• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Fiske i Medelhavet

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Hej Anton.... Jag kan berätta att när jag fiskade i en hamn så tog jag många barrakudor.... men plötsligt så hög ingen mer på wobblern även om där var ca 50 barrakudor, i hamnen fanns också sardella som barrakudan jagade.... där var säkert flera 100 000 sardeller i hamnen... och ibland så blev de så rädda att de hoppade upp ur vattnet, och vid flera tillfällen fick jag då levande agn... just den kvällen de inte högg mer så fick jag och några tyskar på en segelbåt tag i sardeller... jag använde en mycket tunn stålwire men tyskarna hade vanlig fiskelina.... genast jag stoppade ner en preparerad sardell så hög barrakudan... och jag fick ytterliga tre barrakudor... tyskarna förlorade alla sina då fisken kapar lätt vanlig lina.... men sen du.... så hög barrakudan inte mer på "mina" sardeller och det som förvånade mig mest.... var att barrakudan stoppade jakten på sardellerna för resten av kvällen.... den slutsatts jag drog var att de förstod att "maten" var farlig.... jag kan ge dig många exempel på när fisken i medelhavet visar sin intelligens... bl.a blåfisken som är en inteligent jägare, där finns film som visar hur en grupp blåfisk anfaller en fiende fisk som är mycket större och kraftigare än de... jag har fiskat blåfisk (Gofari på Gr.) med bl.a levande fisk... jag har haft många hug... men inte fått upp en enda på detta sätt.... varför... jo för innan blåfisken anfaller bytet så kollar han väldigt noga efter krokar... och blåfisken biter alltid i den delen där ingen krok finns, detta har hänt mig många ggr, och jag minns en gång när jag satte en krok fram och en bak.... vad hände då...Jo! blåfisken tog hela buken på betesfisken... så vist är fisken klokare här i medelhavet ... :swoon:

Sen angående lokal kännedom... vist är det så.... även här i Grekland... men nu är det så att jag använder fiskemetoder som grekerna inte använder och då vet de inte om att de kan ta fisk på detta sätt.... Jag har varit 6 månader i Korumenos och blev god vän med många professionella fiskemän... även med "amatörer" men en sak hade de alla gemensamt.... de log till mig när jag sa att jag skulle ut och ta en stor Sinagrida (Tandbrax).... vist gick där många månader utan fisk.... men det berodde inte på min teknik... utan det beror på att Grekerna har fiskat tom i kustnära områden... där finns ingen fisk... men en dag bestämde jag mig för att gå långt iväg med båten.... det slutade med att jag kom tillbaka med en 3.7 kg Sinagrida.... en fiskeman sa till mig... ingen här har trot på dig... och ingen här har fångat en fisk med ditt system så detta är ett mirakel...


Hallå muskatten

Att fiskarna är smartare än våra inhemska tvivlar jag på, kan det vara vatten
tempen som avgör hur snabbt du behöver veva och vilken fiskart du fiskar efter.
Man behöver ha bra kunskap över vatten,tider när fisken går till.
Oftast bara byborna som har koll på sådant.
Hur som haver mkt. intressant och lärorikt tråd.
 
Senast ändrad:

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Hej kompis och välkommen tillbaka.... jo ser du Wovi har tagit över "avlivningen" därför ser du mer blod på nästa foto.... så säg till Bonnie att han nu måste akta sig för Wovi är ganska blodtörstig....:twitcy:

Du håller väl inte på, med det där turkspion-tricket ännu? Du vet att du blir av med fingrarna då!:oops:
Fisken på övre bilden! Vad har den för konstig nos?:)
Kram (till Wovi!!!)
Julian
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Får väl ta med mig en munkorg till Wovi då!
Men Bonnie hälsar till Wovi att hon aldrig mer får ligga i hennes säng om hon bits. Turk-byrackan skall få munkorg hela dagen.
Julian
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.166
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: Fiske i Medelhavet

... så vist är fisken klokare här i medelhavet ...
Inte bara i Medelhavet, laxen beter sig på samma sätt i Norden, Skotland & andra ställen (Island, Kanada). Firrar är INTE så dumma så som vi skulle vilja ha det vilket du redovisar så väldigt bra i den här tråden. Fortsätt bara, du är duktig beteendevetare oavsett fiskart.
 
F

F.d. 29925

Guest
Sv: Fiske i Medelhavet

När jag väntade på att man skulle släppa på trafiken i Korinthkanalen var det några infödingar som fiskade med något slags bottenmete. De fick fisk men vet inte vad för fisk men de hade linan upprullat på en tom 1,5 liter plastflaska.
Uppskattningsvis vägde fisken c:a 3 kg.
 

