Sv: LCHF. Läs detta!
Jappe, då får du avhålla dig från goda ostar och Pharmaskinka!
Natriumglutamat (även känt som
MSG eller
monosodium glutamate) är ett
salt som består av en positivt laddad
natrium-jon och en negativt laddad
glutaminsyra-molekyl.
Ämnet förekommer naturligt i många livsmedel, exempelvis lagrade
ostar,
soyasås,
kelp, lufttorkad skinka, och
valnötter,
[1] och ger dessa en fyllig och matig smak. Det används även som
smakförstärkande tillsats i livsmedel och har
E-nummer E 621. Det används i livsmedelsindustrin i bland annat färdiga kryddblandingar,
chips,
buljong och
kryddan Aromat. Det är särskilt vanligt i östasiatisk mat. I sig självt är natriumglutamat ett nästan smaklöst salt av
glutaminsyra. Smaken anses vara en femte grundsmak (utöver sött, surt, salt och beskt) och kallas efter sitt japanska namn för
umami.
Natriumglutamats påstådda skadeverkningar har debatterats sedan 1980-talet. Inga skadliga verkningar har dock påvisats vid de mängder som är aktuella i mat, varken för naturligt förekommande natriumglutamat eller för tillsatser.
Ingen av de påstådda negativa hälsoeffekterna har dock bevisats, och det svenska
Livsmedelsverket ser ingen anledning att varna för ämnet i kost.
I den engelskspråkiga versionen av Wikipedia finns mer fakta bl a referenser till källforskning.
Bl a står det att (förkortat) att försök visat att vanligt koksalt är ca 5 ggr så farligt
som MSG. Och att små mängder MSG kan ersätta mycket större mängder salt i mat utan smakförsämring.
Man kan undra om inte MSGs giftighet är en skröna?
Monosodium glutamate - Wikipedia, the free encyclopedia
//W