1. Blir du medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2019 samt hela år 2020. Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

  Husbilsklubbens årsmöte år 2020 kommer att hållas i Mariestad. Mer information finns här: Årsmöte 2020

  Stäng meddelande

Vi som flyr vintern

Tråd startad i 'Reseberättelser från Husbilen' av bengtic, 17 November 2016.

Taggar:
 1. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Läste på lite bättre LFP kan inte leverera så mycket ström hade förväxlat dom med Li-Po som kan ge massor med ström kortvarigt.

  Tesla använder Li-Ion batterier inte de som används i husbilarna, eller missförsod jag dig?
  De använder Li-Ion och vad jag förstår med en lite annan kemiskt sammansättning än brukligt.
  Det ser ganska mörkt ut för elbilen på sikt så länge man inte kan lösa batteri och laddnings problemet till rimliga pengar. Blev själv lite trött på elcykeln samtidigt med att jag fick kristallsjukan och sålde den, man känner sej inte fri att åka vart man vill man får alltid planera så att strömmen räcker. Köpte en Sparta cykel med sachs påhängsmotor den går ungefär lika fort som en elcykel och enligt uppgift 6 mil på en liter. Ljudet är väldigt lågt så den stör inte som en moped. Verkar inte väga mer än att jag kan få upp den på cykelstället på Husbilen. Bara ett problem automat kopplingen smäller och lever och för att komma åt den måste motorn klyvas.... -delarna är dyra.
  Ja kör du med högre spänning så går scootern fortare än 45km och då är det en motorcykel. Mycket vanligt såg en person komma med elcykel uppför en backe och det gick riktigt fort han väger minst 130kg och jobbar på en cykelverkstad, på campingen var det en vanlig syn att elcyklarna kom i hög fart uppför backen min lagliga elscooter tog sig knappt upp med hjälp.
   
  Senast ändrad: 19 Juni 2019
  Belar, Gösta Evén, WillerWalle och 3 andra gillar detta.
 2. mlaajanen

  mlaajanen HBK Medlem

  Inlägg:
  1,527
  Kommun:
  Håbo
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  23263
  Aha, du googlar och sedan skriver du inlägg smart men rätt vanligt verkar det som :)

  Det finns en uppsjö av olika Li batterier alla med olika egenskaper därav att man ej kan blanda och ge ej heller köra utan BMS och en kalibrerad laddare för just det batteriet och laddaren är ihopkopplad med BMS såklart eftersom S står för System.

  Batterier inkl elbilar är i en guldgrävar tid nu, kryssningsbåtarna som vi åker med dom släpper ut 10 ggr mer än alla bilarna vi har, vem pratat om den och samma med det som skrev som om klädindustrin det skrev dom om faktiskt pga av att XXL förstörde kläder vilket fick de slöa PK journalisterna att läsa på lite.

  Är otroligt less på detta PK syndrom hela väst drabbats av, vi verkar gå under som romarna.

  Elcykel, ja det är ett jäkla problem att måsta planera med laddning hela tiden, jag är seglare själv men åker även motornbåt och då gäller samma sak... vart ligger nästa mack... :(

  Förstår ändå inte dina påhopp att jag bryter på regler och inte vet vad jag gör, vad menar du med detta??

  "Ja kör du med högre spänning så går scootern fortare än 45km och då är det en motorcykel."

  Högre spänning, högre än vad och vad har spänningen med farten att göra!!!!

  Förklara nu vad du menar.
   
 3. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Hittade den här artikeln hittade jag på nätet och den stämde helt med mina egna erfarenheter:
  Därför drar din bil mer på svensk diesel
  Din bil drar mer när du tankar den med svensk diesel av miljöklass1. Anledningen är att vi har Europas minst smutsiga diesel med lägre halt av kol och svavel. Tester visar att det kan skilja så mycket som en deciliter per mil för en mellanstor bil.

  Flera läsare har hört av sig till BytBil i sommar och undrat varför deras dieselbil drar mer när de tankar den i Sverige än på bilsemestern utomlands. I Sverige blandar vi in 20 procent biobränslen i dieseln, men det är faktiskt inte anledningen. Sedan över 20 år är merparten av dieseln som säljs i Sverige av en kvalitet som kallas för miljöklass 1.

  Den diesel som säljs i Europa kallas för Eurodiesel och har andra specifikationer.

