Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.
Kylvarorna klara sig i kylen många timmar om du inte öppnar dörren,frusna petflaskor kan vara ett alternativ.Hejsan alla resglada.
Undrar bara på hur ni gör med kyl/frys med mat när ni åker färja och man inte får ha på den vid överfarten. Har ni kylklabbar eller handlar ni på andra sidan ?
Man kanske gillar utrikiska mat och ta med hem.Mat och dryck finns för det mesta att köpa i det land som man kommer till efter färjeöverfarten – och dessutom vanligtvis billigare än i Sverig.
Tycker man inte om "utrikisk" mat, kan man väl lika gärna stanna hemma...
Pålle
Så sant, det tänkte jag inte på (rodnar och skäms).Man kanske gillar utrikiska mat och ta med hem.
Med biljetten får man en tag att hänga på luckan där flaskor finns.Åkte med Scandlines från Gedser till Rostok. Ingen sa något om gasolen.
Laika 730
Ja precis så gör vi med. Och håller med om att Rostock är absolut bästa hamn om målet är söderut. Autobahn börjar ju i stort sett redan i hamnen!Åker ibland Trelleborg - Rostock. 6 tråkiga timmar, men 50 mil närmre och betydligt billigare än alternativen när vi ska till Kroatien eller Italien. Vi kommer till Trelleborg med rejält kall kyl. Vi har i förväg frusit in ett par 1 liters mjölk och juice. De får sedan tina över tid i kylen. Funkar jättebra. I kylen har vi smör, ost, grönsaker, dricka och mindre känsliga livsmedel. Sedan har vi sedan flera år en 40 L kompressorkylbox i garaget. Där förvarar vi känsliga charkuterier och livsmedel under överfarten. Vi har ett 100 Ah LiFePo4 batteri som väl fixar det. Men vi brukar ändå aldrig ha under 6 grader i den vanliga kylen när vi kommer fram, trots att gasolen varit avstängd i 6 timmar.
Sen ska ingen behöva säga något om att gasolkranen ska vara avstängd vid färjeöverfart och gasolboxen ska vara olåst. Det är självklart och finns i rederiernas bestämmelser. Det är absolut ett personligt ansvar!
Hur gör man på en plåtis där gasolskåpet sitter inne i bilen?gasolboxen ska vara olåst
Bra frågaHur gör man på en plåtis där gasolskåpet sitter inne i bilen?
Förr var det så att den el färjorna erbjöd kunde vara skadlig för elektronisk utrustning! Men kraven på ren el har väl förändrats och förbättrats även på färjorna!De få färjor jag åkt med har erbjudir 230V anslutning för en fimtilapp, taget!
(före min installation av kompressorkyl)
Genom bakdörrarna kommer man också in i hela bilen om man vill. Alltså samma sak som att lämna bilen helt olåst. Det vill naturligtvis ingen av oss göra. Därav min fråga här utifall någon har råkat ut för kravet. Blir det aktuellt för mig så får jag väl fråga rederiet.Plåtisarnas gasol nås väl från bakdörrarna? Då bör de vara olåsta. Annars är det en bra fråga att ställa till rederierna.