Spökljus

Per J

HBK Medlem
Inlägg
78
Kommun
Stockholm
HBK-Nr
28807
Hej

Jag har vissa lampor i husbilen som har spökljus(tror det kallas så), iallafall väldigt lite ljus. Det är några lampor som strular men inte hela tiden och det kan hoppa runt lite mellan vilka som strular. Nån som vet vad felet kan vara?

Med vänlig hälsning,
Per J
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,980
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Har haft lite problem med ledlamporna att de kan ha lite ljus ibland och det kan flämta. Det har hjälpt med att plocka ut och sätta i lamporna förmodligen oxid, ledlampor är ju väldigt snabba jämfört med en glödtråd så de reagerar otroligt snabt på oregelbunden strömförsörjning sen vet jag inte om det sitter switchkretsar i dom ganska många lysdioder som normalt kanske vill ha 2,5v styck.
Bara en teori.
 

Bäckis1843

HBK Medlem
Inlägg
216
Kommun
Nyköping
HBK-Nr
28774
Vissa led kan glöda lite fast strömbrytaren är avslagen. Det beror på att lampan är så energieffektiv att den kan lysa av ström som induceras i kablarna. De kan även glöda en bra stund efter på spänningen som ligger kvar i elektroniken.
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
17,952
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Om en ser på spec for enkelte led lamper så kan de bruke spenninger fra 8V til 36V. Her er det da en liten switching regulator ned til selve led sin spenning og strømforbruk. Andre har spec på 12V og er dimbare, disse kan lett lyse litt fra induksjon på ledninger. De vil og miste mye lys grunnet oksyd på kontakter, dette kan lett variere med temperatur og vibrasjoner.

Noe annet er at alle hvite led bruker fluorence og en uv led på baksiden av fluorencen. Svak UV fra andre kilder vil gi svakt lys i avslåtte lamper.
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,980
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Men knappast på en gammal husbil med mekaniska brytare som min. Ibland är det bra med noll elektronik.
Att vita lysdioder använder fluorence var nytt för mej vet att de första vita som kom använde rgb för att få vitt ljus, är det därför man får så hög ljustyrka på vita lampor på bilar numera.
Du har en enorm kunskap över de mest skiftande områden Knut önskar att jag kunde lika mycket, man säjer att kunskap inte är tung att bära men jag håller inte med för man kan se saker som inte alltid är trevliga i förväg.
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
17,952
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
RGB utgaven finnes fortsatt, men nå har de fått styring lik at en kan velge lysfarge helt fritt. Alle hvitt lys som har hul overflate når de er avslått har en bit fosfor foran en blå til UV diode. Har opplevd at den gule biten har ramlet av på hodelykter - en kan se at noe lyser uten at en ser lyset.
 
Toppen