  – Jag körde ca 800 mil till alperna med en Porsche Cayenne diesel med cyklar på bakluckan och packline på taket. Trots detta drog den cirka 0,15 l/milen mindre än vid vanlig körning utan dessa påhäng i Sverige, säger en läsare som hört av sig till BytBil.

  Anledningen är att miljöklass 1-dieseln i Sverige har ett lägre energiinnehåll än den diesel som säljs i andra EU-länder. Det handlar i första hand om lägre halter av kol, och något lägre halt av svavel. Enligt Trafikverket släpper den svenska dieseln ut mindre koldioxid, men i stället ökar utsläppen oftast när dieseln tillverkas.

  Förtuom energiinnehållet är den huvudsakliga skillnaden i dag mellan svensk diesel och den europeiska dieseln halten av aromater. Det handlar främst om polyaromatiska kolväten (PAH) vilka genererar partiklar som är hälsopåverkande.

  Vår diesel innehåller 15 procentenheter lägre halt av PAH, och enligt Trafikverket skulle vi få 50 fler cancerfall i Stockholm om vi använde Eurodiesel. Men med nya renare dieselbilar har den skillnaden nästan försvunnit.

  Hur mycket mer drar då bilen med svensk diesel? Det enda test som har gjorts är tio år gammalt, då tidningen Teknikens Värld körde en Opel Astra i laboratorium. På tysk diesel drog bilen 0.55-0,60 l/mil beroende på kvalitet. När bilen tankades med svensk diesel blev förbrukningen 0,64 l/mil. För en större bil ökar naturligtvis skillnaden i förbrukning.

  En husbilsägare rapporterar att förbrukningen ska ha sjunkit från 1,2 liter /mil i Sverige till 0,9 liter /mil när bilen tankades i Tyskland. Men siffrorna är inte säkerställda.

  Min gamla och förmodligen skitiga bil tror att jag ligger på under halva gränsvärdet från bilprovningen
  men drar den 15% mer diesel i sverige än i spanien så är ju den skillnaden borta, det blir ju bara en ordlek för politiker som inte gått i skolan och gjort läxan. Allt har sitt pris och behöver en bil en viss mängd kolväte så är det oavsett om man blandar ut det med ett sämre bränsle eller ej. Sen så drar ju alltid en stor tung husbil mer än en liten. Men jämför det med 60 tonnarna som dundrar förbi i allt högre fart så är skillnaden försumbar för alla husbilar i hela landet som oftast bara körs på sommaren. Det har gått troll i hela vårt transport system när man inte kan transportera som man gjorde förr på järnvägen, lagren ska ju finnas i utlandet och skickas hit med lastbil via internet. Det blir inte så billigt för vi får betala för allting i slutändan. Det blir ju skatte inkomster det handlar om inte miljö, varför ska den spanska dieseln kosta 1,15 EU och bilen dra 1,5 dec mindre där än här? Miljö idag handlar inte om miljö utan att genom en massa nya skatter istället för att göra något genomgripande.
   
  Senast ändrad: 14 Juli 2019
 4. Bennsan

  Bennsan HBK Medlem

  Inlägg:
  4,924
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12368
  Ja, nog går HB'n billigare & blir starkare jag kör på tysk diesel. Samma effekt blir det när jag kör på blankdiesel här hemma.
   
  inger47 och Nova46 gillar detta.
 5. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  517
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  bengtic: bra att du delar denna intressanta artikel. Kommer du ihåg var du hittade den?
   
 6. Livibil

  Livibil HBK Medlem

  Inlägg:
  1,855
  Kommun:
  Oskarshamn
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  11764
  3FB0141E-4514-423E-A7F3-02EBEA55C900.png Att tänka på om du tänker köra till Spanien igen Bengtic!
   
  Nova46 och Cidron gillar detta.
 7. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
 8. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Jo jag läste i nättidningen i Fuengirola redan i vintras på campingen Bahia.
  Jag förstår varför som man ser hur unga killar far fram och som förstör för oss alla.
  Min elscooter gick sönder ganska fort i elektroniken och de kommer många av de andra också göra sen räcker ju inte batterierna så länge och sen tröttnar man på dom. Så problemet är nog övergående, tror inte poliserna bryr sig om en äldre man som åker i max 10km. SAM_0795.JPG
  Hade tänkt hänga den här på cykelstället bak, mycket lättare än min gamla elcykel sitter en väldigt liten automat motor i bakhjulet går max 25km och väldigt tyst låter inte knappt som en motor. klassas väl egentligen som en eumoped klass 2 försäkringen verkar gå på 320kr. Tillverkades i holland förr i tiden med tysk motor inget kinaskräp alltså går alldeles utmärkt att trampa, ska gå 6 mil på en liter! Sitter oslitna originaldäck på så den är i nyskick förutom något skrammel som jag ska laga finns delar att beställa.
   
