• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Att läsa för margarinätare...

H

hianders

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Receptet låter onekligen intressant!

Vi har under många år använt enbart Bregott som man både kan ha på smörgåsen men också att steka i. Mycket praktiskt att ha i husbilen t ex. Rent smör har vi nästan alltid hemma och kan ibland blanda med rapsolja vid stekning.

fru hianders/Inger
:yes:
 
F

F.d. 55488

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Om det nu låter intressant, varför inte prova? Arbetsinsatsen är ju inte stor. Lycka till! Och om ni vågar göra ett försök, delge gärna resultatet här på forumet. Något som i alla fall vi skulle uppskatta och kanske fler.

Hälsningar från Fy & Bi.:):)
 
H

hianders

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Om det nu låter intressant, varför inte prova? Arbetsinsatsen är ju inte stor. Lycka till! Och om ni vågar göra ett försök, delge gärna resultatet här på forumet. Något som i alla fall vi skulle uppskatta och kanske fler.

Hälsningar från Fy & Bi.:):)

Kommer att göra det, dock inte nu! Återkommer kanske i ämnet. Till dess Bregott och smör/rapsolja.

Inger
 
M

MatsFo

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

.......... och smör/rapsolja.
Vill bara poängtera att det inte är smör i den. Arla skriver smör- & rapsolja, d.v.s. att det är smörolja & rapsolja, inte smör & rapsolja. Det är också lite andra ingredienser i den: "Rapsolja 70%, skummjölk, smörolja 8%, mjölksyrakultur, ohärdat vegetabiliskt fett, salt 1,25%, emulgeringsmedel (solroslecitin), naturlig smörarom."

Inte för att jag egentligen vet skillnad på smör och smörolja, men det känns inte helt naturligt att smaken av smöret kommer från smöraromen.
 
H

hianders

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Vill bara poängtera att det inte är smör i den. Arla skriver smör- & rapsolja, d.v.s. att det är smörolja & rapsolja, inte smör & rapsolja. Det är också lite andra ingredienser i den: "Rapsolja 70%, skummjölk, smörolja 8%, mjölksyrakultur, ohärdat vegetabiliskt fett, salt 1,25%, emulgeringsmedel (solroslecitin), naturlig smörarom."

Inte för att jag egentligen vet skillnad på smör och smörolja, men det känns inte helt naturligt att smaken av smöret kommer från smöraromen.

Har också sett det vid närmare studie av innehållet. Dock praktiskt ibland att ha flytande matfettsblandning. Ibland vid stekning använder jag rent smör tillsammans med rapsolja.

Inger/fru hianders
 
F

F.d. 53078

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Jag vet snart inte vad man skall tro. Allt detta verkar som smutskastning mellan företag snacka skit om konkurenterna. Sedan finns det ju olika fabrikat olika margariner mm.
Margarrin är ju inget nytt det har funnits sedan mitten av 1800 talet dá det inte fanns dessa kemikalier. Fabriker har desutom en hárd kontroll av livsmedel.
Bilden i Aftonbladet ser ut som animakiskt fett. Samma som jag ság i Stenungsund pá (Samma fett som blandades med socker färg och smak och sedan blev godis.)
Själv tror jag att smör är värre än normalt vegetariskt margarin.

Se här hur man tillverkar margarin Margarintillverkning - sá tillverkas margarin - YouTube

Olivoljan är säkert det bästa inga tillsatser alls kallpressad. Den som tvivlar bjuder jag in till fabriken i Quesada. Inga hemligheter alls.
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Att läsa för margarinätare...

Det är en enorm skillnad på vad som visas i den här idylliska filmen och hur exempelvis Unilever beter sig med de enorma mängder palmolja som fraktas från Sydostasien i kemikalietankers!

uni.JPG

Det är palmoljan i industrimargarinerna som orsakar regnskogsskövlingen! Jag undviker alla industrimatprodukter som innehåller palmolja. Samma palmolja som fraktats i kemikalietankers används både till rengöringsmedel och livsmedel! Det kanske går lika bra med tvättmedlet Sun som Becel på smörgåsen. "Skit är alltid skit om än i galanta förpackningar"!

Mycket viktigt! Läs och lär:

Klicka på länken! Vad är skillnaden pÃ¥ smör och margarin? | Matfusket

Här får man förklaringen till Livsmedelsverkets egendomliga (snällt uttryckt) kostråd. Läs om det okända organet ILSI som stöds av och manipulerar EU! Multiföretag styr Europas kostrÃ¥d – Det okända organet | Matfusket

Aspartam - ett nervgift? Läs här om Coca-Colas olika turer när det gäller deras sötningstillsatser! Aspartam E 951 – ett nervgift | Matfusket

Jappe
 
Senast ändrad:
F

F.d. 53078

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Interesant

Margarin - en hälsorisk av Gunnar Lindgren
Gunnar Lindgren

Vem är Gunnar Debattör och miljöforskare, men ingen utbildning.
Men inget ont i detta, tänker vi tillbaka till 60 talet samma sak gällde dá om tobak.

