Montering av min dieselvärmare

Tråd startad i 'Bygga och renovera husbil' av booven, 2 Februari 2018.

 1. booven

  booven HBK Intresserad

  Inlägg:
  105
  Kommun:
  Sala
  Hejsan.

  Hade lovat en monteringstråd efter jag installerade min dieselvärmare. Det blev tyvärr inte så mycket bilder under själva installationen men såhär ser läget ut just nu.

  IMG_20180202_184330.jpg
  Värmaren monterad i garaget. Höljet var sprucket vid leverans så det skall dit ett nytt som ligger på posten. Även y-kopplingen direkt efter värmaren har fel dimension så det ligger också en ny på posten.

  Provkörde värmaren idag och efter ca 20 starter var dieseln framme vid värmaren och den tände fint. Började försiktigt på 1kw och körde ca 10 minuter. Efter ett tag gick jag upp till 5kw. Bra drag på uttempen.
  IMG_20180202_185512.jpg
  Men efter nån minuts körning började problemen. Avgaserna blir galet heta. Sikan som jag tätade med skall stå pall för 140 grader. Den började rinna längs avgasröret under bilen (och ändå minus 7 ute). Genomföringen som jag använde för att dra ut avgasröret genom golvet har ca 1cm spelrum runt avgasslangen och den blev ruskigt varm.

  IMG_20180202_185858.jpg


  Så jag måste nog hitta en annan lösning för att leda ut avgaserna.
  IMG_20180202_192433.jpg

  Tips mottages gärna!
   
  Olle&Lena gillar detta.
 2. booven

  booven HBK Intresserad

  Inlägg:
  105
  Kommun:
  Sala
  Kan det vara så att ljuddämparens motstånd gör att det blir extra varmt? Kanske hjälper det att sätta ljuddämparen sist?
   
 3. HasseRoth

  HasseRoth HBK Medlem

  Inlägg:
  104
  Kommun:
  Ljungby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3840
  Hej, fick min värmare idag, min vår grå som på bilderna i annonsen. Tråkigt med de höga temperaturerna på avgaserna. Har inte hört om de problemen tidigare. Kan ju leda till allvarliga konsekvenser. Jag kan inte börja min installation förrän i slutet på Mars så jag har lite tid att fundera på hur jag ska göra.
   
 4. MatsMari

  MatsMari HBK Medlem

  Inlägg:
  169
  Kommun:
  Olofström
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  25305
  Finns en flexibel värme skydd som har till bilvärmare form av mjuk folie kanske som inte släpper igenom värme tex. Annars får du har dubbla rör , ett inne o yttre rör med luftsplalt.kan bli upp till 300°. Det sitter inte katalysator på den för då blir det ännu varmare.
  Mats
   
 5. Kjell1351

  Kjell1351 HBK Medlem

  Inlägg:
  648
  Kommun:
  Huddinge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  17525
  Tror att du skall montera dämparen innan avgasröret går ut under bilen. Hade så på båten och hade aldrig några problem med för hög värme vid bordgenomföringen. Kunde hålla handen direkt vid utblåset utan problem. Visst kräver det lite mer plats inne i garaget men det verkar ju inte kul att få så hög temperatur vid genomföringen att det finns risk för brand.

  Hälsar Kjell
   
 6. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  16,539
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Hmmm, lyddempere - partikkelfilter og katalysatorer blir varme. Demperen minst, men kommer det med drivstoff ut til denne så må en ha god beskyttelse mot ting som kan være brennbare. 500 til 600 grader er fullt mulig med litt etterbrenning. De to andre har ofte en indre temperatur på 600 grader - det tenner tre og papir.

  Men I dette tilfelle kan en utnytte denne ekstra varmen ved å ha demperen inne I et skall med god gjennomlufting og benytte varmluften som et varmetillegg til bodelen.
   
