Vad gäller här? Parkering eller?

Riviera

HBK Medlem
Inlägg
799
Kommun
Båstad
HBK-Nr
139
Denna skylt finns vid Prästlidens parkering i Båstad. Området ligger framför det område som Båstad Camping arrenderat och kostar 240:- dygn (infrastruktur vid campingen 5 km bort). Här kostar parkering 30:-/tim, max 60:-/dygn (lika som Pb 1)

Men vad betyder den understa skylten?
 

Bilagor

Cre8iv

HBK Medlem
Inlägg
250
Kommun
Uddevalla
HBK-Nr
27660
Tja, den undre skylten betyder ju parkeringsförbud alla dagar mellan kl 08.00-22-00. Eller?!?!?!
Verkar som någon haft otur när de tänkte?! Det borde verkligen göras en djupdykning av reglerna i djungeln bland parkeringsskyltarna!! Man blir ju mörkrädd över de skyltkombinationer som finns.
 

Gunnar

HBK Hedersmedlem
Admin medlem
Inlägg
15,660
Kommun
Malmö
HBK-Nr
5
Klarare skyltning som jag sett i Tyskland med samma budskap var en skylt ”Förbjuden infart” med tilläggsskyltar ”Alla dagar 8-22”, ”gäller ej husbil”. (på tyska)
 

ThomasA

HBK Medlem
Inlägg
3,045
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
15030
Kanske ska det vara så att det är P-förbud mellan 22 och 08. En ”liten” lapsus från den som satt upp skylten. Som det är nu tolkar jag att det ör P-förbud 08 till 22. Skyltarna ska ju gälla uppifrån och ned.
 

Cre8iv

HBK Medlem
Inlägg
250
Kommun
Uddevalla
HBK-Nr
27660
Kan inte vara lätt att tolka för en turist från annat land, men kanske ett sätt att öka intäkterna från felparkerare?!
 

Roger67

HBK Medlem
Inlägg
2,311
Kommun
Täby
HBK-Nr
3956
Den nedre skylten är vad jag kan förstå ett områdesmärke med infogade tidsangivelser. Dom övriga skyltarna blir alltså avvikelser från områdesskylten. Resultatet bör bli som Gunnar skriver i inlägg 3.
Logiskt om än lite rörigt.

Saxat från Transportstyrelsen:

E20. Områdesmärke


Märket anger att ett område börjar med de förbud eller tillåtelser som anges med det infogade märket. Avvikelser från anvisningarna på märket kan anges genom tilläggstavlor. Tidsbegränsningar kan även infogas i märket. Märket är uppsatt vid infarterna till området och gäller till den plats där tavla E21, slut på område, är uppsatt eller det på annat tydligt sätt framgår att anvisningarna på märket inte gäller. Inom området kan det förekomma avvikelser från anvisningarna på märket. Dessa avvikelser anges genom andra vägmärken och tilläggstavlor.
 

Annar

HBK Medlem
Inlägg
308
Kommun
Höganäs
HBK-Nr
22720
Tycker som Gunnar att det är tydligt vad som gäller, utländska hb-åkare ser var det står andra hb, hur svårt kan det va. Står där v 5 dagar i veckan med pb1.
 

Michael Johansson

HBK Medlem
Inlägg
7,059
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Vad är det vi ser på bilden i det inledande inlägget i denna tråd? Jo ett vägmärke med fyra tilläggstavlor. Enligt https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/publikationer/vag/trafikant/produkter/stanna-och-parkera-a5-webb.pdf sidan 12 står det "Om det finns flera tilläggstavlor under ett vägmärke så gäller anvisningarna på tavlorna var för sig som en kompletterande anvisning till märket".

Enligt detta så skulle det innebära:
  1. Vägmärke: Tillåtet att parkera
  2. Tilläggstavla: Enbart personbil klass 2
  3. Tilläggstavla: Max 14 timmar
  4. Tilläggstavla: Avgift alla dagar 8 - 22
  5. Tilläggstavla: Parkeringsförbud alla dagar 8 - 22
Det innebär att det är tillåtet att parkera mellan klockan 22 och 8, och då dessutom utan avgift. Avgift tas endast ut för personbil klass 2 under tider då parkeringsförbud för dessa råder. Jag tror att någon på kommunens trafikavdelning (eller motsvarande) har haft lite otur när de tänkte. Frågan är vad de tänkte över huvud taget.

Det är anmärkningsvärt att det är tillåtet enligt andra tilläggstavlan att parkera i 14 timmar samtidigt som fjärde tilläggstavlan säger att det bara är tillåtet att parkera från klockan 22 till klockan 8, det vill säga tio timmar.
 
Senast ändrad:

Roger67

HBK Medlem
Inlägg
2,311
Kommun
Täby
HBK-Nr
3956
Men tavlan längst ner är ingen vanlig tilläggstavla. Det är ett områdesmärke som är komplett i sig själv och visar både förbudet och vilka tider det gäller för området.
Dom blå skyltarna blir sen tillsammans avvikelsen/undantaget från vad områdesmärket säger.

Det hade dock känts mer logiskt om områdesmärket suttit högst upp på stolpen.
 

Michael Johansson

HBK Medlem
Inlägg
7,059
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Områdesmärken är kvadratiska.

På sidan 17 i ovan nämnda skrift från Transportstyrelsen finns exempel på tilläggstavla som den fjärde tilläggstavlan i första inläggets bild.

Skärmklipp.JPG
 
Senast ändrad:
Toppen