Helstekt benfri kotlett

Gittan & Jojje

FD HBK Medlem
Inlägg
2.739
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
10281
I helgen serverades det helstekt benfri kotlett, (kryddad vid infrysningen).
Nu även kryddad sen dagen innan, lagad i järngryta på låg värme, (pulled pork).
Tillsammans med ett tärnat äpple, en handfyll torkade tranbär.
Detta blev kört i mixern att använda i såsen

Till det blev det tärnade grönsaker (Aubergine, Zucchini och Purjolök)
frästa i smör tillsammans med kryddor.

Kan man kalla det LCHF :yes:

Jojje
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
4.669
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Sv: Helstekt benfri kotlett

Grönsaker som växer ovan jord brukar vara OK i LCHF sammanhang. Hur det är med den andra halvan purjo som växer under ytan, det är bara Jappe som kan svara på... ; )
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
4.669
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Sv: Helstekt benfri kotlett

Det är i stort sett bara rötterna som är under jord och de skär man bort vid användandet. F.ö så verkar det här vara en riktigt smaskens middag.
Det tyckte jag också, Aubergine, Zucchini och Purjolök måste ha varit sagolikt med tranbärssåsen! Själv gjorde jag kantarell soppa till lunch och det blir torsk ikväll med blomkåls-pure (smör, muskot & persilja) samt vitkålssallad med röd paprika, allt ovan jord :spinny: LCHF när den är som bäst.
Jag skämtade lite om purjo. Det är mycket sällan jag har purjo i maten, oftast blir det salladslök, gul lök, rödlök eller schalottenlök. Fråga mig inte varför, det har bara blivit så under åren... Men jag saknar redan rotfrukter (morötter, rödbetor, palsternacka, selleri, kålrot) till mycket, men lite fusk får det väl vara då och då(?).
 

Gittan & Jojje

FD HBK Medlem
Inlägg
2.739
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
10281
Sv: Helstekt benfri kotlett

Använder ofta torkade tranbär när jag lagar kött i grytan, även äpple hjälper till med god smak.
Även tillsammans med Aubergine, Zucchini och Purjolök i stekpannan.
En handfull med tranbär direkt i munnen är gott, i stället för godis.
Gojibär brukar jag använda, läggs i blöt en stund beroende på vad dom skall användas till.

Allt efter smak och tycke. :twitcy:


Jojje
 

Stig

HBK Medlem
Inlägg
1.160
Kommun
Varberg
HBK-Nr
12151
Sv: Helstekt benfri kotlett

Det tyckte jag också, Aubergine, Zucchini och Purjolök måste ha varit sagolikt med tranbärssåsen! Själv gjorde jag kantarell soppa till lunch och det blir torsk ikväll med blomkåls-pure (smör, muskot & persilja) samt vitkålssallad med röd paprika, allt ovan jord :spinny: LCHF när den är som bäst.
Jag skämtade lite om purjo. Det är mycket sällan jag har purjo i maten, oftast blir det salladslök, gul lök, rödlök eller schalottenlök. Fråga mig inte varför, det har bara blivit så under åren... Men jag saknar redan rotfrukter (morötter, rödbetor, palsternacka, selleri, kålrot) till mycket, men lite fusk får det väl vara då och då(?).
Att "fuska" lite med kålrot är nog inte så farligt då de till större delen växer ovan jord.
Idag gjorde jag en kålrotslåda på kålrötter som plockades direkt på åkern och tillagades några minuter efter.
Till det blev det denna gång falukorv, det var riktig falukorv från ett litet lokalt slakteri, kötthalten är på drygt 90%, inget att förväxla med det som normalt säljs i handeln.
 

Gittan & Jojje

FD HBK Medlem
Inlägg
2.739
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
10281
Sv: Helstekt benfri kotlett

Ett tips, jag strör över lite rostad lök innan servering det ger lite extra smak.
Purjolök har den egenskapen att skär du av dom gröna bladen,
sätter den i vatten så växer den vidare i toppen.
:yes:

Det växt sedan i går fm.
Purjulök.jpg


Jojje
 
Senast ändrad:

ERIKPER

FD HBK Medlem
Inlägg
440
Kommun
Finspång
HBK-Nr
9272
Sv: Helstekt benfri kotlett

Jag skulle valt karre i stället för benfri kotlett som jag tycker är torr och trist styckningsdetalj. Karren innehåller mer fett. Det är väl tanken med LCHF.
ERIKPER
 
Toppen