Att läsa för margarinätare...

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Att läsa för margarinätare...

Så här skriver Kostdoktorn om Unilever:

Bojkotta Becel / Unilever





Får företag ta till vilka knep som helst för att sälja mer av sina produkter?Att försöka sälja mer till priset av människors hälsa bör inte vara acceptabelt. Unilevers marknadsföring är därför djupt oetisk. Hjälp till att förbättra världen. Bojkotta Becel och tillverkaren Unilever.

Bojkotta Becel / Unilever


Unilever, företaget bakom Becel, kanske tror att deras pengar kan få folk att tro på vad som helst. Men de som tröttnat på att bli lurade kan lätt slå tillbaka. Gratis, och med en minimal arbetsinsats.
Unilever producerar många olika konsumentprodukter. Att köpa dem ger företaget resurser att fortsätta sin marknadsföring. Man kan lätt välja andra, likvärdiga produkter. Om tillräckligt många bojkottar dem lär de sig en läxa som verkligen känns.

Produkter


Här är Unilevers samtliga varumärken:
 
Senast ändrad:

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Att läsa för margarinätare...

Panikrea på lättmargarin!



Det verkar som om budskapet börjar gå fram nu!

Bojkotta Unilever!


Det är tyvärr en missuppfattning att Light har med ett hälsosamt alternativ att göra. Light är en förkortning av "Lurad I Grunden Hela Tiden"


Jappe
 
Senast ändrad:

Esbjörn

HBK Ställplatsgrupp
Inlägg
4.382
Kommun
Osby
HBK-Nr
2497
Sv: Att läsa för margarinätare...

Jag har visserligen ingen som helst tilltro till journalisterna på Aftonbladet, men jag håller med om att man ska äta naturlig mat, inte en massa kemikalier.
Egentligen är det konstigt att "vi" fortfarande inte lärt oss nåt sen 50-talet. Tillsatser och pytteliten svart skrift på mörk botten säljer fortfarande i butikerna.
Jag tackar kossan Rosa för smöret:)
 

RichardK

HBK Medlem
Inlägg
158
Kommun
Stenungsund
HBK-Nr
10957
Sv: Att läsa för margarinätare...

Så snuskig är fettfabriken | Nyheter | Aftonbladet

Jag bojkottade allt vad margarin heter för trettio år sen...bara smör på mackan..
Ett tips, mixa smör som stått framme och blivit mjukt med olivolja, typ 1/3 olja o 2/3 smör, ställ i kylen och det blir "bregott" som är lätt att stryka på smörgåsen!
Det går lika bra, om inte bättre, med inhemsk Rapsolja som inte har behövt transporteras genom hela Europa!
 

Tommy-59

HBK Medlem
Inlägg
1.880
Kommun
Nässjö
HBK-Nr
2475
Sv: Att läsa för margarinätare...

Vi använder Bregott för det mesta, och har gjort så i många år.

Såg ett program för ett tag sedan med kocken Jamie Oliver (Nakna kocken) där han gjorde eget smör av grädde.

Körde grädden i matberedare tills det blev smörkulor, det ska vi testa har jag tänkt.

Gör ditt eget smör
Häll vispgrädde i en bunke.
Vispa grädden till ett fint skum. Fortsätt vispa tills det bildas smörkulor.
Häll bort vätskan (kärnmjölken). Kvar blir smöret i små kulor.
Smaksätt smöret med salt efter smak.

//Tommy
 

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Att läsa för margarinätare...

Läs detta! Alla ska läsa detta!


Multiföretag styr Europas kostråd – Det okända organet


8 juni, 2010 av Joakim Olsson

Det svenska livsmedelsverket lämnar regelbundet ut olika kostråd i hur vi ska äta och vad vi bör dricka för att hålla en god folkhälsa. Det är deras uppdrag. De ska vara ett oberoende organ utan jäv samt helt opartiska. Men är det verkligen så och var kommer kostråden ifrån?

”Livsmedelsverket arbetar i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor.”



Så beskriver SLV om sig själva och sitt arbete. Men vad är bra matvanor och vilka bestämmer det?





Jo så här är det.
Jag sätter högra pekfingret på att det bara är fåtalet av er som känner till eller någon gång hört talas om organisationen ILSI. Kände du till det? Inte! Vill du veta vad det är? Ok.


ILSI står för International Life Sciences Institute.