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Nu finns det ju många sätt att få fisk när vi är vid Medelhavet…. Själv började jag med den som jag tycker passar mig bäst… man agnar och slänger ut….. låter skiten sjuka….. och sen sätter man sig ner och väntar…. Och väntar …. Och väntar….. det är just vad jag fick göra… och när mörkret kommer så vevar du in din dags ”fångst”…. Då brukar det sitta en ”mask” som har slukat hela ditt bete… irriterad vill du ta bort masken… men akta dig… denna mask är ”giftig” och rör du den så får du flera timmar obehagskänsla i fingrarna och kommer att ha svårt för att dricka din öl eller vinet då du kommer att ha svårt för att hålla i saker….
När jag var i Kamares (där jag reparerade fuktskadan i H-bilen se tidigare inlägg i Hbk) och när vintern var slut och värmen började komma då kom också några turister….och en gång var ”turisterna” Marin forskare från Frankrike… vi började diskutera skador i Medelhavet och de berättade att de senaste 15 åren så återkom de alltid till denna plats…. De berättade för mig att de kunde se att havsbotten inte var sig lik… växtligheten håller på att dö eller har redan dött…. För fanns det lite koraller men i dag så var alla borta… jag undrade om ”masken” och visade dem en…. Då sa de att när de kom hit för 15 år sedan så fanns inte denna mask här…. Men nu är botten täckt av maskar… och de kunde inte förstå varför denna förändring nu hade kommit… Jag berättade då om all toa avfall som kommer från Gythion,…och på den tiden vi satt där och pratade så släppte Gythion ut all toa avfall i Medelhavet, men i dag så skall de ha en reningsanläggning men om den fungerar som många andra här i grekland så är det inte mycket att hänga i ”julgranen” …. Så jag undrade om detta kunde vara en anledning till maskens närvaror…. Det kan vara så med de viste inte sa de…Sen visade jag dem bilder på fiskar som jag har fångat i Medelhavet … och flera av dessa fiskar hörde inte hemma i Medelhavet och troligen kommit hit via Suezkanalen…
När våren är på språng då kommer det ”nya fiskar” som du kan ta på spinning eller jigging… men det finns fler sätt att ta fisken på men jag tänker inte gå in på detta utan håller mig till de lite enklare sätten för mig och kanske också för dig… I Maj månad kommer Magiatiko på Gr. (den har fått sitt Gr. namn för att den kommer i maj månad och på engelska heter den Great Amberjack ) och den kan bli stor över 85kg och över 2 meter lång… När de inte är så stora så kallar Grekerna dem för Manalja men vad jag förstår så är det bara på fastlandet den har två namn för här på Kreta heter alla Magiatiko… När den är ung (1-5kg) så jagar den småfisk längs klipporna och även i hamnar och är en snabb predator som går oftast i små grupper om 3-10 fiskar när de jagar… i en hamn kanske du ser småfisken fly för sina liv och hoppar upp ur vattnet, då kan det vara en Magiatiko… men tittar du efter predator så är den redan borta och nere på djupet då deras attack är oftast blixt attacker En Magiatiko är lätt att ta på en maxrap färgen verkar inte ha någon betydelse, däremot vid snabb invevning så är det instinkten som tar över och de hugger snabbt och hårt….en gång så kom ett par tre stycken efter min wobbler ända uppe vid ytan…. Två av magiatikon bröt vattenytan så att ryggfenorna var uppe och jag fick verkligen se hur snabba de var… Fisken drar snabbt iväg med lina och här gäller det att ha bra utrustning för en 5kg Magiatiko bryter lätt en flätad lina när den går blixt snabbt ner mot stenarna eller klipporna… om den har möjligheter så går den in mellan stenarna eller i någon grotta… och oftast då går linan av och du förlorar fisken… skulle du hamna i denna situation så gäller det att ta ett lugnt… har fisken gått in i en grotta… vänta… och vänta… för den kommer ut för eller senare… när den sen väl är ute då är det viktigt att du har kraftfull utrustning ingen lös broms… för nu måste du hindra fisken ifrån att rusa in i hålan igen…och jag kan säga dig en 4,1 kg Magiatiko är inte att leka med… men om du vinner fighten så ger han upp och är då lättare att ”landa”… Första året jag var i monemvasia så berättade en vän till mig att cost gard hade precis kommit hem med en man som fiskade med harpun (speergun) tyvärr så överlevda han inte och ej heller fisken…. De hade hittat honom och en stor Magiatiko i slutet av linan… mannen hade tydligen en lina från harpungeväret fäst i handen för att inte skulle av misstag förlora sin harpun… och så hade han fått syn på en stor Magiatiko som han sköt… och spjutet träffade fisken… men fisken är så kraftig att den drog ner honom i djupet och det blev hans sista fisk han sköt med harpun… Fisken har inget större värde vara sig smakmässig eller i pengar…. Men som sportfiskare är den oerhörd populär pg.a fighten som den ger dig…. Det finns stora fiskebåtar här i Grekland som ändå har specialiserat sig på just Magiatikon och de åker grekland runt och har all elektronik som gör att de lätt hittar Magiatikon… några har to.m utsiktstorn för när stor Magiatiko jagar stimfisken så synd det uppe på ytan… För var bl.a Casteln vid Monemvasia en populär ynglingsplats för Magiatikon… men för ca 4 år sedan kom en av dessa stora fiskebåtar och tog rubbet…och än i dag har inte fisken kommit tillbaka… och det kommer den inte att göra heller för den ligger nu i en frys… man har berättat för mig att den stora fiskebåten fiskade olagligt och när cost garden bordade deras båt så fick cost garden en masa fisk, och höll sen käften… I dag så är fisken sällsynt pg.a all rovfiske, men hittar du en klippa där de finns så ger det dig kanske den kraftigaste fighten du har haft med en fisk…

Den Magiatiko (4.1 kg) på bilden gick in i en grotta… men jag var kall och väntade ut honom, där fanns ett par greker också (inte i grottan) och de blev lite förvånad att jag lyckades landa firren.. Och den som ligger i båten vägde nästan 50 kg
 

Bilagor

  • P1010728.JPG
    P1010728.JPG
    348,7 KB · Visningar: 26
  • P1020142.JPG
    P1020142.JPG
    506,1 KB · Visningar: 26
  • P1020244.JPG
    P1020244.JPG
    596,1 KB · Visningar: 26

