Skaldjur & fisk från Europas vackra kuster

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.112
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Frankrike:
Att strosa inne i Le Tréport med en husbil är absolut ingen idè, betydligt bättre att kasta ankaret på närliggande ställplats eller camping och ge sig ut till fots bland smågator och torg. Höjdpunken är fisksaluhallen vid inloppet och här kommer några bilder:

0360D5BB-0773-4DA2-8800-46849FE77DE6.jpeg AA617C67-86B1-4002-8156-D28397BB21EF.jpeg
Fick lov att fota killen utan att handla något, men på tisdag blir det nyfångade (levande) kammusslor för hela slanten.

PS. Fyll gärna på med egna bilder… DS.
 

kaj.p

HBK Medlem
Inlägg
2.329
Kommun
Varberg
HBK-Nr
7379
Medlemskap
2029
Här kommer några (någon har nog någon bild redan varit med i min resetråd) men vi kör ändå. Bara dessa fiskdiskar i Portugal gör ju att det är värd hela resan hit till Algarve. Färsk fisk från atlanten med många sorter som man annars bara ser på bild. Papegojfisk var Mumma Muräna har jag ännu inte gett mig på då det sägs att den enligt skåningarna skall "rögas som en ål"
Priserna är bra Piggvar o sjötunga för ibland strax över 100 kr kilot Div skaldjur för småpengar
Eftersom ni är i Frankrike så slänger jag också in en bild på något som varken är fisk eller skaldjur. Men DET finns även här nere :) :)fiskdisk.jpgfiskdisk2.jpgmuräna.jpgsvärdfisk.jpgpapegojfisk.jpggrodlår.jpg
 

sandstroem

HBK Medlem
Inlägg
229
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12388
Medlemskap
2022
Här kommer några (någon har nog någon bild redan varit med i min resetråd) men vi kör ändå. Bara dessa fiskdiskar i Portugal gör ju att det är värd hela resan hit till Algarve. Färsk fisk från atlanten med många sorter som man annars bara ser på bild.
Vi har tyvärr inte varit i Portugal de senaste 10 åren eller så men jag kommer ihåg att det fanns många fiskresturanger som hade konceptet "ät så mycket du vill" för ett ganska lågt pris och varje rätt som bars in ( kanske rättare saft ut) var en ny sorts fisk. Existerar detta ännu?

Hälsningar
Peter
 

kaj.p

HBK Medlem
Inlägg
2.329
Kommun
Varberg
HBK-Nr
7379
Medlemskap
2029
Vi har tyvärr inte varit i Portugal de senaste 10 åren eller så men jag kommer ihåg att det fanns många fiskresturanger som hade konceptet "ät så mycket du vill" för ett ganska lågt pris och varje rätt som bars in ( kanske rättare saft ut) var en ny sorts fisk. Existerar detta ännu?

Hälsningar
Peter
ja o nej På de flesta restaurangeridag.jpg får man en fisk eller efter vikt om det är dagens fångst. Men går man till de genuint Portugisiska resturangerna så kan det ff var så Jag käkade grillade sardiner idag nöjde mig med fem men kompisen smockade i sig 11:a
 

Cre8iv

HBK Medlem
Inlägg
1.116
Kommun
Uddevalla
HBK-Nr
27660
Medlemskap
2021
Här en unik hummer!
Även svenska Västkusten hör väl till "Europas vackra kuster"?! :wub:
 
Senast ändrad:

Frank N

HBK Medlem
Inlägg
676
Kommun
Krokom
HBK-Nr
24176
Medlemskap
2022
Frankrike:
Att strosa inne i Le Tréport med en husbil är absolut ingen idè, betydligt bättre att kasta ankaret på närliggande ställplats eller camping och ge sig ut till fots bland smågator och torg. Höjdpunken är fisksaluhallen vid inloppet och här kommer några bilder:

Visa bilaga 218135 Visa bilaga 218136
Fick lov att fota killen utan att handla något, men på tisdag blir det nyfångade (levande) kammusslor för hela slanten.

PS. Fyll gärna på med egna bilder… DS.
Rena himmelriket
 

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
9.014
Kommun
Söderhamn-Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2022
Vilken trevlig tråd Ranko startade och Kaj, 2stroke4ever, Zlatko och Jack o Eva följt upp.

Carola och jag blev så inspirerade så vi åkte över till Mercadona, som inte kan mäta sig med vad ni visat, men det som för oss var det enda alternativet när ni nu ”bestämt” vår middagsmeny.

Det blev….
9C255982-D0C9-4A8A-B78D-67B04D826223.jpeg
…gratinerade havskräftor Provencale, grillade gambones med grönsaker och aioli (vet inte vad det heter på svenska) och blåmusslor i en sås på grädde och Cava.

