Drönarfotogafering inte kameraövervakning

SkyWave

FD HBK Medlem
Inlägg
75
Kommun
Herrljunga
HBK-Nr
13633
Ett företag som ville fota och filma från luften med drönare nekades tillstånd av Länsstyrelsen av integritetsskäl. Nu upphäver en domstol beslutet.

Det är ett företag i Skåne som ansökte om tillstånd för kameraövervakning hos Länsstyrelsen i Skåne för att fotografera och filma trädgårdsanläggningar i kommersiellt syfte. Länsstyrelsen avslog ansökan med motiveringen att den enskildes integritetsintresse väger över övervakningsintresset.

Nu konstaterar Förvaltningsrätten i Malmö att kameraövervakningslagen bara gäller om en kamera är varaktigt uppsatt. På grund av drönarens begränsade batteritid kan kameran endast användas en kort tid i luften. Förvaltningsrätten anser därför att det inte är fråga om en kamera som är varaktigt uppsatt.

– Det innebär inte att det är fritt fram för fotografering med drönare, säger chefsrådmannen Ulrika Geijer. Dels krävs andra typer av tillstånd för att använda drönare, dels kan till exempel brotten ofredande eller sexuellt ofredande bli aktuella om fotograferingen har sådant syfte.​
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
7.800
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Sv: Drönarfotogafering inte kameraövervakning

Men du vet väl att dom inte får ta hänsyn till smygtagna bilder, men annars behöver man ju knappast stå öppet för att skjuta med luftgevär? :D
 

Bosse

HBK Medlem
Inlägg
347
Kommun
Uddevalla
HBK-Nr
70
Sv: Drönarfotogafering inte kameraövervakning

Hur vet du om kameran är på, eller om den är utrustad med kamera?

Bosse
 

Gunillas Kenth

HBK Medlem
Inlägg
7.674
Kommun
Hässleholm
HBK-Nr
3925
Sv: Drönarfotogafering inte kameraövervakning

Ta nu detta positivt. Det är tillåtet att filma och fotografera allt sålänge du befinner dig på egen eller allmän plats. Det är även tillåtet att göra detta i smyg. :cool:

Sen finns det regler hur man får publicera filmer och bilder men det orkar jag inte gå in på. Men en sak är säker - har man råkat filma ett brott, då är filmen ett bevismaterial. :)

För att det sen skall kallas kameraövervakning måste kameran sitta fast och filma kontinuerligt. En drönarkamera sitter inte fast och den kan heller inte filma sålänge. :D

Att det sen finns människor och tjänstemän som är av annan uppfattning gör inget - för de har fel. :yes:
 
Toppen