Tack Jankro för två verkligen viktiga och bra råd vilka jag tidigare inte kände till. Dels det där att jag bör testa jordfelsbrytarkontakten emellanåt, dels att jag vid köp verkligen är säker på att brytaren är avsedd för husbil och inte........
"Moeller Xpole PKN4 – 13/2/B/003". Betyder detta att:
13 = ampere?
2 = två poler?,
B = ja, vad betyder det?,
003 = hur snabb jordfelsbrytaren är?
Är detta rätt uppfattat av mig?
(Såg nu efteråt att Roysan han före min skrift som skedde med fikapaus och tog lång tid

. Men ni får svälja båda.
Så..... )
Hejsan, jag är inte elektriker och är inte så påläst på regler m.m. Men först så är de här ju inte direkt avsedda till just husbilar m.m. utan är till för att säkra att båda ledarna bryts helt enkelt. Jag vet inte när regelverket säger att de skall monteras, men det känns som de bör finnas så snart de sitter i något som man kopplar in med en lös sladd.
De här blåa 230V kontakterna på skarvsladdar och ofta på stolpar är ju styrda och kan bara anslutas på ett sätt, men ändå så är det ju inte helsäkert att en skarvsladd är rätt monterad och har man "vanliga" kontakter så kan ju fas och nolla finnas var som helst i de två strömsladdarna inuti i anslutningskabeln.
Inne i någon fast anläggning/kopplingsskåp så är ju sladdar fastskruvade på rätt sätt och flyttar inte på sig.
Så exakta regler måste någon kunnig uttala sig om ......
Du har säkert rätt om 13Amp - troligen tvåpolig - B har jag kollat men vet inte - 003 står egentligen för hur känslig jordfelsbrytaren är och det har ju delvis att göra med hur snabb den är.
Det vanligaste är 30mA för personskydd. Det finns lösa som är känsligare för känsligare skydd till någon lös inkopplad grej, och jag vet att det finns de som är mindre känsliga och kallas brandskyddsbrytare tror jag. En del ofta gamla saker typ motorer m.m. funkar inte med känsliga jordfelsbrytare fast det inte direkt är något fel på prylen.
Vi kan ta en inte helt vetenskaplig förenklad förklaring hur en jordfelsbrytare fungerar.
Det är ett litet tokigt namn på den, för missuppfattningen är ofta att det har något med jord och jordsladden i kablarna att göra, men det är nästan tvärt om
En jordkabel i en sladd är ju ansluten till "jord" inne i ett kopplingsskåp i ett hus m.m. (och är i inkommande kabel samma som nollan som delas upp i skåpet till jord och nolla. men det struntar vi i....) och till plåthöljet på någon grej som en elmotor, och kommer strömkabeln i motorn i kontakt med plåthöljet så blir det kortslutning och säkringen/proppen går med en smäll eftersom det krävs som i detta fall en strömrusning på över 13Amp för att säkringen/proppen skall brinna av.
Nyare mindre handmaskiner som borrmaskiner m.m. är numera tillverkade i plast till största delen och kallas för dubbelisolerade (utan yttre metalldelar som kan leda strömmen så man får en stöt, och då är det dessa gjutna plastkontakter på sladden till dem som t.o.m. ofta saknar jordanslutning. Även enklare lampor, laddare m.m. har ju de här platta kontakterna som passar även i jordade uttag eftersom de är så isolerade att man inte kan få en stöt av dem även om det blir fel på dem.
Men det är ju inte så bra om man jobbar i spöregn eller tappar maskinen i vatten och plockar upp den för då kittlar det rätt bra för att vatten leder ju ström men inte så bra/mycket att "proppen" går sönder. Ibland står det ju "Inte för utomhusbruk på vissa elsaker".
En jordfelsbrytare klarar sig utmärkt i dessa fall och är till för sådana händelser där risken finns att man kan få typ mer än 30mA in i kroppen och genom kroppen ner till backen, och är dessutom så snabb att lösa ut så man kanske bara kan känna att det klippertill / kittlartill och inte ens det beroende på hur jordad man själv är, och det behövs bara de två sladdarna med fas och nolla i för att klara detta. Det är därför man också bör prova funktionen med testknappen ibland.
Så med en förenklad förklaring så kan man säga att en jordfelsbrytare är en våg som jämför strömmen i faskabeln och nollkabeln så det går exakt samma ström i båda.
Om det blir obalans på vågen för att det går liiite mer ström i en av kablarna så försvinner/läcker det ju ut ström någon annan stans, kanske till en människa och jordfelsbrytaren slår snabbt ifrån.... Det är ju då det är viktigast att kabeln med fasen bryts och som måste garanteras även om det finns vändbara kontakter och därför så måste båda kablarna brytas för att säkra upp att just faskabeln blir bruten.
Hoppas verkligen att detta blev förståeligt och inte rörigt.
M.v.h. JANKRO.