Att intresset att hyra husbilar ökar har blivit tydligt

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.113
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
61235B1A-BCE7-40F0-8DEA-0B899A305F89.jpeg

Fick ett pressmeddelande från Bergholm med den braskande rubriken,
Uthyrningstjänsten Rent and Travel har ökat med 300 procent

Att intresset för husbilar ökar har blivit tydligt. Även intresset att hyra har ökat – uthyrningstjänsten Rent and Travel har under årets första fyra månader haft tre gånger så många bokningar som under samma period i fjol. Nu skall vi se siffrorna vad de egentligen betyder, i det här fallet är det en ökning från 2 bilar till 6 bilar. Stora tal i procent, men i reella tal är det från en mycket låg nivå.

BAF409A3-F7A0-49A9-96F6-314B5B5319AA.jpeg

Inte alls förvånad, tvärtom har jag varit förvånad att det här med uthyrning av husbilar varit en så marginell företeelse i Sverige. Själva hyrde vi vår första husbil redan 1978 i USA, vilket visade sig inte bli någon succé, men det är en annan historia och berodde på oss själva. På kontinenten är uthyrning av husbilar stort och ser att det tyska företaget som omnämns i pressmeddelandet, Rent and Travel som startades i Tyskland 2015 har blivit en stor succé. Där finns idag uppemot 1 500 enheter att hyra, vilka distribueras via 300 byråer och ett 100-tal uthyrare.

Med det ökade intresset för miljö, säkert resande och mobil fritid, kommer vi säkert att få se flera ny initiativ inom uthyrning av husbilar. Om man bara använder sin husbil några få veckor och några hundra mil om året, så kommer säkert eftertankens kranka blekhet krypande och funderingarna om kostnaderna i relation med nyttjandet är rimligt.

Att det är en så obetydlig verksamhet i Sverige idag skulle jag tro till stor del beror på vår korta säsong, svårigheterna att få ihop en intressant kalkyl för en investerare.

Tommy
 
Senast ändrad:

JANKRO

HBK Medlem
Inlägg
4.023
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2021
Ett tydligt bevis på hur det går att slarvljuga med statistik eller procenttal för att få något riktat åt det håll som är önskvärt vid presentationen.
Används ju tyvärr allt för ofta för både försäljning och också tyvärr av nyheter för att visa hur bra något har blivit eller hur dåligt det har blivit, beroende endast på vart man vill komma med nyheten.
Just nu verkar nyheterna riktat in sig på den enorma ökningen och nyförsäljningen av elbilar som visas upp med statistikens siffror och inte med antal.

M.v.h. JANKRO.
 
Toppen