• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Göstas Sverigeresa 2020

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 485 måndag.

Fm börjar med att tända en brasa i vardagsrummet. Fortsätter sen med att måla och spika fast golvlister.

Efter lunch tar jag det lugnt med lite tomtarbete, eftersom jag inte vill att det kommer damm som fastnar på de målade listerna. När solen tittar fram sätter jag mig och läser i min bok. Det är ju trots solen ganska svalt så jackan får vara på.


Dag 486 tisdag.

Fm blev som igår med arbete inne i stugan efter att jag hade tänt en brasa.

Efter lunch googlar jag på folktandvården Västerås. Ringer till den närmaste för att bli listad där. Men de hade fullt de närmaste två åren. Liksom de nästa två. Hos den fjärde, som ligger i Vallby i västra delen av stan fick jag bli listad och fick en tid på måndag morgon.

På em tar jag en sväng in i skogen på andra sidan vägen under tid som de målade listerna skall torka.



Dag 487 onsdag.

På morgonen går jag in i stugan och spikar upp den sista målade golvlisten. Vi kommer att behöva att köpa ett antal nya golvlister för att ersätta de som gick sönder i höstas och till den nya väggen som vi har gjort.

Började sen att sätta upp några fönsterfoder.

Kl 9,30 lämnar jag tomten för att köra till Västerås. Stannar först hos Bauhaus i Tornby för att lämna tillbaka en ask små spik som vi inte behövde använda eftersom spikpistolen som Jonas tog med sig hemifrån fungerade utmärkt. Sen kör jag till Maxi för att handla.

Kör sen till rastplatsen Herbeta för att laga och äta lunch. Nästa stopp blir i skogen i Katrineholm för att leta efter Kantareller.

Efter ca 30 min ser jag dessa

20211013_145539.jpg

Är ute i skogen ca 90 min och hittar en hel del.

20211013_195546.jpg

20211013_185626.jpg

Kör vidare till Vallby för att se vart Folktandvården ligger. Där finns den några p- platser i storlek för Pb 1. Åker runt lite för att kolla. Men hittar ingen stor plats. Det får bli att åka till Vallby Fritidsmuseum som ligger i närheten. Där får man stå i fyra timmar. Vilket kommer att räcka för tandläkarbesöket.

Kör till lägenheten för att bära upp saker ifrån HB:n sen parkerar jag den strax utanför bostadsområdet strax efter kl 18. Här får den stå utan avgift till i morgon kl 09.

Väger den orensade svampen till ca 775 g.

Efter rensningen blev det ca 350 g Kantareller och 350 g Trattisar.

Till middag blev det smörstekta Kantareller och ett glas vitt vin. Det var smaskens det!!!!!!!!!!!!!!
 
Senast ändrad:

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 488 torsdag.

Lottie ringer som vanligt vid 06 - tiden. Vi talar en hel del om vår nästa resa. Som blir i vecka 43 och 44. Vi tänker åka kustvägen ifrån Södertälje till Kalmar och vidare över bron till Öland. Vi hoppas på att kunna finna nya Kantareller eller Trattisar i någon skog.

Är det någon här som har ett tips på lämpligt skogsområde för svamp eller sevärdheter så tar vi gärna emot det här eller på ett pm.

Ser på tv 4:s nyhetsmorgon mellan turerna till tvättstugan som jag har mellan kl 07och kl 11. Efter att ha startat tvätten går jag till parkeringen för att flytta HB:n till en vanlig gata i ett bostadsområde i närheten av E 18. Där får den stå, i sällskap med två andra HBn, utan att betala avgift.

Efter lunch försöker jag att boka Teslan till mitt tandläkarbesök på måndag fm. men lyckas ej. Jag startar om telefonen för att se om det hjälper. Men nej, så jag ringer till de som har ansvar för appen "GoRide". Talar länge med en anställd men vi lyckas ej. Han trodde att det var något med min telefon och föreslog att jag skulle besöka en butik för att omstarta appen.

Läser lite här i olika trådar innan det återigen blir tv.


Dag 489 fredag.

På morgonen regnar det fram till kl 8. Jag beslutar mig för att ta en tur med cykeln för att lära mig att hitta till Vallby och Erikslund.
Cyklar Mälarpromenaden som går utefter Mälarens vatten. I närheten av Lögarängsbadet ser jag en ställplats, där står några st med el inkopplat. Man kan boka och reservera en plats, som man i så fall kan lämna och komma tillbaka till eller bara ta en annan plats som blir fri när man lämnar den. Såg inga uppgifter om priser. Åker dit och fotar infotavlan.

20211015_091254.jpg

Fortsätter min färd mot Vallby. När jag kommer fram har det gått nästan en timme. Vänder och cyklar till fritidsområdet. Där hittar jag en markerade p - plats för HB.

