• Vill du prova på "Ett måste i varje husbil"? Klicka på "Husbilsplatser" i den blå menyraden.
    Våra demo-husbilsplatser finns i Göteborgs Norra Skärgård
    Mer information om programmet, klicka här.

Elsystem Konstigt bostadsbatteri

Per-Åke

HBK Medlem
Inlägg
172
Kommun
Skövde
HBK-Nr
4819
Haft problem med bostadsbatteriet, 3 tim TV-tittande i dagsljus ( solcell finns) räckte för att displayen i bilen skulle skrika om låg spänning. Hade under dagen kört ca 40 mil. Nästa morgon var batteriet fullt igen med några timmar solcell. Kollade med voltmätare efter skruvat bort minuspol och det fått vila över natt. Mycket bra 13, 2 volt.
Under hösten ute en kall natt, värmaren gick en timma sen var det slut på ström, hade kört 35 mil.
Till bilelektriker, väldigt bra batteri med hög spänning och kraftig startpuls enl mätare. Trots allt gissade de på något med batteriet. Fick stå med en 15 W lampa under natten, nästa morgon bara 2 ! volt i batteriet. Efter någon timma laddning åter full spänning. Jag hade försökt att komma underfund med felet tidigare men med voltmätare gick det inte att få fram något fel. Så det blev att inhandla ett nytt batteri. Samma fel hade det varit vid köpet för 4 år sedan och då sattes ett startbatteri in som väl inte är det lämpligaste.
 

Wizard

HBK Medlem
Inlägg
4.260
Kommun
Mark
HBK-Nr
5342
Njaa, så konstigt är det inte. Ett batteris kapacitet avtar med åren och antal ur/uppladdningar.
En jämförelse: Om du har ett tomt glas som rymmer 2 dl så kan du fylla det med 2 dl vatten och det blir fullt. Tar du och fyller glaset med 1,5 dl sand så får det bara plats 0,5 dl vatten men glaset är likväl fullt. Mäter du så är glaset fullt (Batteriets spänning). Vatten finns som du kan hälla ut under en kort stund. (batteriets ströminnehåll) men inte lika länge som om det inte var sand i glaset.
Jämförelsen haltar lite men jag hoppas du begriper vad jag menar.
 
Toppen