 9. Livibil

  Livibil HBK Medlem

  Inlägg:
  1,855
  Kommun:
  Oskarshamn
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  11764
  Den ser ju betydligt bättre ut än en elscooter och så kan du ju hänga på cykelkorgar när du ska köra och handla.
   
  J.Bergsten och Montreal gillar detta.
 10. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Jag brukar tanka blankdiesel i Norrköping 25km härifrån tidigare var den billigast men sen fick någon miljömuppe för sig att lägga extraskatt på den men det blir billigare än då eftersom den går bättre och drar mindre. Men blankdiesel är inte samma som spansk diesel den är svensk renare men utan rapsolja och liknande. Så den vegetabilska oljan är ju inte mineralolja utan tillhör en annan grupp av oljor och skulle man blanda samma själv så skulle det knappast fungera så bra. Preems som vill bygga ut har vad jag vet mycket mer tallolja än vad som de skriver de har en direkt inblandning 5-7% dessutom blandar man in lika mycket till i sitt raffinaderi som de säjer att de omvandlar till diesel samtidigt får man ju ut en massa farliga gaser i luften direkt vid fabriken. Så det handlar inte om miljö utan som vanligt om pengar. Jag handlar av princip inte på preem om jag inte måste!
   
  Emppu, -geva- och Gösta Evén gillar detta.
 11. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  En cykelkorg har jag redan och sen har jag en röd cykväska som jag hänger på sidan av pakethållaren ser lite 50-tal ut. Man åker ganska bra med en bra sadel, bästa är att det är lätt att lyfta in den i bilen genom dörren och köra med den inne jag har ju en öppen planlösning. Finns en video där en kör med den nedplockad i en Smart och tar ut den och plockar ihop den.
  Orsaken att jag ska ha cykel är också att jag fick kristallsjukan för några månader sedan och är inte bra än och det känns väldigt otryggt med scooter då. Vet egentligen inte om jag blir så bra att jag kan köra någonstans, yrseln kom på ett par minuter när jag var nere ikällaren och kunde knappt ta mej upp till sängen sen var jag sängliggandes mer eller mindre en vecka. Händer det på vägen måste jag stanna direkt oavsett var jag är helt omöjligt att köra då i flera dagar väldigt otäckt då.
   
  Senast ändrad: 15 Juli 2019
  WillerWalle, PJohan, Gösta Evén och 2 andra gillar detta.
 12. J.Bergsten

  J.Bergsten HBK Medlem

  Inlägg:
  325
  Kommun:
  Eskilstuna
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  23060
  Hej Bengt, Hur går det med Kristallsjukan?, är det bättre och sämre dagar och känner du något om du sitter? (du kommer förmodligen ihåg att jag har samma problem bl.a.)
  ha're bra
  Jörgen
   
  bengtic och Åsa o Hasse gillar detta.
 13. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Hej Jörgen!
  Jag har sämre och bättre dagar men inga bra dagar än, om jag sitter still känner jag inget men vrider jag på huvudet vill kroppen iväg liksom. När jag går ute och tittar åt sidorna snabbt är det risk för marksyning så jag är mer eller mindre rädd hela tiden och spänner mej fast det går bättre om jag kan slappna av - fast som du vet finns det fallhöjd. Har ju haft det sedan April nu och skulle egentligen varit på Åland nu. Ett problem är ju att jag har fått sämre känsel i fötterna så det gör det svårare att balansera kan överhuvudtaget inte hålla balansen om jag sätter fötterna efter varandra. Brukade ju stå på ett ben och ta på mej strumporna förut. Kör inte scooter längre men cykel långsamt och försiktigt är bättre om jag håller huvudet rakt.
  Det otäcka är ju att det kommer så fort så hur ska man klara sej på resa även bara några mil - det handlade om några minuter sist.
  Doktorn hör inte av sej vet inte vad jag ska göra sitter här mer eller mindre låst medan sommaren går. Utan co driver lär jag inte våga köra någonstans med husbilen. och som grädde på moset har jag fått gråstarr sen sist men det går ju att fixa.
  Jag har flera gånger tänkt fråga dej hur du upplever problemet vi pratade ju om det en del, var ju tur att jag tog mej hem innan det slog till för andra gången men det kan ju bli en tredje också??
  Ska du åka iväg till vintern ? Verkade väldigt jobbigt med hundarna. själv funderar jag på att flyga ner annars men jag trivdes väldigt bra att bo i min husbil det var ju liksom ett hem, men det finns ju inte så mycket att göra och man blir ju trött att sitta i solen och äta och dricka min mage klarar ju inte det. hemma kan man ju meka lite. Kanske får räcka med en flygresa blir man sjuk då så får man ju bättre vård i spanien än i sverige.
  Hör gärna av dej jag har bytt telefon så jag blev av med en del telefonnummer tror jag .
   
