Virrig Plåtis ute i Europa

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
3.257
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Jag gillar också travemunde malmö har räknat på det några gånger och billigast. Min eloge till dej att du klarar av ett helnyktert liv det gör inte jag fast jag minskat, har svikit mina löften till en jättesnygg kvinnlig doktor i Elche.
Men nu när du ser så ung och stilig ut behöver du ju inte gubba till dej med skägg det kan du göra senare när dubbelhakorna börjar bli besvärande.
Ja Sverige är fortfarande bäst men inte vädret men nog är det omväxling och inte vet man ska ta på sej för kläder nästa dag.
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.602
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Nu har vi börjat trassla oss in i Sweden. Vädret är fortfarande isande kallt med minus på nätterna. Stannade till hos Peter i Kylinge (Husbilsspecialisten) och kollade på hans nya LPG anläggning. Kanon men jag hade knökafullt med tysk (billigare) LPG i tankarna. Men kul och smart eftersom han samtidigt både säljer och monterar LPG utrustning. Han gjorde en liten översyn på min bil, men hittade inget att göra, så vi åkte vidare efter att jag tvingat personalen att ställa upp på ett foto. ;)

20190513_100007.jpg 20190513_095540.jpg

Hade ett ärende till Rickard hos Husbilar i Pukavik. Han hade ju långt efter att garantin har gått ut skickat ner ett helt nytt sett ombyte till vår sittgrupp och stolar som såg fördj...gt ut GRATIS:D. Äras den som äras bör. Så vi åkte dit med en stor flaska whisky och en bok med ett signerat tack i. Det var han värd. Klädsel är svindyrt och våra var totalt utslitna efter 1500 nätter i bilen. Nu ser det ut som nytt igen :).

20190513_102505.jpg
Bra kändes som man gjorde rätt för sig lite. La i 1:an och tutade vidare till Sturkö utanför Karlskrona. Där bor Marocko Max (Max M). Han var strålande glad och gästfriheten visade inga gränser. Verner & Verner (vi) gjorde ett gästspel och lagade världens bästa thaikyckling till tjejerna. Var mycket uppskattat. Äntligen börjar vädret vända och vi fick strålande sol en dag.

20190515_154451.jpg20190514_104942.jpg
20190514_161644.jpg

Stannade där i tre nätter. Känns att vi är nära vänner. Saknaden var stor när vi åkte vidare.

Vi hade gjort upp med Roffa som vi lärt känna på Gran Canaria att träffas i Västervik. Kul! Han har köpt en ny plåtis efter att hans fru gått bort. Jättefin Adria. Stannade och käkade på Guldkanten SVINDYRT men gott. Kul att träffas. Han ska ta plåtisen till GC i november, så då får vi se honom igen.

20190516_192822.jpg
Färden genom Sverige går vidare mot årsmötet, men före det ska jag träffa MAMMA :msn_heart: i sex dagar.
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.602
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Hoppas du har tid att stanna till i Norrköping på väg till årsmötet.
Den 22:a åker vi från mamma och passerar Norrköping. Men där har vi gjort upp med Lenmar att han ska hjälpa oss att tanka B0 (blankdiesel). Därefter ska vi till Ingarö Havscamping och träffa några Kanariefåglar. Tror det blir svårt att hinna med ett stopp till nu i maj. Därefter ska vi via Vinön till Årsmötet.

Men vi är ju kvar i Norden fram till 1:a veckan i augusti (Boule Motala) efter en tripp över Åland, Finland, Haparanda, Ume, Örträsk.;)

Vi får se lite längre fram hur det ser ut?

20190518120233_IMG_0027.JPG
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
3.257
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Den dieseln är ju torrare än den spanska men det finns ju inga tillsatser i den precis som i sjömackarna. Den var billigast förr sen lade regeringen på en extra miljöskatt eftersom det inte var vegetabilisk olja "dyrare" i den.
Preem är annars det som jag undviker mest även fast macken ligger bara 200 m från min bostad, de använder ju tallolja dvs råterpentin den kommer ju från papperbruken när man tvättar ur pappersmassan med lut så löser man ut kådan. Det står att den har en rengörande effekt och det kanske den har om det finns kvar lut i dieseln men vad den gör med motorn insprutare och all aluminium är en helt annan sak.
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.602
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Nu har det gått en dryg vecka och årsmötet börjar närma sig. Hälsade på mamma och största delen av vår lilla släkt som alla är koncentrerade till Lambohov i Linköping. Mamma bor egentligen i Norge men har köpt ett litet ställe nära sin syrra där hon är ibland. Hos mamma kostar det 30 kr dygnet att stå. Så vi blev 180 kr fattigare på det besöket. Passade även på att inhandla en ny kamera (Canon SX740 HS) som kommer att göra att jag tar fler foton. Nu laddas det upp i Google foto automatiskt och jag har 40 x zoom. Dessa duvor var långt bort.:)

IMG_0034.JPG

Vädret är inte på vår sida, men några dagar var bra ivarjefall. Avslutade Linköping den 21 maj med en grillfest där vädret faktiskt var helt ok.

