• Vill du prova på "Ett måste i varje husbil"? Klicka på "Husbilsplatser" i den blå menyraden.
    Våra demo-husbilsplatser finns i Göteborgs Norra Skärgård
    Mer information om programmet, klicka här.

Heltidsboende familj i överviktig husbil – videovloggar

Escapingswedes

HBK Medlem
Inlägg
12
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
29757
Hallå där husbilsexperter och entusiaster. Henrik Och Matilda här! Vi hittade precis hit och tänkte att det kanske är läge att skriva några rader om oss.

Vi kände inte till Husbilsklubben för ett par veckor sedan, vilket kanske kan tyckas konstigt då detta verkar vara Sveriges största husbilsforum. Men nu ligger det till så att vår totala erfarenhet av husbilar är ackumulerad sen i januari 2020 då vi flyttade in hela familjen i vår husbuss. Tror att det är en husbil egentligen men något förvuxen och lite överviktig på sina 11 ton och 11meter.

Så sen i januari bor vi alltså i denna husbil/husbuss som inte fått något namn ännu. Och våra två barn 3,5 år och 6 månader fick såklart också flytta med in!

Iväg for vi mot varmare breddgrader, i januari alltså. Till värmen kom vi också. Hela vägen ner till Spanien. Uppställda femtio meter från havet med milslånga stränder när pandemin svepte in över värden och förändrade allas tillvaro.

Efter några veckor i karantän beslutade vi oss för att Sverige var nog inte så dumt trots allt så vi bestämde oss att tåga på så snabbt vi kunde genom ett stäng Europa tillbaka till Sverige. Resan hem vi dokumenterade på Video (EscapingSwedes på YouTube) var minst sagt händelserik med allt från Havererad AC-kompressor till läckande kylare till inbrottsförsök (PÅ NATTEN).

Eftersom vi är lite av familjen annorlunda tänkte vi även att kanske kan vi under vårt äventyr inspirera någon till en alternativ livsstil (Och vi ville ha nått att göra också). SÅ vi startade en Youtube-kanal under namnet Escapingswedes. Här lägger vi upp videos varje vecka - gå gärna in och kika.

I skrivandets stund utforskar vi Österlens och Skånes vackra landskap vilket kommande video inlägg kommer handla om.

 

PeterK

HBK Medlem
Inlägg
4.528
Kommun
Köping
HBK-Nr
14860
Hej och välkomna hit.
Väldigt intressant kanal, har inte hunnit se allt än, men jättebra gjort. :msn_thumbup:
Jag blir väldigt avundsjuk på er, jag har just byggt klart min bil för oberoende av landström, så jag hoppas på mycket fricamping i framtiden.

Ha de gött :cool:
 

Escapingswedes

HBK Medlem
Inlägg
12
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
29757
Hej och välkomna hit.
Väldigt intressant kanal, har inte hunnit se allt än, men jättebra gjort. :msn_thumbup:
Jag blir väldigt avundsjuk på er, jag har just byggt klart min bil för oberoende av landström, så jag hoppas på mycket fricamping i framtiden.

Ha de gött :cool:
Tackar tackar.

Att inte vara beroende av Landström är en väldigt härlig känsla. Nu är det 1 månade sedan vi var inkopplade med ström. Som en sann Toutuber konsumerade jag timmar med material om litium ombyggnationer, så det var något vi var inställda på att göra redan innan vi köpte husbil.

För vår del blev det all in på Victron Energy komponenter! Detta mest för att jag hittade en bra och kunnig leverantör i Uppsala som kunde hjälpa mig under installationen. Men jag gjorde hela installationen själv och filmade allt, har dock inte hunnit redigera de materialet ännu.

Vad kör du för system?
 

PeterK

HBK Medlem
Inlägg
4.528
Kommun
Köping
HBK-Nr
14860
Ja Victron har bra kvalitet på sina produkter, dock känner jag inte till vad deras LFP-batterier innehåller, men det borde vara bra grejer.

Själv har jag snickrat ihop blandade produkter som jag hoppas kommer att jobba bra tillsammans.
Jag har dammsugit nätet, samt gått på tips jag fått här i HBK, det finns enormt med erfarenhet runt husbilar här, även om detta med Lithiumbatterier är ganska nytt så är intresset stort bland dem som vill fricampa.