  Kege, Gösta Evén, thl202 och 1 annan gillar detta.
 14. J.Bergsten

  J.Bergsten HBK Medlem

  Inlägg:
  325
  Kommun:
  Eskilstuna
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  23060
  @bengt du ska begära att få sjukgymnastik, det kan säkert din VC fixa. Man ska provocera yrseln.
  Jag hör av mig Bengt
   
  Gösta Evén, thl202, bengtic och 1 annan gillar detta.
 15. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Var dit fick en ung tjej som verkade inte veta någonting när hon varit iväg och frågat så visade hon hur man skulle göra sen testade hon på mej vilket int hjälpte något alls sen fick jag ett papper åk hem och fixa dej själv ungefär. Samma ligger ju ute på internet för ndeladdning så det var ingen hjälp alls. I Linköping har dom en specell stol som ska hjälpa men hur ska man ta sej dit och hem utan att spy i de gamla skåpbilar de kör folk i och sen brukar det vara en kilometer att gå därinne och det klarar man inte.
  Bättre i Spanien där tog dom hand om en. man slapp ligga i en korridor i 5 timmar med gallstensanfall.
   
  Åsa o Hasse, Gösta Evén och thl202 gillar detta.
 16. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  517
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Tråkigt att läsa om din kristallsjuka, bengtic.
  Ta det försiktigt.
   
  J.Bergsten, bengtic och Åsa o Hasse gillar detta.
 17. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Vet inte vad som hänt men de två sista dagarna har det blivit mycket bättre efter 3mån problem. Idag kunde jag gå omkring ganska obehindrat köra cykel med hjälpmotor en mil utan problem eftersom bilen vägrade starta, Har några dagar tagit Magnesium vilket jag fick tips om vet inte om det är det som hjälpt.
  Så nu kan jag börja planera för resten av sommaren, kanske jag fått en förbön någonstans??
  Märkligt är det i alla fall skulle vilja veta funktionen så man kunde undvika mera problem pratade med en man som fått det -88 han kan inte gå in i ett mörkt rum för då ramlar han direkt. Kunde stå på en fot idag -otroligt. :):music-icon:
   
  Montreal, thl202, STANTON och 15 andra gillar detta.
 18. Livibil

  Livibil HBK Medlem

  Inlägg:
  1,855
  Kommun:
  Oskarshamn
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  11764
  Så roligt att höra! Då kanske vi träffas på Bahia till vintern
   
  Åsa o Hasse, Chippen, bengtic och 2 andra gillar detta.
 19. mlaajanen

  mlaajanen HBK Medlem

  Inlägg:
  1,527
  Kommun:
  Håbo
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  23263
  Kina mopparna har mycket bra elektronik och motor, däremot sämre el map lyse od

  Jag har kört och kör rätt mycket och under många år, 48 volt tidigare nu har jag uppgraderat till 72
   
 20. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,463
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Har två st trasiga hemma till salu för en ringa summa den första kostade 7000kr den andra har kostat mej en massa jobb och 4500kr. Kvalite och kina är två ord som inte ska nämnas samma dag. Den högsta kvaliteten är från Japan nästan oavsett vad det är dvs tillverkat i Japan vilket inte är mycket idag vissa modeller av toyota och subaru allt annat görs någon annanstans.
  Ja iphone är ju kinesisk också.
  Finns en liten chans att jag kommer till Bahia så småningom. Man måste som fattigpensionär i ensamt hushåll välja den billigaste vägen. Sen måste man se till att bilen är i skick där finns mycket att göra, skulle nog bli sista resan utomlands i så fall och då ska jag köra i tid och inte stressa ner till värmen och undvika betalvägar.
   
  PJohan, mlaajanen, Kege och 8 andra gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.