• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Husbilsträffen på Arilds Vingård

D

Deleted member 11118

Guest
Man behöver inte lämna Sverige för att komma till en vingård. På Kullaberg längst upp i nordvästra Skåne,ligger den lilla orten Arild och inte långt därifrån finns Arilds Vingård. Det är en levande vingård på Kullaberg. Gården är från 1700-talet och man kan känna historiens vingslag när man går ute i vinfälten.



Inkörning var det på fredagen och vid 16 tiden samlades vi i det som är det nya moderna långbordet som år 2019 blivit en ring.



Per och Ann-Louise Tibemo som var arrangörer av träffen inledde med lite information. Sedan fick vi övriga presentera oss med korta eller långa utläggningar om vem vi var, trubadur Lennart tog fram sin gitarr och allsångshäfte delas ut och numera kan allsång på Skansen stänga ner, för allsång bland vinrankor slår nog det mesta.



På kvällen gick några till restaurangen och åt medan andra drog sig tillbaka in i husbilarna och vad som där hände stannar bland de som satt i husbilarna.

Lördag innebar sov morgon och fritt minglande bland bilarna, där många intressanta samtal mellan nyfunna vänner uppstod. Klockan 13 samlades alla på vingården som låg ungefär 300 meter från vår träffplats. Där gick Jonas, mannen i familjen som äger gården igenom vad vi skulle göra under några timmar. Vi utrustades med varsin sekatör som vi skulle använda till att beskära druvorna med, vi fick också en plastspann där vi skulle lägga det vi beskar. När spannen var full hälldes druvorna i större kar som var utplacerade på fältet.



Efter några timmars jobb på fältet bjöds vi på baguetter och sangria. innan regnet sedan kom han vi med ytterligare någon timmes arbete. Enligt Jonas hade vi plockat druvor som ungefär skulle ge 600 lite vin.






Vid 17.30 samlades vi återigen på vingården där Jonas höll ett litet föredrag om vingården och varför det var så bra att odla vin just på Kullaberg. Därefter gick vi till vinkällaren där alla fick ett glas vitt vin och Jonas fortsatte att berätta om vad de framställde för viner samt det övriga sortimentet, bland annat en snaps (Kullabränt) som vi senare fick smaka på, samt ett mousserande vin. Då gårdsförsäljningen inte är tillåten i Sverige kan man köpa deras produkter på systembolaget.



Äntligen ropade några Skåningar nu blir det mat. I restaurangen serverades vi först en sillmacka med snaps och ett glas vitt vin. När det blev dags för varmrätten som var en variation på Beef Bourguignon, omdöpt till Beef Arild. Maten och vinet var alldeles utmärkta. Eftermaten kunde man köpa diverse efterrätter och drycker i baren, det blev en sen kväll i glada vänners lag.



Efter en blåsig natt där det kändes som man låg i en båt på sjön var det dags att ta farväl av Arilds Vingård och av alla nya vänner. Detta var en av de bästa träffar jag och hustrun varit på. Tack till Per & Ann-Louise för ett mycket bra arrangemang.

Per och bakom honom till höger står Ann-Louise


Text Lars Jönsson
Foto Lars Jönsson & Per Tibemo
Film Per Tibemo.
 
Senast redigerad av en moderator:
Toppen