Vi som reser mot ljuset - och tillbaka

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,973
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Då var det dags med en ny tråd som är en fristående berättelse från "vi som flyr mörkret".
Denna gång går resan som vanligt söderut målet längst söderut är så långt man kan komma algarvekusten i portugal om vi når dit.
Vi kommer att följas lösligt åt i två bilar Åsa och Hasse som har jobbat som busschaufför och klarar långa etapper och har fordonsmekanisk utbildning vilket borgar för en bra resa. Åsa som är sjuksköterska kan ge oss medicinska råd men har fått en sjukdom som gör att hon delvis är rullstolsbunden men pigg på äventyr. Finns en trevlig hund i gänget.
De kör en renault som Hasse byggt själv med en del innovativa lösningar bevandrad i det mesta som finns av det tekniska.
Jag som kämpar på med min gamla trötta -89 peugeot Dethleffs made by Barth specialbygge av en tysk påbyggare i glasfiber Har ändrat lite i inredningen lite av en ungkarlslya. Mer dyker väl upp.
Blir det rörigt och hoppigt mellan olika ämnen och nutid och dåtid så hoppas jag att de som läser fattar ändå.
Det hela började med en lust jag haft i många år med en bobil, det har varit ford fd telebil wvbussar och sen jag blev pensionär wv caddy och en resa till kroatien och sen resa till polen.
Förstod att jag kan inte bo i 2 kvm jag behöver värme en bra säng toalett spis rinnande vatten.
Så med hjälp av plastpelle inhandlades en husbil som han besiktade, han glömde tala om att han inte visste något om bilar vilket jag fått bekräftat utan bara om bodelen byggd i glasfiberplast vilket måste vara ovanligt vid den tiden.
Den delen var helt ok men resten krävde en del jobb men bilen var billig så det räknade jag med .
Blev en resa ner till spanien portugal 2016 varade 6 veckor och kom lite trasig i själen hem efter påkörning i frankrike en startmotor som bara fungerade ibland feltankning osv.
2017 var jag på g igen men vände hemåt i moseldalen.
Med början 2018 till mars 2019 var jag på Bahia camping hade siktet inställt på portugal men föll till föga för det lätta livet och alla svenskar som gjorde att jag kände mej som hemma och stannade till mars då jag körde hem hade blivit lite veckovill av den ständiga solen och körde hem för tidigt.
30 mil norrut fattade jag att något var fel och funderade på att vända men jag fortsatte in i vintern.
I April fick jag Kristallsjukan hemma för andra gången och den finns lite kvar men inga problem att köra och så men man får ta det lite lugnt med häftiga rörelser.
Höga värden på prostata har förstört en del av sommaren och hösten med biopsi men ingen cancer enbart cellförändingar. Tog det som en frisedel för fortsatt resande.
Bokade idag fredag 6/12 färja från Malmö till Travemunde på natten med hytt, kostade 1410kr med Buffefrukost. Billigast och bekvämast enligt mina uträkningar sjätte gången jag åker den vägen.
Siktet är inställt på att lördagen 7/12 nå greven utanför munster och ansluta till Åsa och Hasse äta lite god mat och planera fortsättningen återkommer med min egen planering vi lär inte åka i konvoj vi har olika bilar och olika behov.
Återkommer lite med planeringen som börjar få lite mer fasta punkter.
OCH synpunkter åsikter goda råd mottages tacksamt är det någon som vill stjäla tråden så varsågod det bidrar bara till trivseln på forumet gör heller inget med lite utsvävningar från ämnet det brukar jag själv göra.
 

Livibil

HBK Medlem
Inlägg
2,193
Kommun
Oskarshamn
HBK-Nr
11764
Kul att höra att du bestämt dig för att satsa ännu en gång på en vinter i ljuset. Just mörkret är bland det jobbigast att anpassa sig till här hemma tycker jag som just kommit hem för mitt julbesök.
Önskar dig en bra och säker resa söderut. Du lär väl stanna till på Bahia så vi hinner ses. Vi är tillbaka där 29/12. Ska fira ett riktigt spanskt nyår på Woken.
 