My Post.png

Tutade vidare till Norrköping där Lenmar hjälpte oss att tanka B0 Blankdiesel (Importgatan 2). Jag har inte lust skita ner min dieseltank med RME, så jag är glad för Lenmars hjälp. Och som tack för att han hjälpte oss så bjöd han på lunch hemma hos sig. :D

IMG_0050.JPG IMG_0055 (1).JPG IMG_0060 (1).JPG

Härligt stopp och nu klarar jag mig i ca: 135 mil till. Ska ju vidare till Finland senare och kan tanka ordentlig diesel där, före man angör Sweden igen.

Efter en härlig lunch hos Lenmar var det vidare till nästa mål. Ett par vänner har flyttat ut i sin husvagn på Ingarö och pendlar mellan den och sin lägenhet på Gran Canaria. De bor helt underbart med sjöutsikt. Campingen är välskött och billig. Smart boende...

IMG_0069.JPG IMG_0073.JPG
IMG_0126.JPG IMG_0100.JPG IMG_0092.JPG

Åkte runt med deras bil och gjorde lite utflykter i Stockholm skärgård. "Sverige är fantastiskt" Stod där 3 nätter GRATIS:D. Tack för det Micke&Maria :msn_heart:

Har även passat på att boka eftermiddagsfärjan Malmö Travemünde för hemresan. Lite dyrt 1050kr, men det är ju högsäsong den 5 augusti. Ses på årsmötesträffen.
 

lenmar

HBK Medlem
Inlägg
1.207
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
4769
Tråkigt att ni har så bråttom att ni inte hinner stanna, kanske vi ses norröver då vi om en dryg vecka åker till Lofoten via Sundsvall och Gällivare. Annars får ni stanna till på hemvägen. Blankdiesel brukar vi också tanka då våran husbil är parkerad ca: 500m från Qstar macken.
Hej
Om du skaffar ett SÅIFA kort så tankar du billigare Blankdiesel där. Är granne med Söderbergs bil.
Lennart
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.602
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Färden genom Sweden fortsätter, med årsmötet på gång. Vi tackade Micke & Maria för den underbara vistelsen på Ingarö och rundturen i Stockholms skärgård och ställde fören mot Söder i Stockholm. Det är hur lätt som helst att parkera i Stockholm. På många gator är det GRATIS:D från 1700 L till 0700 M. Så vi åkte och ställde oss på Havregatan på Söder redan kl 1500. Jag tog den enorma smällen och betalade 14 kr via appen fram till 1700. Lättare att få parkering om man kommer något före det blir GRATIS:D.

GPS: 59.306461, 18.068920   

Vi hade en date på Stekpannan med 18 st vänner från Gran Canaria som bevistade Elitloppet på Solvalla under helgen. Vi hade parkerat på lagom promenadavstånd från festen. Jättekul att träffa massor av vänner. Vi stannade kvar en timme efter krogen hade stängt. Hur trevligt som helst. Vi träffas nästa gång i vinter på GC.:msn_heart:

IMG_0208.JPG

Vaknade ganska sent dagen efter. Hade varit lugnt och skönt på Havregatan under natten.

Inte långt därifrån bor ju Birglas. Vi hade sedan tidigare fått en generös inbjudan att bevista deras landlott här i livet. Så strax före 1500 klädde vi oss fint och tog med oss lite Blommor till Birgitta som hade haft bemärkelsedag dagen innan. Utrustade med den hemliga koden tog vi oss in genom det yttre skalskyddet till deras innersta och ringde på dörren. Det blev en hel eftermiddag och kväll där det blev både fika och mat. Jag tog dubbla laxfileer och grönsaker. Lite avundsjuk var jag när vissa satt med god cognac medans jag bara fick kaffe.

20190526_152900.jpg 20190526_152813.jpg

Tack Birgitta och Lars-Åke för gästfriheten. Vi ses ju snart igen på Årsmötesträffen.:)

Vi fortsatte vår färd direkt efter för att undvika måndagens rusningstrafik till färjefästet till Vinön, där vi ställde oss GRATIS:D för att ta färjan dagen efter. Ganska bra ställe, med dygnet runt öppen servicebyggnad. Skulle ha åkt med 1015 färjan, men den var full så vi kom med 1115 istället.