Jag har byggt mitt batteri av lösa Winston celler på 400Ah. De övervakas av ett smart123 bms som styr 2st smartrelän för styrning laddning/urladdning. Som laddare föll valet på en Renogy DC/DC 50.
3x120W LTC solpaneler, här tror jag att jag kanske bygger på med fler i vinter.
Har faktiskt en 230V Victron 30A laddare som kan ladda via mitt inbyggda elverk eller om jag råkar hitta gratis 230V, ifall det mot förmodan skulle behövas.
Det blir premiärtur till helgen, men allt är uttestat.

Jag startade en tråd när jag började bygga i vintras, där finns någon bild någonstans också.

LiFePO4 12V bygga själv
 

Escapingswedes

HBK Medlem
Inlägg
12
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
29757
Hitintills är vi väldigt nöjda och allt har fungerat utmärkt.

Spännande med premiär, det kommer gå galant! 400Ah är vad vi har i vår installation med vilket för det mesta är mer än tillräckligt. Vi har 700watt på taket men det är också det första jag skulle vilja uppgradera. Önskvärt skulle vara 1000 Watt justerbara paneler. Med det skulle jag kunna köra kylen oftare på AC . Tåls att tillägga att vi har en fullstor kyl med frys i vår bil.

Ska kolla in tråden alltid roligt att se olika lösningar.
 

Escapingswedes

HBK Medlem
Inlägg
12
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
29757
Vår installation är lite speciell då jag både har 120v och 230v i bilen.

Eftersom bilen är importerad från USA har jag en VIctron Inverter/Charger 3000VA 120volt som ger ström till alla Amerikanska uttag samt kyl/ frys, varmvattenberedare, ugn/micro, TV apparater med mer. Jag har även en 7500watt 120volt dieselgenerator. Och för att kunna ladda med Landström har jag en transformator som gör om 230 volt till 120 volt som sedan matas in till inverter/chargern som laddar batterierna.

Men eftersom vi reser i Europa och köpa 120 volts applikationer inte alltid är så lätt installerade jag ytterligare en invertera på 1300va 230volt. Från den har jag uttag i kök och sovrum (där jag har tvättmaskin)

Så tvättmaskinen får ström från 230 volts invertering vilket funkar bra om jag kör tvättmaskinen på kallt vatten. Då drar tvättmaskinen bara runt 200 watt. Sen kopplade jag in tvättmaskinen på varmvattenledningen istället. Med min varmvattenberedare på 30 Liter har jag möjligheten att värma vatten med antingen LPG eller 120 volt från min inverter/charger. För att värma 30L vatten i min beredare drar det CA 25% av min batteribank ( CA 100a). Sen kan jag såklart dra igång Diselgeneratorn och värma vatten med den! 7500watt 62 amp 120 volt räcker för att köra allt i bilen samtidigt
 

Escapingswedes

HBK Medlem
Inlägg
12
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
29757
Nytt avsnitt uppe!

Denna vecka känns det som att våren är här på riktigt.

Vi testar på att åka dressin och hittade en fin ställplats utanför nostalgimuséet i Tomelilla.

Gå gärna in och Följ och ”Like” vår video på Youtube.

Ha en fin dag

 

Escapingswedes

HBK Medlem
Inlägg
12
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
29757
När vi först kom tillbaka till Sverige ramlade vi över en riktigt fin Ställplats i Höllviken, Utanför fotevikens museum. Ställplatsen är en fin och förhållandevis jämn gräsplätt bara meter från havet. Nära finns också Smokey Barbecue & Pickles och såklart Fotevikens museum. När vi var där hade inte museet hunnit öppna för säsongen ännu men vi fick en guidad tur inne på i Vikingabyn vilket var spännande och intressant.

Här är en video och bilder från vårt besök!


IMG_1422.JPG
IMG_1467.JPG
 

Escapingswedes

HBK Medlem
Inlägg
12
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
29757
Hej på er!

Vi fortsätter upp längs Österlen vilket har varigt helt fantastiskt. Våren är helt klart en bra årstid att resa och utforska Nationalparker på!

I denna video besöker vi Stenshuvuds och sandhammarens nationalpark. Båda platserna kan jag varmt rekommendera för er som är i närheten.

 
Toppen