• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Recept

F

F.d. 52909

Guest
Rundbergs friterade abborrfile´ med ljummen potatissallad:

Friterad abborrfile´
Filea några abborrar så att de blir benfria, t ex kan du byxa dem.
(skär bort de små benen mitt i filen´)
Blanda till en sats tempurasmet= 2 äggulor, 2,5dl lättöl, 2dl vetemjöl
(finns i de flesta mataffärer vid avd för asiatiska livsmedel)
Blanda inte till satsen föränn du precis ska till o fritera, vänd file´erna i vetemjöl.
Doppa dem i tempurasmeten o lägg dem sedan i fritösen eller i en kastrull med olja.
Låt file´erna friteras tills de är gyllenbruna. Ta upp o låt dem rinna av o lägg på ett fat, eve med lock på för o hålla varmt
Krydda med svartpeppar o salt. (citronpeppar)

Ljummen potatissallad
Kokt potatis, helst färskpotatis
Purjolök
Strimlad sommarlök(färsk gul) eller charlottenlök
Skivade rädisor
Lite klippgrönt, tex persilja/dill/gräslök
Olja
Lite vitvinsvinäger
Peppar o salt

Skär den varma potatisen i skivor o bred ut dem på ett serveringsfat eller i en skål. Blanda ned lök, rädisor o klippgrönt. Skvätt över olja o lite vitvinsvinäger. Smaka av med peppar o salt, ät direkt medan salladen fortfarande är ljummen. (Går även att äta den kall)

Dippsås för abborrfile´erna om så önskas
Creme fraiche eller gräddfil
Crabbstick, skurna i bitar
En stadig mängd hackad rödlök
Cayennepeppar

Blanda ihop o lägg upp i en serveringskål. :)
 
F

F.d. 52909

Guest
Sv: Recept

Stekt ål

Denna rätt är ett exempel på kraftig mat som vid överkonsumtion kan orsaka problem med matsmältningen. Dock skall vi inte förskräckas utan tvärt om med glädje steka vår ål o njuta den med ro. Sedan är ju det bara som så, tycker man att maten har varit lite väl kaloririk- motionera 1 timme, så är bekymret ur världen. Kom ihåg- fiskfettet är ett hälsosamt fett.

Välj ålar som håller sig mellan 3 o 7 hg, dvs inte alltför stora. Dessa flås, fenklipps o ansas. Stycka ålarna i 6-8 cm långa bitar.
Ålbitarna läggs i en platspåse o ströbröd slås i påsen. Håll ihop påsens öppning o rista denna så att ålbitarna blir ordentligt "mjölade".
Smöra en långpanna o lägg i ett par klickar smör i den. Salta o peppra ålen o stek den sedan vackert brun i ugnen under ca: 20- 30 min i 200 grader.
Ös ålbitarna regelbundet med steksmöret.

När ålen är klar skall köttet vara mjällt o ålbiten ha en trasig stekskorpa runt.
Låt ett par kvistar dill steka med i långpannan de sista minuterna.

Servera den stekta ålen med hemmagjort potatismos o stark senap.

Drycken är valfri....:)
 
F

F.d. 52909

Guest
Sv: Recept

Öring i folie

Välj fiskar om ca: 1/2 kg. Dessa rensas noga, fjällas o gäldras samt avtorkas.

Lägg fisken på ett foliepapper. Klicka smör i buken, lägg på dill, salta o peppra samt slå in fisken väl i folien.

Lägg foliepaketet på grillen o grilla paketet lungt o fint tills fisken släpper köttet.

Enkelt o raffinerat, där fisken får steka i sin egen saft.

Servera gärna med hårt bröd, smör o ost.

Som dryck kan en väl avkyld öl passa bra...:)
 
F

F.d. 52909

Guest
Sv: Recept

Pestobakad torskfile

800g torskfile
salt o peppar
1-2 burkar färdig pesto, gärna Zetas klassiska "Pesto Genovese"
4 fasta, syrliga äpplen
Helst nykokt färskpotatis till

Sätt ugnen på 175 grader.
Portionera fisken i 4 bitar, salta o peppra.
Lägg fisken på ett ugnsfast fat, o fördela peston över fileerna.
Skala o kärna ur äpplena, dela dem i tunna klyftor o fördela runtom o över fisken.
Sätt in fatet i ugnen i ca: 15-20 min.
Känn efter med sticka att fisken är färdig.

Det är som allra godast på sommaren med färskpotatis till, men det är gott jämt.
 
F

F.d. 52909

Guest
Sv: Recept

"Superlätt" Fisksoppa

4 portioner


400 g fisk, t.ex. Alaska pollock
200 g kokt potatis
200 g wokgrönsaker (valfri sort)
100 g räkor
1 lök (allra enklast, färdighackad fryst)
1 tsk olja
ca: 6 dl vatten
2 dl lättmjölk
2 msk redning

Stek grönsaker + lök i lite olja. Lägg i tärnad potatis, häll över vattnet o låt koka upp.
Lägg i fisken o låt koka med i ca: 7 min
Häll i mjölk o redning. Låt koka upp.
Blanda i räkorna o servera med något gott bröd.
 