Denna organisation har fått i uppdrag av EU att ta fram nya och moderna rekommendationer för intaget av livsmedel för dess medlemsländer, kostråd som sedan rekommenderas av bland annat det svenska Livsmedelsverket och läkare. Organisationen har bland annat i uppdrag att samla forskning angående det mättade fettets skadlighet, användning av light produkter och övriga tillsatser, samt kostråd för personer med diabetes eller övervikt etc. Utefter den samlade forskningen ska organisationen sedan komma fram till ett gemensamt beslut, ett beslut som direkt har betydelse för de kostråd som dominerar i dag.

För att möjliggöra ILSI:s arbete budgeterar EU ett stöd på 126 miljoner kronor, för att ILSI ska kunna styra de officiella kostråden i Europa de kommande åren.

Men vilka sitter med och bestämmer i organet? Jo bland annat två av världens största sockerbolag och världens största läkemedelsföretag. Jag tror inte att de nedanstående företagen är helt obekanta.


Pfizer – Världens största företag vid tillverkning av läkemedel, vars årsomsättning uppgick till otroliga 90 miljarder år 2008.

Galaxo – Ytterligare ett multiföretag inom läkemedelsbranschen.

Coca Cola – Ett av världens största sockerbolag

Kraft Foods – ett multinationellt företag som liksom Unilever tillverkar livsmedel och vardagliga artiklar. Företaget ägs av Philip Morris. Dock i nuvarande benämning Altria, ett namn det fått för att dölja sina kopplingar till cigaretter, Unilever och Kellogs samt det gigantiska sockerbolaget Südzucker.

Mc Donalds – Världens största hamburgerkedja


Värt att komma ihåg är att trots alla rekommendationer för att utesluta det naturliga mättade fettet och istället äta kemiska margariner, så finns det inte en enda studie som bevisar nyttan av detta. I stället så är skadligheten så självklar att det anses som fakta. Där ser man hur rykten kan bli fakta. Läs mer om myten om mättat fett.

Utifrån denna information är det inte så svårt att förstå hur dagens kostråd uppkommit. Flertalet av företagen inom organisationen tillverkar margarin.

Jappe
 
Senast ändrad:

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Att läsa för margarinätare...

För kännedom:

De tre stora
(fyll i själva).

Unilever
: Unilever bildades 1930, en sammanslagning av den brittiska tvåltillverkaren Lever Brothers och den holländska margarinproducenten Margarine Unie. En logisk sammanslagning med tanke på att båda företagen till stor del använde sig av palmolja för att tillverka tvål (Dove) respektive margarin (Becel, Milda, Lätta). På detta sätt kunde därför företagen effektivt köpa in större mängder av palmolja för sin tillverkning.

Nestlé
: Société des Produits Nestlé S.A., är världens största livsmedelsföretag, med en årlig omsättning på cirka 100 miljarder schweizerfranc. Företaget grundades 1866 av Henri Nestlé. Huvudkontoret ligger i Vevey, Schweiz. Nestlé har ett stort antal varumärken inom områdena barnmat, kaffe, katt-och hundmat, modersmjölksersättning, frukostflingor, choklad, godis, glass, välling m.m. Företaget satsar mest på att visa upp produktens namn medan varumärket Nestlé inte har någon framträdande plats på förpackningarna. (!)
Exempel på Nestlés produkter: Nescafé, Nespresso, Zoega, Perrier, Bona, Pirkka barnmat, Cheerios, Hemglass, Mövenpick, After Eight, KitKat, Smarties, mm.

Kraft Foods
: Varumärken i Sverige är bland annat Gevalia och Maxwell House (kaffe), Marabou, O'boy, Non stop, Toblerone, Daim och Milka (choklad) samt Philadelphia (färskost). Estrella (snacks) ägdes tidigare av Kraft Foods, men såldes 2008, tillsammans med Maarud på den norska marknaden.
 
Senast ändrad:

Stratchcona

FD HBK Medlem
Inlägg
52
Kommun
Finland
HBK-Nr
11390
Sv: Att läsa för margarinätare...

Mycket har man hört Jappe men detta var nog något av det värsta hittills. Visste nog tidigare att så fort vi kommer in i livsmedelsaffären så blir vi grundlurade, men att det var så illa trodde jag inte. Fruktansvärt att läsa vilka organisationer som ingår i ILSI!

Var för något år sen och lyssnade på Elake Kocken (kommer inte ihåg hans namn nu) efter det lärde jag mig att lite bättre välja ut vilka livsmedel jag köper. Margarin har jag inte använt sedan dess, och tittar alltid på innehållsförteckningen. Jag väljer de livsmedel som har minst E- och andra tillsatser, inga lightprodukter. Brukar tänka vad jag skulle använda för ingredienser om jag skulle göra livsmedlet själv. Och ju mera "min" innehållsförteckning skiljer sig från den färdiga produktens desto större orsak att lämna kvar den i butikshyllan. Men skall sanningen fram så händer det att snålheten bedrar visheten ibland :eek:
 

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Att läsa för margarinätare...