Men är det bara margarin är det all typ av halvfabrikat som man köper.

Jag har jobbat väldigt lite med maskiner pá matfabriker. Vad jag har sett är att hygienen är 100% men man ser ju inte vad som egentligen slängs i.
Har sett för länge sedan en fabrik som tillverkade solrosmargarin.
Tillverkarna har 3 uppgifter vid tillverkning. Sá gott som möjligt och sá billigt som möjligt och utseendet detta för konkuransen.

Hittar information om detta pá dels pá Svenska. Men Universiteten ligger lite lágt, men pratar om Hoax "lögner" om Margarin, Smör och fett tillverkning. Skall läsa detta under dagen. Har tid eftersom jag ligger med ryggskott.

Svaren vet vi alla innerst inne. Köp inget halvfabrikat alls, endast basvaror gör allt själv
 

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.929
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Medlemskap
2027
Sv: Att läsa för margarinätare...

Svaren vet vi alla innerst inne. Köp inget halvfabrikat alls, endast basvaror gör allt själv

Exakt. Du slog huvudet på spiken. Folk tar gärna till sig reklamens argument som ju endast är ljug för att kunna sälja smörjan. Finns inget sånt företag som tänker på den enskildes bästa och miljöns bästa.

Man behöver inte tillverka allt själv, men välj istället rena livsmedel gärna ekologiskt så har man gjort en stor insats för sin hälsa och miljön.

Och det finns inga kemiska genvägar till en bättre hälsa, jo kanske på kort sikt, att man sänker kolesterolvärden, men vad får man på köpet om tio-tjugo år?

I barnens skola så införde dom för ett tag sen margarin till brödet med argumentet att så många barn är överviktiga. Återigen, fel sätt att angripa problematiken. Lär istället ungarna att röra på sig ordentligt så kan dom äta både grädde och smör, men skippa cocacolan, bullarna, den söta yoghurten, sliskiga mellanmålskrämen och o´boyen på vardagarna, så är väldigt mycket vunnet.

Jag tror att det är allra viktigast att våra barn får lära sig att äta rätt mat. Därför borde alla skolor och förskolor servera riktig mat, ekologisk utan socker eller kemikalier, det är lika viktigt som att alla barn får en god utbildning. Det är en enorm investering för framtiden. Sen får var och en givetvis göra som den vill, men då han man förstått att det finns ett val och vad ens val innebär.

/Ludde
 

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.929
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Medlemskap
2027
Sv: Att läsa för margarinätare...

Har nu under ett års tid uteslutande ätit vårt eget "smörgåsmargarin" gjort på 2/3 smör och 1/3 antingen jungfruolivolja eller kallpressad rapsolja. Fungerar alldeles utmärkt. Vi kommer inte att köpa något smörgåsmargarin av varken ena eller andra fabrikatet framöver.

För intresserade gör följande med dessa ingredienser:

1/2 kg. rumsvarmt smör
250 g. av en av ovan nämnda oljor
1/2 tsk. salt eller efter egen smak
1/2 - 1 dl. vatten

Vispa med elvisp till massan blir pösig och vitaktig, ca. 5 min. eller längre.

Stjälp upp i burkar och du har nyttigt smörgåsfett för lång tid framöver.

Bon appetit!

Fy & Bi :):)

Kul att mitt tips ledde till något! Synd att det är så få som verkligen vill ändra på sina vanor.
 

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.929
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Medlemskap
2027
Sv: Att läsa för margarinätare...

Vill bara poängtera att det inte är smör i den. Arla skriver smör- & rapsolja, d.v.s. att det är smörolja & rapsolja, inte smör & rapsolja. Det är också lite andra ingredienser i den: "Rapsolja 70%, skummjölk, smörolja 8%, mjölksyrakultur, ohärdat vegetabiliskt fett, salt 1,25%, emulgeringsmedel (solroslecitin), naturlig smörarom."

Inte för att jag egentligen vet skillnad på smör och smörolja, men det känns inte helt naturligt att smaken av smöret kommer från smöraromen.

Vilken Bregott pratar du om?

Jag har bara pratat om Bregott KRAV. Inget annat.

