Sv: Avfukta HB'n med kattsand
Som f.d. fysiker har jag skrivit om detta för flera år sedan men det kanske blev för akademisk, vi tar om det så att även jag själv, som pensionär, förstår!
Mikroorganismer är tåliga krabater som kan leva under mycket svåra omständigheter, utan mat, sträng kyla, hög värme och extrem torka.
Den mikrobakteriella tillväxten (förökningen) är dock mycket lågt, utan mat, under ca.10 gr. C. och under 75% luftfuktighet.
Mikrobakteriella organismer och mögelsporer finns runt omkring oss i luften, de söker ständigt efter gynnsamma förutsättningar för att föröka sig. Känner ni igen det?
Och varför tror ni att kylskåpet skall hållas rent och behålla lämpligaste temperaturen, ca. 5 gr. Celsius? Just det! För att vår föda skall klara sig så bra och länge som möjligt!
Därmed inte sagt att mat inte kan mögla i kylskåpet! Tiden är en viktig faktor för tillväxten av t.ex. mögel. Även vid mycket ogynnsamma förutsättningar kan mögelsporer växa till sig, bara de får tillräcklig med tid på sig, de är betydligt tåligare och starkare än vi människor.
Även om det numera inte finns så mycket trä i husbilsinredningen längre så är de flesta material mekaniskt känsliga för avvikande temperaturer och luftfuktighet. Husbilen är i allmänhet tillverkat i rena, torra, varma lokaler. Materialet krymper, sväller, utvidgar och rör sig ju större ändringen från bygglokalens omständigheter blir. Vatten har sin största densitet vid 4 gr. C, det utvidgar både när det blir varmare och kallare. Fukt (is/ånga) kan alltså spräcka t.ex. limfogar eller fanerkanter och rörelserna i de flesta material återgår i regel inte av sig själva efter utvidgningen eller krympningen. Plast blir mjuk av värme och skör av kyla. Etc, etc.
Vad är då bra förutsättningar för att förvara husbilen, vintertid?
1. Den skall vara ren från näring (fett på ytor), mögelsporerna skall svältas ut!
2. Vi vill inte ha frost, och inte för varmt. Mellan 0 och 10 ligger 5, som är en bra temperatur för att mögelsporerna inte skall trivas (jmf. kylskåpet) men ca. 10 C. är acceptabel.
3. Luftfuktigheten skall helst vara lägre än 75% (max.80%) för att mögelsporer inte skall föröka sig.
Ofta räcker det att uppnå en av dessa 3 förutsättningar men för att vara helt säker finns det även bekämpningsmetoden! Ta död på eländet genom att spraya lätt med 12%-tig ättika eller ättikssprit. I förebyggande syfte räcker det med ångan/doften för att mögelsporerna skall vända vid ingången. Där skiljer vi oss från dem!
Finns doften kvar på våren är den enkel att tvätta bort. Själv tycker jag det luktar gott men det är mest en smaksak.
Även jag anser att "Torrbollen" inte gör någon större nytta men å andra sidan gör den knappast skada heller och jag undrar om inte "saltet" kan ha en "mögelsporavskräckande" effekt precis som ättika.
Förr i tiden när det byggdes träfartyg fanns det mellan skrovsida och garnering (skrovets insida), straks under däck vid luftningsspalten i garneringen, en hylla, den s.k. "salthyllan". Vid bygget lades stora mängder salt på denna hylla, just för att förhindra mögelbildningen och rötan av träskrovet, som var känsligast just där. Saltet kunde påfyllas vid behov! De som inte gjorde det fick byta övre bordläggning efter ett antal år. Nu har jag kommit från ämnet!
Kattsand kanske funkar också? Vad vet jag? För somliga går det lika bra med selleri!
Lycka till! Julian
Som f.d. fysiker har jag skrivit om detta för flera år sedan men det kanske blev för akademisk, vi tar om det så att även jag själv, som pensionär, förstår!
Mikroorganismer är tåliga krabater som kan leva under mycket svåra omständigheter, utan mat, sträng kyla, hög värme och extrem torka.
Den mikrobakteriella tillväxten (förökningen) är dock mycket lågt, utan mat, under ca.10 gr. C. och under 75% luftfuktighet.
Mikrobakteriella organismer och mögelsporer finns runt omkring oss i luften, de söker ständigt efter gynnsamma förutsättningar för att föröka sig. Känner ni igen det?
Och varför tror ni att kylskåpet skall hållas rent och behålla lämpligaste temperaturen, ca. 5 gr. Celsius? Just det! För att vår föda skall klara sig så bra och länge som möjligt!
Därmed inte sagt att mat inte kan mögla i kylskåpet! Tiden är en viktig faktor för tillväxten av t.ex. mögel. Även vid mycket ogynnsamma förutsättningar kan mögelsporer växa till sig, bara de får tillräcklig med tid på sig, de är betydligt tåligare och starkare än vi människor.
Även om det numera inte finns så mycket trä i husbilsinredningen längre så är de flesta material mekaniskt känsliga för avvikande temperaturer och luftfuktighet. Husbilen är i allmänhet tillverkat i rena, torra, varma lokaler. Materialet krymper, sväller, utvidgar och rör sig ju större ändringen från bygglokalens omständigheter blir. Vatten har sin största densitet vid 4 gr. C, det utvidgar både när det blir varmare och kallare. Fukt (is/ånga) kan alltså spräcka t.ex. limfogar eller fanerkanter och rörelserna i de flesta material återgår i regel inte av sig själva efter utvidgningen eller krympningen. Plast blir mjuk av värme och skör av kyla. Etc, etc.
Vad är då bra förutsättningar för att förvara husbilen, vintertid?
1. Den skall vara ren från näring (fett på ytor), mögelsporerna skall svältas ut!
2. Vi vill inte ha frost, och inte för varmt. Mellan 0 och 10 ligger 5, som är en bra temperatur för att mögelsporerna inte skall trivas (jmf. kylskåpet) men ca. 10 C. är acceptabel.
3. Luftfuktigheten skall helst vara lägre än 75% (max.80%) för att mögelsporer inte skall föröka sig.
Ofta räcker det att uppnå en av dessa 3 förutsättningar men för att vara helt säker finns det även bekämpningsmetoden! Ta död på eländet genom att spraya lätt med 12%-tig ättika eller ättikssprit. I förebyggande syfte räcker det med ångan/doften för att mögelsporerna skall vända vid ingången. Där skiljer vi oss från dem!
Finns doften kvar på våren är den enkel att tvätta bort. Själv tycker jag det luktar gott men det är mest en smaksak.
Även jag anser att "Torrbollen" inte gör någon större nytta men å andra sidan gör den knappast skada heller och jag undrar om inte "saltet" kan ha en "mögelsporavskräckande" effekt precis som ättika.
Förr i tiden när det byggdes träfartyg fanns det mellan skrovsida och garnering (skrovets insida), straks under däck vid luftningsspalten i garneringen, en hylla, den s.k. "salthyllan". Vid bygget lades stora mängder salt på denna hylla, just för att förhindra mögelbildningen och rötan av träskrovet, som var känsligast just där. Saltet kunde påfyllas vid behov! De som inte gjorde det fick byta övre bordläggning efter ett antal år. Nu har jag kommit från ämnet!
Kattsand kanske funkar också? Vad vet jag? För somliga går det lika bra med selleri!
Lycka till! Julian