Coronakrisen - Spanienresenärer på väg hem till Sverige

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.993
Kommun
Söderhamn
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2022
Öppnar en ny tråd, främst riktad till oss som befinner oss i Spanien just nu och planerar hemresa,

Skall försöka scanna information som kommer och är av intresse för oss, samtidigt som jag hoppas att andra i samma situation också gör det i tråden, när ni vet något nytt och situationsrapporter från där ni befinner er.

Vår egen situation och planer.

Vi är i Altea och våra planer just nu är att ta husbilen och köra närmaste vägen till Sverige på tisdag eller onsdag.

Men...... I det krispaket som Presidenten igår kväll presenterade heter det; ” Durante la vigencia del Estado de Alarma los ciudadanos y los vehículos únicamente podrán circular por las vías de uso público para la realización de la siguientes actividades” Översatt ungefär; ” Under giltigheten av larmsituationen kan medborgare och fordon endast cirkulera längs vägarna för allmän användning för att utföra följande aktiviteter:”

På enklare svenska skulle jag säga att alla förflyttningar till och från Spanien, liksom de inom landet, stoppas från och med måndag 16 mars. Några undantag gäller.

Så här är undantagen formulerat: ”Los ciudadanos únicamente podrán circular por las vías de uso público para la realización de las siguientes actividades:”Översatt ungefär: ” Medborgarna kommer endast att kunna cirkulera längs vägarna för allmän användning för att utföra följande aktiviteter:”

..... och ett av undantagen är: ” Retorno al lugar de residencia habitual”. Översatt ungefär: ”Återvända till sin hemort”

Det är det undantaget som jag tror skulle kunna motivera att vi kör norrut utefter de spanska vägarna. Säger ”tror” eftersom jag inte fått det bekräftat i klartext utan det är min personliga tolkning av texten.

Nu finns det otroligt många rykten i farten och jag vet att ett rykte är att Frankrike stänger gränserna på måndag, om det skulle vara sant och om de inte accepterar transittrafik, ja då blir det värre. Som sagt ett rykte bland många andra.

Så ni som kommit en bit mot gränsen håll oss informerade,

TommyD


Edit: Ser nu i Sydkustens ”Svar på läsarnas frågor om krisen”, att Mars Björkman delar min tolkning att, vi kan köra hem i våra husbilar genom Spanien;
Får man resa med husbil?
– Endast om man är på väg till sin hemort. Inga semesterresor får ske inom Spanien.”

Tommy
 
Senast ändrad:

kaj.p

HBK Medlem
Inlägg
2.328
Kommun
Varberg
HBK-Nr
7379
Medlemskap
2029
Jag befinner mig i Algarve där situationen "ännu" inte är som i Spanien. Men tyvärr verkar det vara på väg Jag läste att campingen i Fuseta har stängt för nyincheckningar och att resturangbesök i byn stoppats. Har också haft flera telefonsamtal nu på morgonen från svenskar som inte får vara kvar på sina resorter i Spanien och vill flytta över till Portugal nu innan klockan 12 då gränsen stänger. (märkligt kan man tycka) Men vi får se förhoppningsvis har jag mer info senare.
 

Lena & Björn

HBK Medlem
Inlägg
1.455
Kommun
Kungsbacka/Lefkas
HBK-Nr
14101
Medlemskap
2023
Än så länge rullar det på fint. Vi har två bilar i grupp 3717 som precis lämnat Spanien och kör norrut. Först ligger Christer SM7EDO o Sally som kommit upp till Tyskland. Norr om Montpellier ligger Kenneth SM6FZG o Elaine. Rapporter lämnas varje morgon kl 9 på frekvens 3.717 MHz. Jag skriver en hälsning här om de rapporterar något avvikande.
 

Kaj & Carita

HBK Medlem
Inlägg
1
Kommun
Varberg
HBK-Nr
20789
Medlemskap
2022
Hej. Sitter på hotell i ELCHE söder om Alicante, eftersom kamremmen rök av utmed A7:an. Har varit här sedan 28/2, verkstaden väntar på reservdelar från Italien (Fiat). Vi vet ingenting om när vi kan komma härifrån eftersom reservdels-transporterna inte fungerar som de ska. I övrigt är läget här som på andra ställen, med stängda restauranter och caféer . Det är väldigt folktomt om man jämför med förra veckan. Trafiken har avtagit på de flesta vägar vad vi kan se. / Kaj & Carita
 

Gaiefaj

HBK Medlem
Inlägg
182
Kommun
Tranås
HBK-Nr
394
Medlemskap
2022
Vi rullar i Frankrike just nu och hoppas komma över gränsen till Tyskland i kväll. Frankrike har inte meddelat någon stängning av gränserna ännu Och den färja vi bokat från Tyskland till torsdag ska enl dagens rapport gå som planerat. Sen vet vi ju att det kan ändras fort men då hoppas vi att andra länder gör som Danmark och släpper igenom vi som ska hem. Vi känner att vi vill skynda på lite. Har vi kommit så här långt (Startade i Torre del Mar strax ö om Málaga) så vill vi inte bli fast efter vägen.
 

