Solceller

kenjon

HBK Medlem
Inlägg
1.565
Kommun
Karlskoga
HBK-Nr
9408
Jag har en 270W-panel som är för fasta installationer på hus (jag har samma på mitt tak). Jag har inte räknat men det borde väl vara 72?
Använder Votronics MPPT-regulator.

Edit: Räknar jag ser det ut som 60 st.
 

Bilagor

Emerson

HBK Medlem
Inlägg
165
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
27764
Jag har!

Monterade ett komplett paket på 2 x 100 W som jag köpte från:
Länk till preVent GmbH

Fungerar klockrent och laddar över förväntan. Lätt att följa laddningen med hjälp av appen i mobilen (bluetooth från regulatorn). Hög kvalitet på alla komponenter.

//Anders
Håller med, köpte 2 st 140 W perc paneler därifrån i våras och kompl till min bef 150 w panel, totalt 430w, och vilken kräm där är i dessa, laddar nu i jan innan solen kommer upp över hustaken, är mycket imponerad av dem. Har f ö Ctek Dual 250 SA + SmartPass 120. Funkar mycket bra, har sep mätare till detta, BMV-712 bt, som ej går över EBL.
 

Per Fogelström

HBK Medlem
Inlägg
5
Kommun
Visby
HBK-Nr
27228
Paneler med 72 celler har normalt 2gr högre utspänning än 36 cellerspaneler, 36V isf 18V. En av fördelarna är lägre förluster i kablarna ner till regulatorn (som ska vara av MPPT-typ) och lite bättre utnyttjande av svagare solljus. Jag har själv två 72-paneler (tot 200W) som är seriekopplade (70V+ ut) till en MPPT-regulator och det fungerar mycket bra. Bilden visar panelstatus (mitt eget husbilsdatorprojekt) tidig förmiddag.DSC_0126.JPG
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
17.961
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Om en benytter en digitalt styrt DC-DC buck converter sammen med ESP eller annen controller dator så kan en lage sin egen MPPT solar regulator også. Kildekode finnes på opensolarproject/OSPController - der brukes en 12A regulator, men det er enkelt å tilpasse til en kraftigere. Det er 3 parametre som er viktig for valg av regulator, maks A og input Volt samt at output spenning kan settes til batterienes ladespenning. Om en og kan styre maks Ampere for utgangen er det en bonus.

Er en virkelig nørd så kan en benytte en DC buck boost converter og starte ladning så snart det finnes litt spenning fra panelene, men en vinner ikke noe på dette i praksis :D
 
Toppen