Fincan

HBK Medlem
Inlägg
927
Kommun
Halmstad
HBK-Nr
21930
Trevligt att höra att du skall ut igen, och att få följa din tråd.
Vi kör oftast själva, tycker ej om "följa john principen" men man är ju olika.
Själva väljer vi att köra max 40 mils etapper, men här kan man samtidigt lura sig själv i timmar, för milen kan verkligen skilja sig åt, så därför försöker vi gärna räkna ut våra max 5 timmars körning inklusive pauser, istället för dessa 40 mil. Så vi räknar alltså i timmar istället. Lycka till på färden.
mvh
Fincan
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,973
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Så länge man åker på stora vägar vilket jag kommer att göra ner så stämmer tiden ganska bra 30-40mil tycker jag är lagom, sover ut på morgonen och är framme någon gång på em. Enda längre sträckan blir med nödvändighet nedresan till Malmö vilken är lite tråkig och blir en aning jobbig frampå kvällen med oftast mycket trafik när man närmar sig. Ska starta tidigt så jag kan köra det mesta i dagsljus, bara den biten ner gör att man får en lite längre dag. Sen nere vid greven känner man redan att dagarna blir längre.
Största problemet är ju om det blir Stau på vägen, Både maps och Igo varnar ju i god tid, misstänker att de laddar upp gps data och sen tar någon dator och räknar på det och skickar tillbaka i form av meddelanden och förslag på omvägar.
Jag har också problem med att köra efter varandra fick jag nog av första resan, vi kommer att åka skilda vägar till greven, sen gör vi upp om nästa ställplats jag vill gärna veta vart jag ska köra och var jag kan äta. Kommer lägga upp rutter är det tänkt men mycket att forska i när man har tillgång till appar som visar var man kan stå hade jag inte på första resan, att komma til en stängd camping sent på kvällen är ingen höjdare.
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,973
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Antar att Klasse kommer att äta snitzel på greven i kväll han åkte ju från göteborg igår, ska bli intressant att följa hans rese berättelse, han har ju tänkt åka västra vägen över san sebastian via sevilla in i portugal, var ju den vägen jag själv tänkte ta blir ju snabbast och billigaste vägen ner. Men sen är det ju vädret så räknar med väderleksrapporter inte förrän Nanzy i frankrike måste man bestämmas sig vilken väg ner. "Min andra långresa" heter Klasses tråd.
 

ClasB

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
2,738
Kommun
Växjö
HBK-Nr
16911
Om du har möjlighet Bengt så ta ner appen ”Traffic DE” och ha uppe samtidigt. Fungerar likt t ex Maps men har tyckt denna har varit mer tillförlitlig på våra resor genom Tyskland.
Just nu ser det ut såhär i Tyskland.

Trevlig resa!


2DA2AEDC-F091-4450-9F66-4219B7D69048.png
 

Fincan

HBK Medlem
Inlägg
927
Kommun
Halmstad
HBK-Nr
21930
Antar att Klasse kommer att äta snitzel på greven i kväll han åkte ju från göteborg igår, ska bli intressant att följa hans rese berättelse, han har ju tänkt åka västra vägen över san sebastian via sevilla in i portugal, var ju den vägen jag själv tänkte ta blir ju snabbast och billigaste vägen ner. Men sen är det ju vädret så räknar med väderleksrapporter inte förrän Nanzy i frankrike måste man bestämmas sig vilken väg ner. "Min andra långresa" heter Klasses tråd.
Har du tid, vilket du har antar jag, glöm ej att se dig omkring i Sevilla, "världens huvudstad" som någon författare skrev , och innan dess Salamanca!
 

Åsa o Hasse

HBK Medlem
Inlägg
1,453
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
17594
Ja vi ses på Greven över en schnitzel o en öl.
Vi tar vägen över broarna och planerar att stanna i Flensburg första gången. Jag gillar att slippa passa tider, passat tider har jag gjort i 40 år i mitt jobb som busschaufför så det räcker nu. Vi startar också på fredagen och beräknar vara i Flensburg på em nångång. Finns ju en gratis ställplats där.
Jag skriver i min tråd ”På tur med Ture” om vårt äventyr.

Jag har börjat använda Waze, tycker den är snabb på att visa var där är problem i trafiken.
 

surtecruisers

HBK Medlem
Inlägg
1,348
Kommun
Kungälv
HBK-Nr
4687
hej på er ! roligt att ni är på g ! får passa på att önska er en god tur och att allt går bra ! ta det lugnt o fint ! själva har vi idag kommit till rio formosa cabanas de tavira ! äntligen när vi vaknade i morse i albufeira sken solen igen och vi fick en fin dag men dock ingen värme ca 15 gr !
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,973
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Jag har ju aldrig varit något för storstäder, när jag åkte hem 2016 körde jag fel ett antal ggr i sevilla, maps tyckte jag skulle ta motorvägen men det fanns 3 st som såg ut som motorväg så efter tredje felkörningen kom jag rätt.
Tänkte nog köra rakt igenom över gränsen till Portugal svänga vänster ner till vägen som går vid kusten där någonstans lär jag hitta Klasse om han är kvar när jag kommer har ett löfte om wiskhy i hans fina bil. Men det kan ta ett tag innan jag kommer dit beroende på vädret och vilken väg man tar. Det får avgöras på kvällen i luxemburg och det beror till största delen på vädret, västra vägen är ju närmare och gratis sen skulle jag gärna stanna till vid Camping Bungalows Las Canadas vid Huerva
i spanien vackert ställe där höglandet bytts i lågland. Ett skottsäkert tips från chiva.
Är ni på väg mot spanien`? Blir kanske bättre väder nu, Klasse kommer väl att landa knappt 15km öster om er och han brukar kunna lägga milen bakom sej ganska fort, borde vara i greven över natten.
 