IngredienserSmör* (pastöriserad grädde*, mjölksyrakultur*), rapsolja*, vatten, salt, 1,2%, vitamin A och D. *KRAV-ekologisk ingrediens.Bregott® ekologisk matfettsblandning 75% - Arla


Här är "vanligt" Bregott:
IngredienserPastöriserad grädde, rapsolja, mjölksyrakultur, salt 1,2%, vitamin A och D.

Bregott® normalsaltat matfettsblandning 75% - Arla


Den här däremot verkar innehålla mer skräp:


Bregott® mindre matfettsblandning 43% - Arla


Du kan väl vara snäll och hänvisa vilken Bregottprodukt i listan du pratar om? För det var ju det Hianders sa som du citerade.





/Ludde
 
F

F.d. 53078

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Har nu gjort min egna privata forskning i detta ämne och läst mycket.
Skriver 1 promille av vad som finns att läsa.
Vad jag har lärt mig är att man máste tänka mycket logiskt

Helt oberoende jag äter varken Smör eller Margarin

Mest ifrán olka , universitet runt om i världen.
I Sverige används det i stort sett endast Margarin eller Smör, men i mánga andra länder oljor och djurfett "Manteca" sá det pratas om alla dessa fetter. Jag konsentrerar mig nu endast pá Smör och margarin.

Det är mycket ord mot ord om detta sá jag tycker att universiteten vinner i förklaringarna. kanske med mera oberoende forskning


Universiteten har fátt mánga E-mail om detta med olika saker som är till för att försvaga margarinets popularitet.

Universiteten svarar med att detta tycks vara affärsideer. SPAM internet

Smöret är mycket gammalt sedan man började att mjölka kor.

Margarinet finns det olika uppgifter om Det pástás att margarinet uppfanns i Frankrike för att Göda ankors lever

(lögn) det finns recept ifrán början av 1800 talet ifrán Menorca.

Margarinets färg var vit och det blandades i kemikalier för att färja den gul och lura
folk att det var smör.

(lögn)Redan 1886 i delstaterna New York och New Jersey förbjöds tillverkning av gula margarin,
och 1902 ytterligare 32 stater hade antagit liknande förbud (tillverkarna hade kringgått problemet
genom att lägga karamellfärg - vilket är samma som används för att dekorera tårtor). År 1950
President Truman vägrade begäran att detta margarin såldes endast utan färgämne, och sedan populariserade gula margarin produktion som vi äter idag.

Det talas om att Margarin har samma ineháll som tvättmedel.

Stämmer till viss del olika prudukter används som ingredienser till rengörning och kan ätas eller drickas. Ex. alcohol är ett förstaklasigt tvättmedel. Detta pratades det mycket pá 70 talet när man upptäckte att marsmallows hade en del samma ingredienser som tvättmedel till tvättmaskiner. Skall inte gá in pá detta kemiska inneháll.

Báda har samma kalorier.

(sant)
Alla fetter har samma mängd kalorier: 9 per gram. Detta gäller även smör, margarin,
kyckling fett, nötkött, smör, extra virgen olivolja. Vad vi vanligen kallar mättade oljor eller fetter, även spårmängder ämnen som inte är fett, och det är frågan.

(Margarin) kan öka med 53% av risken för kranskärlssjukdom hos kvinnor.

Lögn: Det med 53% av kvinnorna är ren historia. (är det på grund av att författaren av hoax,)
Kvinnor i allmänhet är mer vakna och moraliska med kost och därför
känsligare med det"senaste" på internet. ( Harvard university)

Smör smakar mycket bättre än margarin och förbättrar smak av andra livsmedel.
Rätt/Fel: detta beroende på individuell smak.

Utspritt om margarin:
* Orsakar en Trippel risk för kranskärlssjukdom.
* Ökar totalkolesterol, LDL (det onda kolesterolet) och sänker HDL (det goda kolesterolet).
* Sänker kvaliteten på bröstmjölk.
* Minskar immunsvar hos organismen.
* Minskar insulinreaktion

Halvsant (skadlig). Allt detta är problem som orsakas av intag av transfettsyror, som finns
i många livsmedel, inte bara margarin. Att säga att allt detta orsakas av margarinet är osant
eftersom om man inte äter det hela tiden, vi äter mer transfetter
från kakor, chips, godis ...

En annan sak som skrämmer upp människor är att om man lLämnar margarin i garaget eller skuggade området.
sá inom några dagar kommer man att märka att det blir inga flugor! . Detta bevisar endast att det inte har något näringsvärde helt normalt.

Margarinets Cancerrisk.

