• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

fett i gråvattentank?

peppar

HBK Medlem
Inlägg
224
Kommun
Örebro
HBK-Nr
7944
Medlemskap
2024
Har en fundering angående fett i gåvattentanken. Ni som lagar mycket mat samt även diskar i husbilen, har ni haft problem med fettavlagringar i tanken och ifall ni har haft det hur rensar ni bort det? En skvätt avfettning i tanken och sedan spola rent med slang?
 

PatricS

HBK Medlem
Inlägg
1.296
Kommun
Umeå
HBK-Nr
2899
Medlemskap
2024
Sv: fett i gråvattentank?

Ett par droppar handdiskmedel i silen varje dag, gäller även hemma.

Om det är mycket fett och man börjar bearbeta detta kan det bli ännu värre med stenhårda beläggningar som inte går bort alls.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Värme???
Vid restaurang-diskmaskinen på jobbet - står det: (ungefär såhär)
- skölj inte (innan maskindisk) i högre temperatur än 35 grader - då kan fettet "bränna fast".
Tror själv på att torka av med papper innan disk - och pytsa i lite extra diskmedel mest varje dag. :)
 

Tommy-59

HBK Medlem
Inlägg
1.922
Kommun
Nässjö
HBK-Nr
2475
Medlemskap
2024
Sv: fett i gråvattentank?

-------------------------------------------------------------------------------------------
Värme???
Vid restaurang-diskmaskinen på jobbet - står det: (ungefär såhär)
- skölj inte (innan maskindisk) i högre temperatur än 35 grader - då kan fettet "bränna fast".
Tror själv på att torka av med papper innan disk - och pytsa i lite extra diskmedel mest varje dag. :)

Nja, en liten rättning kanske är på sin plats.

Fett smälter alltid och blir flytande vid värme, medan äggviteämnen och proteiner koagulerar och kan på så sätt ge en yta som är en bra grogund för elaka bakterier.

Därför ska rengöring och fördisk i köksmiljöer ske vid en temp av max 35 grader.

När fett kallnar klumpar det ihop sig, försök diska en stekpanna med kallt vatten...och hur ser diskborsten ut efteråt?

Den skylten har nog kommit upp på grund av miljöskäl, det finns ingen anledning att spola av med kokhett vatten, vilket många gör, även hemma.

Maskinen diskar sedan i temperatur mellan 55-65 grader, och slutspolar strax över 80 grader, detta för att motverka att bakterier blir kvar på diskgodset, då en restaurangdiskmaskin till största delen diskar med samma vatten gång efter gång, och det endast är slutspolningen som sker med nytt vatten.

//Tommy
 
Toppen