• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
  Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
 • Erbjudande på Husbilsklubben.se

  Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
  Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
  Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
  Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
  Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Familjen Gullberg flyttar in (ut)

TroyW

HBK Intresserad
Inlägg
5
Kommun
Gävle
Hej kära alla kära husbilsklubbare!

Vi är en familj på två vuxna och en tvååring som nu bestämt oss för att packa ihop våran lägenhet i centrala Gävle för att flytta in i husbilen och ge oss ut på vägarna i Europa. Vårat slutgiltiga mål är Portugal där vi ska ”Woofa” runt hos olika familjer som vill husera oss.

Med woofa (i brist på bättre ord) menar vi jobba hos familjer på olika gårdar och få betalt i mat och husrum eller el till husbilen för er som är obekanta med uttrycket.

Vi har en Fiat Bürstner -88 som gått ca 14000 mil. Den har precis fått sig en utförlig genomgång och varit på verkstad för diverse småfix. Mekanikern har tydligt uttryckt sin pessimism mot våran husbil och hävdar att bilen inte är gjord för att köra längre än till närliggande kommuner. Detta grundar han i vilken typ av bil det är, årsmodell osv. alltså inte vilket skick den är i eller hur den är att köra.
Vi kommer köra ändå och efter att ha läst olika trådar här från människor som rest liknande distanser med liknande bilar väljer vi att tänka positivt och vara öppna med att vad som helst kan hända.

Nog om det tråkiga, vi är så fruktansvärt taggade på ett liv i frihet. Att få skala av och leva enkelt samt träffa en massa härligt folk längs vägarna och på våran slutdestination.
Vi har gjort det vi kan i förebyggande syfte med husbilen och ska packa ihop oss så minimalistiskt som möjligt för att underlätta för motorn.
Om någon därute har tips, tricks eller allmän information om våran husbil (vet att det finns många med liknande där ute) trevliga ställplatser, campingar, byar, att leva i en husbil på obestämd tid eller egentligen vad som helst så är ni så varmt välkomna att dela med er av det.
Vi vill såklart ha råd och rön från verkligheten men om det går att undvika mardrömmshistorier eller allmänna skräckscenarion som inte lär ut någonting vettigt så vill vi gärna ta så liten del av det som möjligt!
Vi har självklart grundläggande koll på trafikregler, vad vi behöver ha i bilen för olika länder osv. Men finns det tips ang det så kör på!

Våran rutt kommer att vara hyfsat spontan, vi vill lämna det öppet för eventuella härliga platser eller människor vi trillar över på vägen men i grova tag kommer vi köra genom Sverige och ta bron över till Köpenhamn. Färja Rödby- Puttgarten och köra Hamburg- Belgien- Frankrikes västkust (men inte ut på Finistére) norr om Paris- (inte igenom) Bordeaux och längs med Spaniens norra kust (om den inte är för backig för våran lilla bil) för att sedan förhoppningsvis anlända i Portugal. vi vill njuta av resan och kommer inte stressa. I alla fall inte efter vi kommit till Frankrike.

Om ni tycker detta låter som en kul plan så får ni gärna hålla tummarna för oss, dela med er av tips och erfarenheter samt heja på!!

Varma kramar från familjen Gullberg.
 

berkri

HBK Medlem
Inlägg
991
Kommun
Sala
HBK-Nr
14555
Medlemskap
2028
Norra Spanien har färre backar nu när man byggt många nya broar över djupa dalar.
Finns många fria ställplatser efter kusten.
I Portugal kan det vara skönt att stanna till i Coruche som har gratis ställplats och fri el!
Lidl ligger strax intill.
Alcácer do Sal är en mysig friplats med kanaler och tjusiga hus. Även Peniche är en mysig by med Fricamping intill brandstation. Bara några mil in i landet är det många mysiga byar och lugnt tempo.
 

TroyW

HBK Intresserad
Inlägg
5
Kommun
Gävle
Norra Spanien har färre backar nu när man byggt många nya broar över djupa dalar.
Finns många fria ställplatser efter kusten.
I Portugal kan det vara skönt att stanna till i Coruche som har gratis ställplats och fri el!
Lidl ligger strax intill.
Alcácer do Sal är en mysig friplats med kanaler och tjusiga hus. Även Peniche är en mysig by med Fricamping intill brandstation. Bara några mil in i landet är det många mysiga byar och lugnt tempo.
Tack vilka toppentips!! Dom hamnar på listan! Och skönt att höra med norra Spanien, vi trodde det skulle vara mycket backigt!
 

JANKRO

HBK Hedersmedlem
Inlägg
5.455
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2040
Hej, jag får väl tycka till lite om mekaniken. Om bilen är i bra skick och "bara" gått 14.000mil så kan du/ni väl åka med den lika gärna som man gjorde för tjugo/tjugofem år sedan....... och du har ju fördelen att slippa massor med elektroniskt hambojambo som kan fälla den nyaste och dyraste husbilen så totalt att inte ens märkesverkstäder får ordning på dem inom rimlig tid :rolleyes:. Byt mek till en med lite roligare känsla.
En annan fördel är att varenda bysmed/bilmekaniker med lite grånade tinningar i hela Europa kan förstå sig på och laga din bil utan att hänvisa dig till bärgare och märkesverkstad. Ditt europachassis med i ditt fall Fiat på grillen har ju varit jättevanligt i hela Europa och även utanför.
Det man bör ha rejäl koll på är väl bromsar, bussningar, styrstag, remmar, kanske renovera startmotor och generator m.m. så inte sådana uppenbara saker börjar att bråka, och då få rätt mycket strul i onödan.
Det är ju lite svårare att laga fel innan de uppkommer, om man inte kan göra det själv visserligen, för fungerande startmotor och generator behöver bara lite översyn och nya kol/regulator och ev. lager.... till en mycket rimlig kostnad för den lille hemmeken.
Men det är då man skall ha en lite mer entusiastisk mek till hjälp kanske :p.

Lycka till. M. mycket v. h. JANKRO.

Ps. Har ni en bensinmotor, vanlig diesel eller en turbodieselmotor i bilen.
 
Senast ändrad:

Michael S

HBK Medlem
Inlägg
4.116
Kommun
Kungsör
HBK-Nr
19308
Medlemskap
2026
Jag glömde det obligatoriska standardrådet, väg bilen så som den kommer att vara lastat vid färd.
Detta inklusive eventuellt vatten, bränsle och alla personer om bord.
Jämför det vågen säger med det som registreringsbeviset säger är totalvikt.

Med ett sådant projekt ser jag en stor risk att ni är överlastade, hoppas jag har fel.
 
Toppen