Lögn. leucemia som det pratas om har större risk i smör än margarin. Amerikansk föda som bröd hamburgare korv & Cocacola som äts till frukost
mjölk-och mejeriprodukter apiol lecitin, yoghurt smör som kan ge bröstcanser Smör är gjort av lactoprudukter som tillfredställer cancer pá grund av kons starka hormoner.

Läs själva om detta pá dom stora Universiteten. Alla pratar om att detta är Hoax
Kanske samma som sömngasen...
Vad jag har lärt mig är att man máste tänka mycket logiskt när man hör en sak eller läser

Källa:
Universidad de Cataluña
Stanford university
Harward University
Princeton University
Cambridge University
Oxford University
Yale University
Kobe university
Nagoya univeristy (specialista specialista av obertoende)
Tokyo universitet
National Food Control Commission

Massachusetts Institute

Massachusetts Institute

Massachusetts Institute
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Alla fetter har samma mängd kalorier: 9 per gram. Detta gäller även smör, margarin, kyckling fett, nötkött, smör, extra virgen olivolja.
Kan vara av intresse att veta att "naturliga" växtfetter som t.ex. olivolja innehåller över 880 kcal/100 gram där produkten äkta Smör har 725 kcal/100 gram. De som ägnar sig åt kaloriräkning bör känna till det.

Fakta från Smör - Fineli

/ Erik
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Att läsa för margarinätare...

Intressant läsning för margarinätarna!

margarinbojkott

Hela tankesättet hos Livsmedelsverket att just margarinfetter skall kunna förorenas av lösningsmedel "för att inte tvinga båtarna att gå tomma tillbaka" visar än en gång att Livsmedelsverket försvarar orimliga missförhållanden hos och hjälper margarinindustrin med lönsamheten.

Jag är övertygad om att Livsmedelsverket inte skulle rekommendera att de tankbilar som hämtar mjölk till ARLA också skulle frakta dieselolja till lantbrukarna "för att inte tvinga tankbilarna att gå tomma".


Jappe
 
Senast ändrad:
F

F.d. 53078

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Jag ser allt detta som en stor smutskastning mellan olika industrier, som om det vore en religion.

"Jag kan starta en sida om nackdelarna om husbilar och förstora upp det dáliga. Sedan tala om alla fördelar med hotell istället."

När det gäller olivoljan som jag känner till ordentligt, har olivodling.

Denna oljan skrivs det i hela världen endast gott om. Förutom i en trád om LCHF i Svege. Har denna trádskaparen upptäct nágot som alla universitet inte har upptäct? Jo det gjorde hon, hon pástár att det blandas i en massa tillsatser och att tankarna tvättas med aceiton. oksá för att förlänga utgángsdatumet? (háller mycket lánge ár
Hon upptäcte nágot mycket ovetenskapligt att myror inte rör margarin eller olivolja mm. Utan endast Smör. Hon förklarar dá att myror är intelligenta och att hon bara äter det som myrorna äter...
Nágon djurkunnig förklarade för henne om myrornas sätt att äta, men dessa inlágg raderades snabbt. Samma som andra inlägg om universites forskningar om Smör och margarin.

Använd det logiska tänkandet och gá inte pá dessa dummheter.

Transport av oljor??
Det kanske ligger lite sanning i de hela, kanske för en massa ár sedan.


Sedan 50 talet transporteras det másta i container, naturligtvis inte ráolja som gár direkt till en oiljehamn.

Olivoljan som skickas till italien och USA mm skickas i Flexicontainer. Men endast den oljan som matindustrin använder och inte vill köpa smáflaskor. Ex margarintillverkare.

Flexicontainer tom fungerar som en luftmadrass och jag lovar dom skickas tillbaka tomma och otvättade.

empty.jpg

Dtta fotot är hämtat ifrán LCHF bloggen där läsarna pástár att domm äter det som myrorna äter. Myror letar som bekant efter socker i första hand. Dom rör inga typer av grönsaker spannmál mm. Detta láter helt som att försöka hjärntvätta folk.

Lch Blogg.jpg
 
F

F.d. 53078

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Till den intereserade:

Transportbil 60 talet till Italien - Sevilla
Men den gick tom tillbaka enligt föraren sá tvättades dom med diskmedel och vatten, men mycket sällan.camion aceite.jpg

Här förklaras hur olivoljan tillverkas. Den som vill komma till fabriken och titta är välkommen med filmkamera och filma hela prosessen. Kan filma en oliv ifrán vägning till sluten flaska och se att det inte tillsätts nágonting alls. Oljan háller sig helt fresh under minst 24 mánader, sedan kan smaken ändre sig lite. Oljan blir inte oätlig.
Hittade en Engelsk film om tillverkning, men dom förklarar ganska bra,
Bari Olive Oil Mill Operation - YouTube
 

Sonic

FD HBK Medlem
Inlägg
2.260
Kommun
Ekerö
HBK-Nr
9209
Medlemskap
2023
Sv: Att läsa för margarinätare...