 7. Abris52

  Abris52 HBK Medlem

  Inlägg:
  305
  Kommun:
  Västerås
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  16511
  Ett litet råd från en som sysslar med värmare
  Om man monterar en luftvärmare så får man inte strypa utblåset på varmluften utan den skall var min samma dimension som utblåset är på värmaren helst inte heller någon t-koppling. Vad gäller avgaserna så är avgasröret mer än 140 grader, så ett värmetåligt silikon som pallar för det är ett måste. När avgaserna passerar genom golvet eller annat ställe ut så skall det vara fritt runt själva genomföringen och även den skall tätas med värmetålig silikon. Om golvet är av trä så kommer det att förkolna förr eller senare om inte det är värmeisolerat runt om, plasten smälter.
  Avgasslangen skall ha fritt utblås snett bakåt.
   
  Teknikpata, Pellan, MiRe och 3 andra gillar detta.
 8. booven

  booven HBK Intresserad

  Inlägg:
  105
  Kommun:
  Sala
  Hejsan. Tack för goda råd. Att placera ljuddämparen inne i garaget vet jag inte om det får plats tyvärr. Jag ska prova att montera bort ljuddämparen om det är den som stryper flödet så pass att det blir för varmt.

  Vad gäller utblåset så borde väl en y-koppling fungera direkt efter värmaren? Det borde ju bli en större dimension (2x60) istället för 1x80.
   
 9. booven

  booven HBK Intresserad

  Inlägg:
  105
  Kommun:
  Sala
  Nu var jag och hämtade en isolerad avgasslang med ljuddämpning. Får ta upp och göra ett större hål och föra den igenom golvet. Köpte även tätningsmassa som ska stå pall för 300 grader så förhoppningsvis kan vi ladda på med 5kw nästa testkörning.
   
  callee och Kjell1351 gillar detta.
 10. laval

  laval HBK Medlem

  Inlägg:
  408
  Kommun:
  Mölndal
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  1195
  AF8CEECF-CD2A-47C9-821F-7ADCE04255B1.jpeg
  Du behöver ta upp ett större hål i golvet och montera en sån här plåt för att hålla bort det eldfarliga golvet från det heta avgasröret.Värmare monteras direkt mot plåten.Avgasröret kan nog bli en 400-500 grader varmt vid full effekt.Din installation nu är fullständigt livsfarlig.Den kommer att sätta eld på golvet!
   
  WillerWalle och Arne HBK 13 gillar detta.
 11. booven

  booven HBK Intresserad

  Inlägg:
  105
  Kommun:
  Sala
  Tack för tipset Laval men tyvärr har jag monterat min värmare högre upp. Att montera den på golvet på en plåt fungerar inte i mitt fall.

  Jag har nu tagit upp ett större hål som den isolerade avgasslangen går igenom. Tror det kommer räcka då jag har svårt att tro att den blir lika varm som tidigare nu när jag kör med Webastos egna isolerade slang. Räcker inte den till får jag ta upp ännu större hål. Denna har ju dessutom "inbyggd" ljuddämpning vilket gör att jag slipper den andra dämparen. På så sätt tror jag flödet på avgaserna blir bättre = mindre temp.

  Men lite konstigt att så många andra gjort som jag gjorde första gången. Dvs. med en genomföring bara. Vissa har ju t.om. anslutit slangen direkt till en genomföring vilket borde resultera i väldigt höga temperaturer vid själva genomföringen.
   
  Bengt & Pia gillar detta.
 12. WillerWalle

  WillerWalle HBK Medlem

  Inlägg:
  134
  Kommun:
  Tibro
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  24641
  Hej,

  Håller helt och hållet med "Laval". Detta verkar vara livsfarligt och en fackman bör titta på installationen.
  Inte minst för försäkringens skull.