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Min favorit fisk… om man nu kan säga så för det handlar ju ibland för fisken om en kamp på liv och död, och jag har funderat på att återsätta alla fiskar jag fångar, men just nu är jag inte ”där”… Almaco jack (Eng.) eller Litza som Grekerna säger, första gång jag stötte på denna fisk var i Cevlik i Turkiet jag lärde mig av mina turkiska vänner hur vi kan fånga stor fisk, för utanför Cevlik gick det riktig stor fisk, ofta kom de stora fiskarna in där för att mumsa på en speciell fisk en liten halvnäbb (jag vet tyvärr inte dens riktiga namn men den påminner just om en Halvnäbb, färgerna skiljer dem åt den som finns i Cevlik är en liten färgglad fisk… halva stjärten är gul och andra halvan blå. Sen är näbbet kraftigt rött och så har den 3-4 kraftiga svarta linjer tvärs kroppen, denna firre skall vad jag har hört också kommit hit via Suezkanalen, vi fiskade i de gamla romarnas hamn nära Titus tunneln där fanns denna lilla halvnäbb i hundra tusentals… när sen de stora fiskarna (jag såg flera st som var säkert flera 100kg) jagade så hoppade tusentals med halvnäbbar upp ur vattnet… ljudet lät som om du prasslar kraftigt med en massa papper… och så såg man hur den lilla fisken flydde för sitt liv uppe på ytan… en mycket häftig upplevelse… speciellt när blå tonfisk jagade halvnäbben de kom i full fart underifrån och hade så hög fart att de kom högt upp över vattenytan, för att sen dyka ner i ett enormt plask, jag såg vid minst tre tillfällen blå tonfisk stora som en liten personbil och detta var år 2010, så jag bestämde mig att komma tillbaka nästa år för att fånga en riktig stor fisk… och här i Cevlik fanns alla möjligheter att fånga en riktig stor fisk… Tony (en vän) och jag vi provade dag efter dag …. Men den stora fisken ville tydligen inte ta vår betesfisk… däremot var där en annan turk som tydligen hade bättre kontakt med Allah… han fick flera stora fiskar runt 20 kg… men ingen av turkarna viste riktigt namnet på fisken… de sa att den heter ”typ” Tashatakuru eller vad de nu sa…. Men i dag så vet jag att det var en Litza…Ton kallade Litzan för the Quinn of see för att han anser om man får en Litza på kroken så har man ingen chans att hala hem fisken … Men en dag när vi hade betesfisk ute så hög det till…. Linan rusade ut och jag väntade med mothugget… Jag stoppade utrusningen och försökte dribbla in fisken… men den bara rusade på åt vänster ca 100 meter ute… plötsligt skriker en tant som också brukar fiska och har ca 5-7 spön ute samtidigt så vi andra har svårt att komma till… då skriker hon att min lina är på väg in mot hennes linor… jag försöker att hålla emot fisken och mitt kraftiga fiskespö är böjd som en spänd pilbåge och slirbromsen på rullen skriker för fullt… jag inser att jag har ingen chans att dribbla in fisken och blir lite bekymrad över att min lina rusar mot hennes…. Så jag öppnar rullen och släpper ut mer lina… men det hjälpte inte utan min lina kom in i hennes och så vevar hon in och jag har just nu ingen kontakt med fisken… efter en liten stund så är min lina fri och jag börja veva in…. men till min förvåning så känner jag ingen fisk… fisken har släppt…. När all lina var inne så ser jag att fisken har bitit av min 0.60 lina, ingen såg vilken typ av fisk det var men det var häftigt att få känna på en så kraftig rusning…
När jag väl kom tillbaka till Cevlik i december 2011 så berättade Tony för mig att de Stora fiskebåtarna hade tagit all tonfisk… och att de andra fiskemännen hade tagit alla halvnäbb, den vintern fick vi inte en enda halvnäbb och vi såg ingen tonfisk eller någon annan stor fisk heller, det verkade nu som om någon hade tömt havet utanför Cevlik på all fisk, Mehmet bror som lever på fisket hade öppnat en liten matbutik i hans fars garage för nu kunde han inte försörja sin familj längre på fisket…. Just i Cevlik ligger det över 10 stora fiskefartyg och mer än 30 på ca 10 meter… Folket i Cevlik såg nästan aldrig fisken som fångades utanför deras kust, den flögs djupfryst till Ankara och Istanbul för där finns folk som har pengar och betalar gärna för att få en fisk som inte kommer från deras närområdet…
Litza är en av de snabbaste perdator här i Medelhavet den jagar stim med småfisk… och ibland kommer Litza nära kusten och om ”han där uppe” vill så kanske du får möjligheten att fånga en Litza… får du en stor Litza på kroken så gäller det att ha kraftig utrustning och flera 100 meter kraftfull lina… för Litzan gör inte som de tidigare fiskarna jag skrivit om, den rusar iväg…. Och den verkar vara otröttlig…När jag var i Neapolis hamn såg jag hur småfisken flydde för livet… Aha tänkte jag här är nog en stor fisk som jagar de små stackarna… så jag kastade ut… omedelbart hög fisken… och sen kom rusningen… jag viste inte då vad jag hade på kroken men en sak var säkert detta var ingen liten fisk förstod jag… efter ett par minuters kamp började folk samlas runt mig… men det tog minst 5 minuter till innan vi fick första glimten av fisken… jag viste då inte vad det var för typ av fisk men förstod att den var nog ganska så stor… jag fick kämpa i flera minuter till innan en man kunde hjälpta mig med en lång huggkrok att landa fisken … när han drog upp fisken så visade det sig att det var en litza på straks över 5 kg, Litzan högg på en grön MAXRAP 28gr … Litza har heller inget högt värde vare sig i smaken eller i pengar, men i stora delar av världen anses den mycket välsmakande, och vad jag vet så fiskar inte de stora fiskebåtarna efter litzan, däremot är den oerhörd populär bland sportsfiskarna just för sin kamp… en vän i Cronopediana berättade för mig när han en gång fick en Litza på kroken… han var ute med sin båt vid den lilla ön som ligger straks utanför Chania och trollade… när han fick ett mycket kraftig hugg… fisken rusade iväg och han gjorde allt för att inte förlora fisken… men varje gång han trodde att Litzan hade gett upp så gjorde den en ny rusning…och så höll det på i ca en ½ tim… tills han fick in fisken nära båten… men sen kom en ny rusning… och nu verkade det som att fisken inte gav sig så efter ytterligare 15 min så var mannen så slut och hade ingen ork kvar att drilla in fisken… det hela slutade med att Litzan drog iväg mot klipporna och snart gick linan av…

Bild 1 en Halvnäbb från Cevlik
Bild 2 Jag och Litzan :)
Bild 3 Jag behöver nog större kyl...
 

Bilagor

  • P1000537.JPG
    P1000537.JPG
    466,1 KB · Visningar: 22
  • P1020684.JPG
    P1020684.JPG
    241,5 KB · Visningar: 45
  • P1020688.JPG
    P1020688.JPG
    295,9 KB · Visningar: 23
Senast ändrad:

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Jag skulle ha skrivit om en fisk som säkert många drömmer om att få fånga.... och många kanske inte ens vet att den finns i Medelhavet, så i morgon och 36 tim framöver är jag medbjuden på en spännande fisketur, efter stor svärdfisk och annan stor fisk :) ... Vi skall ut till några öar som ligger mellan 8nm till 12nm nordöst om Sitia och övernatta på en av öarna, det lär finnas ett komplett hus så vi får nog det varmt och gott, mina grekiska vänner tar med mat så allt jag behöver tänka på är Wovi, men det är inga stora problem för hon gillar både båtar och fiske..... Jag har tidigare fångat två st utanför Monemvasia som jag åter släppte, det var inga stora expl. den största var på ca 6-7kg och gav mig en rejäl fight... Men nu är deras planer att fånga stora på ca 7-90kg eller större :swoon:, en sak vet jag att för att fånga svärdfisk inom Grekland så krävs det en speciell licens... och jag vet inte om någon av de tre andra har denna licens, jag har i vart fall ingen :swoon:...På ena fotot ser du rullarna vi skall använda.... det är inga smårullar ni kan se min Sornö 60 och min mobil som jämförelse....med min dåliga rygg så har jag problem att bara hålla uppe spöet med rullen för de väger många kg..:twitcy:.... jag återkommer och berättar hur det har gått...
 

