• Missa inte vårt lotteri som pågår under september månad.
    Det du behöver göra för att delta i lotteriet är att bidra med uppdateringar för en Husbilsplats.
    Läs mer här

Malusskatten är på riktigt ...

JANKRO

HBK Medlem
Inlägg
4.175
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2023
Det är trots allt frivilligt att köpa ny husbil och därför betala 30 000 i skatt, eller köpa en mugg kaffe för 28 kr.

Ja absolut, men det här handlar ju om att i princip bli upplurad eller utsugen för något har mycket högre pris än det verkliga värdet, och dessutom gå med på eländet.
För kallades det för ockerpriser och var t.o.m. straffbart i vissa lägen har jag för mig.
Att köpa en ny husbil skall väl vara just frivilligt och inte styras av idiotiska beskattningar som gör att folk som ligger på gränsen skall ha råda att köpa den men inte äga den. Då har storebror gått för långt tycker jag.

Priset på kaffet handlar väl mer om att helt enkelt bli fullständigt snodd på pengar med tanke på det verkliga värdet på innehållet i muggen, och även att den fantasifulla prissättningen oftast förekommer när andra/billigare alternativ saknas.

M.v.h. JANKRO.
 

JANKRO

HBK Medlem
Inlägg
4.175
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2023
Alternativ till marknadsekonomi är ju planekonomi, det är det väl ändå inte så många som eftersträvar. Så kostar kaffet för mycket, handla på annat ställe. Det kanske var därför termosen uppfanns.

Det finns ju tyvärr en del tillställningar som inte tillåter att man tar med sig egen dryck och knappt liten matlåda heller.
Det brukar locka fram rena fantasipriser på kaffe och även på burgare m.m. Så alternativen är, handla svindyrt, eller var utan.

M.v.h. JANKRO.
 

Livsnjutaren

HBK Medlem
Inlägg
607
Kommun
Vadstena
HBK-Nr
3512
Medlemskap
2021
Jag har alltid fått bra rabatt av min handlare när jag köper nytt, men i år fick jag ingen rabatt för att han drog av Bonus Malus sa han:rolleyes:.
Mycket bra betalt för min gamla bil blev det också, Års.modell -17 såldes direkt. Det blev en bra affär tycker jag men visst känns det lite bittert med skatten.
 

Joth

HBK Medlem
Inlägg
64
Kommun
Linköping
HBK-Nr
28738
Medlemskap
2021
Då var vi här igen. Riktat till hen som känner sig träffad.

Lägg ner det jxvla tjaffste om "är det guld i koppen" trött på den stilen.
Brukar säga till våra kunder som otrevligt kommenterar något om priserna
med att jag skulle kunna bjuda på kaffet men tar betalt för värme, lokal, personal, maskiner mm, mm

Skatten är en helt annan sak, och helt galen.

Här följer lite rolig läsning en bekant till mig skrev i en blogg.


En arg man ger mig en ekonomisk uppläxning smaksatt med både ilska och saliv. Men för att svara på frågan tänkte jag snabbt gå igenom vad som krävs av en restaurang för att leverera en kall öl till den arga mannen för femtioåtta surt förvärvade kronor.

För det första behöver vi öl. Det är ganska enkelt ordnat, krogen får det till och med lite billigare än tolv spänn per enhet. För det andra behöver vi en bartender eller servitör. Det är jag det. Hejsan. Trots mitt vildvuxna skägg och avslappnade inställning till livet så är jag långt ifrån gratis. Bra personal kostar pengar. Förutom min lön betalar även min arbetsgivare sociala avgifter såsom pension, sjukförsäkring, mänskliga rättigheter och annat trams.

Det hade också varit bra med en lokal, gärna nånstans där det cirkulerar folk. Hyra eller köpa, det kostar ganska mycket vilket som. El och vatten hade också vart kanon. Köpa lite möbler kanske. Stolar är förvånansvärt dyrt, speciellt i förhållande till den takt de går sönder i. Några glas att hälla upp ölen i. En diskare att diska glasen, även hen med både lön och mänskliga rättigheter. Några kylar, kall öl är ju gott. Ett par kassor för att kunna ta betalt.