Senast ändrad:

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,973
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Börjar tänka på hur jag ska åka, det som är hugget i sten är finspång via norsholm till motorvägen E4 till helsingborg vidare till Malmö och färjan som går kl 22.00 på fredag kväll så lång tid att vänta på terminalen, man får en kod till en grind och sen åka in och vänta tills en följebil plockar upp bilarna jag som har husbil kommer att hamna bland lastbilarna på samma däck som ingången är. Bara hämta hyttkortet till dörren, jag har en 3 bäddshytt ensam eftersom jag bokade sent men ganska rymligt med soffa säng och tv.
Vid sextiden blir man väckt bara att klä sej och gå till frukostbuffen lite trögt på morgonen men man piggnar till nu är man på äventyr igen.
Sist åkte jag upp till bordershoppen som ligger upp till höger när man åker ut från hamnen där kan man stå gratis en timme och ta ut euro i en automat om dom inte har bytt så får man sätta i kortet upp och ner. Enklast och förmodligen billigast att ta ut där.
Sen kan man handla lite om man behöver i shoppen, vet inte om det är billigare men dom kanske har sånt som inte finns i sydligare länder.
Sen är det bara att köra söderut, den stora kön som uppstod när lastbilarna körde av är borta. Tidigare passade jag på att tanka i närheten men de har samma inblandning som sverige så bara åka vidare.
8 mil till hamburg och kommer man rätt tid vilket jag gjort rullar det på söderut .
Hamburg, Bremen och vidare mot Munster på väg 1 innan Munster svänger man av mot greven och där kan man passa på att tanka andra gången i greven finns ett par mackar vid infarten blir säkert lite billigare än utmed motorvägen samma som hemma.
Sen får man ta och köra några kilometer till
Yachthafen Marina Alte Fahrt
Som ställplatsen egentligen heter kostar 15 eu med el betalas vid ett litet hus mellan 17-18 eller 18-19 är inte säker på minnet men de finns på nätet. Bara att åka in dra ut elkabeln finns ett kodlås till tvättmaskin dusch och toalett man kan fråga en granne om koden eftersom man kanske kommer tidigare på dagen.
Duschen går på gas och kostar mynt samma med ställplatsen bara kontant betalning.
Finns en omtyckt restaurang där inte gratis men gott.
På morgonen är det bara att veva in kabeln och köra söderut upp på väg 1 igen.
Förbi köln där det förra året var bekymmer med bara max 2 meters bredd pga vägarbeten, jag körde inte genom stan utan runt och följde en lastbil, stämde bra med det jag slagit in på IGO husvagn tror jag stämmer ju med bredd och höjd det enda jag är intresserad av.
Mot Luxemburg tidigare har jag innan luxemburg svängt av vid trier och trasslat mej genom den till en liten ställplats med en fin restaurang vid en vingård 10eu kostade det att stå där och maten var bra mysigt ställe med en massa bjälkar i taket.
Problemet där är mest att man måste genom hela Trier ut på vischan och tillbaka gammal stad trångt överallt tar tid.
Så nu är min planering in i Luxemburg via 64 som byter namn till A1 i luxemburg där svänger man efter en halvmil av mot mertert kanske står det Wasserbillig och vidare mot Camping Mertert som verkar ha vettiga priser egen restaurang och en kina restaurang 150m bort.

Dagen efter fortsätter man efter A1 byter till A31 i Frankrike
Då bör man veta vilken väg man ska köra söderut eller västerut. Innan Metz svänger man höger mot A4 eller fortesätter samma väg.
Beroende på vädret kan man vänta till Lyon vilken väg man måste ta fast rent emotionellt känns det då som man vill fortsätta ner till medelhavskusten och varmare väder. Detta är från egna erfarenheter och en del forskande. Lite väl detaljerat men då vet man vart man ska och det handlar inte om en sightseeing tur utan en transportsträcka med rimliga övernattningar och rimliga bränslepriser och närmast vettiga väg till värmen. Nu är ju planeringen klar dit ner så man behöver inte fundera innan den 8/12 egentligen men det kommer jag att göra såklart.
Har blivit en planeringsmänniska med stigande ålder och osäkerhet. Men samtidigt är det lite roligt ändå.
Kör tvättmaskinen eftersom det torkar långsamt med allt som behövs i husbilen, mest kläder och verktyg, kan dra ner på en del annat jag hade med mej annat som cykeln kommer att väga men sitter utom hus. Tänker att jag kan ha den inne i bilen vid kortare transporter. Har köpt akrylatbensin mycket renare luktar inget.
 
Toppen