Bilagor

  • Exifias.jpg
    Exifias.jpg
    5,6 KB · Visningar: 922
  • P1040141.JPG
    P1040141.JPG
    339,5 KB · Visningar: 21
Senast ändrad:
F

F.d. 50661

Guest
Sv: Fiske i Medelhavet

Vad trevligt läsa om ditt fiske och så mycket info om fiskar i medelhavet.
berättade för min tjej om ditt fiske hon blev eld och lågor. hon fiskar nästan varje dag på sommaren, hon fiskar MÖRT som hon torkar och säljer 30 till 50 mört på några timmar fixar hon lätt. hoppas du får något stort på din båttur
 

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Så… nu skall ni få veta hur det gick… Redan dagen innan så sjösatte vi en av båtarna, och vad jag förstår så var de kusiner till min vän… men det blev sent så den båten jag skall åka med skall sjösättas tidigt nästa morgon, så jag går upp kl 08.00 och tar en tim tur med Wovi så hon får ”göra” sitt…. Sen blev det frukost och snart var kl 10.00… och än har ingen dykt upp förutom att flera båtar har lämnat hamnen, riktning öarna… tiden går och jag passar på att njuta av solen och värmen…. Ungf. kl. 10.15 kommer min fiske vän och han säger att hans kusiner kommer vilken minut som helst och hjälper oss i med båten…. En tim går och han ringer flera samtal… två tim går och ingen har kommit för att hjälpa oss…. Efter 3 tim så får han tag i en annan vän som lovar att hjälpa oss i med båten…. Och ungf. 30 min senare så har vi båten i sjön… men nu säger min vän att han måste iväg och köpa bensin… och så går 20 min till… jag bär ner all utrustning i båten under tiden… när han väl kommer med bensinen så är det dags för mat…. Han säger om det är ok så fixar han lite mat som vi skall ha med oss…. Och så går 20 min till… men äntligen är vi på väg…. Båten gör ca 25knop så det går undan… men så fort vi kommer ut viken så ser vi att vågorna går ganska så höga, jag har kollar väderutsikten och de lovade 1-2 m/sek men det verkar inte stämma nu… så Micke undrar om vi skall fortsätta…. Jag säger du är kapten så du får bestämma ( jag vill ju ut och prova ta stor fisk, men jag vill inte göra det utan att han tycker att vi skall fortsätta) normalt tar turen ut till öarna 20 min…. så vi fortsätter… och så gör också vinden… snart är vi ganska blöta så och Wovi…. Men vi fortsätter…. Efter ca 1tim 20 min är vi ute vid den första ön, och nu går vågorna ganska så höga, vi alla tre är ganska genomblöta av resan ut här, så Micke tycker att vi kör till den östa delen av ön för där är vi i lovart… sen börja vi trolla… och spänningen stiger inom en … här är 4-6 andra båtar som också fiskar… men det är bara vi som trollar… vi åker in mellan två av öarna för där är ganska lugnt och Micke säger att här går ofta in stor Bonita upp till 7-8 kg…. så vi kör så långt det går men snart möts vi av stora vågor, så jag säger till Micke att jag tycker vi skall vända här, Wovi står i fören men har stora problem att stå kvar pg.a vågorna, men hon är smart och lägger sig ner och sträcker ut benen allt hon kan så hon inte glider fram och tillbaka så mycket, efter ca 1 tim trolling och ingen fisk så undrar jag om vi inte kan fiska jiging… Husen här på ön får vem som helst sova över i men det gäller ju med att vara bland de första så man får en bra sovplats, nu låg där redan tre båtar och vi såg att det var ganska många som var i land… så Micke tycker att när vi har fiskart färdig så kör vi hem… Micke berättar för mig om de olika platserna runt ön, vilken fisk du tar här och där… men än har vi inte fått ett hugg på krokarna…. Tiden går och Wovi blir lite otålig så vi försöker att komma i land så hon kan göra sina behov… men tyvärr hur mycket vi än provar så går vågorna högt även på lovart sidan så Wovi få hålla sig… sen åker vi till en jiging spot… men efter ca 15 min så bestämmer vi oss för att köra ”hem”… hemfärden tar 1,5 tim och sjön går nu ännu högre… vid ett tillfälle tappade jag ballansen och var nära att ramla i sjön.. Wovi är väldig trött och ligger i mitt knä och försöker somna… Totalt blöta och enorm mycket värk i ryggen anländer vi hamnen…. Wovi rusar iväg för att göra sitt… och snart är vi hemma i H-bilen… Jag hade frågat Micke tidigare .. att jag hade den uppfattningen att man inte kan lita på en ”äkta grek” (Micke är uppvuxen i USA men har grekiska föräldrar och har återvänt hit på ålderns höst) Då berättar han för mig att de vi hjälpte i går och som skulle hjälpa oss i dag med att få i båten, att de var hans kusiner… Han svarade på min undran att även om du är i familj med en grek så kan du inte lita på han/hon…. Och det är just vad jag också har lärt mig under de tre åren jag har befunnit mig här i grekland…
Nästa dag kommer Micke och vi bestämmer att vi skall åka ut när vädret blir bättre och då skall vi stanna för natten så vi får maximal fiske tid…. Så nu hoppas jag att det bara blir så… även om Micke är grek så har han annat beteende än de inhemska grekerna… Så denna resa slutar här gott för alla fiskar och jag är tacksam att jag fick komma med även om det inte blev som vi hade planerat och ingen fisk…. Men som grekerna säger…. Avrio ( imorgon) så tar vi fisken… Jag fick i var fall mycket beröm av Micke för att Wovi är så fin och duktig hund under vår resa…

På bilden så har Wovi redan funnit sig tillrätta....
 

Bilagor

  • P1040142.JPG
    P1040142.JPG
    319,1 KB · Visningar: 22

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Hej och tack för info.... Det är ju nästan så jag bör skämmas :swoon: för jag har kust och högsjö examen samt astronomisk navigation...:twitcy: Sen är det väl termer som jag nästan aldrig använde... för hade jag kompisar med på båten så sa jag mot vind eller med vid för det förstod de... Ha en bra kväll...
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

(Om man ändå Googlar, får man även möjlighet att sätta sig in i ordens ursprung och språkliga skillnader.:cool: På engelska heter det leeward och på svenska hette det förr lävart. Felsägningen eller tankefelet har jag hört många Svenskar göra när de har varit till sjöss och talat mycket engelska. När de sedan kommer tillbaka till "grodhavet" eller "kattröven" är det lätt att säga lovart fast man menar lä.)
Som synes, enbart parenteser!:)
Julian
 

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
från medelhavet till atlanten ....

