• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Karosseri Stormskadad markishållare - går den att laga?

bkv22

HBK Intresserad
Inlägg
256
Kommun
Umeå
Hej.
Rullade ut min gamla tremeters Fiamma markis under första dagen med husbilen och innan jag hunnit förankra benen så skickade vinden hela rasket upp på taket med den följden att hela rullen ploppade ut från metallkassetten och bröt sönder det stora plastlocket som sitter på vänster sida (sett framifrån). Suck. Vevmekanismen sitter på andra sidan och den klarade sig.
Det mesta i själva rullen, stödbenen, upprullningen och armarna verkar ha klarat sig bra samt själva markisen i sig. Däremot är den U-formade hållaren i aluminium som sitter på väggen uppfläkt på vänstra sidan men det borde ganska enkelt gå att böja till tror jag om man plockar ner den först.

Problemet är att det trasiga plastlocket samtidigt är ändstöd för rullen. Det här är en gammal markis som heter Automatic-Box och typskylten säger att den är från 1989-1990, alltså är den med största sannolikhet fabriksmonterad på min bil. Serienummer 30880 minsann.
Jag har kontaktat Fiamma och fått en sprängskiss (se bild) och förklaring till vilka delar som går att få fram idag och denna del var tyvärr inte med där. Delen är inringad i blått.

Kan någon här ha en skrotad markis där man kan få tag på delar?
Har kollat Bildelsbasen men inte hittat någon likadan.
Man kanske kan tillverka ett nytt lock i trä eller rent av skriva ut ett med en 3D-skrivare men enklast vore givetvis att hitta ett nytt.

2vai9nk.jpg
 

bkv22

HBK Intresserad
Inlägg
256
Kommun
Umeå
Hm. Stötte på patrull när jag tänkte ge detta ett försök i går kväll. Tänkte först plocka ner den stora U-formade hållaren som sitter på husbilsväggen. Den satt i 6 skruvar såg det ut som men när dessa var borta hände ingenting fast jag försökte bända, banka och dra. Misstänker att den också kan vara intråcklad i kederlisten på taket...ser nästan ut så. Samt att det sitter rejäla mängder (gammal intorkad) butyl bakom för att täta...som samtidigt fungerar som häftmassa... Blir ingen lek att få bort den, kanske inte ens går utan åverkan. Någon som plockat bort en gammal kassettmarkis?

OK, plan B blir då att försöka rikta eller försöka banka till den uppfläkta delen på plats. Men här pratar vi om flera mm tjock aluminium som inte låter sig formas så lätt! Det positiva, nu när jag undersökt konstruktionen närmare, är att det nog går att använda plastlocket ändå - det är bara avbrutet i nederkant så det kan nog gå. Båda plastlock som sitter längst fram på markisdelen och på bilden heter 01710A01- och ett motsvarande på andra sidan - är också skadade och där får jag väl se hur det påverkar funktionen. Det ena går ju dessutom faktiskt att beställa.

Ska fixa bilder.
 

Bennsan

FD HBK Medlem
Inlägg
5.740
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Medlemskap
2021
Om hållaren är limmad mot plan vägg så kan du försöka "såga" i limfogen med en pianotråd. När du kommit in någon cm så kan du förspänna med en bred flack kil i sågspåret så bör det gå som en dans.
 

bkv22

HBK Intresserad
Inlägg
256
Kommun
Umeå
Nja, direkt limmad tror jag inte att den är utan mer att den har suttit så länge att den geggat fast. Men...plåten den sitter på är av typen hamrad aluminium - som i sig inte är helt slät - så det är nästan omöjligt att göra något som helst arbete bakom hållaren utan att tillfoga fula märken och skador. Då tror jag mer på att värma med värmepistol och se om det släpper. Brukar man limma dem?
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Brukar man limma dem?
Ja, normalt så legger en på en PU masse (Tec-7, Sikaplex eller andre) og sikrer med skruer - ofte gjennomgående om ikke veggen har godt nok skruefeste. Det siste spesiellt viktig på biler med den tynne hamrede aluplåt. På disse veggene er alternativet å feste i treverket inne i veggen.
 

Bennsan

FD HBK Medlem
Inlägg
5.740
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Medlemskap
2021
Nja, direkt limmad tror jag inte att den är utan mer att den har suttit så länge att den geggat fast. Men...plåten den sitter på är av typen hamrad aluminium - som i sig inte är helt slät - så det är nästan omöjligt att göra något som helst arbete bakom hållaren utan att tillfoga fula märken och skador. Då tror jag mer på att värma med värmepistol och se om det släpper. Brukar man limma dem?

