• Missa inte vårt lotteri som pågår under september månad.
    Det du behöver göra för att delta i lotteriet är att bidra med uppdateringar för en Husbilsplats.
    Läs mer här

KVD satsar på mobil fritid, köper Forsbergs Fritidscenter

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.800
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
3C790CDD-85DE-41D6-A4C1-5E3FAFF2B18D.jpeg
Fick just det här lite överraskande pressmeddelandet

Forsbergs Fritidscenter blir en del av KVD-koncernen

Ratosägda KVD-koncernen har tecknat avtal om att förvärva Forsberg Fritidscenter. Därmed blir Nordens största husbils- och husvagnsförsäljare en del av KVD-koncernen och breddar bolagsgruppens utbud.

Forsbergs Fritidscenter, som i huvudsak säljer husbilar, men också husvagnar och tillbehör, är marknadsledande inom fritidsfordon i Sverige. Nu blir företaget del av KVD-koncernen, som ägs av Ratos, och kompletterar därmed verksamheterna Kvdbil, som är Sveriges största digitala bilhandel; och Kvdpro, som förmedlar maskiner och tunga fordon, med ytterligare en fordonskategori.

”Vi ser stora möjligheter med förvärvet av Forsbergs Fritidscenter. Det finns viktiga synergier mellan bolagen, inte minst med Kvdbil, men framför allt ser vi också stora möjligheter att tillsammans med Forsbergs fritidscenter bredda vårt konsumentutbud,” säger Lars Nykvist, vd för KVD-koncernen.

Forsbergs Fritidscenter hade i fjol en omsättning på 800 miljoner. Företaget har 125 anställda och finns idag på sju orter i Sverige.

”Vi får en trygg ägare med vilka vi har mycket gemensamt och i en tid när efterfrågan på våra produkter aldrig varit större. Tillsammans kommer vi inom koncernen och genom medarbetarna att kunna utveckla Forsbergs Fritidscenter vidare,” kommenterar Jonas Karlsson, vd på Forsbergs Fritidscenter. ”Det känns oerhört spännande att få fortsätta vår resa tillsammans med KVD-koncernen.”

”Det vi har gemensamt är att vi ser storheten, glädjen och friheten med billivet och det är det vi ska bygga vidare på. Sen är vi också två organisationer som är kunskapsledande inom respektive nisch och även det kommer bidra i vår fortsatta utveckling för att nå konsumenter i än större utsträckning,” avslutar Lars Nykvist, vd för KVD-koncernen.


Forsbergs Fritidscenter är Sveriges största försäljare av husbilar och husvagnar, med en omsättning om ca 800 Mkr (2019). Bolaget grundades 1991 av bröderna Forsberg och 2011 gick Nalka Invest in som huvudägare. Företaget är svensk distributör för Hobby, Frankia, Concorde och Niesmann samt återförsäljare för Sunlight och Pilote husbilar samt Hobby och Polar husvagnar. På företagets sju center, i Hyssna, Bjuv, Stockholm, Borlänge, Linköping, Karlstad och Kalmar, arbetar cirka 120 medarbetare och det finns alltid minst 600 fordon i lager

Tommy
 

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.800
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
Pressmeddelande från Ratos:

RATOS
Ratosbolaget KVD förvärvar Forsbergs Fritidscenter för 275 miljoner kronor (Finwire)​

Ratos förvärvar, genom helägda KVD-koncernen (KVD), 100 procent av Forsbergs Fritidscenter (Forsbergs) som är Nordens största husbils- och husvagnsåterförsäljare. Genom förvärvet breddas KVDs utbud och erbjudandet till slutkonsument förstärks. Ökad onlineförsäljning och utbyte av erfarenheter tillsammans med betydande synergier gör detta till en industriellt riktig affär. Köpeskillingen uppgår till 275 MSEK, motsvarande en EV/EBITA multipel på 5,6x, och finansieringen sker genom ett långfristigt lån från Ratos till KVD.

Forsbergs är Nordens största husbils- och husvagnsåterförsäljare via sju center i Sverige med ledande varumärken för husbilar och husvagnar. Verksamheten, som även erbjuder tillbehör och service, är i dagsläget dubbelt så stor som den närmsta konkurrenten. Forsbergs omsätter, rullande 12 månader per i maj 2021, 936 MSEK och gör ett EBITA-resultat om cirka 51 MSEK.

”Tilläggsförvärv av den här typen är helt i linje med Ratos strategi. Forsbergs kommer att bidra till den fortsatta utvecklingen av KVD och genom förvärvet bygger vi en betydligt större och mer komplett affär med betydande synergier”, säger Anders Slettengren, styrelseordförande i KVD och affärsområdeschef på Ratos.

KVD är Sveriges största nätbaserade marknadsplats för värdering och förmedling av begagnade företags- och privatägda bilar, maskiner och tunga fordon samt försäljning av relaterade produkter och tjänster. KVD hanterar hela försäljningen av fordon från uppdragsgivare till slutkund och garanterar kvaliteten genom att genomföra tester på de bilar som förmedlas. KVDs omsättning rullande 12 månader uppgick per den 31 mars 2021 till 402 MSEK, EBITA till 40 MSEK och antalet medarbetare till cirka 200 personer. Verksamheten, som ägs till 100 procent av Ratos, förvärvades 2010.

”Vi är glada över ett förvärv som ger oss stora möjligheter. Forsbergs kommer dra nytta av den online-kanal KVD erbjuder, vi breddar tillsammans vårt utbud mot slutkonsument och vi ser en mängd ytterligare synergier. KVD och Forsbergs är dessutom två ledande organisationer inom sina respektive områden. Nu ser vi fram emot att, tillsammans med Forsbergs ledning och medarbetare, fortsätta förädla våra verksamheter och fortsätta vår tillväxtresa”, säger Lars Nykvist, vd på KVD.

Säljare av Forsbergs är Nalka Invest, bröderna Forsberg och övriga minoritetsägare. Forsbergs nuvarande vd Jonas Karlsson och ledningen i Forsbergs fortsätter i sina nuvarande roller. Forsbergs kommer att drivas som en division inom KVD.

Affären är villkorad av konkurrensprövning.

Tommy
 
Toppen