Se på TV i Husbilen

Bild 1-TV i husbil.jpg

Det finns flera alternativ att kunna se på TV i husbilen, Marksänd TV, Satellitmottagning eller via Internet-mottagning och en App i smarttelefon eller surfplatta. Vill man överföra smarttelefonens eller surfplattans TV-bild till husbilens TV-mottagare kan man använda en Kabel-anslutning, Chromecast eller AppleTV.

Marksänd TV.
Bild 2 Marksänd TV.jpg

För att kunna se på marksänd TV krävs att mottagningsförhållandena är goda och att inget skymmer mottagningen. Störningar i mottagningen kan förekomma vilket resulterar i att bilden ”fryser” och/eller visar mosaikbilder, hackig bild och ljud kan förekomma. Befinner du dig utanför Sveriges gränser kan du inte se svensk TV via marksänd TV.

Satellitmottagning.

Bild 3 Satellitmottagning.jpg

Mottagningen kräver en parabol och en HD-mottagare. Det krävs också ett abonnemang hos någon distributör. Ett enkelt förfarande är att deponera 795kr för ett depositionskort hos Canal Digital. Du får tillbaka den summan om du avslutar avtalet. Canal Digital har gjort allt vad de kan för att dölja den möjligheten då de vill teckna ett mer aktivt abonnemang med dig. Via ett depositionskort kan du se TV1, TV2, Kunskapskanalen, SVT24 och Barnkanalen. TV4 och övriga Tv-kanaler kan inte ses med ett depositionskort.

Vanligast är en självsökande parabol, kostnad ca 27 000 kr. Det finns paraboler där du själv riktar in den mot satelliten men det kräver precision och tålamod. Satelliten Thor finns nästan rakt i söder och sikten mellan parabolen och satelliten får inte skymmas av några hinder.

Mottagning av TV-bild från satelliten Thor kan ske från Norden ner till norra Frankrike. Detta var ett bra alternativ fram till dess att EU-direktivet om fri roaming kom 15 juni 2017.


Internet-mottagning.
Bild 4 Internet-TV.JPG
Du kan använda din PC/Laptop, smarttelefon eller surfplatta som mottagare. På din PC/Laptop använder du din webbläsare och går in på svtplay.se eller tv4play.se
På din smarttelefon/platta laddar du ner app:en SVT Play eller TV4 Play.

Bild 5 Appar.jpg

Du kan se på TV där det finns mobiltäckning och om du har ett abonnemang som har en surfvolym som räcker till för att titta på TV, det går åt 1GB/tim när du tittar på TV. Om du har ett mobilabonnemang med Obegränsat inom Sverige så behöver du inte göra någon inställning för reducerad bildkvalitet/upplösning. Om du befinner dig utanför Sverige men inom EU/EES och har en begränsad surfvolym per månad, bör du ställa om mottagningen för att spara på surfvolymen. Omställningen gör att du istället förbrukar ca 330MB/tim, dvs. du kan se 3 timmar TV med en förbrukning av surfvolym på 1GB.

OBS! Detta gäller om du ser på TV i din PC/Laptop, eller på din smarttelefon/platta utan att använda Chromecast eller AppleTV. För att kunna överföra TV-bilden från smarttelefonen eller surfplattan till husbilens TV-skärm fortfarande med reducerad åtgång av surfvolym, kan du använda kabelanslutning, se det alternativet.

Du kan begränsa dataanvändningen så här i app:en SVT Play.

Bild 6 SVT-inst-1.jpg


Bild 7 SVT-inst-2.jpg

Du kan begränsa uppspelningskvaliteten så här i app:en TV4 Play.

Bild 8 TV4-inst-1.jpg


Bild 9 TV4-inst-2.jpg

Kabelanslutning.
Bild 13 HDMI-kabel.JPG
Bildytan i din smarttelefon/platta är begränsad men med en kabelanslutning mellan smarttelefonen/plattan kan du visa TV-bilden på husbilens TV, du kan också använda denna teknik om du vill visa bilder från din smarttelefon/surfplatta på husbilens TV-skärm. Förutsättningen är att din TV har en HDMI-ingång.
På TV:ns fjärrkontroll, tryck på knappen ”Source” och ändra till HDMI.

Bild 10 TV-ingång-Source.JPG

Investering:
Till en iPhone eller iPad använder du en adapter Lightning-HDMI, kostnad under 600 kr.

Bild 11 Lightning-HDMI.JPG

Till en Android-enhet använder du en adapter, Micro USB-HDMI eller USB C-HDMI, beroende på telefonmodell, kostnad under 300 kr.
Bild 12 Android-adapter.JPG

Till båda alternativen krävs en HDMI-kabel med passande längd för anslutningen mellan din smart-enhet och husbilens TV. Det är viktigt att HDMI-kabeln har hög överföringskapacitet – har god kvalitet. En sådan HDMI-kabel på 2m kostar 250 kr – 350 kr.
Bild 13 HDMI-kabel.JPG
Inställningen för reducerad förbrukning av surfvolymen som du gör i alternativet Internet-mottagning gäller även i detta alternativ.
OBS!
Exemplen på adapter och HDMI-kabel är hämtade ur sortimentet från Kjell & Company. Rådgör med personalen i butiken så att du får rätt utrustning.

Chromecast.

Bild 14 Chromecast.jpg
Chromecast är en enhet som via ett nätverk kan visa TV-program på din TV. Enhetens ena kabel kan kopplas till ett USB-uttag på din TV för att få strömförsörjning och den andra kabeln kopplas in i HDMI-ingången på din TV. Via inställningarna i Chromecast-enheten har du anslutit den till önskat nätverk. Chromecast-utrustningen kräver inledningsvis att du i din telefon eller surfplatta anger en kod som visas på TV-skärmen.

I din smarta telefon eller surfplatta har du laddat ner app:en SVT Play eller TV4 Play. Du startar app:en och klickar på ikonen för att Casta (överföra) bilden till Chromecast-enheten som sedan kommunicerar via nätverket. Nätverket kan vara en router eller om du använder din telefon eller surfplatta för internetdelning. En Chromecast kostar mellan 400 kr och 800 kr.

Du kan se på TV där det finns mobiltäckning och om du har ett abonnemang som har en surfvolym som räcker till för Tv-tittande. Det går åt 1GB/tim när du tittar på TV. Även om du i app:en ställer in att du vill ha lägre dataanvändning/uppspelningskvalitet för att spara på surfmängden följer den inställningen inte med från din telefon eller surfplatta till Chromecast-enheten utan förbrukningen blir 1GB/tim.

Apple TV.

Bild 15 AppleTV.jpg

Fungerar på liknande sätt som Chromecast men en AppleTV-enhet kostar från 1 600 till 2 100 kr.

Problemet med Apple TV i en husbil är att den drivs med 230V vilket kräver tillgång till någon form av el-koppling på husbilsplatsen eller att du i husbilen har en inverter, en enhet som omvandlar bilens 12V till 230V. Det går att bygga om en AppleTV för att driva den på 12V men det är inget alternativ för de flesta.
Även om du i app:en ställer in att du vill ha lägre dataanvändning/uppspelningskvalitet för att spara på surfmängden följer den inställningen inte med från din telefon eller surfplatta till AppleTV-enheten utan förbrukningen blir 1GB/tim.