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.993
Kommun
Söderhamn
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2022
Rekommenderar att läsa den här artikeln, skriven av Mats Björkman, den svenska tidningen Sydkustens chefsredaktör;

TommyD
 

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.993
Kommun
Söderhamn
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2022
Visst är gatubilden förändrad, vi bor i den gamla stadsdelen av Altea, normalt ett mycket populärt utflyktsmål.

På lördagskvällarna sjuder det normalt av liv, skratt, färger och massor av människor, artister på torget, många fullsatta restauranger och exklusiva affärer.

Igår, lördagskväll klockan 20.00 tog jag en promenad genom centrum med kameran och hunden.

10B7CAA1-CB99-442B-9AD1-66F41E71D15C.jpeg
Torget.
D32E0910-3324-4158-86CB-377C0E47ED60.jpeg
Calle Mayor, Storgatan.
0D3C3299-7DB0-40C7-AF58-D1CC44E8DE20.jpeg
Utsiktsplatsen.
3BF9995B-8387-4BE6-9F81-2EBA76EC8AE5.jpeg
Vår gata, lugna gatan.

...... jag och hunden var helt ensamma, spöklikt!

TommyD
 
Senast ändrad:

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.993
Kommun
Söderhamn
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2022
Mera från tidningen Sydkusten, där Mats Björkman idag svarat på läsarnas frågor direkt på Faceboom:

TommyD
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.743
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Här kommer ett bidrag från Kanarieöarna.


Hur kommer larmläget att påverka dag till dag?