Eftersom fisket är väldigt dåligt på östra delen av medelhavet så beslutade jag att lämna havet åt sitt öde..... Nu hade jag läst och sett på yuotube att Marocko har alla stora fiskar som jag är ute efter. ….. Så en dag lämnade vi Kreta och våra två grekiska kvinnor för att försöka fånga den stora fisken som jag alltid har drömt om att fånga:twitcy:.…att köra till Marocko från Kreta är mellan 6_7000 km... Allt beror på hur mycket fel jag kommer att köra denna gång.... Eftersom jag också besökte några vänner på pellaponesien så kom vi iväg sent... Så mina tankar att flugfiska i bergen i Albanien fick jag styka.... Likså fisket efter blå fisk. …... Vilket är rikligt längs vissa delar av Albaniens kust.... Så det var bara att köra vidare... Ett längre stopp blev det i Italien då jag fick ac förkyling med hög feber... 5 dagars stopp i frankrike för att hälsa på en broder och syster. … men en sak är säkert.. … att jag kommer att göra allt i framtiden för att slippa köra i flera av länderna som vi åkte igenom.. ….de var inte husbils vänliga..... Utan var skapta för flyg turismen.... Hur som helst så kom vi en dag till Marocko.... Så nu var det väl bara att ta fram fiskespöet ...... Tänkte jag..... Första dagen gick tiden åt att ta sig över berget efter Ceuta där gränsen går... Andra dagen var att fortsätta längs kustlinjen för att hitta en bra fiske plats.... Så blev det också 3,4,5,6:de dagen.... Än hade vi inte hittat en bra plats där jag kunden fiska off shore ifrån... Jag hade hört med marokaner om vart finns en bra fiskeplats i Marocko... Alla svarade mig i Dakhla..... Så då var det bara att köra dit om jag nu vill fånga en stor fisk.... Vägen till Dakhla var inte trevlig mycket vägarbete så det blev mycket offroad körning ingen av oss gillade dessa tre dagar vi korsade West Sahara ner till Dakhla.... Scootern ramlade av en gång.... Jag tappade reservhjulet 3ggr. Och ett fiskespö hoppade ur sitt fäste och knäcktes ....förutom allt skumpande och livsfarliga medtrafikanter som vägrade ta in hjulen till deras sida av vägbanan... Men trots allt detta så kom vi fram till Dakhla i dag.... Bara för att höra att här finns inget ställe där du kan fiska stor fisk..:swoon:....
Dagen gick åt att prata med mycket trevliga fritidsfiskare.... Och tack vare dem så har jag nu fått reda på att om jag vill fånga stor fisk så skall jag köra till en annan plats mer söderut.... Denna plats gör att jag nu kommer mer söderut i West Sahara och inte så långt ifrån Mauritanien..... Jag stannar här var jag just nu står tills måndag sen får jag ta en funderare hur jag skall planera för att köra vidare.... Har jag nu kört 2000km söderut i Marocko så gör det väl inte så Mycket om det blir några mil till.... Och då kommer jag att berätta om alla stora fiskar jag tog:twitcy::twitcy::twitcy:
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.166
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: Fiske i Medelhavet

Att fiska är beroendeframkallande vilket du är det bästa exemplet på. Det har tagit mig hela 45 år att bli av med beroendet och börja fiska lite "lagom". Har träffat några som t.o.m. har offrat sina äktenskap pga fiske. Hoppas du får din stora fisk och med det även "lugnet" i själen. Även en makrill på fluga kan vara en upplevelse man länge minns...

images.jpeg

Skitfiske...
 

