• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Färskvatten.

F

F.d. 6057

Guest
Vad använder ni för medel för att hålla färskvattnet drickbart länge. någon som provat det där med neonljus eller vad det nu är.
 

Gunnar

HBK Hedersmedlem
Admin medlem
Inlägg
17.590
Kommun
Malmö
HBK-Nr
5
Medlemskap
2040
Sv: Färskvatten.

Det behövs inga medel i färskvattentanken om man är noga med kvalitén på vattnet och att tanken ligger väl skyddad mot ljus och helst är tillverkad av ogenomskinligt material.

Finns det möjlighet att tanka kommunalt vatten är det en fördel eftersom det är behandlat och kontrollerat för att hålla hög kvalité.

Undvik att fylla på nytt vatten om det finns "gammalt" vatten i tanken. Töm först tanken helt och fyll på nytt friskt vatten. Under resa när du tankar vatten från okänt tappställe, smaka först på vattnet så att det smakar gott.

Vi har klarat oss sedan 1999 utan att ha behövt använda några kemikalier i vattentanken och har alltid använt vattnet från tanken till matlagning och att dricka.
 

Kjell

HBK Medlem
Inlägg
1.000
Kommun
Vännäs
HBK-Nr
25
Medlemskap
2024
Sv: Färskvatten.

Kan man hålla vattentemperaturen under +10 grader klarar man sig som regel utan tillsatser i vattnet men lägre temperatur är ännu bättre.
Vatten som förvaras i kylskåp 4-6 grader klarar sig mycket bra, man kan tänka på att vatten från en brunn eller kallkälla håller ungefär denna temp.

Isolerar man tanken och klämmer fast kylplattor i form av Peltier/Seebeckelement på tankens sida kan man kyla vattnet under färd (när motorn går), plattorna drar ganska mycket ström och kan inte köras så länge enbart på batterierna.

En annan möjlighet är att köpa en lös kompressorenhet och en plan förångare (kylelementet) från en kylskåpstillverkare och montera förångaren på tankens sida.
Den minsta kompressorn klarar detta galant till en mycket låg strömförbrukning.
Bl.a. Isotherm har sådana lösa kylenheter för båtfolket.

Återstår sedan de vattenreningstabletter som finns, neonlampan är också ett alternativ även om ett 8W UV-rör drar nästan tio gånger mera ström än vad kylkompressorn drar.

Men använd inte preparat med silverjoner, man KAN få en otäck permanent gråfärgning av hyn (Argyria) och medlen med silverjoner är inte tillåtna i handelsflottan.
Googla på Argyria för mer info om silverjoner.

Jodå, öl kan nog användas som törstsläckare - inga problem med den begränsade hållbarheten antar jag - men jag undrar just hur gröten skulle smaka...
:D
 

karwis

HBK Medlem
Inlägg
101
Kommun
Linköping
HBK-Nr
318
Medlemskap
2024
Sv: Färskvatten.

Hur länge vet man att vattnet är bra? Vi har vatten från egen källa alltså ingen klortillsats, det måste ju vara skillnad på hållbarheten på vatten från egen källa och så kallat kommunalt vatten som det finns klor i. Vad är då bäst att tillföra vattnet från egen källa för att det ska hålla sig bra?
 
E

Ebear

Guest
Sv: Färskvatten.

Vi köpte en 10 liters dunk med kran längst ner på Clas ohlson som vi använder för mat och dricksvatten. Färskvattentanken i husbilen använder vi till disk och tvätt.
 
Senast redigerad av en moderator:

Hymer

HBK Medlem
Inlägg
810
Kommun
Lessebo
HBK-Nr
43
Medlemskap
2024
Sv: Färskvatten.

Hej!

Vill egentligen enbart kommentera Gunnars förslag att inte blanda gammalt vatten med nytt. Har sedan tidigt 80-tal årligen använt den totalt omvända metoden, alltså att fylla på med färskvatten allt eftersom det ursprungliga vattnet (taget i den egna villan) använts. Har också under alla år vistats i de södra delarna av Europa, med temperaturer som normalt överstiger de vi drabbas av av här uppe i de norra delarna. Tanken bakom vårt agerande är att det ursprungliga vattnet har en bakterieflora som våra magar är vana vid att hantera och att så länge det finns rester kvar av denna i tanken så fungerar det hela utan diverse magproblem. Vi har också alltid använt vattnet i tanken till att från matlagning och disk till att dricka rakt av. Vi har naturligtvis, om det funnits möjligheter till det, sett till att "tanka" nytt vatten vid exempelvis högt placerade rastplatser i Alperna, men heller inte bangat för att tanka vid mackar utmed motorvägar i Tyskland och liknande. Hitintills har vi aldrig haft några hälsoproblem under våra resor. Inte ens under alla de år då vi reste med små barn i bilen.

Vad säger då detta? Kanske att det allra viktigaste är att lita på den egna "modellen" och att det egentligen inte finns några allmängiltiga lösningar. Att vi sedan, som individer, kan vara nog så känsliga i våra magar är naturligtvis en helt annan historia.

Att använda sig av diverse kemikalier i vattnet är en tanke som i alla fall inte tilltalar hustrun och mig.
 

Starliner

HBK Medlem
Inlägg
148
Kommun
Varberg
HBK-Nr
3530
Medlemskap
2024
Sv: Färskvatten.

Vi åker ut i Europa 1-2 ggr per år. Vi löser probelemet på så sätt att vi fyller färskvattentanken hemma, lever på det vattnet 4-5 dagar och sen köper vi vattendunkar på 5-10 liter i lokala butiker till det vatten vi skall använda för matlagning, kaffe, te etc. Det kostar några tior att köpa en 10-litersdunk men då känner vi oss trygga i att det är ett bra dricksvatten och slipper problem.

Husbilens vattentank för disk, toa etc fyller vi från lokala "trinkwasser"-kranar. Fungerar perfekt. Inga pengar på kemkalier.

Väl hemma igen kör vi en rejäl spolning av färskvattentanken. Detta har funkat bra för oss.
 

JANKRO

HBK Hedersmedlem
Inlägg
5.599
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2040
Sv: Färskvatten.

Hej, några droppar av det här så klarar sig vattnet mycket länge. Det används ofta i färskvattentanken på båtar som färdas långt.
Det man märker är att det lite slaijmiga :) som ofta blir på väggarna inne i tanken uppkommer inte längre m.m.

Ja......... jag vet att en del är helt emot kemikalier, men ett par droppar i 100 liter vatten, som man sedan kanske får i sig högst 1 liter av. Jag har i alla fall överlevt under kanske tio års användning :D. Men, det är bara ett förslag på vattenrening och lång hållbarhet samt rätt hög säkerhet att vattnet verkligen är "ok", om det är det man är ute efter.

10527223_1.jpg
Finns hos många båt och husbilsfirmor.

M.v.h. JANKRO.
 
Toppen