• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller nu även för kalenderåret 2026.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
    OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.

norskt bröd ?

mojjen

HBK Medlem
Inlägg
85
Kommun
Askersund
HBK-Nr
4526
Medlemskap
2025
Hej
Vi är i Norge o tog in på ett gammalt fik på landet.
Där köpte vi smörebröd med mest på, brödet var speciellt. Glömde ju fråga hur det var bakat och recept.
Någon här som vet vad detta är för bröd ? prövar att skicka en bild
 
Sv: norskt bröd ?

mesost ( brunost) ska det va. Fungerade inte med bilden, men det var runda kakor med stora luftiga bubblor på. Verkade vara gräddade i eTT speciellt järn ?
 
Sv: norskt bröd ?

Kan det ha vært "lapper" eller "sveler" dere har spist?
Er stort sett samme oppskrift, avhengig av i hvilken norsk landsdel du er i.
 

Bilagor

  • IMG_0614.JPG
    IMG_0614.JPG
    136,6 KB · Visningar: 5
Sv: norskt bröd ?

Beskrivelsen av brødet stemmer bra med sveler. Standard kost på alle ferger på Vestlandet :D. Ganske enkle kaker å lage, har selv stekt sveler i husbilen. Røren lages på fil, egg, mel, sukker og natron bikarbonat. Stekes i tørr stekepanne og røren settes med skje. I min crepe panne klarte jeg å holde i gang 9 små eller 6 større sveler. En snur svelen når det er kommet bobler som sprekker på oversiden. Hjemme steker vi sveler på en takke, da blir det hektisk med et stort antall i gang hele tiden. Svelene snus lettest med en gaffel.
 
Sv: norskt bröd ?

Skall faktiskt prova detta idag! Har googlat på Sveler och man använder där farinsocker eller ska man blanda vitt socker och farin? Lägger nog in receptet här i forumet sen.

Kan Sveler vara "släkt" med värmländska Klengåsen?

Inger
 
Sv: norskt bröd ?

Bruk vanlig hvitt sukker, det kalles farin på norsk. Når du har satt røra la den hvile en halvtime eller mer.
 
Sv: norskt bröd ?

Beskrivelsen av brødet stemmer bra med sveler. Standard kost på alle ferger på Vestlandet :D. Ganske enkle kaker å lage, har selv stekt sveler i husbilen. Røren lages på fil, egg, mel, sukker og natron bikarbonat. Stekes i tørr stekepanne og røren settes med skje. I min crepe panne klarte jeg å holde i gang 9 små eller 6 større sveler. En snur svelen når det er kommet bobler som sprekker på oversiden. Hjemme steker vi sveler på en takke, da blir det hektisk med et stort antall i gang hele tiden. Svelene snus lettest med en gaffel.

Tack för svar och alla idéer. Måste försöka lägga in en bild senare, vi sitter just nu i husbilen o är tillbaka i Sverige på väg hem.
Det här brödet jag pratar om verkar vara gräddat i ett speciellt järn, eftersom det är jämna stora bubblor i brödet o helt runda ca 15 cm i diameter
 
Sv: norskt bröd ?

Stemmer bra med sveler hvor røren har fått stå lenge nok og rett varme på takka, skulle tro dere fikk dem nesten varme. Snudd på rett tidspunkt og de blir slik, men jeg tror de da er stekt på takke. Det er enklere å få jamn varme over hele flaten, på en normal takke klarer en 4 til 6 sveler på en gang. Så store settes med øse! Fint lysebrune med nesten gule hull på ene siden og myk innside. Høres ut som en erfaren steker!
 
Sv: norskt bröd ?

Det ser ut som en form av pitabröd (Grekiskt), eller Somun (Bosniskt), Lepinja (Slovenskt bröd) gjort på enbart vatten och mjöl med lite olja i. Om man använder socker, sirap eller honung, det är bara för att få fart på jäsningen, men sött blir det aldrig i slutändan! Om brödet smakade sött, då är det något som jag aldrig har råkat ut för eller smakat under våra 16-års vandringar i Norge...

Lepinja.jpg
 
Sv: norskt bröd ?

Har heller aldri sett dette i Norge! Hvor i landet var dette? Det er tydelig laget i et rundt jern eller form. Mulig en lokal spesialitet.

Resultatet ligner litt på brytebrød, men det har ikke så dype fuger.
 
Sv: norskt bröd ?

Ja det är kanske en lokal specialitet som ju verkar vara bakat i ett speciellt järn. Det här var ett litet lokalt " hembygdskaffe" som bara har öppet på onsdagar, det ligger i Bleikvasslia i Norge
 
Sv: norskt bröd ?

Det ser ut som en form av pitabröd (Grekiskt), eller Somun (Bosniskt), Lepinja (Slovenskt bröd) gjort på enbart vatten och mjöl med lite olja i. Om man använder socker, sirap eller honung, det är bara för att få fart på jäsningen, men sött blir det aldrig i slutändan! Om brödet smakade sött, då är det något som jag aldrig har råkat ut för eller smakat under våra 16-års vandringar i Norge...

Visa bilaga 126107

Nej pitabröd är det inte det har jag bakat många gånger, men degen är nog nästan den samma kanske.
 
Sv: norskt bröd ?

Kamkake Til 80 stk

Ingredienser:
100 g smør
5,5 dl skummet melk
5,5 dl vann
2 pk gjær
2 kg hvetemel
1 stor kopp rugmel
1 ss salt
1 ss sukker

Besök gärna "matpratbloggen" och kolla den hembyggda bakugnen (måste ses). Helt suveränt!
 
Sv: norskt bröd ?

Kamkake Til 80 stk

Ingredienser:
100 g smør
5,5 dl skummet melk
5,5 dl vann
2 pk gjær
2 kg hvetemel
1 stor kopp rugmel
1 ss salt
1 ss sukker

Besök gärna "matpratbloggen" och kolla den hembyggda bakugnen (måste ses). Helt suveränt!

Tack för all energi du lagt ner på detta, men jag trodde man använde ett speciellt järn att grädda i. Blev snopen att det specalkavel man använder. Nu gäller det bara att få gubben ut i snickarboa o svarva till en kavel då. ::D
 
Sv: norskt bröd ?

Du kan bruke flatt kavel og baketrinse, eller gamlemåten med en kam. Regner med dette var en trestav med pigger. Mener å ha sett noe tilsvarende brukt ved bakng av knekkebrød i Leksand. Rutete knekkebrød og kambrød er bakt nesten på samme måte.
 
Tillbaka
Toppen