Dinkelvåfflor idag

hianders

HBK Medlem (P)
Inlägg
8.031
Kommun
Avesta
HBK-Nr
145
Idag ska vi göra dinkelvåfflor:

2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 1/4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
60 gr smör
2 ägg

Ett annat liknande recept (större sats):

100 gr smör
4 dl dinkelmjöl
2 krm salt
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjölk
2 ägg

Man ska separera äggen och först ha i gulorna, sen skall vitorna vispas till hårt skum och vändas ner i smeten.

Återkommer med utvärdering.

Inger
 
Senast ändrad:

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Dinkelvåfflor idag

Det är tydligen skillnad på dinkel och dinkel. Det förekommer att dinkelmjölet blandas med vanligt vetemjöl.

Använd äkta spelt från ekologisk odling!

Varning för manipulerade sorter på marknaden!

Medvetna konsumenter efterfrågar ren spelt
Ren spelt är 100% spelt och ingen korsning spelt/vete
Följande sorter anses vara äkta spelt:

Oberkulmer Rotkorn

Steiners roter
Tiroler
Kipperhaus weisser Spelz
Bauländer Spelz

Ebners Rotkorn

Schwabenkorn

Oberkulmbacher Rothalm
Ostro (Oberkulmer * Steiners roter Tiroler) Holstenkorn (Bauländer Spelz * Steiners roter Tiroler)
 

hianders

HBK Medlem (P)
Inlägg
8.031
Kommun
Avesta
HBK-Nr
145
Sv: Dinkelvåfflor idag

Smakade det gott, mvh håkan
Alldeles utmärkt.

Jappe! Det finns flera ekologiska dinkelmjöl från bl a Berte kvarn, Saltå kvarn, warbro kvarn m fl. Finns skrivet lite om detta i Äkta vara boken. Bl a kallas förädlad dinkel som korsats med vete i Tyskland för "fuldinkel" av de små seriösa småkvarnarna.

Vi använde ekologiskt odlat dinkelmjöl från Saltå kvarn. Det är stenmalet.

Inger
 
Toppen