Ja med tanke på hur det står till i Livsmedelsverket så kommer osökt en tanke upp i min arma skalle: Hur står det till i de övriga statliga verken?

Det verkar ju nästan som att deras uppgift skulle vara att föra befolkningen bakom ljuset, av olika skäl!

Jappe
 

MatsFo

HBK Medlem
Inlägg
267
Kommun
Stockholm
HBK-Nr
11637
Sv: Att läsa för margarinätare...

Ja med tanke på hur det står till i Livsmedelsverket så kommer osökt en tanke upp i min arma skalle: Hur står det till i de övriga statliga verken?

Det verkar ju nästan som att deras uppgift skulle vara att föra befolkningen bakom ljuset, av olika skäl!

Jappe
Det största och nästan enda skälet är okunskap tyvärr.

Detsamma gäller tyvärr många läkare också. Som exempel, de allra flesta diabetesläkare, diabetesköterskor och dietister har ingen aning om att det är till 100% på grund av kolhydrater man har diabetes typ 2, fetma m.m. m.m.....
 

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Att läsa för margarinätare...

Hur i herrans namn har de undgått att tillägna sig den kunskapen! Nu rinner det upp en tanke till i min arma skalle! Hur står det med kunskapen om andra vanliga folksjukdomar, till stor det orsakade av kosten? Är alla i branschen "köpta" av läkemedelsföretagen och "kolhydratföretagen"?

Jappe
 

MatsFo

HBK Medlem
Inlägg
267
Kommun
Stockholm
HBK-Nr
11637
Sv: Att läsa för margarinätare...

På samma sätt som det tog dig och mig tid att inse att experterna har helt fel. Jag har varit kraftigt överviktig i hela mitt liv men ändå var jag 45 år innan jag fattade att de alla hade helt fel. Efter det blev det lätt.

Jag har pratat med lite olika människor om det här, bl.a. en professor i diabetes, en överläkare på överviktsenhet och massa andra läkare. De har i princip alla samma ståndpunkt, de litar på studier de läser om. Men de läser (nästan) aldrig hela studierna och låter någon annan dra slutsatserna.

Det finns otroligt många studier om lågkolhydratätandets förträfflighet men de kommer aldrig fram.

Men det finns annat också. Jag upptäckte ju att alla de jag hjälpte med övervikt/diabetes fick 80-100% minskad astma/allergi också. Har försökt maila en överläkare som var specialist på allergier om det jag upptäckt och trodde åtminstone att han skulle bli lite nyfiken, men inte ett ord hörde jag från honom.

Jag skulle kunna räkna upp minst ett 50-tal olika sjukdomar som blir bra av att äta rätt och de flesta som ser den undrar alltid vad det är för "undermedel" LCHF är och är, med all rätt, väldigt skeptiska.
Jag säger då att de tänker fel. Vi skall, precis som alla andra djur i denna värld, vara helt friska under så gott som hela vår livstid. Om vi då när vi blir sjuka tar bort det som gjort oss sjuka (framförallt snabba kolhydrater) så blir vi friska.
Det är inte LCHF som är något "undermedel" det är den felaktiga kosten som gör oss sjuk.

/Mats
 

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.890
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Sv: Att läsa för margarinätare...

Mycket har man hört Jappe men detta var nog något av det värsta hittills. Visste nog tidigare att så fort vi kommer in i livsmedelsaffären så blir vi grundlurade, men att det var så illa trodde jag inte. Fruktansvärt att läsa vilka organisationer som ingår i ILSI!

Var för något år sen och lyssnade på Elake Kocken (kommer inte ihåg hans namn nu) efter det lärde jag mig att lite bättre välja ut vilka livsmedel jag köper. Margarin har jag inte använt sedan dess, och tittar alltid på innehållsförteckningen. Jag väljer de livsmedel som har minst E- och andra tillsatser, inga lightprodukter. Brukar tänka vad jag skulle använda för ingredienser om jag skulle göra livsmedlet själv. Och ju mera "min" innehållsförteckning skiljer sig från den färdiga produktens desto större orsak att lämna kvar den i butikshyllan. Men skall sanningen fram så händer det att snålheten bedrar visheten ibland :eek:
Välj KRAV-märkt och närodlat så gott det går så slipper du ifrån mycket jobb att försöka hitta rätt i livsmedelsdjungeln...
 
Toppen