20211015_094447.jpg

Sen cyklar jag mot centrum. Är hemma efter ca 35 min. Så denna väg var snabbare men inte lika vacker. Men det var bra cykelväg bredvid bilarnas väg.

Efter lunch cyklar jag till HB:n, ca tre km ifrån lägenheten. Kör tillbaka till lägenheten för att hämta saker. Sen bär det av till Erikslund för att lämna tillbaka några krokar som jag tidigare hade köpt på IKEA. Därefter går jag till Tele2:s butik för att få hjälp med GoRideappen.

En anställd bläddrar fram och tillbaka några gånger - sen funkar det. Jag hann inte med att se förloppet. Det gick för fort och jag ville inte avbryta och fråga.

Men för säkerhets skull går jag till ett hörn i butiken och försöker att boka Teslan.
Jag kom fram till bokningssidan men kunde inte gå vidare. Så jag ringer supporten. Han frågar om det finns ett ? - tecken till höger. Vilket jag bekräftade. Där stod det att laddningen inte fungerade. Så jag blev uppmanad att boka Nissans skåpbil istället. Vilket fungerade.

Nu körde jag till mina barnbarn i Ramnäs, ca tre mil norr om Västerås på väg 66.

Vi skall ha matlag i helgen.

På lördag äldsta barnbarnet, Jonas och jag. På söndag skall yngsta barnbarnet istället vara med.

Så em och en del av kvällen gick åt för att bestämma menyn.

Det blev några trevliga timmar tillsammans.
 

BoEr

HBK Medlem
Inlägg
13.442
Kommun
Ängelholm
HBK-Nr
14243
Medlemskap
2024
:)
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 490 lördag.

Jonas och barnen är vana att ta det mycket lugnt på helgmorgonen så kl blir nästa 12 innan vi kommer iväg för att handla.

Vid 15 tiden startar det äldsta barnbarnet, Jonas och jag vårt matlag. Crepe till förrätt, lammgryta och potatis till huvudrätt och egengjord glass med chokladsås till efterrätt.

Det fungerade bra att jobba tillsammans och det är ett trevligt sätt att umgås på.

Kvällen tillbringades i tv soffan.


Dag 491 söndag.


Idag bokade jag tid för att byta vindrutan, som hade fått många stenskott och har en lång spricka. Inför resan till Medelhavet vill jag åtminstånde påbörja resan med en hel ruta. De flesta stenskotten har jag fått när jag har blivit omkörd av pb 1 bilar på E 4:an mellan Linköping och Stockholm. Jag förstår inte varför dessa småbilar inte behöver ha stänkskydd!!!!!!!!!!!

Eller är det för att trygga jobben hos de som tillverkar glasen och de som byter rutorna. Här borde försäkringsbolagen lobba i Bryssel för att det blir obligatoriskt med stänkskydd för alla bilar. För även om många blir arbetslösa så är det bäst för vårt gemensamma klimat här på vår enda planet.

Idag var det yngsta barnbarnet, Jonas och jag som hade matlag. Det fungerade bra även idag med att arbeta tillsammans. Idag blev det tvårätters. Fläskfilé med ris till huvudrätt och frukt till dessert.

Vid 18 tiden körde jag hem till lägenheten.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 492 måndag.

Börjar dagen med att flytta HB:n från den närliggande parkeringen till en avgiftsfri gata i närheten av E 18. Upptäckte att gasen var slut. LPG var slut redan igår. Nu hade även reservflaskan, P 11, tagit slut. Men jag har inte tid att nu byta flaska. Har en full P 11 i garaget. Cyklar därifrån.

Nu hämtar jag skåpbilen, Nissan, från vår bilpool. Även denna är el - driven. Fick börja med att skrapa vindrutan ren från is.

Körde till folktandvården i Vallby. Förvånande nog så har de ej tillgång till min journal ifrån Stockholmsregionen. Så de fick börja från ett "blankt" formulär.

Jag anser att det kommunala självstyret är bra. Men regionerna borde komma överens om att journalerna skall finnas i system som är kompativa med varandra.

Undersökningen gick bra och jag behöver inte komma tillbaka i år. Utan om ca 18 månader.

Det gick fort - så jag kör till HB:n och byter gasflaska innan jag bokar av Nissan.

På em tog jag en promenad till Mälaren. Stannande till vid kondiset och tog en öl på deras uteservering. Hjälpte en granne med att sätta upp en taklampa i hallen.

På kvällen blev det en del tv och läste ICA:s Buffé.



Dag 493 tisdag.

På fm går jag de ca tre km till HB:n för att kolla att gasen fungerar som den skall.

Blev inne resten av dagen eftersom det regnar lite lätt.

Lottie ringde och vi talade en del om vår nästa resa som kommer att starta på måndag.