Vad väljer jag ?
Enkelt... när man ser till processen...
Att propagera för margarin som ett förstklassigt val, är lika dumt, som att benämna ketchup som en grönsak.
:mad:
 

Bilagor

  • smormargarin_51a3848be087c30cfe441331.jpg
    smormargarin_51a3848be087c30cfe441331.jpg
    37,1 KB · Visningar: 188
F

F.d. 53078

Guest
Sv: Att läsa för margarinätare...

Tack Bosse
Själv är jag motstándare till báde smör & Margarin.

Här se vi ett exempel av att ge en vinklad information
Först en oljetanker till bát för margarinet
Till smöret inte ens en enda transport. Dessa mjölktransporters tankar tvättas dagligen.

Smöret visar inte mjölkens olämplighet som människoföda inte heller medicin och konas mat. eller pastorisering, centrifugering eller kallsedimentation för denna fettprodukt.
Margarinet visar en málarfärgburk som E färgämne Lactoflavinfosfat som kommer ifrán komjölk. mm.mm
Inga direkta lögner, men hur tolkas det hela.

Det finns massa olika margariner lättmargarin, Margariner av olika oljor
Förr fanns det margarin av valolja mm.
Det finns margarin av animaliskt fett eller 100% vegetariskt onyttiga och nyttigare.

Att säga att smör är bättre än margarin eller tvärt om beror helt och hállet av vilket margarin som används till jämförandet.

Ett gammalt recept av en fabrik som tillverkar margarin fortfarande idag

1/2 kopp mjölk eller sojamjölk
1 kopp olivolja
1 tsk . Flytande lecitin
Citronsaft
En nypa gurkmeja
1/2 tsk. salt eller till smak
ytterligare aromer ( tillval )

förberedelser :

Steg 1

Första plats mjölk i mixer eller matberedare för att göra den krämig och lufta . Blanda på hög effekt under 1 minut.

Steg 2

Häll oljan tills blandningen emulgeras . En minut eller två att blanda mjölk och olja för att uppnå enhetlighet när det tar en mjuk margarin .

Steg 3

Häll flytande lecitin . Lecitin är en emulgator som hjälper till att mjölken och oljan kommer inte separera , vilket eliminerar behovet att åter blanda margarinet före varje användning.

Steg 4

Tillsätt citronsaft . Syran i citronsaft bidrar till att bevara fräschören av margarin .

Steg 5

Sätt i en nypa gurkmeja för färg . Gurkmeja är koncentrerad , så bara ta en lite .

Steg 6

Strö över salt och blanda på låg hastighet i några sekunder för att blanda alla ingredienser .

Steg 7

Lägg margarinet i en lufttät behållare eller burk . Förvara i kylskåp upp till tre veckor.
 

Sonic

FD HBK Medlem
Inlägg
2.260
Kommun
Ekerö
HBK-Nr
9209
Medlemskap
2023
Sv: Att läsa för margarinätare...

Juan...vilken information är inte vinklad ??

Undrar om fabriken använder det "gamla receptet" fortfarande...
Vore intressant att veta var man får tag i det ;)

Lite margarin historia:

Napoleon III utlyste en tävling där han ville att uppfinnare skulle arbeta fram ett konstgjort smör som kunde användas till hans soldater. I början var framställningsprocessen enklare, men idag är den alltså ytterst komplicerad och kemikaliserad.

Orsaken till detta är att hela tanken bakom margarinet är att framställa en smörliknande imitation, där egenskaperna är helt andra än egenskaperna hos de ursprungliga råvarorna. Antag att vi skall göra margarin av olivolja. Olivoljan är grön, har karaktäristisk smak och lukt samt är flytande. Om man skall göra margarin av detta måste färgen ändras, smaken ändras, lukten ändras samt konsistensen ändras. Detta låter sig inte göras utan en omfattande kemisk bearbetning av de ursprungliga råvarorna. Man kan redan här konstatera att begreppet "naturlig" är svårt att förena med ambitionen att på kemisk väg göra en imitation av smör.
källa;Sveriges Konsumenter i Samverkan


Nu skall vi göra varmgrillad macka med olja, vitlök, tomathack, mozarella o pata negra :)
ha det
 

Bilagor

  • corbis-margarine2.jpg
    corbis-margarine2.jpg
    35 KB · Visningar: 161
Senast ändrad:
Toppen