1. Begränsning av rörelser.
Larmtillståndet fastställer att medborgarna endast kommer att kunna cirkulera genom gatorna och motorvägarna för att skaffa mat, mediciner och grundläggande nödvändigheter (press, tobaksbutiker, teknisk utrustning, husdjur, frisör, kemtvätt eller optiker) men också att delta deras arbetscenter eller gå till banken. Regeringen tillåter rörelser, som måste vara individuellt, att ta hand om vuxna och minderåriga, personer med funktionsnedsättningar eller särskilt utsatta personer eller på grund av force majeure eller behovssituationer.
Tankning. Privata fordon kommer också att tillåtas cirkulera längs allmänna vägar för att utföra den tillåtna verksamheten eller att tanka på bensinstationer eller bensinstationer.
Vägstängning. Inrikesminister Fernando Grande-Marlaska kan komma överens om att stänga cirkulationen av vägar eller delar av dem av skäl av folkhälsa, säkerhet eller rörlighet i trafiken eller begränsningen av dem för åtkomst av vissa fordon av samma skäl. Enligt dekretet kommer de autonoma myndigheterna som utövar befogenhet att utföra statslagstiftningen angående trafik, fordonscirkulation och trafiksäkerhet tidigare att informeras.
2. Ekonomi.
Tillfälliga rekvisitioner. Verkställande direktören kan öva tillfälliga sökningar av alla slags varor och införa obligatoriska personliga förmåner, i de fall där det är nödvändigt för ett adekvat skydd av folkhälsan, i samband med denna hälsokris.
Import. De nödvändiga åtgärderna kommer att antas för att garantera tulltransitering vid ankomst- eller gränskontrollplatserna i hamnar eller flygplatser. De produkter som är av första nödvändighet kommer att prioriteras.
3. Utbildning
Utan klasser. Utbildningsaktiviteter i klassen avbryts i alla centra och stadier, cykler, betyg, kurser och utbildningsnivåer. Tullar "on line". Under avstängningsperioden kommer utbildningsverksamheten att upprätthållas online.
4. Arbeta
Telearbete: Arbetsgivare, både offentliga och privata, är skyldiga att tillhandahålla åtgärder som möjliggör anställning eller anställning av anställda med hjälp av icke-kontaktmedel när det är möjligt.
5. Hälsa
Personal: Alla offentliga myndigheters civila myndigheter, i synnerhet hälsomyndigheterna, liksom de andra tjänstemän och arbetare som tjänar dem, kommer att vara under direkt beställning av hälsoministeren som är nödvändiga för att skydda människor, egendom och platser, med möjlighet att införa extraordinära tjänster för deras varaktighet eller natur.
Ledning: Trots det ovanstående kommer de regionala och lokala offentliga myndigheterna att behålla förvaltningen inom deras kompetensområde av motsvarande hälsovårdstjänster och säkerställa att de fungerar korrekt. Ministeren förbehåller sig utövandet av de befogenheter som krävs för att garantera sammanhållning och rättvisa i tillhandahållandet av nämnda tjänst.
Omfördelning: Bestäm den bästa fördelningen inom territoriet för alla tekniska och personliga resurser, beroende på de behov som avslöjas vid hanteringen av denna kris.
Militära sjukhus: Se till att militärpersonal och hälsocentraler och anläggningar bidrar till att stärka det nationella hälsosystemet i hela det nationella territoriet.
Privata centra. Den ansvariga för hälsa, Salvador Illa, får utöva de fakulteter som är nödvändiga för dessa ändamål med avseende på privata hälsocentraler.
6. Konsumtion
Leveranser: Säkerställa marknadsförsörjningen och driften av tjänsterna i produktionscentra som påverkas av bristen på nödvändiga produkter.
Tillgångar: ingripa och tillfälligt ockupera industrier, fabriker, verkstäder, gårdar eller lokaler av vilken art som helst, inklusive privatägda hälsocentraler, tjänster och anläggningar samt läkemedelsindustrin.
Mat: Säkerställ matförsörjningen. När det är nödvändigt av säkerhetsskäl kan man komma överens om ackompanjemang av fordon som transporterar maten.
Sanitära korridorer: Vid behov upprättande av sanitära korridorer för att möjliggöra inresa och utresa till människor, råvaror och bearbetade produkter avsedda för eller kommer från anläggningar där livsmedel produceras, inklusive gårdar, foderfabriker och slakterier.
7. Transport
Gränsfrekvens: Operatörer av kollektivtrafik med väg, järnväg, luft och sjö kommer att minska det totala erbjudandet av operationer med minst 50%.
Varor: De nödvändiga villkoren kommer att fastställas för att underlätta transport av varor över hela det nationella territoriet för att garantera leverans.
Rengöring: Operatörer av persontransporttjänster är skyldiga att utföra daglig rengöring av transportfordon i enlighet med de rekommendationer som fastställts av Health.
Undvik att resa: Online-biljettsystem måste innehålla ett tillräckligt synligt meddelande under försäljningsprocessen där resan är avskräckt med undantag av skäl som inte kan skjutas upp.
Avstånd: För att garantera ett tillräckligt avstånd mellan resenärer, i de tjänster där biljetten ger en sittplats eller en stuga, får operatörerna endast erbjuda en tredjedel av de maximalt tillgängliga platserna för försäljning.
8. Energi
Garantera leveransen: Den behöriga myndigheten får vidta nödvändiga åtgärder för att garantera leverans av elektrisk energi, petroleumprodukter samt naturgas.
9. Handel
Lås: Alla anläggningar utom livsmedelsbutiker, apotek, kiosker, tobaksbutiker och bensinstationer kommer att släppa blinden. Beställningen påverkar inte heller livsmedelsbutiker (växthandlare, fiskhandlare, bagerier ...) och grundläggande nödvändigheter.
Undvik smittringar: Permanentiteten i kommersiella anläggningar vars öppning är tillåten måste vara strikt nödvändig och upphäva möjligheten att konsumera produkter i själva anläggningarna. Agglomerationer kommer att undvikas och konsumenter och anställda kommer att kontrolleras för att bibehålla säkerhetsavståndet på minst en meter för att undvika eventuella smittsaker.
https://www.canarias7.es/sociedad/sanidad/como-afectara-el-estado-de-alarma-al-dia-a-dia-GB8838796#pk_campaign=MASwpn&pk_kwd=%C2%BFC%C3%B3mo+afectar%C3%A1+el+estado+de+alarma+al+d%C3%ADa+a+d%C3%ADa%3F
 

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.993
Kommun
Söderhamn
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2022
Senaste nytt från Omni:

Tyskland stänger gränsen mot tre av sina grannländer imorgon.
Tyskland kommer i morgon bitti att stänga sina gränser mot Österrike, Frankrike och Schweiz, skriver tyska Bild.
Syftet med stängningen är dels att minska spridningen av coronaviruset, men också att förhindra bunkrare från att föra ut stora mängder varor ur landet, vilket är en företeelse som skapat stora problem i gränsområdena.
Beslutet fattades under ett telefonmöte där bland annat förbundskansler Angela Merkel och flera lokala ledare deltog. Den fria rörligheten av varor ska enligt tidningen kunna fortsätta, och det ska även vara fortsatt möjligt för människor att pendla mellan länderna, även om kontrollerna kommer att skärpas.

