Kabeldiameter till skiljerelä? Vad har ni för diam?

ingbe

HBK Medlem
Inlägg
274
Kommun
Linköping
HBK-Nr
26160
Jämför med att spika, man kan spika fel med en hammare för 100 kr men inte med en spikpistol för 5000 :)
Nu vet jag inte vad spikpistolen kostade som den engelske takläggaren använde. Den var iallafall snabb och effektiv. Han satt bredbent på det flacka taket och spikade rader nerifrån och uppåt. Tills armarna flyttade spikpistolen snabbare än benen flyttade rumpan... Spiken gick genom byxa, kalsing, pung och ner i taket. Så det går visst att spika fel med en dyr spikpistol. :eek:

/Ingvar
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
7,473
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Jämförelsen började ju med en hammare, och jag tycker nog att fortsättningen blir bättre där. Man kan slå i en spik också med en billig hammare, men det går mycket bättre med en bra, rätt slipad och välbalanserad dito, men den kostar naturligtvis betydligt mera än 100:-- Misslyckas kan man med bägge, för det krävs handlag också!
 

GTV6

HBK Medlem
Inlägg
1,672
Kommun
Håbo
HBK-Nr
23263
Har du provat biltemas tång?
Lite svårt att se på bilderna, det verkar finnas två modeller varav den ena ser ut att klämma i mitten av skon så ska det inte vara, den andra däremot klämmer 6-kant och det är helt korrekt men sedan är det frågan om man orkar klämma med den dvs hur mycket klämmer den åt.

Som vanligt med billiga grejer frestas man att prova men det brukar sluta på samma sätt... köper man dyrt blir man ledsen en gång köper man billigt blir man ledsen varje gång man använder den :)
Presstång

Presstång
 

Morris

HBK Medlem
Inlägg
98
Kommun
Ekerö
HBK-Nr
27583
Jag har den översta av dom två tängerna (Presstång). Eller när det gäller Biltema som verkar byta leverantör lite då och då en snarlik som jag använt i över 12 år. Det finns säkert bättre tänger men ingenting har lossnat än av alla dom kablar jag dragit i båten och klämt med den tången. Så med facit i hand tror jag inte att jag personligen blivit lyckligare med en ännu "bättre" tång.
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
7,473
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Det som kan vara svårt att bedöma i de här sammanhangen framförallt när det gäller stora strömstyrkor är att det inte räcker att kabelskorna sitter fast. Trycket av pressningen skall vara så högt att metallerna flyter ihop och ger en homogen gasfri anslutning. Om det skall fungera måste allt stämma, rätt kabel (material, tjocklek), kabelskor (rätt material rätt innerdiameter, rätt materialtjocklek) rätt tång med tillräcklig precision och som kan ge tillräcklig presskraft för att flytpressning skall ske. Det är många faktorer som skall stämma om resultatet skall blir riktigt bra.
 

Morris

HBK Medlem
Inlägg
98
Kommun
Ekerö
HBK-Nr
27583
Fast det kanske inte alltid behövs "riktigt bra". Ibland räcker det utmärkt med "bara" bra.... B.la. mina 3kw sidopropellrar (för och akter) fungerar fortfarande utmärkt. Dom kanske hade snurrat några varv snabbare med bättre komponenter men det är ingenting jag saknar. Så åtminstone jag är nöjd och känner att det inte finns något behov av förändring.
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
7,473
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Oftast går det ju bra, men när man pratar strömstyrkor på kanske 100A och mera som när det gäller större invertrar eller som i ditt fall en bogpropeller, så kan ju en mindre bra pressning bli mycket varm, och eventuellt ställa till stor skada. Ofta har man ju inte lika stor respekt för 12/24V som för 230V men strömstyrkorna blir ju väldigt höga.
 

vippen

HBK Medlem
Inlägg
816
Kommun
Malmö
HBK-Nr
12935
Biltemas verktyg är som alla andra ” lågprisvektyg” . Har man tur får man ett ok verktyg kanske ett riktigt bra . Det är väldigt ojämn kvalitet (tolerans)
Köper man en fast nyckel från ett kvalitetsmärke får man ett verktyg som passar och inte glappar
Jobbar man dagligen med dessa så märker man direkt vilken skillnad det är
 
Toppen