Grava laxbitar?

hianders

HBK Medlem (P)
Inlägg
8.031
Kommun
Avesta
HBK-Nr
145
Jag undrar om det går att grava laxbitar (de som är portionsförpackade)?
Googlar man på grava lax så handlar det om att man använder en hel filé.

Har någon provat?

Inger
 

Tommy & Elisabeth

HBK Ställplatsgrupp
Inlägg
1.921
Kommun
Malung-Sälen
HBK-Nr
12985
Sv: Grava laxbitar?

Vi har gravat dessa bitar som finns att köpa både som frysta och färska.
Min fru köper färska i Norge och de blir bäst men även de svensk köpta frysta är fullt ätbara med en "lillen en" till. Vi tycker det är ingen skillnad på filé eller större bit. Vi låter dem ligga ca 2 dagar längre.
Ett litet udda tips är att servera dem till vändstekta ägg och Turkisk yoghurt som är smaksatt med lite hovmästarsås eller något annat "smarrigt". Vi brukar dessutom ha hembakt mjukt tunnbröd med Stureost på. Vi bjöd detta på ett Svensk par i Pula (Kroatien) förra semestern. Dom trodde först inte vi var riktigt "friska", men det blev inte mycket över till oss. Ett gott vitt, ej för sött passar bra.
 
Senast ändrad:

hianders

HBK Medlem (P)
Inlägg
8.031
Kommun
Avesta
HBK-Nr
145
Sv: Grava laxbitar?

Vi har gravat dessa bitar som finns att köpa både som frysta och färska.
Min fru köper färska i Norge och de blir bäst men även de svensk köpta frysta är fullt ätbara med en "lillen en" till. Vi tycker det är ingen skillnad på filé eller större bit. Vi låter dem ligga ca 2 dagar längre.
Tack för responsen. Har ni tips på hur ni gravar laxbitarna, proportioner? Utgår från att de skall vara tinade.

Inger
 

Tommy & Elisabeth

HBK Ställplatsgrupp
Inlägg
1.921
Kommun
Malung-Sälen
HBK-Nr
12985
Sv: Grava laxbitar?

Vi använder salt, vit- och svartpeppar korn som krossas lätt och dill och några droppar citron(precis som när man gravar vanligt). Detta gnides in och får ligga i plastpåsar som vändes morgon och kväll. Dillen finhackas och lägges i plastpåsarna tillsammans med en till två teskedar vatten eller vitt vin (för mer smak). Detta brukar vi låta ligga i kylen 4-5 dagar. Eftersom bitarna är lite tjockare så lägger vi bara en bit per påse och därav 2 dagar längre tid i kylen.
Kan varmt rekommendera till de som inte äter rå fisk (sushi) detta är betydligt godare.
 

Tommy & Elisabeth

HBK Ställplatsgrupp
Inlägg
1.921
Kommun
Malung-Sälen
HBK-Nr
12985
Sv: Grava laxbitar?

Ett tips till är att snitta bitarna snett ner men inte igenom så att de håller ihop.
Vi gjorde så när vi gravade de första gångerna för att vara säkra på att processen skulle bli klar och att bitarna blir gravade igenom.
Men det hoppar vi över nu.
 

//GG

HBK Medlem
Inlägg
143
Kommun
Stockholm
HBK-Nr
20059
Sv: Grava laxbitar?

Jag undrar om det går att grava laxbitar (de som är portionsförpackade)?
Googlar man på grava lax så handlar det om att man använder en hel filé.

Har någon provat?

Inger
Jepp...

Massor av gånger..


har använt samma recept ( salt/sockerblandingen)

men låtit de ligga en dag till i lagen.
 

Johnny o Lisa

HBK Medlem
Inlägg
315
Kommun
Karlstad
HBK-Nr
7809
Sv: Grava laxbitar?

Har hört att man ska Frysa laxen före gravningen för det tar död på några baciller eller några andra som inte kommer på vad dom heter

Puss o Kram johnny
 

Nilo51

HBK Medlem
Inlägg
56
Kommun
Trelleborg
HBK-Nr
16535
Sv: Grava laxbitar?