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Haha ja..du Ranko.... allt kan vara beroendeframkallande... även att vara gift kan bli ett beroende.... så det gäller att avväga här i livet eller göra det enkelt...
Nu har jag varit här sedan den 18/11 och fiskat lite av varje.... första veckan fiskade jag så mycket att jag fick ont i rygg och axlarna... ok det behövs inte så mycket för mig då jag har Artros... allt enligt Fk..... hur som helst så började tiden här med spinning... och spinning... det blev inte ett ända napp... och det kunde jag inte förstå.... för det första så skulle ju här vara ett av de bästa ställen för offshore fiske i världen.... och för det andra så tycker jag att "han där uppe" nu borde "ge" mig en stor fisk eftersom jag har kört så långt för att komma hit... över 7000 km från Kreta.... men så lätt verkar det inte vara :swoon:.... Vi har varit ett par ggr i Dakhla för att handla mat och ett nytt fiskespö (tror att jag nu har 11-12 spön i H-bilen) det blev ett surfcastingspö på 3,6 m då jag är rädd för att större skulle slita hårdare på min rygg... Enligt säljaren (då jag vet inget om surfcasting) så ar det ett bra spö kostade 500.-Diram och jag prutade ner till 450 Diram... inte mycket... min Sorön 700 rulle tänker jag använda och där sitter på ca 350 m 0.22 braid line Momoi... så bättre (bättre eller dyrare) lina kan jag nog inte hitta....
Här i El Agroub står vi på en bra plats, här finns några araber som "bor" i dessa typiska arabiska tält och så finns här en militär som övervakar stället och oss... nåja vi sitter ofta och dricker the och snackar om hur stora fiska som har slitig sig :twitcy:.... De avbryter ungefär vart annan dag så kommer en annan militär... men efter en vecka så har jag lärt känna alla tre... Araberna här fiskar längs stranden ... men aldrig jag sett dem få fisk här.... däremot bjöd de med mig på en tur till kullen ett par km bort för att fiska, de sa att där finns mycket och stor fisk.... självklart fick vi inget den dagen.... ett par dagar senare så frågade de igen men då tackade jag nej... då det är väldigt komplicerad att ta sig ner från berget till havet... de fiskade till 05 på morgonen ... och sen när det var lunch tid så bjöd de mig in på lunch.... de hade nu tagit 4-5 fiskar på ungf. 1 kg st... jag vet inte om fisken heter "burre" eller om de menade något annat när de sa come Peter burre burre.... fisken hade de grillat och förutom gruset som man fick mellan tänderna så smakade fisken inte så mycket.... det var i vart fall ingen större sensation... en dag blåste det kraftig i rätt riktning så jag tänkte försöka fiska med ballong.... och jag fick sardeller av araberna som tittade nyfiket på....två fiskar lyckades jag fånga... jag hade aldrig sett dessa för så jag frågade araberna.... no no ....och så förklarade de att fisken är farlig och att jag skall akta mig för att bli stucken av fiskens piggar.... ingen särskild lyckad fisk premiär i vart fall..... efter flera dagars försök så tänkte jag fiska efter squid ... och redan på första kastet fångade jag en... sen kom den ena efter den ande... och två stora på ca 1,5 kg, de är nog de största squid jag har sett just nu i vart fall....
Annars händer här i W.S. inte så mycket och jag började fundera på att köra längre söderut... I går så kom förbi en av de stora off road bilarna som de professionella surf kastarna kommer i... jag frågade om han hade tagit något.... och så sa han kom här så får du se.... han hade inne i bilen ett gammalt kylskåp som låg på "rygg" öppna så får du se sa han.... och när jag tittade ner i kylskåpet så såg jag två rejält stora fiskar och säkert 7-8 som var på 3-5 kg.... Bra sa jag har du tagit den där ute.... och så pekade jag mot hörnet på stranden ca 1 km bort... han nickade ett stort JA.... HHmmm tänkte jag kanske jag ändå skulle pröva mitt nya surfspö.... så jag gjorde allt i ordning för ett par tim fiske och en stor flaska vatten till hundarna och mig packade jag också ner... sen hoppade Wovi upp på scootern medan Tilka springer vid sidan om... hon gillar det bäst.... scootern kämpar sig fram i offroad körningen... Saharas sand kan både vara mjukt och hårt... jag har lärt mig lite vart som är hårdare och försöker köra där så ofta det går.... men de sista 400 meterna får vi gå då scootern inte klara av lössanden.... väl nere vid stranden (där vi nu är helt ensamma) så ser jag att havströmmarna är väldigt nära land bara ca 4-50 meter från land ser man hur havströmmar möts då de går i olika riktningar och möts precis där jag nu står.... kanske ett gott tecken tänker jag.... och gör i ordning för att börja fiska.... redan på första kastet märker jag att spöet är ett skit spö... inte mycket flexibilitet i detta spö.... har jag ett stumt spö så får jag snabbar ont i lederna... ett mjukt spö gör att energin jag använder för att kasta ut stoppas sakta... ett styvt spö så blir stoppen snabba.... jag kommer nog som bäst ut ca 100 m men det räcker och blir över nu när havsströmmarna är nära land.... redan efter ca 10 kast så börja jag få ont och blir lite irriterad på att jag köpte ett "skit spö" (min snålhet bedrog mig) så det blir en del pauser... Wovi och Tilka springer och leker längs stranden medan jag lägger mig i den fina sanden för en behövande paus... jag tänker prova lite längre bort så kan jag kasta in i strömmen med 45◦ vinkel... min koncentration på fisket just nu är inte så stor.... utan jag försöker njuta av naturen solen eftersom jag säkert inte får någon fisk i dag heller.... plötsligt bryts mitt dagdrömmande av att en kaskad med vatten stänker upp och i nästa sekund så drar det rejält i mitt fiskespö... det hinner säkert gå några sekunder innan jag har fattad vad som har hänt... nu skriker rullen och linan rusar ut.... HERRE GUD... JAG har ju fått en fisk på kroken.... rusningen är väldigt kraftig och jag låter fisken rusa på ca 50 meter.... sen ställer den sig på botten.... och det är omöjligt att veva in.... så allt jag kan göra just nu är att hålla linan spänd och vänta tills fisken ger upp med att stå stilla.... efter ca 5 min så börjar den röra på sig och mer lina rusar ut... nu börjar fisken en kamp där jag måste tänka på vad jag gör.... han försöker hoppa upp och skaka av sig kroken... men jag är beredd och har redan spötoppen nere i vattnet.... han försöker med att slå från ena sidan till andra ... men även där måste jag stoppa honom... nu är fisken uppe i vattnet.... så jag går bakåt för att pressa honom in mot stranden.... jag har redan här förstått att detta är inte en så liten fisk.... och då kommer min undran... hur skall jag landa em sådan fisk... min huggkrok ligger 50 meter längre bort.. och vågorna är säkert 0.5 meter höga.... shit jag skulle ha kortbyxor på mig nu tänker jag.... under tiden jag pressar fisken närmre land så fumlar jag med livremmen och snart står jag i kalsonger.... för att inte blöta ner