Jag kan bara hålla med. Jag vill bara förmedla hur man inte ska göra för att släcka en eld.Hej. Som pensionerad brandman, måste jag bestämt avråda från att använda alla typer av vätskor för att släcka en brand på spisen, där kommer brandfilten eller locket till kastrullen till användning. men det visste väl de flesta av er redan kan jag tänka, men det var till er andra jag nu vände mig.
Men det kan gå snett ändå även om man använder ett lock.
Jag lyckades med konststycket att få en eldkvast i en stekpanna. Jag höll på att steka frysta grönsaker i en het stekpanna på en gasspis och då tog det eld, lätt att vara efterklok. Ganska självklart vad som kan hända då om man har en het panna.
Jag tog då ett lock som var på potatiskastrullen. Ja vad hände då en ännu större eldkvast nästan ända upp till taket.
Självklart det också så här efteråt att det var också tokfel att använda locket från potatiskastrullen. Det är en hel del fukt på undersidan av locket och då smäller det.
Jag hade sinnesnärvaron nog att lyfta bort stekpannan och då slocknade elden på en gång.
Det här hände för ca 25 år sen på Teneriffa i en lägenhet.
Jag visste om att aldrig använda vatten för att släcka oljebränder etc.
Men det blev helt fel ändå. Jag hade även licens för heta arbeten, anläggningsskötare för både brandlarm och sprinkler.
Men vad hjälpte det. I stridens hetta kan det gå fel.
Det som kan rädda liv är att öva som det står i ett annat inlägg och gärna med hela familjen. Ju fler som vet hur man ska göra ökar oddsen för att det ska gå bra.