Har googlat på inresevillkor till de tre Baltiska länderna, som jag tänker åka till efter den 20 november. Därefter rakt söderut till Grekland. Är det någon här som vet om man kan fylla en svensk P 11:a i de länderna samt vad det i så fall kostar. Jag har även en LPG som behöver fyllas på ganska ofta nu när det är o - gradigt på nätterna.

Har bokat tid för besiktning av HB:n. Tycker att det är bra att göra det innan utlandsfärden som förhoppningsvis varar till början av april.

På kvällen kommer det att som vanligt bli en hel del tv tittande.

I morgon kör jag till landet i Gammalkil för att förbereda helgens arbete tillsammans med Jonas.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 494 onsdag.

På fm cyklar jag och hämtar min HB och kör till lägenheten. Lastar den med det som skall med till Gammalkil och vidare med Lottie till Öland.

Lämnar Västerås vid 9,30 tiden. Kör E 18 till väg 56.
Stannar och tankar diesel hos OKQ8 i Kvicksund. Jag har tidigare kollat att vi har bättre pris där än på Preem.

Stannar i Katrineholms närhet för att kolla om jag kan hitta lite svamp.
Katrineholm är ca 10 mil ifrån Västerås så det är lagom att pausa körningen en stund. Det blev nog en och en halv timme i skogen och 700 g orensad svamp, framförallt Trattkantareller.

Kör vidare mot Norrköping där färden fortsätter på motorvägen E 4. Nu känner jag att HB:n "svajar" lite. Är det möjligen spår i vägbanan? Nej jag tror inte det. Svänger av vid Norrköping södra för att tanka lpg hos Gasolfyllarna. Där sparkar jag på alla däcken och tycker att ett av de vänstra bakdäcken har för lite luft. För några veckor sedan så hade det däcket lite luft, när jag kollade med min egen kompressor på tomten i Gammalkil.

Så jag misstänker att det är pysspunka. Kör därför till en däckfirma i Tornby. Mycket riktigt så fanns det en liten spik i däcket. Det var andra punkan på fem är. Inte så farligt ofta.

Nästa stopp blir hos Maxi. Därefter hos Preem i Ryd för diesel och färskvatten. När fakturan kommer skall jag kolla literpriset på OKQ8 och jämföra med priset hos Preem.

Kommer fram till tomten strax före kl 19. Även denna gång gick det bra att backa in.



Dag 495 torsdag.

Hör på tv nyheterna att smittspridningen av Covid tilltar och är hög i östra EU. Jag får senare se om jag färjar till Tyskland istället för till Tallin. Det kan ju hända en hel del under loppet av en månad.

Idag börjar jag med att tända en brasa i vardagsrummet sedan fortsätter arbetet med golv - och fönsterfoder. Målar och spikar upp.

Förbereder för att Jonas kommer i morgon kväll. På lördag morgon skall vi åka till Byggmax och köpa mera tak- och golvlister och dörrfoder. Jag bokade en släpkärra igår.

Jag hoppas nu att vi hinner med att sätta upp detta innan söndag em.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 496 fredag.

Börjar, som vanligt, med att tända en brasa. Det är åtta grader inne i stugan så jag startar även en värmefläkt för att få upp gradtalet.

Flyttar på kartonger ifrån sovrum tre till ett hörn av vardagsrummet. Jag tänker att vi i morgon skall börja med taklister i sovrum tre. Det är hela tiden så att vi måste flytta runt kartonger och möbler för att komma åt där vi vill jobba.

Jag tillverkar "smyglister" runt ett fönster för att "öka" fönsterkarmen så att den kommer i nivå med väggen bredvid. Eftersom vi har satt upp osb - och -gipsskivor så har väggen "växt". Väggen skall ju ha samma nivå som fönsterkarmen innan jag sätter upp foder. Rummen har blivit mindre eftersom skivorna har ökat väggarna.

20211024_110929.jpg

Svårt att se. Men det mörka partiet är smyglisten.

Jag kapar de gamla golvlisterna och sen målar om de.

Efter lunch är jag mest hemma, i min HB, och läser i min bok om Indianernas liv i USA under 1800 - talet. Författaren heter Dee Brown och titeln är "Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee". Det är en intressant bok som jag kan rekommendera.

Vid 18 - tiden kom Jonas. Vi går in i stugan för att tala om vad vi behöver köpa imorgon. Samt hur vi skall lägga upp helgens arbete.


Dag 497 lördag.

Efter frulle läser jag i min bok till strax efter kl 07. Då öppnar jag dörren till sovrummet och sätter på tv:n för att Jonas lättar skall vakna.
Kl 08,30 rullar vi iväg med Jonas personbil för att köra till Byggmax och köpa lister och foder.

