är Sveriges Radio Play som finns i AppStore för iPhone/iPad resp. i Google Play för Androidenheter. Exempel på gratis-appar för webb-radio.
upload_2019-7-20_12-14-57.png
Det är drygt 1 minuts fördröjning mellan realtids-radions sändning och motsvarande mottagning i webb-radion.

Jag vill ha bättre ljud än det som finns i telefonen eller surfplattan.
En lösning är en trådlös portabel bilhandsfree-enhet. Den klarar av att sända ut ljudet från den enhet som den är trådlöst ihopkopplad med. Ljudet är förvånansvärt bra, den är också ett alternativ för att få handsfree telefonhantering.
Kör du med ett navigeringsprogram i smarttelefonen eller i surfplattan så kan du sända ut de talade väganvisningarna via bilhandsfree-enheten om du så önskar.

upload_2019-7-20_12-16-37.png
Detta är ett exempel på en bilhandsfree-enhet med Bluetooth. Det är en enhet i Kjell & Companys sortiment. Den är också lätt att ta med sig utanför husbilen och användas för bättre ljud än i telefonens högtalare.
Placera enheten på solskyddet med medföljande fäste och sätt på enheten.
I Inställningar, Bluetooth, sätt på Bluetooth om den funktionen inte redan är på. I din telefon/platta ser du nu enhetens namn, klicka på den enhetens namn och en sammankoppling sker.
På din smarttelefon eller surfplatta startar du lämplig app för webb-radio och väljer den station du vill lyssna på.

Du kan lätt ta med dig enheten om du vill lyssna på webb-radio utanför husbilen. Den sitter i en hållare och hålls på plats med hjälp av magneter.
upload_2019-7-20_12-17-56.png

Tips:
Ta med smarttelefonen till sovplatsen som t.ex. kan vara längst bak i bilen.
På kvällen eller på morgonen när du vill lyssna på din lokalradiostation, nyheter etc., starta appen i din telefon. Ljudvolymen reglerar du via din telefons ljudknappar. Ljudet hörs tydligt även på det avståndet. Du stänger av sändningen via din telefon. Telefonen är din fjärrkontroll.