• Hösterbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2020 samt hela år 2021.*
    Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

    Medlemsskap ger, föruom tillgång till fler delar i forumet, även full tillgång till alla ställplatser som husbilsklubbens medlemmar har samlat in under många år.
    Husbilsplatser

    *) Erbjudandet gäller enbart de som inte varit medlem tidigare.

Smart Phone eller GPS

ingbe

HBK Medlem
Inlägg
557
Kommun
Linköping
HBK-Nr
26160
Min gissning är att en dedicerad GPS har betydligt större noggrannhet. Men man kommer ju inom ensiffrigt antal meter även med en smartphone.

/Ingvar
 

unigas

HBK Medlem
Inlägg
16
Kommun
Hallstahammar
HBK-Nr
28712
Idag skulle jag säga att de flesta kör med smartphone, jag har båda men kommer ärligt inte ihåg när jag startade min friluftsGPS senast, allt blir så mycket smidigare med mobilen och den har man ju alltid med sig ändå.
Nogrannheten skiljer inte särskilt, möjligen faktiskt till telefonens fördel numera då de har A-GPS (assisted GPS som tar hjälp av kända wifi osv för att snabba upp låsningen till GPS/GLONAS)
Det en dedikerad GPS vinner på är tålighet då de är lite tuffare byggda än telefoner men det finns ju bra skyddande skal till telefonen idag så..

Väl mött i skogen :) (teamreddog i geocachingvärlden)
 

Iréne och Kjelle

HBK Medlem
Inlägg
494
Kommun
Upplands-Bro
HBK-Nr
1305
Min lilla Garmin har vanliga AA- batterier, räcker länge och snabbt bytta, så den fördelen har den. Tror/vet att den även är mer precis.
Fast mobilen är ju alltid med.
 

knarrevik

HBK Medlem
Inlägg
17.726
Kommun
Lysekil
HBK-Nr
3172
En handhållen dedicerad GPS är klart bäst. Jag vet inte hur det är i dag, men äldre smartphones mätte avstånd horisontellt, vilket gjorde att var det kuperad terräng, kunde mätfelet på grund av detta bli ganska stort.
Det finns kartversioner som mäter både fågelvägen och vägsträckan men en navigeringsapp mäter alltid en av de många rutter som man själv valt. Med iGO får man upp till sju rutter att välja mellan förutom att man själv väljer vägstandard, betalväg, färjor m.m.
En modern mobil är inte bara utrustad med GPS utan också med GLONASS, Galileo m.fl. för bästa precision.
 

Sjöberg

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
12.364
Kommun
Västerås
HBK-Nr
7228
Med iGO får man upp till sju rutter att välja mellan
Vid geocaching? Nja, jag tror faktiskt att man kan skippa iGO helt och hållet när man geocachar.
Abris, har du en smartphone tycker jag att du kan börja med den och använda någon av apparna som finns tillgängliga. Själv använder jag "standardappen" för geocaching men även Cgeo för vissa manövrar och jag har även nån mer app jag lekt lite med och laddat ner listor så att jag har gömmorna tillgängliga offline, men geocachings standardapp är helt okej.
Jag har funderat på det flera gånger men aldrig skaffat mig en handhållen gps, däremot är jag heller ingen inbiten fanatiker av geocaching utan brukar ta nån eller ett par stycken om det finns nära mig och inte verkar vara alltför krångliga. Det finns tillfällen då jag hade föredragit en handhållen gps före min smartphone, tex vid regn och när situationen blir lite tuffare, men sista biten brukar man ju oftast lägga telefonen i fickan där den blir någorlunda skyddad i varje fall. :)

mvh jocke
 

unigas

HBK Medlem
Inlägg
16
Kommun
Hallstahammar
HBK-Nr
28712
Kör man iPhone/iPad rekommenderar jag att man också kikar på Looking4Cache och Cachly, personligen tycker jag nog att båda är vassare än den officiella appen.
Man får bland annat möjlighet att välja olika kartor/satellitbilder etc. plus länkningar till olika navigationsprogram för "turn by turn" navigation.
 
Toppen