Kl 11 lämnar vi tillbaka släpet som vi lånade. Jonas vill köpa något på Dollar Store så vi går in där. Sen blev det en Hamburgare på Max i Tornby innan vi åker tillbaka till tomten.

Jonas tänder en brasa.

20211024_155853.jpg

Jag börjar med att flytta de målade golvlisterna från arbetsborden. För nu behöver vi borden till taklisterna. Taklisterna är 4,4 meter långa. Så vi behöver vara två för att hantera de när vi skall kapa de i lämpliga längder till de olika väggarna.

Väggarna är olika långa. Så alla lister måste mätas upp exakt. När vi skall spika upp listerna får vi inte upp trycket i kompressorn. Jonas konstaterar att det pyser ut luft ur slangen. Så vi stänger av strömmen och tar den slangen för att försöka kapa den vid hållet. Men vi lyckas ej så vi bestämmer att åka till Jula, där jag köpte kompressorn för ett drygt ett år sedan. Vi får en ny utan att behöva betala.

Tyvärr försvann två arbetstimmar.

Vi jobbar fram till kl 18 med att sätta upp taklister.



Dag 498 söndag 24 / 10

Natten har varit kall. Vid 8,30 tiden var det fyra grader ute och åtta grader i stugan. Så det blir att tända en brasa och starta en värmefläkt.

Idag skall Jonas ta hand om det besvärligaste området. Som är i tamburen. Den nya ytterdörren är högre än den förra. Så det är inte många cm till det sneda låga taket. Samt att dörren till hallen är väldigt nära ytterdörren. Det blir väldigt "pyssligt" med smyglister och andra sätt att få till det.

20211024_113824.jpg

Här får han vara mycket kreativ och tänka ut hur det skall gå till för att bli bra.

20211024_112824.jpg

20211024_112813.jpg

Till slut får han till dörrfodrets överliggare.

20211024_150556.jpg
Jag fortsätter med golvlister och fönsterfoder. Samt hjälper Jonas ibland och sköter om brasan. Det blir en naturlig vilopaus när jag skall slänga in smågrenar i elden. Jag fällde några träd i höstas och dess grenar med liten diameter har torkat.

Söndagarna blir det alltid en sen lunch, för Jonas vill åka hem efter maten. Så lunchen blev vid 14 - tiden.

När Jonas har åkt går jag in i stugan ytterligare någon timme för att fortsätta med listerna i sovrum ett. Nu är sovrum två och tre klart.

Vid 17 - tiden får det vara nog med arbete.
 

Bilagor

  • 20211024_121822.jpg
    20211024_121822.jpg
    1 MB · Visningar: 49
Senast ändrad:

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 499 måndag.

Idag hade Lottie och jag planerat att resa utefter kusten till Kalmar och sedan över bron till Öland.

Men så blev det tyvärr inte.

För Lottie blev sjuk i förra veckan. Hon tog ett Covid test som, tack och lov, var negativt. Hon är nu på bättringsvägen från sin, förmodligen, kraftiga förkylning.
Vi har ju telefonkontakt varje dag och förkylningen avtar, så nu hoppas vi kunna åka i slutet av denna vecka.

Jag blir kvar här i Gammalkil och fortsätter med att renovera i stugan. Nu koncentrerar jag mig på att sätta upp golv - och -fönsterlister. För att hålla ner kostnaden så använder jag i första hand de som som har suttit uppe tidigare. Några gick ju sönder och ersätts med nytt materiel.

Dagen börjar alltid med att tända en brasa. Det är mycket rofullt att sitta ner framför den och slänga in smala grenar i elden när jag behöver vila en stund ifrån jobbet. Det blir många korta pauser.



Dag 500 tisdag.

Idag har jag målat de uppsatta listerna.

I morgon planerar Lottie och jag att jag kör upp till Haninge för att tillbringa natten på Tyrestas stora parkering. På torsdag fm hoppas vi att kunna starta vår gemensamma resa söderut.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 501 onsdag.

På fm målar jag ett dörrfoder, som jag hade missat igår. Sedan drar jag ner persiennerna i fönsterna som har det. I ett sovrum skruvar jag upp hållarna för en rullgardin och drar ner gardin.

Därefter gör jag mig iordning för att lämna tomten. Kör till Maxi i Tornby för att handla. Äter lunch på parkeringen.
Färden norrut går på E 4:n. Svänger av på avfart 133 för att tanka diesel och färskvatten på Preem. Köper en stor glasstrut som får bli dagens em - fika.

Vid avfart 139, mot Mörkö / Hölö, svänger jag av för att via Skanssundet köra till Haninge. Färjan tar tre min och avgick kl 16.00.