Halvtina den frysta laxen.

4 block av laxfiléer, ta bort evt alla småben, torka filéerna med hushållspapper.

Blanda vitpeppar, salt och strösocker. Gnid in laxfiléerna med ungefär 1/3 av saltblandningen.

Lägg sedan ihop laxen med grovhackad dill ovan på varandra med resten av saltblandningen emellan emellan på en tallrik och en talrik ovanpå med en tyngt ovan på. Lägg nu lax i en plastpåse i kylen och vänd några gånger.

Efter ca 1½ dygn är laxen klar. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt.

Skrapa bort dill och peppar när laxen ska serveras. Skär laxen i tunna skivor.

Lägg upp skivor av gravad lax på ett serveringsfat. Garnera med skivor eller klyftor av citron eller lime och dillkvistar.

Blandning:

1 tsk grovstött vitpeppar
2 msk salt
2 - 3 msk strösocker
grovhackad dill.

Restaurangblandning samma som ovan men man skvatter en billig konjak på laxen först därefter salt blandningen.
 

hianders

HBK Medlem (P)
Inlägg
8.031
Kommun
Avesta
HBK-Nr
145
Sv: Grava laxbitar?

Halvtina den frysta laxen.

4 block av laxfiléer, ta bort evt alla småben, torka filéerna med hushållspapper.

Blanda vitpeppar, salt och strösocker. Gnid in laxfiléerna med ungefär 1/3 av saltblandningen.

Lägg sedan ihop laxen med grovhackad dill ovan på varandra med resten av saltblandningen emellan emellan på en tallrik och en talrik ovanpå med en tyngt ovan på. Lägg nu lax i en plastpåse i kylen och vänd några gånger.

Efter ca 1½ dygn är laxen klar. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt.

Skrapa bort dill och peppar när laxen ska serveras. Skär laxen i tunna skivor.

Lägg upp skivor av gravad lax på ett serveringsfat. Garnera med skivor eller klyftor av citron eller lime och dillkvistar.

Blandning:

1 tsk grovstött vitpeppar
2 msk salt
2 - 3 msk strösocker
grovhackad dill.

Restaurangblandning samma som ovan men man skvatter en billig konjak på laxen först därefter salt blandningen.
Hur länge ska de ligga i tallriken? Kan man lägga dem två och två på varann?
I kylen eller, innan plastpåsen?

Inger
 

Lasse-125

HBK Medlem
Inlägg
667
Kommun
Trosa
HBK-Nr
125
Sv: Grava laxbitar?

Hej Inger!
Du kan lägga laxbitarna direkt i påsen. Ett litet tips om man inte hackar dillen
Blir det mycket enklare att ta bort den när man ska servera. De behöver inte vara nån billig konjak de går lika bra med fransk cognac! :twitcy:
Lycka till och smaklig spis. Hälsningar till Hasse o dej. Kram
 

ERIKPER

FD HBK Medlem
Inlägg
440
Kommun
Finspång
HBK-Nr
9272
Sv: Grava laxbitar?

Är det fina fileer kan man snabbgrava. T ex den sk Salmalaxen (fina plastinbakade ryggfiler) behöver man inte ens frysa först. Strö på lite salt och socker och de kryddor man vill ha. Låt stå någon timme i kylen. Klart.
 

Nilo51

HBK Medlem
Inlägg
56
Kommun
Trelleborg
HBK-Nr
16535
Sv: Grava laxbitar?

Hur länge ska de ligga i tallriken? Kan man lägga dem två och två på varann?
I kylen eller, innan plastpåsen?

Inger
Du kan flyta dom från tallriken när laxen är färdig och klar.

Ja det går bra att lägga dom två på varann.

Du kan förvara den färdiga laxen i en matbox eller i en plastpåse i kylen och max en vecka för sen böja den bli torr, efter två veckor böja den dock bli dålig.

Att jag har laxen mellan två tallrikar beror på skinnet ofta är borttagit i butiken, nu tränger saltblandningen bättra in och sötman i laxen blir bättra.
 
Toppen