Generell fråga Strul med vattenpump

Tråd startad i 'Husbilsdoktorn' av wireforce, 20 November 2019.

Taggar:
 1. wireforce

  wireforce HBK Medlem

  Inlägg:
  11
  Kommun:
  Nacka
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28637
  Köpte en begagnad Dethleffs Globebus i7 (2018) i höstas, och har sedan dess haft lite strul med vattenpumpen. Strulet är av den jobbiga arten att det kommer och går väldigt oregelbundet.

  Det som händer är att den helt plötsligt slutar fungera. Det enda som händer när man öppnar kranarna (eller duschen) är att man hör ett litet klick, men pumpen går inte igång. Sen låter man det vara någon timme eller två, och så funkar allt som vanligt igen... Jag har garanti på det, men problemet är ju att det alltid funkar när jag väl har möjlighet att lämna in den... Så då kan de ju inte göra något. Alla idéer på vad jag ev kan felsöka själv, när det händer, mottages tacksamt.
   
 2. Michael S

  Michael S HBK Medlem

  Inlägg:
  1,890
  Kommun:
  Kungsör
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  19308
  Vilken typ av pump har du?
  Monterad inne i tanken eller utanför (sureflo)?
   
 3. wireforce

  wireforce HBK Medlem

  Inlägg:
  11
  Kommun:
  Nacka
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28637
  Jag är ganska säker på att det är en sänkvattenpump. Men det är ett annat problem jag har, jag får inte upp de röda plastlocken till vattentankarna... De sitter som berg! Men har läst här på forumet att det är ett vanligt problem som folk tillverkar specialverktyg och grejer för att få upp :confused:
   
 4. casa diva

  casa diva HBK Medlem

  Inlägg:
  64
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  5165
  Intermittenta fel är de värsta! Egentligen finns det bara tre möjligheter till det fel som du beskriver: a. fel på trycksensorn/microswitch eller b. häftande kol i motorn c. fel i ett relä. Eftersom du hör ett klick skulle jag börja med att leta rätt på reläet och mäta om det kommer ström ut från reläet till motorn. Om det gör det är det alt a. eller b. kvar att misstänka. Med tanke på åldern skulle jag gissa på trycksensorn eller den microswitch som mekanismen trycker på. Att kolen i motorn skulle häfta eller vara slitna håller jag för mindre troligt. Trycksensorn är på de flesta moderna pumpar helt enkel en justerbar fjäder som påverkar en 'stång' som trycker på en microswitch. . Kanske du kan justera fjädern som kontrollerar kraften. Vanligen en skruv dold av en propp åtkomlig från utsidan. Slacka den litet i så fall (= skruva moturs). Om detta inte hjälper måste microswitchen kontrolleras. Tyvärr är microswitchen normalt inbyggd i höljet så det är bara att skruva isär och undersöka vidare. Lycka till
  Claes
   
 5. Kjell1351

  Kjell1351 HBK Medlem

  Inlägg:
  819
  Kommun:
  Huddinge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  17525
  Har sågat en skåra i en träbit som jag använder för att öppna locken.

  53AD45B1-0111-49E9-9C93-88F717BFBE1A.jpeg

  Går lätt med detta hjälpmedel.
  Kjell
   
  Gösta Evén, EVTOAK, Jonmal och 1 annan gillar detta.
 6. sandstroem

  sandstroem HBK Medlem

  Inlägg:
  93
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12388
  Är det en dränkbar pump så är min erfarenhet att de blir sådana efter ett tag. Får du upp locket så tar du pumpen och knackar på den då brukar dom hoppa igång. Men detta är en förvarning snart lägger den av helt så byt till en ny, kostar inte mycket.
   
  Gösta Evén gillar detta.
 7. Kjell1351

  Kjell1351 HBK Medlem

  Inlägg:
  819
  Kommun:
  Huddinge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  17525
  Om den dränkbara pumpen är trasig så köp 2 st så har du en i reserv. De är ju faktiskt så billiga att det ”lönar sig” att ha en i reserv till nästa gång pumpen strular.
  Kjell
   
 8. wireforce

  wireforce HBK Medlem

  Inlägg:
  11
  Kommun:
  Nacka
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28637
  Tack för alla svar! Jag ska mecka lite så får vi se om jag hittar något. Att köpa en ny pump verkar oavsett bra, om inte annat för att ha en i reserv när det skiter sig enligt murphys law.
   
 9. JANKRO

  JANKRO HBK Medlem

  Inlägg:
  3,539
  Kommun:
  Norrköping
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  854
  Hejsan, jag vet inte hur det är i de allra nyaste varianterna av Dethleffs men i lite äldre så hade de en tryckgivare i tryckvattenpumpen och ändå mickrobrytare i kranarna som säkerhet mot okontrollerat läckage utan att man spolade.
  Om det är likadant fortfarande så kan det vara bra att veta att både mickrobrytaren i en kran och tryckvakten i pumpen måste vara tillslagna för att pumpen skall gå igång vid koll och test.

  M.v.h. JANKRO.
   
  MaJe, tony o nette, Montreal och 1 annan gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.