Sen får vi inte glömma bort att det är olagligt i Sverige att servera alkohol utan att kunna servera lagad mat. Därför behöver vi ett kök. Ugnar, spisar, fläktar, dyra japanska knivar och mer prylar att lista än det finns utrymme här. Kockar, givetvis. En matsal med fler stolar som går sönder. Servitriser och servitörer som går och röker hela tiden. Krita för att göra en rökruta.

Musik vill vi också ha! Coverband för att spela Who The Fuck Is Alice ungefär 1,3 gånger per afterski. En DJ med bakåtvänd keps för att få igång dansgolvet. Men innan det händer måste vi komma ihåg att det är olagligt i Sverige att dansa på krogen. Dans och alkohol är en livsfarlig kombination (seriöst alltså, detta är lagstadgat). För att dans (mer än två personer som rör sig rytmiskt till musik) ska kunna tillåtas måste restaurangen skaffa ett särskilt danstillstånd. Danstillståndet kräver ett visst antal ordningsvakter på plats när dans kan förekomma. Vakterna är där för att förhindra allvarliga potentiella brott som att dricka alkohol utan att äta varm mat samtidigt eller fuldansa till eurodisco. Ordningsvakter är guld värda för att behålla en respekterad stämning i lokalen och guldet de är värda blir de betalade av restaurangen.

Nu har jag bara skrapat på ytan av vad restauranger har för utgifter. Det här inlägget skulle kunna göras mycket längre men jag börjar redan känna mig tjatig. Vad händer då om vi har en öl för femtioåtta kronor och tar bort kostnaden för bartenders, servitriser, kockar, bardiskar, garderober, vakter, DJs, dansgolv, a la carte-menyer, drinkpinnar, pissoarer, shotglas, öltappar, PA-anläggningar, hovmästare, rökmaskiner, kvittorullar, stora isbitar, tallrikar och allt annat som kan finnas på en krog? Jo, då får vi en betydligt billigare ljummen Sofiero som man kan avnjuta själv i hemmets lugna vrå. Inget fel med det, då kan man samtidigt ligga i soffan och kolla på Family Guy.

För att komma till poängen så tjänar restauranger inte mycket pengar. Medianvinstmarginalen (förenklat sagt vinst i procent på inkomster efter alla utgifter) för restaurangbranschen ligger på ungefär 2% (enligt undersökning från Visita). När en krog i Sverige tjänar 100 kronor tar genomsnittet ut 2 kronor i vinst. Det är inte mycket. Men vi som blir kvar i branschen år efter år gör det inte för pengarna. Vi fortsätter jobba med det vi gör för vår kärlek till mat, dryck och människor. Och kärleken är ändå det viktigaste som finns.

Fred, kärlek och Fernet
Han som skrev det
 

Weckman

FD HBK Medlem
Inlägg
773
Kommun
Västra Götaland
HBK-Nr
27473
Medlemskap
2020
För att komma till poängen så tjänar restauranger inte mycket pengar. Medianvinstmarginalen (förenklat sagt vinst i procent på inkomster efter alla utgifter) för restaurangbranschen ligger på ungefär 2% (enligt undersökning från Visita). När en krog i Sverige tjänar 100 kronor tar genomsnittet ut 2 kronor i vinst. Det är inte mycket. Men vi som blir kvar i branschen år efter år gör det inte för pengarna. Vi fortsätter jobba med det vi gör för vår kärlek till mat, dryck och människor. Och kärleken är ändå det viktigaste som finns.

