Himmelriket är nära..., men Lissabon är lite längre bort...
Vad i allsin dar menar vi nu med denna rubrik...?
Du som besökt Lisboa (inte att förväxla med vedboa) ett flertal gånger, kommer säkert att hålla med oss - om vad...?
Jo, maten i Portugal kontra Spanien - om det inte vore för vädret under vintern - som oftast är något svalare i Portugal och dessutom med mer regn, så skulle vi rata södra Spanien och i stället övervintra i Lissabon eller på Algarvekusten i södra Portugal.
Det är STOR skillnad på kvalitén på fisk- och skaldjursrätter här i Spanien i jämförelse med Portugal.
Bosse har i jobbet besökt Lissabon med flyg minst 50 gånger från slutet av 70-talet och jag, Gerd, har hängt med minst vid ett 20-tal tillfällen. I tillägg har vi under åren semestrat på Algarvekusten ett stort antal gånger. Detta faktum innebär att vi är rätt initierade avseende portugisisk mat i allmänhet och fisk- och skaldjursrätter i synnerhet.
Ett litet smakprov bjuder vi på i detta inlägg och vi återkommer gärna med fler om du är intresserad !?!
Nu återgår vi till rubriken - Himmelriket är nära - mycket godare än så här blir det inte...
Amêijoas à Bulhão Pato, små musslor i vitt vin för 4 personer
1 dl olivolja av god kvalité
5 hackade vitlöksklyftor
0,5-1 tsk flagad chili (kan uteslutas)
1,5 kg små musslor, exempelvis hjärtmusslor, väl rengjorda och kontrollerade
1,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl vatten
4 msk hackad och färsk koriander
lite salt och peppar
Gör så här:
*värm olivoljan i en stor gryta på medelvärme.
Lägg i vitlök, eventuella chiliflagor plus lite salt och peppar.
Värm till gyllengul färg, cirka 5 minuter.
*tillsätt musslor, vin, vatten och koriander. Lägg på lock och koka tills musslorna öppnat sig, 5-8 minuter (beroende på deras storlek). Kasta bort alla musslor som inte öppnat sig.
*lägg upp musslorna och spad i djuptallrikar, fördela jämnt.
Pressa lite citron över musslorna.
Glöm inte att äta mjukt bröd till för att fånga upp juicen som musslorna kokats i - väldigt god smak.
OBS! Mängden musslor på bilden är lämplig för en person som förrätt, men äts med fördel som huvudrätt fast då i betydligt större mängd.
PS. Denna underbara maträtt har fått sitt namn efter den kände poeten och matlagaren Raimundo António de Bulhao Pato som tillhörde societeten i Lissabon under 1800-talet.
Lycka till och smaklig måltid !