IMG_0249.JPG

Framme på Vinön har jag en kompis som har en kåk alldeles bredvid badplatsen där vi kunde stå GRATIS:D. Det är hur fint som helst på Vinön. Finns även en formell ställplats bredvid. 100 kr tar byalaget i år per natt. Då finns det bajamajor att tillgå och sopkärl.

IMG_0231.JPG IMG_0234.JPG IMG_0236.JPG

Lagom att vila ut här tills Årsmötesträffen börjar. Sover gör vi naturligtvis i bilen som har de bästa sängarna, men huset är utrustat med ett spa. Och jag som gillar detta är alldeles skrynklig efter att ha bubblat hur mycket som helst.

Passade även på att tvätta upp så mycket som möjligt. Tack för gästfriheten Tomas Z även om du själv måste jobba nästan hela tiden. Vi ses på Gran Canaria i höst.:)

Ska åka förbi Gasolfyllarna i Örebro sedan på väg till Mariestad, så man inte får slut under träffen. Har bara en halv flaska kvar. Såg att LPG:n var ganska dyr. 11,50 /liter. Dyraste jag någonsin tankat.

Nu är det nära. Hakuna Matata.
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.602
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Nu har vi varit i Sweden i 19 dagar och stannade till hos Gasolfyllarna i Örebro. 20 dagar sedan vi tankade LPG i Tyskland och ena flaskan indikerar att den är tom. 29,6 liter har vi förbrukat på 20 dagar.

Nu har vi landat i Mariestad där skitvädret förföljer oss. Vi ska ju jobba lite i Infocentret och registrera nyanlända, så vi kunde ju smita in lite före och fick en bra parkering nära Maranatatältet. Snart dags för frukost. Den blir inne då det duggregnar ute och bara är 11 grader.

IMG_0256.JPG

Frukosten blir som vanligt med långfil, kaffe och en proteinmacka. Tips! Att göra långfil är busenkelt. Man blir ju lite irriterad när man köper en tetra för nästan 20 kr och sedan är den svår att få tom. Blir nästan alltid en halv dl kvar i botten.

Kanonenkelt ta bara en liter rumstempererad mjölk och häll i och ruska. Låt den ruskade tetran stå utan kork i ett eller två dygn så har man ny långfil för halva priset.:D Och konstigt nog är den om möjligt t.o.m bättre. Bra lärdom när man är utomlands och inte har tillgång till Långfil. Det blir liksom en evighetsmaskin.

Vi syns senare. Dyk gärna förbi bilen och tjöta lite. Det är alltid lika sköj. Vi är nog den enda spanskreggade bilen med en kanarisk flagga i topp. Så vi är ju inte svåra att urskilja från mängden. :)
 
Senast ändrad:

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.602
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Nu är snart årsmötesträffen i Mariestad överstökad. Ömsom skitväder ömsom något sol. Träffat massor av gamla bekanta och fått många kramar. Många vänner som man inte trodde man skulle se igen stötte man på. Jättekul! Många dyra fina monsterhusbilar och massor av Plåtisar. Runt 550 husbilar gjorde att det stod husbilar överallt. Och bakom dem ännu fler. Respekt till parkeringsnissarna. Jag förstår att de har slitigt. Alla kan ju inte stå närmast med el. Inte ens nästan alla.

Jobbade lite med frugan i Infocentret och checkade nästan in 100 husbilar. Kanonsköj! 1,5 timme var bara roligt att hjälpa till och som tack bjöd klubben på middag. Jag hade gjort det även utan. Jobbade även med att signera böcker som medlemmar tidigare fått via posten och kunde kränga ett ganska stort antal nya till alla möjliga som kom förbi och var nyfikna.

Blev även intervjuad av Mariestads Tidning som observerade vår spansk registrerade husbil och konstaterade att vi hade kört 545 mil till träffen från Gran Canaria. Ska komma ut i tidningen på måndag, men då är inte vi kvar. :(

Mycket bra organisation från både klubben och Mariestads kommun. Enda klagomålet var egentligen matpriset på 170/200 kr. Lite högt för en samordnad buffé utan dryck. Men själva maten var kanon och riklig. För att inte prata om underhållningen. Jag riktigt rös när Blues Brothers äntrade scenen.

Det gjorde att trots vädret, att mötet blev en succé. Klubben verkar ha en skön stämning och jag har haft roligt. Men det var lite jobbigt i slutet av kvällarna att se nyktert på tillställningen. ;) Var jag så där förut? :eek: :p Det var värt att åka förbi. Lycka till nya styrelsen. Ser fram emot nya ställplatslistan.