Fred, kärlek och Fernet
Han som skrev det

Länge sedan jag hade så rolig läsning och så rätt du har. Förstår att du har inblick i restaurang verksamheten med tanke på ditt inlägg. Just det tråkiga att Ni enbart har kvar 2 spänn i vinst per hundring
Läste för ett tag sedan en insändare i någon landsorts tidning om just din bransch och det är väl en av dom branscherna som det cirkulerar mest svarta pengar? Med 2:-/100:- i vinst så undrar ju hur man kan betala ordningsvakter, utrustning, entrévärdar, live musik, extra personal med skattade pengar. Eller svarta pengar var det tydligen. En ordningsvakt debiterar 4 timmars arbete och få resterande 4 timmarna svart och gäller även tydligen övriga som nämndes i texten. Bandet fick allt under bordet. Vart kom dom svarta pengarna ifrån??? Jo, Garderoben där kunden betalar 30-50:- per upphängt plagg och inte får man kvitto heller. Bara en plastbricka med ett nummer på som används året om. Lite svårt att få grepp om summan som kommer in per kväll, men klart över 2:-/100:- Men jag är inte bitter eller nedslagen då jag älskar Sofiero från Calles.

off tropic men ändå bara en synpunkt på ett inlägg
 
Senast ändrad:

ingbe

HBK Medlem
Inlägg
1.124
Kommun
Linköping
HBK-Nr
26160
Medlemskap
2022
Med 2kr i vinst så undrar ju hur man kan betala ordningsvakter, utrustning, entrévärdar, live musik, extra personal
De 2 kronorna är när personal, hyresvärd, bryggeri mfl hade fått sitt. Men det är ju fortfarande en marginal i närheten av "felräkningspengar", det gäller att lägga priset till kund (dvs 100 kr) rätt om det ska bli någon vinst öht.

/Ingvar
 

Weckman

FD HBK Medlem
Inlägg
773
Kommun
Västra Götaland
HBK-Nr
27473
Medlemskap
2020
Så är det, det förstod jag. Nu återgår åtminstone jag till vad tråden gällde.
Ska bara springa över till Mimmis cafe å köpa en Latte för 47:-.. Tycker man ska gynna lokala företag å sen är den jävligt god fast den levereras i en pappmugg.
 

Bennsan

HBK Medlem
Inlägg
5.740
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Medlemskap
2021
Det bygger på att ditt antagande att färre köper bilar inte stämmer, antar jag. Så där värst mycket mer kan det väl inte bli om nu nybilsförsäljningen minskar så mycket som jag tycker mig ha läst här tidigare. Sen är det, som har sagts tidigare, fullt frivilligt att på så sätt bidra till statskassan. Brist på begagnade husbilar verkar det ju inte vara iallafall.
Det bygger på att ditt antagande att färre köper bilar inte stämmer, antar jag. Där har du missförstått vad jag skrev, att försäljningen minskar misstänker jag är vad som sker.
Så där värst mycket mer kan det väl inte bli om nu nybilsförsäljningen minskar så mycket som jag tycker mig ha läst här tidigare. Oavsett hur mycket den minskar så blir malusen på dom som säljs + & klirr i kassan. Höjningen blir ju ca. 30000:- extra per HB i minst 3 år.
Sen är det, som har sagts tidigare, fullt frivilligt att på så sätt bidra till statskassan. Att på detta sätt "bidraga" till statskassan är ett hån. Om inte maluen fanns, skulle du då betala in dubbla skatten för att "bidraga" till statsfinansen?
Brist på begagnade husbilar verkar det ju inte vara iallafall. Nej, det lär inte bli någon brist till att börja med, varken hos handlarna eller på privatmarknaden men beståndet lär ju åldras fortare än innan skattehöjningen.
 