byxorna.... sakta men säkert kommer jag mina 50 meter bakåt till huggkroken... men än har jag ca 50 meter kvar att dribbla med fisken.... men nu har jag i vart fall en huggkrok och mina byxor bör inte nu bli blöta.... så jag börjar veva in... lite.... efter lite närmar fisken sig land.... efter ca 5 min till så ser jag fisken.... oj! den är nästan 1 meter lång och jag ser att det är en ganska stor Almco jack (Eng) .... snart är fisken trött och jag kan dra in honom till bränningarna... där sätter jag huggkroken i honom... JA.!:spinny:... nu har jag honom... jag inser redan nu att mitt tidigare rekord på Almco jack (Litza Gr.) är slaget men jag vet inte hur många kilo mer denna väger... att stå här ute på en strand nära sahara helt ensam med en så stor fisk känns lite surt... för hur skall jag kunna släpa fisken 400 meter till scootern och hur gör jag när jag väl är där... så jag gick runt på stranden för att leta efter något snöre som jag kunde använda mig av... detta är nog en av fördelarna med all plast och skräp som ligger längs stora delar av världen fina stränder att man oftast kan hitta just det man behöver, jag mins en gång när en fransman hade förlorat toppen på "skorstenen" till gas kylen... han gick ca 15 min längs stranden och kom tillbaka med en massa olika plast saker han hade hittat.... sen satte han igång och gjorde en ny topp till skorstenen... och sen fungerade kylen helt normalt igen.... ok... nu har jag snöret... då uppstår nästa problem... mina värkande axlar kan de klara hålla uppe fisken så länge som vi behövs för att komma fram till scootern.... på med byxorna och packa ihop fiskegrejerna.. sen började vi vår tripp över sanddynorna... hela tiden ser jag små ljus grå ödlor som springer så fort vi kommer nära dem... Wovi och Tilka gillar skarpt detta och springer hela tiden efter ödlorna.... snart känner jag av värken i axlen och byter sida... men det blev inte mycket bättre... så nu släpar jag fiskstjärten i ökensanden.... ok tänker jag det är säkert inga problem... och efter en liten stund så är en tredjedel av fisken i sanden och gör ett fint spår... Vi kom fram till scootern... men fisken såg ut som en urtids fisk som helt var täckt av sand.... jag lägger fisken i boxen bakpå scootern en bit av fisken och stjärten sticker ut och jag hoppas att jag inte tappar fisken då det är ganska skumpigt att köra här i sanden....
Väl tillbaka så möter jag Mohamed... han undrar hur fisket gick.... äähhh... jag fick bara en liten fisk säger jag med ett leende... samtidigt ser han den stora fiskstjärten som sticker ut ur boxen.... ÅÅHhhh Pitor (som de kallar mig för) du har en stor fisk... och så tar han fisken och nästan rusar iväg till de andra.... som sen kommer och gratulerar mig till fångsten.... de undrar om de skall hjälpa mig med fisken till H-bilen.... no..no.... I Give it to you... och så blev alla så himla glada.... att se deras glädje var nog det bästa ändå....
Herri eller vad han nu heter sa kom med Pitor och se vad vi gör... de hade precis slaktat en get.... och förklarade för mig att det är en muslimsk högtid i dag så de skall grilla geten och jag är välkommen att äta med dem lite senare... Fisken kan vi äta imorgon sa Harri.... vist vist sa jag....
Senare på kvällen så att vi 8-9 per vid bordet och åt grillad get.... och drog den ena lögnen efter den andre om hur stora fiskar vi har fångat eller förlorat.... Harri och jag bestämde att jag skulle väcka honom så vi kunde köra ut till udden kl 07.00 på morgonen dagen efter...
Jag vaknade utan väckarklocka 07.10 och snart hade jag väckt Harri... Wovi och Tilka fisk också följa med.... de har en suzzuki och den tar sig lätt fram här i ökensanden... så snart var vi på fiskeplatsen.... i dag blåste det mycket mer än i går... och strömmen var längre ute... men vi satte igång att fiska.... det tog inte många sekunder då dök den första offroad bilen upp sen kom två till.... nu var vi 5 fiskare som skulle stå på udden för att få den bästa platsen..... jag bestämde mig för att stå lite vid sidan om då jag kastar inte så långt som de professionella... de kasta upp till 200 meter ut... efter ca 1 tim och ingen har fått fisk så tar alla en paus... men det dröjer inte länge förrän en av killarna skriker fisk .... och så rusar alla ner för att kasta ut så snabbt som möjligt.... att surf fiska här är väldigt jobbigt... först ett kraftfullt kast för att komma ut så långt som möjligt... sen skall man omedelbart veva in.... och det så snabbt som möjligt... draget skall surfa på utan som en liten speedbåt.... En av killarna får ett rejält hugg... och linan rusar ut säkert 100 meter.... det är inte mycket han kan göra då fisken har gjort sthelt mate.... redan nu har killen fått rusa iväg ca 200 meter för att linan inte skulle ta slut... vi andra fiskar vidare medan han står där som en staty gjort av en dålig konstnär... benen brett isär ryggen böjd och armarna rakt fram som håller om en "stång".... efter ca 20 min så ser jag hur han pressar och pressar fisken närmre land.... och 10 min till så kommer en kille och hjälper honom... det behövs båda för att bära fisken till platsen vi är på och jag ser att detta är en riktig stor fisk.... säkert över 25kg.... de visar mig att på fisken ena gäl lock så sitter där en pilspets kvar... någon har skjutit med harpun tidigare på fisken men tydligen har den lyckats slita sönder pilen och kommit loss.... redan vid denna tidpunkt var fisken kraftfull.... Jag tar längre och längre rast då min värk gör sig mycket påmind.. under tiden så landas 5-6 fiskar där de ligger mellan 5-7 kg st.....
Harri och jag tog inte en enda firre denna dag..... De killar som fiskar här nästan varje dag de är inte Marockaner men de bor i Marocko och är fransmän.... berättas för mig... sen säljer de fisken och har ett bra liv här... för Almco Jack får du 30.-Diram (ca 27.-Skr) /kg... så tod de 50 kg fisk i dag så gjorde de på ett par tim jobb ca 1400.- Diram inte dåligt här nere...
Senare under dagen pratade jag med militären om vatten.... så nu har jag fri tillgång till vatten så länge jag står här :spinny:...... Harri hade grillat fisken så alla män och jag satt vid ett bord och åt allt vi kunde av fisken.... En mans fru är också här men jag ser henne aldrig lämna tältet... däremot inser jag att hon lagar allt annat till maten och efter maten så vi män här har det bra...:swoon:.... Harri och Mustaffa åkte iväg för att fiska.... så jag passar på att gå en tur med hundarna... då möter jag en hel familj... som bjuder in mig i deras tält.... där bjuder de på the och en massa goa kakor.... så nu orkar jag snart inte äta mer.... när jag skriver detta så är kl lokal tid ca 21.30.... och än håller magen sig lugn :twitcy:....
Många av mina vänner har varnat mig för att åka till West Sahara... men just nu kan jag bara säga åk hit... för mycket bättre kan det inte bli i livet....
Kram och godnatt från Wovi & Tilka & Peter
 

