Lättlagad mat i husbilen

Raasken

HBK Medlem
Inlägg
82
Kommun
Ljungby
HBK-Nr
26429
God fortsättning,
till alla som äter mat regelbundet!
Här kommer lite folkbildning ang. Bullens Pilsnerkorv i allmänhet,
samt vikten av mathygien i synnerhet.
Tag del, tag varning, men framför allt tag lärdom! :)
Sa han som just sjudit/puttrat sin Kalops i över 3 timmar,
super-mör och garanterat salmonella-fri!
Mvh Köks-Raasken

upload_2020-1-6_20-58-23.jpeg

Lyssningsbar länk SR:
Bullens pilsnerkorv - räddningen för Alvesta - Vetandets värld
Läsbara länkar:
Pilsnerkorven blev odödlig trots epidemien
Alvestaepidemin – Wikipedia
Salmonellautbrottet 1953 — Folkhälsomyndigheten
 

Åsa o Hasse

HBK Medlem
Inlägg
1.574
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
17594
Hasse!
Bra, tycker jag.
Fortsätt gärna.
Andra kan komma med fler recept också om man vill inte bara jag.
Varför gå över ån efter vatten?! Här finns redan många bra tips i forum och bloggar, t ex https://www.husbilsklubben.se/forums/blogs/blog/lchf-med-husbil.52018/?order=publish_date samt bloggruppen mat och dryck https://www.husbilsklubben.se/forums/blogs/category-group/mat-dryck.5/
Nu tänkte jag att man kan lägga in lättlagade recept här, inte blogga om mat. Någon tråd om det hittar jag inte. Om det skulle finnas så fortsätter vi skriva där istället.
 

Raasken

HBK Medlem
Inlägg
82
Kommun
Ljungby
HBK-Nr
26429
Raaskens Rotsaksröra.
(tidigare publicerad i Bengtics tråd, platsar den inte så tar jag bort den igen)

Rotsaker i allmänhet t.ex, potatis, morot, kålrot, rotselleri, palsternacka, lök, vitlök, mm.
Helst enl. säsong eller kupong = (rabatt) och lokalt sortiment i super/mini-mercadon
Skölj, skala, tärna i bitar typ 15x15 mm
Vatten-sjud allt med salt (1%) o peppar, inte stormkoka, under lock!
tills lagom... mjukhet.
Krydda på vidare, med måttfullhet.
Koka ca 10-20 minuter.
Vadå mjukhet, kolla med gaffel o tugga en smakbit,
kom igen nu, det kan du visst bedöma!
Minsta möjliga vatten-mängd, bara precis täcka rotsakerna.
För tusan spara o konsumera spadet!
Bättre hälso-buljong, än så finns inte! :)

Ät bitarna al-dente med valfritt tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm.
Bearnaise, Ketchup eller annan köpe-sås funkar bra till, beroende på tillbehör.
Fernet, Jaeger, och lokalt öl/vin kan ersätta trist butelj-vatten ;-) o_O

Nästa dag, tag de överblivna bitarna (från kylen)
o mosa med grädde/matfett, värm, långsamt o försiktigt
i stekpanna eller gryta, rör om.
Hoppsan, nu blev det en stekt variant på rotfrukts-mos, gott, gottigottgott!
Annat tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm

Näst nästa dag, tag sista överblivna bitar, (från kylen)
ljumma upp eller bryn till bitarna i stekpannan med lite matfett,
sen knäck över ett par ägg.
Rör om försiktigt i början, låt stelna.
Mille Diavolo!
Nu blev det en sorts omelett, magnificiento!
Ät omeletten med valfritt tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm
tipsade någon om Fernet, Jaeger, och lokalt öl/vin tidigare eller?

Sen kan man förstås hoppa över koket helt
och i stället lång-bryna Rotsakerna på stekjärn i rikligt med bra matfett.
Särskilt potatisen vinner på att vatten-sköljas noga före stekningen.
Troligen att stärkelsen försvinner från blivande stekytan?

Enkelt, nyttigt och billigt samt lätt att variera. :)
 
Senast ändrad:

Bilgrun

HBK Medlem
Inlägg
84
Kommun
Piteå
HBK-Nr
3701
Lätt o snabb laxrätt på gasolkök
Tag två bitar lax(från en 4-pack djupfryst). Skär i mindre bitar och salta. Tag en förpackning köpt, färdig citronsås och häll i en kastrull. Värm lite och häll sen i laxen. Värm till laxen är klar. Koka snäckpasta till eller skiva ner kokt potatis i såsen och värm med laxen. Något grönt till. Gott, snabbt och enkelt! /Gudrun
 

Raasken

HBK Medlem
Inlägg
82
Kommun
Ljungby
HBK-Nr
26429
Wild West Single Plate.

Kockens uppdrag: SPD = Spar På Disk! (samt håll nivån på recept-inläggen...:)

Så nu kör vi på en enda Stekpanna plus en Tallrik och en värmeplatta.
Plocka först fram tillgängliga ingredienser o tänk igenom din plan ;-)
Vita bönor, ägg, bacon, lök, vitlök, cremé fraiche, olivolja, kryddor.

Steg_1.jpg


Brynta bacon och lök från pannan till tallriken, äggen på G, måttlig kryddning.
Steg_2.jpg


Äggen från pannan till tallriken, finhackad vitlök på G i olivolja, riklig kryddning nu till bönorna.
Steg_3.jpg


Vita bönor i pannan ihop med olivolja och riklig kryddning,
smaka av, justera evt. med salt också, bönorna är ganska söta .
Omrörning och låg värme, rekommenderas!
Cremé fraiche på äggen och en brödbit
Steg_4.jpg

Valfri dricka till detta i allmänhet, specialdricka till den som diskar ;-)
 
Toppen