IMG_0282.JPG IMG_0281.JPG IMG_0307.JPG IMG_0297.JPG IMG_0267.JPG
 
Senast ändrad:

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.602
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Tutar vidare i Sommarsverige. Stannade en vecka i Hallstahammar och besökte alla vi hann med runt ikring. Vissa dagar snuddade eller var över 30 grader. Hektiskt och kul. Har gjort massor av prylar och stått GRATIS:D överallt med husbilen. Har ni sett vilken Bamse till hund. Den heter Bamse också.

BeFunky-collage.jpgVar tvungen att tuta förbi Enköping och tanka LPG. Var hos Gasolfyllarna. 47,5 liter sa han. Nä nä nä!!! Sa jag. Så mycket ryms inte i mina LPG flaskor. De rymmer max 44 liter liter och jag har 5 punkter kvar på displayen på flaska nr. 2. "Oj då! Jag glömde nollställa efter förra kunden" sa han. Jag betalade för 33 liter. Mer än det, var inte rimligt. Var säkert ett misstag.

På väg mellan Enköping och Sala åkte vi förbi en främmande mack. Jag jagar ju alltid blankdiesel (B0) eftersom jag hatar RME som bara kladdar ner tanken och slöar ner min fina motor. BINGO! Jajamensan visst hade dom B0 (ACP). :) Laddade i en tusenlapp och tog några foton. Nu klarar jag mig till Finland.:msn_thumbup:

20190610_152948.jpg 20190610_153247.jpg 20190610_153159.jpg 20190610_153310.jpg

Vi rullar vidare mot ett av mina hemliga smultronställen där vi bara ska ta det lugnt i några dagar och vara för oss själva en liten stund. Sverige är fullt av sådana här fina ställen som man inte vill ska förstöras genom att hamna i olika appar. Man måste dock vara beredd på att köra grusväg en bit.

Helt underbart. Jag var ner och kollade badtemperaturen. 21 grader innanför bryggorna och 20 utanför. Perfekt! Toa och sophantering finns. Har just varit ute och promenerat en halv mil med hårdrock i lurarna. Nu är det dags för ett kvällsdopp.

IMG_0365.JPG IMG_0376.JPG IMG_0369 2.jpg IMG_0373.JPG

Vem vet kanske det blir någon extra natt. :bye:
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
3.257
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Jag tror du har det hela lite om bakfoten preem blandar in både tallolja dvs terpentin och vilket de nästan måste rapsolja eller liknande importerad vegetabilisk olja. Den diesel som de säljer och som är lite dyrare har ingen vegetabilisk olja om man inte räknar in den sk talloljan som ju är vegetabilisk till sin natur. Att den är dyrare beror på att staten lagt på en extraskatt på diesel utan rapsolja och liknande egentligen är diesel utan den billigare i pumpen det var den förut. ACP har jag inte fått reda på vad det är finns ingen varudeklaration det säjs bara att den är renande men inte vad och hur den renar eller är det restprodukter från framställningen av talloljan med lut. Ni som är lite äldre kanske kommer ihåg Caltex som sålde bensin med Boron i , det gick illa de fick byta märke och betala en del ersättningar för trasiga motorer. Saxat "Gul såpa har också under lång tid framställts av tallolja, talloljan är en biprodukt från pappersmassaindustrin."
Vill man ha sånt i tanken och betala extraskatt också?
Blankdiesel är alltså diesel utan tillsatser så preems diesel går bort för den har tillsatser både i bensinen och dieseln, de brukar vara billigast men man får vad man betalar för.
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
3.257
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Kanske den svenska dieselns inblandningar går lite under radarn vi har ju gott om pappersbruk här och mycket tallskog men även granskog. Jag vill i varje fall inte köra min bil med acp utan att veta vad det egentligen är, förmodligen uppstår problemen efter lång och regelbunden användning. För några år sedan var ju OK/ Q8 i blåsväder och fick ersätta en del bilägare men förmodligen finns det stora mörkertal.
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.602
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Genom öken, storm, hagel, snö, hällande regn och gassande sol har Lost Suecos (vi), efter drygt 650 mil och två månader kommit fram till Los Suecos (Tommy) hemman i Björnriket Gästriklands ensliga gård belägen i Testeboåns naturreservat.

Värdparet Tommy & Carola ställde upp med en GRATIS:D ställplats på tomten och bjöd på ett gästabud som räckte in på natten. Såå trevligt att träffas igen. Man känner sig hjärtligt välkommen när man dyker upp. God mat och trevligt sällskap.

Ett perfekt stopp efter att ha fricampat ett par nätter vid en skogstjärn.

Tack Tommy & Carola.

IMG_0403.JPG IMG_0401.JPG IMG_0399.JPG

I morgon ska vi vidare mot nya mål. Men vi träffas troligen på GC igen i december.

Nu är det dags att knoppa.:)
 
Senast ändrad:
Toppen