• Vill du prova på "Ett måste i varje husbil"? Klicka på "Husbilsplatser" i den blå menyraden.
    Våra demo-husbilsplatser finns i Göteborgs Norra Skärgård
    Mer information om programmet, klicka här.

Sommar/vinter galler vid kylskåpet.

Elnagh581-18

HBK Medlem
Inlägg
70
Kommun
Vetlanda
HBK-Nr
25937
har ni dubbla uppsättningar galler? Byter sommar/ vinter. Eller är det någon som löser det på annat sätt? Eller har man samma galler året runt? Vore kul o veta hur andra gör.
 

Olof G

HBK Medlem
Inlägg
2.473
Kommun
Knivsta
HBK-Nr
12581
Vinterskyddet sätts på utsidan av ordinarie galler,jag brukar montera det när temperaturen ute går under +5.
 

JANKRO

HBK Medlem
Inlägg
3.665
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Hejsan, det som kan hända utan vinterluckor är att frysfacket eller frysdelen i skåpet blir för varm. Termostatfunktionerna sitter oftast kanske alltid i kylskåpsdelen och om skåpet är avkylt på baksidan av kalluft så behöves inte så mycket hjälp av kylfunktionen för att hålla kylskåpsdelen nere på kanske 5°.
Vilket betyder att frysen inte heller får någon kyla och kan bli mycket för varm.

Detsamma kan inträffa om man har ett kombo kyl/frysskåp med bara en kompressor på landet eller i ett förråd med lite eller ingen värme på under vintern.
Om det är kallare än 5° i stugan så går inte kompressorn alls för kyldelen är nöjd med tempen, och då blir även frysen i stugtemperatur efter något dygn. På vårkanten när man kommer dit och börjar plocka av svamp m.m. som kan varit upptinat och omfryst åtskilliga gånger under vintern så är frysvarorna oftast inte speciellt bra för magen längre.
Det går att lösa med en kyl/frys med två kompressorer, en för kylen och en för frysen som då har en egen termostat på nedåt -20°.

Lösningen för campingskåpet med bara en kylfunktion är att öppna dörren till kylskåpet så att det blir varmt i kylen från boutrymmet så att skåpet hoppar igång och kyler ner frysen igen.

M.v.h. JANKRO.
 

Bennsan

HBK Medlem
Inlägg
5.289
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Hur vet man vilken lucka som passar? Det finns ju en uppsjö av olika modeller. Det är ju inte bara måtten utan också hur dom sätts fast.
 

turbin

HBK Medlem
Inlägg
1.342
Kommun
Sundsvall
HBK-Nr
10155
Ett par gånger dels i nordnorge och i Stekenjokk i fjol fick jag sätta på vinterluckorna till kylen, för vinden blåste ut lågan på kylen. Ville inte flytta på husbilens läge på grund av utsikten. Så vinterluckorna funkade utmärkt som vindskydd också.
/Matti
 
Toppen