F

F.d. 52909

Guest
Sv: Recept

Vitlökstorsk i Persiljerotsbuljong

För 4 portioner

4 bitar torskfile med skinnet kvar, eller sejfile
2 vitlöksklyftor
4 msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar

Buljong
8 dl vatten
2 persiljerötter, kan bytas ut mot palsternacka
4 medelstora potatisar
1 tsk salt
2 hönsbuljongtärningar
2 savoykålsblad
1 purjolöksblad

Tillagning 30 min

Koka upp vattnet. Skala persiljerötterna o potatis. Skär persiljerötterna i sockerstora tärningar o klyfta potatisen. Lägg ner alltsammans i det kokande vattnet tillsammans med salt o buljongtärningar. Låt koka i 8-10 min tills grönsakerna är nästan mjuka.

Skär savoykål o purjolök i mindre bitar o lägg ner dem i kastrullen. Koka ytterliggare 2 min.

Skala vitlöken o pressa ner den i oljan. Gnid in torskfileerna med vitlöksoljan, salta o peppra. Stek dem gyllenbruna, 2-3 min på varje sida.

Fördela buljongen med grönsakerna i 4 djupa tallrikar o lägg i fisken.

Tips: Creme fraiche o riven pepparrot är gott till
 
F

F.d. 52909

Guest
Sv: Recept

Smörgåstårta med räkor o lax

Inköpslista: 12 landgångsskivor, 300 g laxskivor, 960 g räkor, 5 dl grädde, 3,5 dl majonäs, 2 brk tonfisk, 2 dl gräslök, 2 dl dill, 1 gurka, 4-5 ägg, 2 citroner, kajanpeppar.

Till garnering:
3 hårdkokta ägg
Salladsblad
Skivad gurka
Dillkvistar
Citronskivor
300 g lax
Ca 500 g räkor
1/3 av fyllningsats

Fyllningsats:
5 dl grädde, vispad
3,5 dl majonäs
1 rågad krm kajanpeppar
salt, svartpeppar

Fyllning 1:
2 burkar tonfisk i olja
2 dl finklippt dill
1/3 del av fyllningsats

Fyllning 2:
Ca 460 g räkor
2 dl gräslök, finhackad
1/3 del av fyllningsats

Gör så här:
1. Vispa grädden o blanda med majonäsen, krydda med kajanpeppar, salt o peppar.
2. Häll av olja från tonfisken o mosa den med gaffel. Blanda tonfisken med hackad dill o 1/3 del av gräddblandningen.
3. Hacka räkorna o blanda med 1/3 del av gräddblandningen o klippt gräslök.
4. Lägg 4 skivor landgång. Bred på tonfiskfyllningen o täck med nytt lager bröd. Bred på räkfyllningen o täck med de sista brödskivorna.

Salladsblad under brödkanten i botten
Bred på resten av gräddmajonäsen o täck över sidorna
Tryck fast gurkskivorna runt kanten
Garnera med äggskivor (kanske lite kaviar) laxskivor, dillkvistar o citronskivor
 

CarthagoAnders

HBK Medlem
Inlägg
829
Kommun
Karlshamn
HBK-Nr
377
Medlemskap
2024
Sv: Recept

På begäran av Rollerteam kommer här ett recept tidigare publicerat på tråd "Under Markisen"

Sillaburgare
extra stora hamburgerbröd
på den undre delen breder jag ut ett lager gravlaxsås och ovanpå denna skivad gul lök
ovanpå löken lägger jag två välstekta sillfileér, panerade o kryddade med salt o svartpeppar
ovanpå den stekta sillen hamnar ett lager riven morot och innan locket läggs på lite riven pepparrot ovanpå den rivna moroten

avnjutes med en kall dryck (öl är bäst)
det finns mycket som är godare än detta men inget som smakar så bra i förhållande till hur lättlagat (och billigt) det är och kombinationerna med gravlaxsås, lök, pepparrot o morötter än en höjdare, nyttigt också för den delen

jag lärde mina barn äta stekt sill på detta sätt när dom var små, det blev en genast en favorit och fungerar fortfarande som lockbete för att få dom att hälsa på hemma hos mig :eek:
 

CarthagoAnders

HBK Medlem
Inlägg
829
Kommun
Karlshamn
HBK-Nr
377
Medlemskap
2024
Sv: Recept

här kommer ett recept på en fisksoppa som vi tycker är vidunderligt god, och så lätt att
laga att till att den kan göras i husbilen


Fisksoppa

Ca 3 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 brk krossad tomat
1 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
1 dl visp- eller matlagningsgrädde
½ kuvert saffran
1 tsk stött fänkål
2 kryddmått svartpeppar
1 tsk salt
4-5 droppar Tabasco
1 knivsudd cayennepeppar
torskfileer
skalade räkor

Fräs hackad vitlök och gul lök i olivolja. Blanda i resten av ingredienserna.
Låt puttra 10-15 min under lock.
Lägg i fisken skuren i bitar. Låt sjuda i 4-5 minuter.

Servera i skål, toppa med creme fraiche och räkor och bröd som tillbehör.

Vi brukar dricka ett rött vin till denna soppa, ett ganska kraftigt vin krävs eftersom soppan är smakrik
Smaklig måltid
 
Toppen