Raaskens Rotsaksröra.
(tidigare publicerad i Bengtics tråd, platsar den inte så tar jag bort den igen)
Rotsaker i allmänhet t.ex, potatis, morot, kålrot, rotselleri, palsternacka, lök, vitlök, mm.
Helst enl. säsong eller kupong = (rabatt) och lokalt sortiment i super/mini-mercadon
Skölj, skala, tärna i bitar typ 15x15 mm
Vatten-sjud allt med salt (1%) o peppar, inte stormkoka, under lock!
tills lagom... mjukhet.
Krydda på vidare, med måttfullhet.
Koka ca 10-20 minuter.
Vadå mjukhet, kolla med gaffel o tugga en smakbit,
kom igen nu, det kan du visst bedöma!
Minsta möjliga vatten-mängd, bara precis täcka rotsakerna.
För tusan spara o konsumera spadet!
Bättre hälso-buljong, än så finns inte!
Ät bitarna al-dente med valfritt tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm.
Bearnaise, Ketchup eller annan köpe-sås funkar bra till, beroende på tillbehör.
Fernet, Jaeger, och lokalt öl/vin kan ersätta trist butelj-vatten ;-)
Nästa dag, tag de överblivna bitarna (från kylen)
o mosa med grädde/matfett, värm, långsamt o försiktigt
i stekpanna eller gryta, rör om.
Hoppsan, nu blev det en stekt variant på rotfrukts-mos, gott, gottigottgott!
Annat tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm
Näst nästa dag, tag sista överblivna bitar, (från kylen)
ljumma upp eller bryn till bitarna i stekpannan med lite matfett,
sen knäck över ett par ägg.
Rör om försiktigt i början, låt stelna.
Mille Diavolo!
Nu blev det en sorts omelett, magnificiento!
Ät omeletten med valfritt tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm
tipsade någon om Fernet, Jaeger, och lokalt öl/vin tidigare eller?
Sen kan man förstås hoppa över koket helt
och i stället lång-bryna Rotsakerna på stekjärn i rikligt med bra matfett.
Särskilt potatisen vinner på att vatten-sköljas noga före stekningen.
Troligen att stärkelsen försvinner från blivande stekytan?
Enkelt, nyttigt och billigt samt lätt att variera.