Vägen är smal, kuperad och kurvig. Några hårnålskurvor. Kör i regel i 50 km/h ibland endast 30. Så jag tjänar nog ingen tid mot att köra på E 4:n. Men det är trevligare att köra här på landsbygden än hetsen på motorvägen. Samt att jag vid två tillfällen såg några vilda djur som förmodligen var hjortar. Eftersom jag hade bilar bakom mig kunde jag inte stanna och fotografera.

Den här vägen körde jag några gånger på 1980 - talet, när jag bodde i Haninge. Så det blev en trevlig färd med att uppleva tiden från förr.

När jag kommer fram till Tyresta så finns det ca 10 Pb 1 på parkeringen som rymmer ca 500. Så det finns gott om plats.


Dag 502 torsdag.

Kl 06,10 ringer jag till Lottie för att höra hur hon mår. Vi bestämmer att jag skall hämta henne kl 8,30 i Liljeholmen. I går bakade Lottie kanelbullar och matbröd. I förra veckan hade hon lagade mat och fryst in, inför vår resa,

Vi kör till Ytterjärna och sen kustvägen söderut. Stannar vid två tillfällen och går in i skogen för att leta efter svamp. Hittar endast några stycken, som jag senare smörsteker till förrätt. Efter Nyköping kör vi mot och förbi Jönåker innan vi stannar för natten på en grusplan vid sidan av vägen.

Till middag åt vi varm Brieost med rödlök, tomat och basilika.

I morgon färjar vi över till Vikbolandet.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 503 fredag.

När det hade blivit ljust går vi in i skogen bredvid HB:n för att se efter om det finns svamp. Men terrängen är mycket bergig och vi hittar inget. Så vi vänder och går över vägen. Här hittar Lottie snabbt några trattisar. Vi fortsätter in i skogen en bit och hittar ytterligare några. Snart få Lottie syn på detta

20211029_092247.jpg

Äntligen lite fina gula Kantareller.

Vi letar vidare och hittar mera. Det blev ca 900 g orensade Kantareller och Trattisar. Faktiskt nästan 500 g rensade Kantareller.

Vi kör vidare och ser ett skepp vid vägen.

20211029_104129.jpg

Vi kör vidare och färjar över till Vikbolandet.

20211029_111101.jpg

Vi stannar efter en stund, bredvid en camping utefter Göta Kanal. Här får man bara parkera på dagtid.

20211029_134136.jpg

Jag lagar lunch under tiden som Lottie rensar svamp.

20211029_122451.jpg

Efter lunch promenerar vi utmed Göta Kanal och ser några fartyg i Skeppsdockan.

Vi fortsätter på småvägar, bl.a. väg 210 & 212, utefter kusten. Det är smalt, kurvigt och kuperat. Men vi föredrar det framför hetsen på E 22:n. Det är fint väder så vi stannar ibland för att ta en promenad i naturen.

Vid Naturreservatet Herrborum stannar vi för natten.

20211029_160339.jpg

20211029_160148.jpg


Dag 504 lördag.

Vi fortsätter på småvägar fram till Västervik. Därefter tar vi E 22 fram till Ölandsbron, eftersom det är soligt och fint och vi vill gärna komma över bron idag. Det hinner bli em när vi kör över bron.

20211030_144606.jpg

Vi svänger av stora vägen efter bron. Men här får bara Pb 1 parkera - så vi kör vidare.
Vi stannar vid en badplats efter en kort resa på ön. Dax för em fika och en promenad. Tyvärr får man inte parkera här på natten, fastän det inte är högsäsong. Vi hittar flera p - platser där vi inte är välkomna att stå på natten.

Det är ju märkligt att vi blir så dåligt behandlade så här års!!!

20211030_164832.jpg

Vad spelar det för roll om vi står några stycken HB på natten på en stor p - plats denna tid på året???

Till slut nattparkerar vi på en vanlig gata i Mörbylånga. Vilket går utmärkt en liten bit utanför själva centrum, eftersom det där inte var några målade p - rutor.

Till middag blir det smörstekta kantareller och huvudrätt brieost och hjortronsylt på tunnbröd som jag rullade ihop, som Carola gjorde, och stekte i smör.




20211030_173857.jpg


20211030_174601.jpg

En verklig delikatess!
 

Bilagor

  • 20211030_145816.jpg
    20211030_145816.jpg
    713,9 KB · Visningar: 74
  • 20211030_154850.jpg
    20211030_154850.jpg
    1,6 MB · Visningar: 72
  • 20211030_145709.jpg
    20211030_145709.jpg
    1,4 MB · Visningar: 94
  • 20211030_155255 (1).jpg
    20211030_155255 (1).jpg
    1,3 MB · Visningar: 94
  • 20211030_145709.jpg
    20211030_145709.jpg
    1,4 MB · Visningar: 94
  • 20211030_155748.jpg
    20211030_155748.jpg
    1,2 MB · Visningar: 79
  • 20211030_144703.jpg
    20211030_144703.jpg
    1,1 MB · Visningar: 78
Senast ändrad:

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 505 söndag.