Pianotråden är ju slät så den gör inga märken & dessutom skall den ju gå inuti fogen.Kilen ska ju inte heller skada plåten eftersom den skall vara bred för att fördela kraften & enbart pressas in för hand. Det spelar väl ingen roll on det trots allt skulle bli ett litet märke för den U-formade hållaren ska väl tillbaka i samma läge efter riktning.
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Helt rett Peter, men på de gamle veggene med hamret alu så trenger en bolter i rammeverk. På nye med sandwich vegger så er skruene kun til hjelp ved montering og til limet er herdet.
 

bkv22

HBK Intresserad
Inlägg
256
Kommun
Umeå
Här ser man alltså hur kassetten är uppfläkt på denna sida. Det är rejält tjock och styv aluminium så det är inte bara att bända eller banka till det!

107mcnd.jpg


Här är den del som är mest trasig och när jag nu har båda delar lösa så inser jag att det borde gå att limma. Har lite blandad erfarenhet av detta med snabblim, ibland sitter det som berget och ibland knappt alls. Detta är dessutom rätt fet och spröd plast. Tacksam för tips.

256y0qh.jpg


Denna del sitter på samma sida som veven. Den är också trasig med ska också gå att få ihop med rätt lim men det måste däremot göras på plats!

4slnaq.jpg


Förfarandet blir alltså detta: Banka eller böja till kassetten så den ser ut som den gjorde tidigare.
Man limmar sen det ihop stora locket medan det är löst och det andra på plats.
Lilla locket får nya popnitar och sen är det dags att trä in själva markisrullen. Sen på med locket på andra sidan och mera popnitar.
Då ska det vara klart.
 

vippen

HBK Medlem
Inlägg
816
Kommun
Malmö
HBK-Nr
12935
Medlemskap
2025
Aluminium profilen blir tuff och rikta . Den är gammal och stenhård .
Om du tar en gassvets och svep över det skadade stället med sotig ( för mycket acetylen )
låga så det blir sotigt .
Värm sedan upp biten så tills soten försvinner då har du rätt temp på aluminium och den blir formbar och lätt att jobba med även när den svalnar .
Sen härdar den efter ca 24 tim
 

bkv22

HBK Intresserad
Inlägg
256
Kommun
Umeå
Vet att aluminium är knepigt att jobba med av olika anledningar, en är att man inte ser visuellt när man uppnår lämplig bearbetningstemperatur. Äger heller ingen gassvets.

Tänkte börja med att testa detta: sätta en rejäl bräda mellan marken och vecket och sen hamra med Stora Hammaren uppifrån. Det borde räta ut vecket som finns på den övre delen.
För den längsgående delen hade jag en liknande fundering: stoppa in en rejäl bräda i U-et och sen hamra framifrån. Det är ju "bara" ett par dm som ska riktas/böjas.

Nästa helg träffar jag troligen en bekant som jobbat som plåtslagare. Han kanske kan ta på sig jobbet? Kanske ska vänta med att göra nåt alls innan han har sett eländet.

För plasten funderar jag på detta lim, visst borde det funka?
Superlim Loctite All Plastics | Clas Ohlson
 

bkv22

HBK Intresserad
Inlägg
256
Kommun
Umeå
Pratade just med ett företag som är specialiserade på aluminium, framför allt svetsning. Han säger så här: när du böjer eller hamrar på detta så kommer det med största sannolikhet att spricka.... :( Att värma först kan funka men det är lite vanskligt.
När jag berättade att det rör sig om en profil så gav han det lite bättre chans, det kan gå att få till utan att det spricker om du har tur. Det är bara att testa och i värsta fall går det ju att svetsa sa han.
 

bkv22

HBK Intresserad
Inlägg
256
Kommun
Umeå
Uppdatering: känner en som jobbar på en industri där man limmar en hel del plast med lim som inte privatpersoner får tag på. Han har nu limmat plastlocket och det blev riktigt bra!

Sen har jag varit och kollat hur det skulle gå att själv försöka få till det som blivit böjt och det gick hur fint som helst, med lite hamrande med hjälp av några tvingar, hammare, rörtång och mothåll och lite bändande så får jag nog till detta så att det duger.
Ska ta tag i detta efter helgen när jag börjar min semester.
 

tor-ake

HBK Intresserad
Inlägg
226
Kommun
Österåker
Jag föreslår att du köper aluminiumblock och bygger en nytt lock av aluminum, med vinkelslip och hålsåg för hålet smider du till det.
Det böjda huset skall du värma så mycket du kan utan att sätta eld på husbilen, för att få bort deformationshärdningen, så att du kan försöka böja tillbaka det någorlunda.

Det fina med att göra ett nytt lock är att du inte behöver få till huset helt perfekt, utan du kan anpassa locket till det.
 
Toppen