Bilagor

  • P1050482.JPG
    P1050482.JPG
    493,4 KB · Visningar: 21

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.029
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Fiske i Medelhavet

Jag bara känner att jag måste skriva om denna dag…. efter att ha ätit get tillsammans med mina vänner här i Argruob så bestämde jag mig för att ta en tur med scootern till bergen som ligger ca 6-8 km härifrån för vännerna har berättat för mig att där är stora och gott om Dorad Mork. (sinagrida Gr.) Dentax dentax Lat. Tandbrax Sv. Vädret är inte bra för fiske det blåser ganska mycket det var därför jag bestämde mig för att ta en tur….
”Vägen” eller rätta sagt spåren i sanden var lätta att följa och det var inte på många ställen jag fick hjälpa scootern för att komma loss från sanden… Wovi gillar att åka scooter och är med…. Spåren leder oss förbi en stor flock med getter och där finns två herde som vaktar getterna… efter ett par km så kommer ett stort beduin tält som vi passerar… scootern kämpar på bra och jag funderar egentligen om det är så bra att köra scooter här i ökensanden… men det har gått bra hitintills så jag fortsätter…. Efter ett par km till så närmar vi oss bergen och spåren börjar bli lite besvärliga att köra i då det nu är mycket lätt sand och scootern sjunker djupare ner… det dröjer inte länge innan jag får hjälpa till för att scootern skall komma framåt… men då blir jag snabbt trött i benen så jag hoppar av… släpper gasen… och då hör jag ett ljud som jag absolut inte vill höra nu när vi är ca 7 km ”hemifrån” i no mans land…
Flarp flarp… hörs det från motorn… shit tänker jag och inser nu att drivremmen har en skada… så jag vänder om och tänker det är nog bäst att ta sig hem innan jag blir helt stående här i öken sanden… men då rör scootern inte mer på sig …. Motorn rusar på fint men inget mer händer… remmen har gått av… visserligen är vi i december månad men här känner man ändå av solens värme… jag inser att det bästa är nu att gå tillbaka och leta efter hjälp, att gå de ca 500 meter som är kvar till målet känner jag just nu att det vill jag inte… Wovi rusar runt mellan de små buskarna som finns lite överallt här och jagar ödlorna så hon är jätte glad över stunden just nu… Jag stänger av motorn tittar över öken och undrar vilket berg skall jag ta riktning emot…och så börjar vi färden hemåt och har kraftig motvind och denna gång så blir det mina fötter som får ta mig hem… vissa ställen är sanden mjuk och på andra ställen bär den mig utan att skorpan brister, så jag försöker att gå där den inte brister för det är mycket lättare att gå på… Wovi följer efter ca 20 meter bakom mig och jagar ödlor så fort hon får syn på en ny… och här är gott om dem… jag börja fundera på hur lång tid kan det ta att ta sig tillbaka… och tror att jag bör klara det på ca 1 tim… om jag kan hålla ett bra tempo… snart inser jag att det var dumt att inte ta en flaska vatten med… då torrheten kommer snabbt i munnen… men det är bara att fortsätta utan att tänka så mycket… så jag håller uppe mitt tempo och inser att det blir inget vatten innan jag kommer hem… Wovis tunga hänger redan långt ut men även hon får vänta… Plötsligt hör jag kraftigt ljud bakom mig…. BUUFFF… något slog ner i sanden med stor kraft bara några meter bakom mig… jag stannar upp och ser om jag kan se något… men inget onormalt ser jag… så jag fortsätter att gå på… 2-3 min senare så kommer ljudet igen… BUUFFF… nu börjar jag bli lite rädd… för en sak är jag nästan 100% säker på att ljudet kommer från en kula som slår hårt ner i sanden… avståndet där ljudet kom ifrån var ungefär det samma som förra… jag tittar mot bergen som ligger ca 5-600 meter på min högre sida… men ser inget som rör sig… samtidigt inser jag om det är så att vi är beskjutna så skall jag inte stå stilla här och fundera ut om någon skjuter mot oss… och en sak är säkert att det bästa är att gå ut mot havet så jag kommer längre och längre ifrån bergen… nu ökar jag hela tiden avståndet och vinden blåser kraftigare ju närmre havet vi kommer… min blick letar ivrigt efter ett ställa där jag kan ta skydd om jag hör ljudet ingen… och om så skulle vara så inser jag att då måste jag ligga där tills mörkret och kylan kommer… och det hoppas jag att jag slipper för jag har bara lång byxor och en T-shirt på mig… många tankar och funderingar dyker upp i mitt huvud… och jag tänker på den gång en röst sa till mig… om du skall dö så är det inget du kan göra åt… detta lugnade ner mig… men bara lite… avståndet till bergen blir snabbt längre och längre… men för varje steg jag tar så är mina öron på vakt…Jag kallar Wovi till mig så hon inte springer så långt ifrån mig i fall det är henne som är måltavlan… under ca ½ tim rör mina fötter sig mer mekanisk och målmedveten än om jag hade njutit av trippen… och snart ser jag militär huset… aven om det ändå är ca 20 min dit…så saktar jag ner lite på tempot… och när vi passera huset så är det bara 5 min kvar till H-bilen…
Mohamed ser oss komma gående och kallar på mig… han undrar om jag råkat ut för några problem och så undrar han var är min scooter… när jag förklarat om scootern kallar han på Herri och jag berättar för dem om ljuden… Då säger Herri att han tror inte att någon skjutit efter mig… men kanske Wovi då mänskorna som lever där vaktar sina getter… men borde jag inte ha hört en BANG nästan samtidigt undrar jag… och så diskuterar han och Mohamed om jag också skulle hört ett bang… de sa sen att det är förbjudet att skjuta där så om det var ett vapen så behöver man i dag inte höra bangen (ljuddämpare)…. Jag undrar om Polisario kan finnas i området… men de sa nä… inte inom de närmsta 300 km hittar du dem… däremot är folket som lever där lite konstiga och så undrar han om vilken färg hedarna hade på turbanen på huvudet… Negro svarade jag…Aha… då är det saharaiter (eller något liknande sa han) som du såg och de är som jag sa på sin vakt… Mohamdet byter samtalsämne och säger att du måste få hem din scooter… Herri kan ta jeppen och han hjälper dig… först tänker jag att den får stå kvar där jag vill inte åka dit en gång till… men så säger en röst inom mig att nu har du West sahara folk med dig så chansen bör då vara mindre (om det nu var skott)… så vi hoppade in i jeppen eller rättare sagt Kristine som han och Mohamed kallar jeppen…
Efter en del arbete och slit så fick vi en sådär lösning på hur scootern skulle fixeras i jeppen… sen var det bara att köra tillbaka…
Jag har funderat lite på scootern som är en kina scooter… och frågat Herri och Mohamed om det finns Kina scooter i West sahara…. Nej nej sa båda de vi har kommer från Spanien, Italien eller frankrike… så det kan nog bli problem att få scootern lagad här nere… såg på registrerings beviset att den 11 -12-2014 registrerades scootern…tre år sedan…
Sen angående fisket så kom Herri kl 08.00 i morse och ville att vi skulle åka iväg för att fiska surf casting … men jag berättade att jag har haft och har fortfarande värk i armarna från gårdagens fiske så jag tar det lugnt i dag… senare berättade han att i dag var där ca 10 proffs fiskare och inte en enda fisk fångades…. Kan också säga att efter vi kom tillbaka med scootern så var jag så trött att jag tog en tupplur och somnade omgående… vaknade när Herri kallade och bjöd in på kvällsmat… sen har jag funderat och kommit fram till att jag skall köpa typ proffsigare surf utrustning så jag kan kasta ut de 150-200 meter som behövs…

Nu i kväll när jag satt och pratade med Mohamed så kom militären som kontrollerar området här.... Herri hade tydligen pratat med honom.... Så i morgon kommer Kommendanten för området hit och vill prata med mig... så nu får vi se vad som händer... men först skall jag ha min Törnrosa sömn

Godnatt från Wovi Tilka och mig...
 
Toppen