Natten har varit lugn här på gatan i Mörbylånga. För vi har ju endast parkerat helt lagligt. Vem kan veta om vi sover? Dessutom är det inte förbjudet att sova i en bil i Sverige. Vad jag vet så är det bara i Portugal som det är förbjudet. Det har införts sista året p.g.a pandemin har jag läst. Jag tror att det även i sydvästra Spanien i närheten av kusten är lika dant.

Vi har inga problem med att fricampa. Vi känner inget behov av att övernatta på en ställplats eller camping. För vi behöver inte den servicen som erbjuds där.

Utefter vägen ser vi många väderkvarnar och små hus byggda helt i sten.

DSC03552.JPG

DSC03571.JPG

Vi passerar en välkänd tavla helt gjord i en massa lökar.

DSC03561.JPG


Idag fortsatte vi söderut på småvägar fram till fyren Långe Jan. Där fanns en markerad p - plats för HB. Dock ej tillåtet under natten.

DSC03592.JPG

Återigen frågar jag mig varför? Det är bättre att tillåta parkering i 24 timmar. För då kommer man även bort med "långliggare". Det stod tre HB där när vi kom och ytterligare en anlände under vår vistelse.

Att köra genom Alvaret var en fin upplevelse. En mycket annorlunda natur med små buskar och något som liknade stora ljungplantor. På ett ställe hade Kung Karl X beordrat bönderna att bygga en mur på 6,5 mil tvärs över ön. Eftersom de hade klagat på att kungens Hjortar förstörde böndernas odlingar.

DSC03566.JPG

Men det hjälpte ej. För hjortarna hoppade över muren.

20211031_092455.jpg

Vi promenerade länge här på Ölands sydspets och fotade fyren och den fina omgivningen till havs. Det blåste kallt.

20211031_101302.jpg

20211031_101441.jpg

Efter lunch vände vi norrut igen. Stannade vid Capellagården där Carl Malmsten uppförde en skola för gestaltande arbete. Med utbildningar i många ämnen som möbler, keramik, byggnadsvård, trädgård mm.

DSC03598.JPG

Färden gick sen norrut till fyren Långe Erik. Här finns det några p-platser som man får stå länge på samt många med tidsbegränsning till dagtid. Det var två HB parkerade när vi anlände.

Vi gick till fyren och fotade. Det blåste mycket.

DSC03619.JPG

DSC03634.JPG

Visa bilaga 217797

DSC03631.JPG

Här stannade vi för natten.


Dag 506 måndag 1 / 11.


Vi börjar dagen med en promenad till och förbi fyren. Allra längst ut på udden. Även idag blåste det.

Eftersom vi inte kan komma längre norrut så vände vi och körde söderut. När det i Löttorp bjöds på möjlighet att välja väg så tog vi den längst västerut. Vi körde på en smal krokig väg med många kurvor och ett flertal Färistar. D.v.s. att vägen blev ersatt med många tvärgående järnvägsräls med några cm avstånd. För att inte djur skall vilja gå där.
DSC03650.JPG

På en del ställen blev det smalt.

DSC03647.JPG


Vid lunchtid ser vi en HB parkerad en bit ifrån vägen, nerför en backe. Vi kör in där för det är en officiell p - plats. Här promenerar vi en kort stund efter lunch.

När vi kör uppför den branta backen och upp på vägen hör vi ett knakande ljud. Förmodligen tog underredet i asfaltskanten p.g.a. det långa axelavståndet. Vi fortsätter på vägen och nu hör vi ett skrapande ljud. Jag saktar in och ljudet avtar i styrka. Kör en bit och ljudet fortsätter. När jag ökar farten hörs ljudet högre och tydligare. Så jag stannar på en p - plats och ringer till mitt försäkringsbolag, Folksam. De tycker att det är bäst att skicka efter en bärgare och att en verkstad får undersöka. Själva bärgningen ingår i min stora helförsäkring och kommer inte att debiteras mig.

Jaha ja. Så var det dax igen för vardagslivets oförutsädda händelser.

Vi tar en promenad och ser dessa fina djur.

DSC03704.JPG



Efter ca 45 min kommer en bärgare.

Han undrar vad som har hänt. Jag berättar och sen lägger han sig ner på marken och kryper in under bilen. En värmesköld har lossnat- Han tar den. Nu vill han att jag kör fram en bit så att han får höra om det låter något. Vilket det gör. Så felet kvarstår. Då säger han att det kan vara en sten som har kilat sig fast vid en bromsskiva. Han tar fram en ficklampa och lyser in mellan hjulekrarna och upptäcker en liten sten som han tar bort med hjälp av en skruvmejsel.