Lite senare….
C5A2C95F-4FF3-4A6D-8882-C1CDABDFDB54.jpeg
Mätta och belåtna kom räkenskapens timma…
Havskräftorna 3 Euro, gambones med grönsakerna och aioli 5 Euro, musslorna med grädde och Cava 3 Euro… 11 Euro! Ooops vänta det skall delas i 2 d.v.s. det blir ca. 55 kr per person plus en flaska Blanc Pescador för 3.60 Euro som vi delar på.

Ok, vi kan inte mäta oss med de fina fiskdiskarna i Frankrike och Portugal, däremot tror jag det är svårt att slå vår kostnad för vår lite enklare skaldjursplatå, 5,50 Euro för maten och 1.80 Euro för vinet.
… och mätta och belåtna är vi!

Tommy
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.112
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Le Tréport:
Köpte idag, planenligt, drygt 2 kg färska pilgrimsmusslor (kammusslor) för 12€, en omöjlighet att hitta hemma om man inte har eget Jet flyg.
Fiskaren öppnade musslor i stil med Gordon Ramsey, plockade ur muskeln och slängde skalen, sen var det dags att fixa lite sallad, dagsfärsk baguette ”traditionale” och lämplig svampsort (t.ex. Karl Johan)… Passerade en enorm kyrka på vägen hem och tände 2 ljus till minne av våra kära som inte är med oss längre, sen var det dags att laga något gött ; )

Jag skäms lite men detta är min 2:a tallrik… ; ( OBS! Inga rester kvar = miljövänligt!
1637085409682.jpeg

Fin utsikt från kyrkan på höjden (ovanför fiskhandlaren)
1F088125-B067-41B9-8767-6D62B0A38D05.jpeg
 
Senast ändrad:

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.112
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Nu är vi på yttersta spetsen av Bretagne och strosar längs kusten (inte så lätt att sätta alla ”way points” i IGO) men vi hittar smultronställen. Här lärde vi oss hur saker med musslor (olika sorter) fungerar. Alla registrerade båtar ”skördar” sina ”åkrar” precis som på torra land. Här kommer bilden som visar hur det ser ut under vattenytan vid lågvatten: detta är faktiskt sandbotten vi ser nedanför:
56E989E3-DF74-4860-9B40-713D9849A4BE.jpeg

När man väl ”skördat” musslor (ostron m.fl.) så sköljs dessa med saltvatten som gör att musslor gör sig av med sand!
22AD10A7-824C-4CBE-908C-033E112FE3AA.jpeg

…för att sedan erbjudas till köpare som passerar förbi butiken. Mycket jobb med noga planering, rättvis fördelning av resurser och sen försäljning. Hur mycket som går på export vet jag inget om… Fascinerande skaldjursbransch i alla fall!

71C42488-2E16-43EC-8971-852045810F2B.jpeg
Sten-byggnader längs kusten ska vi inte tala om, ett husbyggnads-mästerverk som håller i tusentals år och är tidsenligt vackert, underhållsfritt & hållbart. Här bor man ovanför arbetsplatsen och stressar minimalt, ”välkommen in” alla dagar i veckan…

Måste säga att jag (vi) är maximalt imponerade av Bretagne ostronfiskarnas sätt att leva och överleva!

PS. bonus bild på hur deras Sci- Fi liknande ”farkost” ser ut för att hålla sig ”flytande”… DS.

0F6D1627-5017-4AF1-82B6-3986F543AA91.jpeg
 

Vidaliv

HBK Medlem
Inlägg
105
Kommun
Stockholm
HBK-Nr
9925
Medlemskap
2024
Nu är vi på yttersta spetsen av Bretagne och strosar längs kusten (inte så lätt att sätta alla ”way points” i IGO) men vi hittar smultronställen. Här lärde vi oss hur saker med musslor (olika sorter) fungerar. Alla registrerade båtar ”skördar” sina ”åkrar” precis som på torra land. Här kommer bilden som visar hur det ser ut under vattenytan vid lågvatten: detta är faktiskt sandbotten vi ser nedanför:
Visa bilaga 218284

När man väl ”skördat” musslor (ostron m.fl.) så sköljs dessa med saltvatten som gör att musslor gör sig av med sand!
Visa bilaga 218285

…för att sedan erbjudas till köpare som passerar förbi butiken. Mycket jobb med noga planering, rättvis fördelning av resurser och sen försäljning. Hur mycket som går på export vet jag inget om… Fascinerande skaldjursbransch i alla fall!

Visa bilaga 218286
Sten-byggnader längs kusten ska vi inte tala om, ett husbyggnads-mästerverk som håller i tusentals år och är tidsenligt vackert, underhållsfritt & hållbart. Här bor man ovanför arbetsplatsen och stressar minimalt, ”välkommen in” alla dagar i veckan…

Måste säga att jag (vi) är maximalt imponerade av Bretagne ostronfiskarnas sätt att leva och överleva!

PS. bonus bild på hur deras Sci- Fi liknande ”farkost” ser ut för att hålla sig ”flytande”… DS.

Visa bilaga 218290
Bretagne är magiskt
 
Toppen