Kristian676

HBK Medlem
Inlägg
1.475
Kommun
Falköping
HBK-Nr
16927
Medlemskap
2021
Det bygger på att ditt antagande att färre köper bilar inte stämmer, antar jag. Där har du missförstått vad jag skrev, att försäljningen minskar misstänker jag är vad som sker.
Så där värst mycket mer kan det väl inte bli om nu nybilsförsäljningen minskar så mycket som jag tycker mig ha läst här tidigare. Oavsett hur mycket den minskar så blir malusen på dom som säljs + & klirr i kassan. Höjningen blir ju ca. 30000:- extra per HB i minst 3 år.
Sen är det, som har sagts tidigare, fullt frivilligt att på så sätt bidra till statskassan. Att på detta sätt "bidraga" till statskassan är ett hån. Om inte maluen fanns, skulle du då betala in dubbla skatten för att "bidraga" till statsfinansen?
Brist på begagnade husbilar verkar det ju inte vara iallafall. Nej, det lär inte bli någon brist till att börja med, varken hos handlarna eller på privatmarknaden men beståndet lär ju åldras fortare än innan skattehöjningen.
Jodå, det blir gissningar både hit och dit, förmodligen får man väl titta facit efter tre år för att se hur många nya bilar som sålts. Ingen vet idag hur det kommer att se ut, såvida du inte kan se in i framtiden.
Trodde du såg att det där med att bidra till statskassan var en liten omskrivning för att betala vad det kostar. Så nåt hån var det förstås inte. Men fortfarande är det fullt frivilligt att köpa husbil. Och just nu verkar det finnas lite viktigare saker att bekymra sig över än det här så kallade problemet. Tror nog att det kommer att lösa sig för de som vill ha tag på en husbil till säsongen.
 

JANKRO

HBK Medlem
Inlägg
4.175
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2023
Var det riktat till mitt inlägg?
Om du följt tråden så ser du att någon spyr galla över priset på kaffe i en pappmugg...

Snälla du läs rejält. Vad jag tycker har jag inte ens jag berättat här. Detta var vad någon som verkligen har råda tycker om att bli upplurad med vansinniga avgifter och påhittade nya skatter (och också t.o.m. kaffe), som kontrast till andra som verkar tycka det är helt ok. att bli överdebiterad bara för de tycker sig ha råda.
Personligen så avstår jag från köp om jag tycker det verkar dumt dyrt, som kaffe i en liiiten pappersmugg ur en tråkig automat som enda alternativ i detta fall, som rätt tydligt framgår, och inte på någon stor fin restaurang med 2% i vinst som man frivilligt gått in på, .
Jag förstår om det är segt med en vinst på 56 öre på en liten pappersmugg med kaffe för 28:-...... Men automaten ger kanske lite mera marginal.

M.v.h. :msn_wink: JANKRO.
 
Senast ändrad:

nyhlen

HBK Medlem
Inlägg
644
Kommun
Malmö
HBK-Nr
9883
Medlemskap
2021
Visst har det påverkat nyregistreringen i Sverige även 2019 och kommer antagligen att göra ännu mer 2020
Hittade bifogat klipp i AutoMobil reisemobil

Skärmklipp.JPG
 

Ingrid o Pålle

HBK Medlem
Inlägg
5.760
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
3493
Medlemskap
2022
Att nyregistreringarna i Sverige sjönk så mycket under 2019 berodde till stor del på att det under juni månad 2018 inregistrerades mer än 2.200 husbilar som inte var sålda till kund, och som därför omedelbart ställdes av.

Dessa bilar har under 2019 sålts till kund, vilket har gjort att "behovet" av nyregistrerade husbilar minskat.

Pålle
 

Stig

HBK Medlem
Inlägg
1.428
Kommun
Varberg
HBK-Nr
12151
Medlemskap
2021
Nu är det ju så att nyregistreringarna inte säger så mycket om hur mänga husbilar som sålts till kund. Jag läste i en branschtidning att försäljningen till kund minskat med först 42% och vid ett senare tillfälle med 52%, samtidigt stod bortåt hälften av de nyregistrerade bilarna kvar hos handlarna.
(dessa siffror är vad jag läst och jag kan inte vidimera dem) men det ger nog en fingervisning om vart det är på väg.
 
Toppen