20211101_140512.jpg

En liten sten på ca 5 x 10 mm som har en avslipad hörna. Är det någon av er som har varit med om något liknande eftersom det enligt bärgarn är vanligt förekommande? Jag har aldrig hört talas om detta förut.

DSC03710.JPG

20211101_190015.jpg


Nu vill han att vi kör till nästa p - plats. För att höra efter om ljudet kvarstår. Vilket det inte gör så jag tackar för hjälpen.


Vi kör nu vidare tillbaka in på fastlandet och ut på E 22 norrut.

Vid 17 tiden stannar vi på en rastplats för nattvila.
Fantastiskt skönt att vi slapp att bli bogserade till en verkstad.
 
Senast ändrad:

Talbot

HBK Medlem
Inlägg
107
Kommun
Sigtuna
HBK-Nr
23501
Medlemskap
2024
Har haft sten i skivbromsarna flera gånger på personbil, och det låter för j-t. Men aldrig på husbilarna.

En kompis ringde mig för några år sedan, alldeles förtvivlad; "Bilen har rasat, det skrapar i motorn, jag står efter vägen och vågar inte köra en meter". Han skulle på långresa dagen efter så han var lite i panik. Jag åkte dit, körde framåt 5 meter och hörde skrapet, och anande var det var, backade hastigt 10 meter. Fixat! Jag kan lova att hans nuna såg ut som en fågelholk... :D
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 507 tisdag

Tack för era kommentarer ovan.

Idag regnar det så vi kör på största vägen, E 22, till Norrköping och sedan vidare på väg 56 till Katrineholm.

Efter lunch går Lottie ut i skogen för att leta svamp under tiden som jag skrev här i tråden.

20211102_122601.jpg

20211102_125458.jpg

20211102_132626.jpg

Redan vid 14 - tiden tyckte Lottie att det var svårt att se trattisarna så hon vände tillbaka med några hg.

Resten av dagen tog vi det lugnt inne eftersom det fortsatte att regna lätt.


Dag 508 onsdag.


När det blev ljust, vid 8.30 - tiden, går vi ut i skogen för att leta efter mera svamp.

20211102_125504.jpg

20211103_101306.jpg

Efter ca en och en halv timme återvänder vi till HB:n med 1,7 kg orensad svamp. Mest Trattisar men även en hel del vanliga gula kantareller.

20211102_151404.jpg

Efter att ha rensat körde vi till Lotties lägenhet i Liljeholmen där Lottie lagade en god kantarellrisotto till kvällsvard.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 509 torsdag.

Igår när vi körde på E 20 efter Strängnäs mot Stockholm så var ett ungt djur, förmodligen ett rådjurskid, ute och gick på vägen. Det finns viltstängsel men djuret hade trots det kommit ut på vägen. Det var ganska mörkt vid 16.30 tiden och jag upptäckte djuret väldigt sent. Var tvungen att snabbt gira vänster över mittlinjen. Som tur var fanns det inga bilar i vänsterfilen. Så händelsen avlöpte bra. Men det var en otäck upplevelse för mig. Det var första gången som jag var så nära att köra på ett djur. Jag körde i 90 km på denna motorväg som har en tillåten högsta hastighet på 110 eller 120 km.

Så nu uppmanar jag alla att köra försiktigt och vara mycket uppmärksamma på vad som kan hända i skymningen både på morgonen och sen em.

Idag har vi bokat tvättstugan för hela fm. Så det blir ett antal spring mellan lägenheten och tvättstugan.

Efter lunch åker jag till kollektivhuset Dunderbacken i Axelsberg för att var med i matlaget. Jag fick uppgiften att göra lammfärsbiffar på tre kg lammfärs. Det blev 83 st mindre biffar. Jag har varit med i detta matlag sedan 2011 i januari. Ett eller två pass var sjätte vecka.

Natten tillbingadess på en vanlig gata i närheten. Det är ju en fördel att ha med sig bostaden när man besöker andra, så att man kan gå hem.


Dag 510 fredag.

På morgonen kör jag idag till Caravanhallen i Stav, i Haninge kommun. Det är svårt att komma fram på telefon - därför åker jag helst dit personligen. Jag pratar med verkmästaren om det som föranledde Folksam att skicka en bärgare. Jag bokar nu en verkstadstid till den 15 / 11 för att åtgärda fel och för en vanlig halvårsservice, eftersom jag har kört drygt 1700 mil sedan jag sist servade i april.

Min inverter som omvandlar 12 v till 220 v fungerar endast delvis upptäcktes i april. Därför beställdes en del från EZA i Frankrike. Verkan sa att den innehåller halvledare och det är nog därför som det har dröjt ända till nu innan den är leveransklar i Frankrike. Vi hoppas nu att den kommer till Caravanhallen i nästa vecka.