  WillerWalle
   
  Tommy-59 gillar detta.
 13. Roger67

  Roger67 HBK Medlem

  Inlägg:
  2,163
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3956
  Ähhh.. kan ju inte springa till en proffsverkstad så fort man skall göra något med husbilen. Det är väl därför vi delar med oss av vad vi gör och vad vi kan här i forumet. Tips och råd ramlar ju in.
  Det blir nog bra när det blir klart och jag läser med stort intresse. Är lite sugen på en värmare själv.
   
  olson och Bengt & Pia gillar detta.
 14. Ingrid o Pålle

  Ingrid o Pålle HBK Medlem

  Inlägg:
  2,923
  Kommun:
  Uppsala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  3493
  Att låta en fackman titta på installationen var ju ett av de tips som ramlade in...

  Tycker nog också att man bör vara väldigt försiktig med allt som har med säkerhet (t.ex. el, gasol, värme, ventilation) att göra.

  Pålle
   
  Jokin, Bennsan och Tommy-59 gillar detta.
 15. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  1,790
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Har bara hållit på med bensinvärmare till wv eberspächer den största på 4kw reglerbart och den som satt bubblan 2 kw utan reglering. När de gick som de skulle så kunde man hålla handen framför avgasröret, värmen skulle ju stanna i bilen.
  När batteriet var urladdat så fläkten inte orkade blåsa rök det och blev varmt likaså om det var fel på bränsletillförseln.
  Borde inte bli så varmt vid avgasröret då eldar man ju för kråkorna, är ju meningen att man ska kyla av med hjälp av fläkten så att avgasdelen kyls ordentligt.
  Antingen är det fel på konstruktionen bränslekammaren eller bränsletillförseln men då borde det ryka eller så är det för mycket motstånd i luftslangarna, men då borde man ha väldigt hög temp på varmluften.
  Dieselvärmare sitter ju i nästan alla nyare dieselbilar som start värmare men de värmer ju vattnet och samma där inga höga avgastemperaturer mej veterligen.
   
 16. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  1,790
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Jo arean på 2x60 jämfört med 80 blir ganska lika men man får nog räkna med ökat motstånd pga turbulens där de delar sig men det borde inte utgöra något hinder, däremot på insugsidan är det väldigt känsligt och förbränningsluften får inte bli störd så det måste vara väl ventilerat.
   
 17. booven

  booven HBK Intresserad

  Inlägg:
  105
  Kommun:
  Sala
  Hejsan.

  Många kloka ord. Dock litar jag på min egen förmåga att säkerställa att installationen blir absolut säker. Vill ju kunna sova gott om natten med värmaren på.

  Efter jag monterat den nya slangen skall jag testköra och mäta temperaturen. Dock har jag stora förhoppningar då jag sett båtinstallationer där man använt denna slang för genomföringar genom väggar, skott m.m.

  Jag misstänker att den medföljande ljuddämparen ström flödet så pass mycket att det inte ledde bort avgaserna tillräckligt fort.

  Återkommer efter nästa testkörning.
   
 18. GLIDARN

  GLIDARN HBK Medlem

  Inlägg:
  125
  Kommun:
  Trollhättan
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  20187
  Måste du ha värmaren inne i bilen? Min originalmonterade dieselvärmare på 4Kw är monterad ute på ramen under bilen. Det förenklar ju just avgasrörsdragning samt ökar komfort avseende ljud.
   
 19. MatsMari

  MatsMari HBK Medlem

  Inlägg:
  169
  Kommun:
  Olofström
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  25305
  Det är fördel om det skulle läcka avgaser. Att den sitter ut .
  Mats
   
 20. booven

  booven HBK Intresserad

  Inlägg:
  105
  Kommun:
  Sala
  Hejsan.

  Nu har jag kört värmaren på 5kw i 40 min med den nya avgasslangen. Skönt nog så blev slangen bara ljummen. Tätade med värmetåligt silikon. Nu ska jag bara montera tillbaka "lådan" över värmeslangarna samt montera ett värmeskydd framför anslutningarna.

  Några bilder
  IMG_20180206_201509.jpg

  IMG_20180206_201723.jpg
   
  Anita och Owe, Arne44, Storpontus och 5 andra gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.