TommyD
 
D

Deleted member 11118

Guest
I denna tråd försöker några att rapportera om läget, vissa försöker vara roliga och komma med oseriösa inlägg. De som skriver här försöker komma med information till våra medlemmar som befinner sig utomlands. I dessa tider får vi försöka hjälpa varandra på bästa sätt.
Inlägg som inte är relevanta kommer plockas bort och vi har redan tagit bort en del. Hoppas alla har förståelse för detta.
 

Lundsholm

HBK Medlem
Inlägg
10.111
Kommun
Torsås
HBK-Nr
11560
Medlemskap
2022
Då blir det att omplanera resvägen som då kanske blir att resa över Pyrenéerna mot Pau i Frankrike, Belgien, Nederländerna och därifrån komma in i Tyskland.

Ja, ja...

TommyD
Tur att vi kommit så långt vi har. Står nu i Flensburg och enda problemet är väl att alla ställplatser efter vägen kommer att vara fulla... I Greven var det överfullt inatt.
 

Bosse och Gerd

HBK Medlem
Inlägg
924
Kommun
Strängnäs
HBK-Nr
12223
Medlemskap
2021
Då blir det att omplanera resvägen som då kanske blir att resa över Pyrenéerna mot Pau i Frankrike, Belgien, Nederländerna och därifrån komma in i Tyskland.

Ja, ja...

TommyD

Vi får väl avvakta och se vad som def. beslutas i Tyskland - kan ju ev. bli som i Danmark att vi tillåts passera gränsen från Frankrike om vi är i transit till Sverige ?!?
Verkar ju märkligt om det skulle vara möjligt att resa in i Belgien från norra Frankrike för att direkt därefter köra in i Tyskland...?!?
 

arneo

HBK Medlem
Inlägg
37
Kommun
Norrtälje
HBK-Nr
3212
Medlemskap
2022
Öppnar en ny tråd, främst riktad till oss som befinner oss i Spanien just nu och planerar hemresa,

Skall försöka scanna information som kommer och är av intresse för oss, samtidigt som jag hoppas att andra i samma situation också gör det i tråden, när ni vet något nytt och situationsrapporter från där ni befinner er.

Vår egen situation och planer.

Vi är i Altea och våra planer just nu är att ta husbilen och köra närmaste vägen till Sverige på tisdag eller onsdag.

Men...... I det krispaket som Presidenten igår kväll presenterade heter det; ” Durante la vigencia del Estado de Alarma los ciudadanos y los vehículos únicamente podrán circular por las vías de uso público para la realización de la siguientes actividades” Översatt ungefär; ” Under giltigheten av larmsituationen kan medborgare och fordon endast cirkulera längs vägarna för allmän användning för att utföra följande aktiviteter:”

På enklare svenska skulle jag säga att alla förflyttningar till och från Spanien, liksom de inom landet, stoppas från och med måndag 16 mars. Några undantag gäller.

Så här är undantagen formulerat: ”Los ciudadanos únicamente podrán circular por las vías de uso público para la realización de las siguientes actividades:”Översatt ungefär: ” Medborgarna kommer endast att kunna cirkulera längs vägarna för allmän användning för att utföra följande aktiviteter:”

..... och ett av undantagen är: ” Retorno al lugar de residencia habitual”. Översatt ungefär: ”Återvända till sin hemort”

Det är det undantaget som jag tror skulle kunna motivera att vi kör norrut utefter de spanska vägarna. Säger ”tror” eftersom jag inte fått det bekräftat i klartext utan det är min personliga tolkning av texten.

Nu finns det otroligt många rykten i farten och jag vet att ett rykte är att Frankrike stänger gränserna på måndag, om det skulle vara sant och om de inte accepterar transittrafik, ja då blir det värre. Som sagt ett rykte bland många andra.

Så ni som kommit en bit mot gränsen håll oss informerade,

TommyD
Dijon
Vi körde över gränsen La Jonquera i går em. Vi är nu nära Dijon kör mot Luxemburg morgon. Allt fungera som det skall
 
Toppen