Jag kör nu på vägarna 227 och 225 till Södertälje. Det är trevligare att köra nära naturen än att alltid köra på stora hårt trafikerade motorvägar. Därefter blev det E 4:n till Linköping.

Nu är jag på tomten och väntar att Jonas kommer vid 17 tiden.

I morgon och söndag blir det hårt arbete med lister och stänkskyddet i köket.

På måndag morgon skall jag vara hos Carglass i Nacka för att byta Vindruta.
 

Abben

HBK Medlem
Inlägg
184
Kommun
Mark
HBK-Nr
166
Medlemskap
2024
Dag 509 torsdag.

Igår när vi körde på E 20 efter Strängnäs mot Stockholm så var ett ungt djur, förmodligen ett rådjurskid, ute och gick på vägen. Det finns viltstängsel men djuret hade trots det kommit ut på vägen. Det var ganska mörkt vid 16.30 tiden och jag upptäckte djuret väldigt sent. Var tvungen att snabbt gira vänster över mittlinjen. Som tur var fanns det inga bilar i vänsterfilen. Så händelsen avlöpte bra. Men det var en otäck upplevelse för mig. Det var första gången som jag var så nära att köra på ett djur. Jag körde i 90 km på denna motorväg som har en tillåten högsta hastighet på 110 eller 120 km.

Så nu uppmanar jag alla att köra försiktigt och vara mycket uppmärksamma på vad som kan hända i skymningen både på morgonen och sen em.

Idag har vi bokat tvättstugan för hela fm. Så det blir ett antal spring mellan lägenheten och tvättstugan.

Efter lunch åker jag till kollektivhuset Dunderbacken i Axelsberg för att var med i matlaget. Jag fick uppgiften att göra lammfärsbiffar på tre kg lammfärs. Det blev 83 st mindre biffar. Jag har varit med i detta matlag sedan 2011 i januari. Ett eller två pass var sjätte vecka.

Natten tillbingadess på en vanlig gata i närheten. Det är ju en fördel att ha med sig bostaden när man besöker andra, så att man kan gå hem.


Dag 510 fredag.

På morgonen kör jag idag till Caravanhallen i Stav, i Haninge kommun. Det är svårt att komma fram på telefon - därför åker jag helst dit personligen. Jag pratar med verkmästaren om det som föranledde Folksam att skicka en bärgare. Jag bokar nu en verkstadstid till den 15 / 11 för att åtgärda fel och för en vanlig halvårsservice, eftersom jag har kört drygt 1700 mil sedan jag sist servade i april.

Min inverter som omvandlar 12 v till 220 v fungerar endast delvis upptäcktes i april. Därför beställdes en del från EZA i Frankrike. Verkan sa att den innehåller halvledare och det är nog därför som det har dröjt ända till nu innan den är leveransklar i Frankrike. Vi hoppas nu att den kommer till Caravanhallen i nästa vecka.

Jag kör nu på vägarna 227 och 225 till Södertälje. Det är trevligare att köra nära naturen än att alltid köra på stora hårt trafikerade motorvägar. Därefter blev det E 4:n till Linköping.

Nu är jag på tomten och väntar att Jonas kommer vid 17 tiden.

I morgon och söndag blir det hårt arbete med lister och stänkskyddet i köket.

På måndag morgon skall jag vara hos Carglass i Nacka för att byta Vindruta.
Hej. Det är tur att du är pensionär Gösta för du har mycket som ska uträttas. ha det gott.
Abben
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 511 lördag.

Jonas och jag börjar i stugan vid 8,30 tiden. Först tänder Jonas en brasa i vardagsrummet. För det är ganska svalt. Vi sätter även på ett varmluftselement. Idag duggregnar det hela dagen


Dag 512 söndag.

De sista lister kommer på plats på fm. Jag målar även en del fönsterfoder mm.

Till vår sena lunch blev det pasta och en burk Barillasås. Jonas får något hårt i maten som han tar ut. Det visar sig vara följande

20211107_144306.jpg

20211107_144314.jpg


Sen lämnar Jonas tomten vid 15 - tiden.

Sen gör även jag mig i ordning för att åka.

Kör till Bauhaus för att köpa ett ventilationspaket, som jag skall sätta dit nästa gång. Jag fortsätter till Maxi, för att lämna ifrån mig Barillaburken. Men Maxi tar ej emot den. De säger att jag skall ta kontakt med Barillas kundtjänst. Men jag fick tillbaka 17,95 som jag tidigare hade betalt.

Färden går nu vidare, i mörkret, till Tyresö. Där jag parkerar, som vanligt, på en vanlig gata i ett industriområde.
 
Toppen