Vad gör man bakom kulisserna

Hur se det ut i klubben, hur fungerar det? Från 2006 till nu har den tekniska utvecklingen gått med en väldig fart, och kompetenskraven inom datorområdet ökat i motsvarande grad. Idag krävs andra redskap och kunskaper för att driva klubben än vad det gjorde 2006. Det handlar om många arbetsuppgifter som utförs av ett flertal personer med mycket hög kompetens, vilket man kanske som medlem inte alltid reflekterar över.

Kompetensen hos de som jobbar i "maskinrummet"
Alla har nog någon gång funderat, precis som jag, vilken kompetens som krävs och finns för att driva vår webbplats? Jag tror de flesta blir förvånade när man läser om den kompetens som finns;

I det vi kallar ”maskinrummet”, bakom kulisserna, finns idag personer som jobbar, eller har jobbat, i/som/med:
 • Anställd i IT-branschen eller har varit i IT-branschen
 • IT-chef, systemchef, IT-controller, programmerare, projektledare, systemutvecklare, processutvecklare, säljare av datorer/utrustning
 • Organisations-/ledningskonsult i utvecklingsarbete inom ledande nordiska företag
 • Utvecklare och problemlösare inom IT, med nätverk och säkerhet, utbildare vid dataomläggningar
 • Webbutveckling med eget företag, webbdesign, Webbmaster i olika företag
 • Teknisk dokumentation, support, testning och utveckling
 • Internationellt som IT-ansvarig på personalsidan
Idag är vi, förutom styrelsen, 13 personer som jobbar i maskinrummet för att medlemmarna skall få en bra upplevelse - hitta rätt och bra information - när de besöker vår webbplats Husbilsklubben.se.

Vad gör vi?
Det handlar dels om att hålla hög kvalitet på innehållet i forumet totalt sett, dels att vidareutveckla det tekniskt och funktionellt, dels att marknadsföra Husbilsklubben.se – att vi växer med avseende på antalet medlemmar.
 • Allmän administration av webbplatsen husbilsklubben.se
 • Läsa inlägg i trådar för att se till så att inte brott mot våra forumregler begås, hantera rapporterade inlägg, samt att i vissa lägen moderera inlägg
 • Medlemsservice, inklusive t ex att kontrollera när någon registrerar sig som HBK intresserad att det är en fysisk person som står bakom registreringen
 • Bevaka och svara på synpunkter och frågor av olika slag i forumet
 • Hantera Webb-mail, Vanliga frågor FAQ
 • Webbutiken
 • Administrera Husbilsplatser, nya och ändrade platser, Träffar, Medlemsförmåner
 • Tillverka och tillhandahålla POI-filer för nedladdning till olika fabrikat av navigatorer
 • Driva utveckling av olika projekt, både av teknisk natur och för nya användarfunktioner
 • Testa nya programfunktioner innan de lanseras till medlemmarna
 • En redaktörsgrupp skriver artiklar i aktuella ämnen
 • Marknadsföring, externa annonser, arrangemang och deltagande vid mässor

Mer i detalj – Vad och hur mycket jobb innebär det?
Det kommer årligen runt 2 500 mail till oss via "Kontakta oss". Det blir 6-7 mail varje dag året om som skall besvaras. Det kommer frågor om allting, vår ambition och målsättning är att alla skall få svar snarast möjligt.

HBK Projektgrupp arbetar med nya projekt, bevakar utveckling och uppdateringar från vår leverantör av forummotorn xenForo och tredjepartsutvecklare, testar programuppdateringar på vår testserver och hur de fungerar med olika webbläsare på datorer, plattor och smarta telefoner med olika operativsystem.

Redaktörsgruppen skriver artiklar. Några jobbar med träffar, medlemsservice och annonser. En del ser till så ni kan ladda ner olika filer till GPS. Webbutiken sköts av några.

Träffar har alltid spelat en central roll i Husbilsklubben, och det är medlemmarna som själva arrangerar träffar och bjuder in till dem. Webbarna assisterar dock vid behov med att lägga upp träffarna i forumet. Endast årsmötesträffen arrangeras av klubben.

Bilder från Arild

Arild6.jpegArild.jpg

Något ni medlemmar aldrig ser är det arbete som läggs ner i projektgruppen. Deras teamarbete går till så att man pratar med varandra i olika trådar på forumet och via olika diskussioner i den funktion som finns på webben. Det skickas ungefär 50-60 meddelanden per dag mellan de personer som ingår i gruppen. Bara i projektet HBK Husbilsplatser skrevs det mer än 2 000 sådana diskussionsinlägg. Det är bara några timmar under natten då det inte jobbas. Även när de är ute och åker i Sverige eller utomlands jobbas det. Internet är fantastiskt.

Inför lanseringen av HBK Husbilsplatser har några personer manuellt gått igenom alla mer än 5 000 platser för att verifiera att all text och bilder är korrekta, och att samtidigt korrigera brister och felaktigheter. Ett tungt jobb som krävt en stor arbetsinsats. Och som måste pågå kontinuerligt.

Det finns nog ingen som vågar räkna ut hur många timmar som läggs ner, det är tur att många av oss är pensionärer och att i förekommande fall ha en förstående äkta hälft, annars hade vi aldrig kunnat jobba så intensivt med detta. Allt arbete sker på ideell basis, anledningen till att vi håller på är att vi alla tycker att det är roligt och utvecklande. Även för en pensionär.

Det jobbas hela tiden med nya projekt för att möta framtiden. Målsättningen är att ha en modern och ständigt uppdaterad webbplats. Vi söker medlemmar som är villiga att hjälpa till, de som just nu håller igång webbplatsen kan förstås inte hålla på för alltid, åldern tar ut sin rätt till slut.

Tillsammans.JPG
Om författaren
Lassej
Lars Jönsson, mångsysslare som jobbar bakom skärmen Husbilsklubbens forum som Webb Admin och på Facebook som Admin.

Kommentarer

Hej jag har varit medlem i många år nu nr 166 men inte fattat hur mycke arbete som läggs ner bakom kulisserna. Nu har jag fått reda på hur mycke arbete det är. Alla ni som jobbar för klubben gör ett grymt jobb.
Hälsningar från Abben 166
 
hur gör man för att komma i kontakt med annan medlem det går inte att söka efter dem det finns inget telnr i annonserna
 

Artikel information

Författare
Lassej
Visningar
3.962
Kommentarer
7
Senast uppdaterad
Betyg
4,94 stjärnor 18 betyg

Flera i Publika

Flera från Lassej

Dela denna artikel

Toppen